Politica locală în Mangalia

8 iunie 2019

CL Mangalia a aprobat acordarea burselor pentru elevi

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 18:50

     Consilierii locali din Mangalia au aprobat, miercuri, într-o ședință ordinară, numărul și cuantumul burselor acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat, pe cele două semestre din anul școlar 2018-2019. Un alt proiect de hotărâre adoptat în aceeași ședință a vizat o rectificare bugetară pe anul în curs, dar și aderarea muncipiului Mangalia la Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România. În aceeași ședință, consilierii locali din Mangalia au mai aprobat dreptul de administrare a Grădinilor de Vară din oraș și stațiuni, de către Direcția Cultură și Sport Mangalia, aflată în subordinea Consiliului Local. De asemenea, CL Mangalia a adoptat un proiect de hotărâre, care se referă la aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru agenţii economici din oraș și stațiuni. Potrivit documentului, se acordă reduceri la plata impozitului pentru clădirile şi terenurile deţinute de agenţii economici din turism. Această măsură a fost luată ca o compensare pentru cei care au afaceri în turism şi fac eforturi deosebite de a-și continua activitatea, de a păstra personalul și de a oferi servicii necesare într-o stațiune turistică și în lunile în care afluxul de turiști scade considerabil. Facilitățile fiscale prevăd reduceri cu 50% a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, datorate de către întreprinderi care au calitatea de contribuabili la bugetul local. Reducerea se acordă atât pentru clădirile utilizate în scop turistic, cât și pentru terenurile aferente acestora, utilizate pentru prestarea de servicii turistice pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, în cursul unui an calendaristic. Totodată, s-a mai votat pentru aprobarea documentațiilor tehnice privind amenajarea unei străzi din municipiul Mangalia.

mangalia.ro 6 iunie 2019

14 Comments

  1. Dacă citești doar articole, o să-ți dai seama că e bine în Mangalia.

    Comentariu by lucian visa — 8 iunie 2019 @ 18:51

  2. Dar ce bine e…
    Si o sa fie si mai bine cind se va face si curatenie. tov r c are o problema, vrea sa vada maina de la polaris „maturind” orasul…
    Tov consilieri, cind votati o hcl privind montarea de cosuri de gunoi, macar pe strazile intens circulate???

    Comentariu by pop — 9 iunie 2019 @ 8:58

  3. Pop, coșul de gunoi nu înseamnă civilizatie și nici educație. Pe strada NU TREBUIE să mănânci și nici nu dezambalezi ca să produci gunoi.

    Comentariu by Anonim — 9 iunie 2019 @ 9:11

  4. Pt. 2:
    Faceți mare confuzie cu ce este Consiliul Local. Pentru înțelegerea dumneavoastră, Consiliul Local este precum Parlamentul, iar Primăria este Guvernul. CL hotărăște legislativ, pe baza unui vot în plenul ședinței.
    Cu problemele de gospodărire a localității este responsabil Primarul. Primarul este Executivul. Adică se ocupă cu administrarea Mangaliei. Este o autoritate în sine, ales prin vot de către cetățeni, are propria instituție în subordine, care se numește Primărie.
    În toate cărțile copilăriei (dacă ați citit romane), în toate informatiile pe care le asimilați pe parcursul vieții, în filme, în manualele școlare, ați învățat că cel care conduce un oraș și are puterea de a administra o localitate, este … Primarul. Nu doar puterea, ci și obligația.
    Primarul este responsabil pentru buna functionare a tuturor serviciilor de utilități publice: curățenie, spații verzi, iluminat public, administrarea domeniului public, siguranță publică, existența și întreținerea mobilierului stradal, etc. Sunt lucruri știute, ajunse în bunul simț al fiecărui individ de pe planetă care a citit o carte în viața lui.
    Orice solicitare o aveți la Primărie se face printr-o cerere, care începe cu „Domnule Primar”. Nu i faceți către Consiliul Local, decât dacă este o situație legislativă, de a se naște un nou raport juridic sau pentru a se reglementa un raport juridic. Dar chiar și atunci tot Primarului o faceți, pentru că Primarul initiază HCL prin a ordona aparatelor sale de specialitate să întocmească referatele. De exemplu, pentru o construcție nu poate ordona consilierul local Directiei de Urbanism să întocmească un referat de specialitate, care sa constate dacă cererea poate fi îndeplinită. Direcția de Urbanism a Primăriei, precum toată Primăria, se află în subordinea primarului. Consilierul Local nu are puterea de a ordona angajaților primăriei, nu are decât dreptul de a se informa.

    Pentru coșuri de gunoi vă adresați Primarului. Nu înțeleg logica unei persoane care din copilărie știe că primarul conduce o localitate, iar doctorul operează medical, nicidecum notarul. De ce te-ai duce la notar să te opereze de apendicită? Nu este notarul specializat și autorizat să îți facă operație de apendicită!
    La fel și cu primarul, de ce să vă adresați consilierilor locali să adopte HCL privind coșurile de gunoi, când tot ce depinde de gospodărirea Mangaliei este în decizia și puterea Primarului? De ce nu vă adresați Primarului? Din neștiință? Din teamă? Din dorința se a reproșa ceva consilierilor locali?
    Nu înțeleg de ce ocoliți adevăratul vinovat, pe cel responsabil, pe cel cu puterea se administrare a Mangaliei, pe cel care cheltuie bugetul după cum hotărăște, pe cel care face contractele de utilități publice cu societăți comerciale și le plătește pentru activitatea prestată sau neprestată. Consilierii locali nici nu știu pe cine a angajat primarul să pună gazon sau să pună dale. Pentru a afla o astfel de informație este greu atunci cănd primarul ascunde, consilierul trebuie să facă o adresă, să aștepte timpul de răspuns, să facă procedura prealabilă dacă nu i se dă răspuns, în final să dea în judecată, iar după 1 an află informația. Care nu mai este actuală, pentru că între timp s-au schimbat firmele contractate.
    În nicio poveste a copilăriei, în niciun film de cinema, consilierul local nu are o putere mai mare decât a primarului. De jure, consilierul local nu are nicio putere asupra Primăriei, pentru că sunt autorități diferite: Primăria e cu treaba în oraș, iar Consiliul Local este autoritatea legislativă, cea care naște „legi” și raporturi juridice.
    Membrii consiliului local se pot aduna în ședință și să dea o „lege” (HCL) ca primarul să vină și să explice pe ce cheltuie banii, iar consilierii se adună, votează, și dacă votul este majoritar se adoptă HCL în acest sens. Primarul poate să dea curs, ori poate să refuze, drept pentru care CL îi poate face plângere penală primarului.
    În situația Mangaliei, majoritatea votului din CL o deține politic primarul. Asta ca fapt divers, că și chestiunile legislative sunt în puterea Primarului în cazul Mangaliei. Dar în orice condiții, puterea de gospodărire, precum și obligația unei administrări pentru binele Mangaliei, este a primarului. Chiar face un jurământ la investire în acest sens. Primarul este ales de către cetățeni, nu este numit și băgat pe gât oamenilor. Puterea votului o au cetățenii. Dacă nu sunt coșuri de gunoi, ia primarul de urechi!! De ce reproșezi altuia care nu are vreo putere sau vreo treabă cu asta? De ce nu reproșați Primarului? Vă estw teamă? Din necunoaștere?

    Comentariu by Mentalistul — 9 iunie 2019 @ 12:37

  5. ptr 4 – stiu, dar totodata mai stiu ca „gasca pnl+unpr” are posibilitatea sa-i „sopteasca” din pozitia „ghiocel” despre anumite „facilitati” ptr locuitori.
    Turistul civilizat cauta sa foloseasca cosul, dar daca nu e…
    Ptr 3 – nu toata lumea e „civilizata” ca tine. Deocamdata sintem romani.
    Probabil ca va place cum arata orasul, plin de balarii si gropi. Si modul in care sint „spalati” banii.
    Poate va intrebati ce a facut „mazare 2” cu cele 12 milioane euro luate de la CEC.

    Comentariu by pop — 9 iunie 2019 @ 18:10

  6. https://www.replicaonline.ro/dosarul-terenurilor-subevaluate-din-mamaia-mazare-a-dat-vina-pe-consilierii-locali-si-pe-subalterni-393762/
    … curtea spitalului din Mangalia(?!)

    Comentariu by nabuco — 10 iunie 2019 @ 2:01

  7. Mentalistule fă ti un control la cap.Esti dus rău băiete.

    Comentariu by lolo — 11 iunie 2019 @ 6:32

  8. Sunt foarte mulți pe lume care sunt „duși”. Dacă ți-ai face griji pentru toți, nu ai mai dormi.

    Comentariu by Mentalistul — 11 iunie 2019 @ 23:53

  9. Mentalistule mai scuteste ne cu polologia ta de 3km.Esti bonlav mintal.Te visezi primar.

    Comentariu by lolo — 12 iunie 2019 @ 12:48

  10. Pt. „lolo”
    Nu stiu la ce viseaza „Mentalistul” dar e singur(ul) cand le strica gheseftul lu’ „RC si cei 40 de prieteni” …

    Comentariu by nabuco — 12 iunie 2019 @ 13:17

  11. Iată că demolează și Cinema PESCĂRUȘ. Face parcare.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3257110154315143&id=100000485715789

    Comentariu by Mentalistul — 12 iunie 2019 @ 21:22

  12. Da câți sunteți alde matale dom lolo ? Te plătește mai bine Doru dacă folosești pluralul?

    Comentariu by Marian Vasile — 13 iunie 2019 @ 17:20

  13. Cu ocazia zilei de 13 iunie, le urez tuturor pesedeilor un călduros „noroc bun”!

    Comentariu by Părintele Lustraţie — 13 iunie 2019 @ 20:03

  14. Pt. #13
    Elocventa (se vede pe fata lor) sinceritatea si satisfactia „partilor” in contractul „ANL”
    https://www.cotidianul.ro/live-video-cadoul-pe-care-si-l-a-facut-iohannis-de-ziua-lui/

    Comentariu by nabuco — 13 iunie 2019 @ 22:28

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress