Mangalia – politica locală

1 mai 2019

Românii celebrează de 1 mai Armindenul – ”Ziua bețivilor”

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 16:55

Românii celebrează în mod tradițional ziua de 1 mai cu bere și mici, însă puțini sunt aceia care știu că, în mod tradițional, prima zi a lunii lui Florar este numită și ”Ziua bețivilor”. Tradiția e veche de secole.

1 Mai este celebratpă ca Zi a Muncii în peste 80 de țări. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a II-a a decretat 1 mai Ziua Internațională a Muncii, în contextul unor numeroase manifestaţii din anii anteriori ale muncitorilor care cereau reducerea normei orare zilnice de lucru la 8 ore (New York, 1872; Statele Unite şi Canada, 1886) şi în memoria victimelor grevei generale din Piaţa Haymarket din Chicago.

Puțini știu încă că de 1 mai, în mod tradițional, românii sărbătoresc „Armindenul”, adică pe vechiul zeu al vegetatiei care proteja recoltele si animalele. Simbolizat sub forma unei ramuri înverzite, acesta amintește inclusiv de numele popular al lunii mai: Florar sau Frunzar.

În tradiția populară, acestei zile i se spune „Ziua bețivilor”, deoarece e celebrată cu vin roșu.

În satele bănățene Armindenul (o ramură verde de copac) se punea la casele oamenilor harnici și ale fetelor de măritat. Creanga verde o așezau, în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, feciorii noaptea, în secret. Cei la casa carora s-a pus Arminden trebuiau, pe 1 mai, să îi caute pe feciorii care l-au pus și să le dea de băut pe săturate. Apoi ramura se păstra în fața casei până la seceriș, cu credința că va asigura un an mănos. La sărbătoarea secerișului, creanga, de mult uscată, se punea în focul cu care se cocea prima pâine din grâul cel nou.

”În ziua de Arminden se organizează petreceri (cu lăutari) la pădure, se frige miel, se bea pelin sau vin roșu, pentru schimbarea sângelui și apararea de boli. La întoarcerea în sat, bărbații își pun liliac sau flori de pelin la pălării”, a explicat Maria Dan Golban, referent la Centrul Creatiei Populare Cluj.

Georgeta Petrovici, evz.ro 01.05.2019

10 Comments

 1. Așa popor, așa conducători !

  Comentariu by lucian visa — 1 mai 2019 @ 16:58

 2. https://www.cotidianul.ro/ministru-afirmatie-surprinzatoare-sunt-multi/
  etilometrul de servici.

  Comentariu by nabuco — 1 mai 2019 @ 20:52

 3. adevarat dupa ce ca s beti de 1 mai mai sunt si orbi in saptamana asta.sa nu spun altfel
  pe fb e un tucalar al primariei care se dovedeste analfabet functional.menabit ii explica clar ca nu e ziua mangaliei dar el o tine langa cu a lui ca are consilieru orbu gainii si nu vede laptele mierea si feicirea orasenilor.
  atat mai ramanea sa va fure gasca din constanta.ca pe langa demnitate si respect v a furat si ziua orasului .iar voi astia care nu aveti coloana, nu ca v ar fi furat o cineva,le spuneti sarumana boierule.
  ca un calcul..au venit doua formatii care traiesc din mila publica ..adica din banii vostri.in piata au fost cam 1000 de oameni cu indulgenta.deci un bilet la susaneaua asta a costat cam 170 de lei de cap de privitor.cand vreodata conlocuitorii aia sau afonii de la voltaj vor vinde bilete la 170 de lei?niciodata.ei traiesc pe spatele nostru.
  in piata nu cred c a fost cineva din conducerea primariei.de ce?pai simplu..cam toti sunt in tari straine.pe banii nostri.ca s bugetari.iar tugulanii stau cu gura cascata la niste saltimbanci nestiind ca i platesc din banii lor mai mult decat ar face.dar li se pare lor ca i moca.

  Comentariu by wow — 2 mai 2019 @ 15:30

 4. https://www.ct100.ro/un-primar-liberal-da-400-000-de-lei-din-bani-public-pe-spectacole-in-plina-campanie-electorala/

  Comentariu by Anonim — 3 mai 2019 @ 14:22

 5. Aşa conducători, aşa popor.

  Comentariu by Părintele Idiocraţie — 7 mai 2019 @ 0:30

 6. Asta cu „România merită mai mult!” e un fel de secret al lui Polichinelle, tâmpiților! Suntem in campanie electorala pentru europarlamentare si noi batem toba cu aia locala-pen’ca asa se vrea p’aci ! Dam cu stangul in drept si invers,pentru ca psd nu-l recunoaste pe primar ca fiind al lor,iar „liberalii”…cati or mai fi ramas,nu pot recunoaste idiotenia facuta cu formarea USL-ului,o fantoma care pluteste peste noi si care ne baga pe toti in ceata ! Uitam ca USL-ul a pornit atacul impotriva justitiei si nu PSD-ul de unul singur ! USL ataca USR ! Asta-i toata campania electorala ! Iar acolo unde ar trebui sa fie judecati,mai nou „USL” propune judecatori „partidomani”,iar USR propune judecatori independenti ! Nu e clar ? Revenind la Polisinel si uitandu-ne aici la comentul@1 v/s comentul @5,nu credeti ca ar fi cazul sa „scoatem” poporul din aceasta ecuatie mincinoasa,cu care mai tinem cat de cat democratia „sculata”…in fata occidentalilor,alaturi de care,ai nostri conducatori,se vor aliniati „pecuniar”,insa cu metode „bastinase” !(furtul,de exemplu !)

  Comentariu by I.S — 7 mai 2019 @ 11:51

 7. Ptr @1 si @5 -Incercati sa va aduceti”umilul”aport la lamurirea „adversitatii” din afirmatiile dvs ! De pilda : Care ar fi rolul poporului,in cazul unui referendum ce va sa vina ! Incercati sa lamuriti care ar fi rolul poporului in ‘AMENDAREA” unei constitutii facute „de ei”,”pentru ei”,astfel incat sa vada si vulgul cat de „sculata” e democratia la noi la romani !

  Comentariu by I.S — 7 mai 2019 @ 12:17

 8. @6-7:
  Nu poporul e de vină, ci partidele şi elitele.
  Cu mici variaţii locale ale bagajului civic, gloata votează cam la fel peste tot în lume. În democraţia de care vorbiţi votează şi proştii şi deştepţii, şi hoţii şi cinstiţii, şi leneşii şi harnicii.
  Partidele mioritice îşi împing în faţa electoratului hoţii, proştii şi leneşii, spre a fi votaţi.
  Ghici de cine?

  Nu poporul e de vină, ci elitele.
  qed.

  Comentariu by Părintele Idiocraţie — 7 mai 2019 @ 19:08

 9. Pt. #8
  https://www.scribd.com/document/402685656/d0321-PunctVedereAR-rezolutie1dec1918-pdf

  Comentariu by nabuco — 8 mai 2019 @ 21:03

 10. https://evz.ro/alcoolemie-record-soferi-romania.html

  Comentariu by lucian visa — 14 mai 2019 @ 19:06

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress