Mangalia – politica locală

12 aprilie 2019

Şedinţă haotică a Consiliului Local Mangalia: Replicile dure şi invectivele au acompaniat aprobarea bugetului pe 2019

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 7:59

De câteva minute a fost nevoie pentru ca bugetul pe anul în curs să treacă de votul majorității aleșilor locali, astăzi, după-amiază, în cadrul şedinţei ordinare a CL Mangalia. Asta în ciuda repetatelor solicitări ale consilierilor ALDE și PSD, prezenți la ședință, de a face unele amendamente pe marginea bugetului Mangaliei. Printre altele, consilierii de opoziție solicitau lista datoriilor Mangaliei, care s-ar cifra la 60 de milioane de lei (cu penalități, spun aceștia, de 100.000 de lei pe zi!), un punct de vedere cu privire la faptul că nu au fost prevăzute sumele necesare executării silite în procesele pierdute de primărie, dar și un răspuns la problema Serviciului de ecarisaj, al cărui buget ar fi egal cu cel al… Căminului de Bătrâni şi în condiţiile în care animalele fără stăpân sunt eutanasiate, nu îngrijite!
Trecând peste declarațiile consilierilor de opoziție, considerate populiste, majoritatea PNL-UNPR a aprobat bugetul urbei. În plus, potrivit viceprimarului Dragoș Angelescu, pe 8 aprilie a.c., Consiliul Județean Constanța a alocat Mangaliei 2,4 milione de lei, bani ce vor fi folosiți pentru Căminul de Bătrâni, dar și pentru suplimentarea sumelor alocate unităților de învățământ. Mai mult, o modificare adusă bugetului, într-o problemă semnalată de „Ediția de Sud” înainte de dezbaterea publică pe marginea acestuia, cea a burselor pentru elevi, vizează alocarea sumelor necesare acestor bonificații. Potrivit viceprimarului Angelescu, bursele vor fi alocate în câteva zile tuturor elevilor beneficiari.
După ceva vreme de când discuțiile purtate la limita bunului simț nu își mai făcuseră apariția în sânul Consiliului Local, la ședința de astăzi s-au ridicat voci, s-au adresat invective și jigniri. Lucru care, cu siguranță, se va repeta pe măsură ce campania electorală la locale se apropie. În urma votului bugetului și refuzului de a continua amendamentele aduse acestuia, consilierii Ozghiun Menabit (PSD) și Alexandra Silistră (PMP) s-au ridicat de la masă și au părăsit sala de ședințe.
Pe ordinea de zi au fost aprobate cu majoritate de voturi bugetul de venituri și cheltuieli a SC Goldterm Mangalia, organigrama aparatului de specialitate al primrului și Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Populației, regulamentul Cantinei Sociale, precum și alocarea Liceului „Ion Bănescu” a unui microbuz școlar și a două autoturisme Direcției de Cultură și Sport.
O mare parte a proiectelor de hotărâre au vizat, în continuare, vânzări de terenuri fără licitație. Unele au trecut cu votul a 13 consilieri (necesari unor astfel de proiecte), altele nu. Unul dintre proiectele norocoase a beneficiat și de prezența administratorului societății care solicitase vânzarea a 2.579 mp, în stațiunea Olimp. Este vorba despre Mohamad Murad, care a luat cuvântul în cadrul ședinței: „Nu am venit să cer niciun fel de ajutor de la primărie. Investiția aparține Mangaliei, chiar dacă sunt consilieri și pe stânga acestei mese, dar și pe dreapta, care nu prea sunt de acord. Mangalia nu s-a putut dezvolta, în timp, din cauza acestor lupte a unora împotriva altora, a intereselor personale. Prin investiția de la Olimp, de 40 de milioane de euro (este vorba despre Complexul Belvedere preluat acum un an de Murat n.r.), vor fi create cel puțin o mie de locuri de muncă, iar primăria va câștiga un milion de euro pe an. Fără astfel de investiții, nu puteți face nimic pentru litoral. Dacă ar fi fost vorba despre o firmă străină, patronul ar fi fost așteptat nu de primar, ci de Consiliul Județean, de ministru… Eu nu am pornit proiectul până nu am vorbit cu primarul, cu consilierii, care m-au sfătuit că merită o astfel de investiție. Este o investiție pe parte siguranță națională, nu am vrut să o fac, am fost rugat să o fac. Nu accept să mă împiedic de un consilier sau de o secretară de primărie. Dacă nu pot face aici investiția, mă duc spre Bulgaria!”, a concluzionat Mohamad Murad.
Proiectul a trecut cu unanimitate de voturi, cerându-se, însă, totodată, secretarului primăriei să își asume legalitatea proiectului.

editiadesud.ro

8 Comments

 1. Vezi și https://www.ordinea.ro/primarul-mangaliei-proiect-de-concesiune-fara-licitatie-in-favoarea-lui-mohhamad-murad/

  și un comentariu din Replica

  Autodenunt(12 apr 00:35)
  Sa intelegem din declaratiile domnului investitor ca a facut trafic de influenta??? Chiar domnia sa spune clar si raspicat faptul ca a vb cu primarul inainte??? S-a legalizat lobbyul sau este domnul in cauza recunoaste faptul ca din pozitia sa, aceea de mare investitor, reuseste sa obtina un teren fara licitatie publica??? O fi trafic de influenta?? N-o fii?

  Comentariu by lucian visa — 12 aprilie 2019 @ 8:32

 2. Bai, dar prosti mai sunteti

  Comentariu by Anonim — 12 aprilie 2019 @ 9:05

 3. https://www.replicaonline.ro/sedinta-tensionata-la-mangalia-mohammad-murad-a-cumparat-un-teren-in-olimp-le-a-atras-atentia-consilierilor-ca-fara-investitii-nu-se-face-nimic-pe-litoral-387953/
  comentarii …

  Comentariu by nabuco — 12 aprilie 2019 @ 10:48

 4. In baza carei legii i s-a concesionat domeniul public fara licitatie?????.Ore chiar crede cineva ca este gratuit.Vine campania este nevoie de fonduri ,ce dracu nu intelegeti.

  Comentariu by VUCEA DAN — 12 aprilie 2019 @ 11:38

 5. Bine ca ne dam pantalonii jos si ne mai si aplecam. Daca legea spune ca pt orice teren al UAT Mangalia se face licitatie, cu ce este unul mai investitor decat altul ? Ce ne va mai costa pe noi, mangaliotii, tacerea asta….

  Comentariu by Mangaliot — 12 aprilie 2019 @ 11:56

 6. …tot asa a primit si „msr hotel” trotuarul ptr parcare – fara licitatie.

  Comentariu by pop — 12 aprilie 2019 @ 12:16

 7. Scrie în articol, dar toți se fac că privesc în altă parte:
  „Consiliul Județean Constanța a alocat Mangaliei 2,4 milione de lei, bani ce vor fi folosiți pentru Căminul de Bătrâni, dar și pentru suplimentarea sumelor alocate unităților de învățământ. Mai mult, o modificare adusă bugetului, într-o problemă semnalată de „Ediția de Sud” înainte de dezbaterea publică pe marginea acestuia, cea a burselor pentru elevi, vizează alocarea sumelor necesare acestor bonificații. Potrivit viceprimarului Angelescu, bursele vor fi alocate în câteva zile tuturor elevilor beneficiari.”

  Întrucât am scris despre situația burselor, despre situația școlilor, despre faptul că Serviciul de Ecarisaj avea peste 1.300.000 lei alocați, mai mult decât Căminul de Bătrăni, care avea cca 900.000 lei, o păsărică a șoptit președintelui Consiliului Județean și CJC a alocat 2,4 milioane lei, cu DESTINAȚIE SPECIALĂ către școli și servicii sociale.
  Pe mine nu mă încălzește că am fi avut copii dezamăgiți, dar îl înjuram pe primar. Mai importanți sunt copiii Mangaliei decât luptele politice intre partide.

  Comentariu by Mentalistul — 12 aprilie 2019 @ 14:58

 8. like @ 7

  Comentariu by nabuco — 12 aprilie 2019 @ 17:47

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress