Mangalia – politica locală

3 aprilie 2019

Angajat la stat: salarii de la 2.000 la 13.000 de lei, la Primăria Mangalia!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:23

Considerat, până de curând, un soi defavorizat al salariatului români, angajatul la stat pare să se descurce din ce în ce mai bine când vine vorba despre indemnizația lunară. Vorbim în cele ce urmează despre angajații Primăriei Mangalia, ale căror venituri au sporit considerabil în ultima vreme, ajungând să concureze, cu brio, salariile din companiile mari, cu profituri substanțiale.

Potrivit site-ului oficial al instituției publice, cel mai mare salariu brut din primărie este cel al primarului Cristian Radu, care primește, lunar, 13.520 de lei, iar cel mai mic al unui muncitor necalificat – 2.084 lei. Viceprimarul urbei câștigă, pe lună, 11.440 lei, în timp ce secretarul primăriei, directorii și directorii executivi, alături de arhitectul șef se pot lăuda cu venituri lunare de 9.200 de lei.

Directorii adjuncți și cei executivi adjuncți primesc până la 8.481 lei, șefii de servicii – 7.763 lei, șefii de birou – 7.188 lei, în timp ce consilierii, consilierii juridici, inspectorii, polițiștii locali cu grade superioare ajung să câștige un salariu de bază cuprins între 4.313 lei și 5.370 lei, în funcție de vechime. Venituri ceva mai mici găsim în cazul debutanților din primărie. De exemplu, un referent debutant obține între 2.864 lei și 3.043 lei.

În privința personalului contractual, găsim salarii de 9.200 de lei – administratorul public al orașului, 5.894 lei – șefii de servicii și 4.744 lei șefii de birouri. Consilierii primesc sume de până la 3.759 lei, în timp ce casierii debutanți au venituri cuprinse între 2.084 lei și 2.532 lei, în funcție de vechime. Salariile scad în ceea ce îi privește pe șoferi: maximum 2.864 lei, muncitorii calificați – 3.043 lei sau cei necalificați – maximum 2.595 lei.

Trebuie menționat faptul că, spre deosebire de marea masă a angajaților „la privat”, salariații plătiți din fonduri publice beneficiază de o serie de sporuri, care le rotunjesc substanțial veniturile. Astfel, bugetarii care fac parte din proiecte finanțate din fonduri UE, nerambursabile, beneficiază de majorări cu până la 50% ale salariului de bază, indiferent de numărul de proiecte. În cazul primarului și viceprimarului care ar face parte din aceste proiecte, sporurile sunt de numai 25%.

Sporul de muncă pe timpul nopții, în cuantum de 25% din salariul de bază, este aplicat angajaților care lucrează între orele 22.00 și 6.00 dimineața. Voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 lei și indemnizația de hrană (a 12-a parte a salariului minim brut), alături de un spor de 10% pentru cei ce fac parte din comisiile de concurs, sunt alte beneficii ale vieții de angajat la primărie.

Ca un fapt divers, consilierii locali primesc, pentru fiecare ședință la care participă, o indemnizație de 450 de lei.

Mai trebuie menționat faptul că 427 de persoane figurează în organigrama funcțiilor UAT, dintre care 228 sunt angajate la primărie, 42 la Poliția Locală, 9 la Evidența Persoanelor, 97 la Asistență Socială, 5 la Implementare Proiecte, 6 la Sustenabilitate Proiecte și 40 la Direcția Cultură-Sport.

editiadesud.ro

11 Comments

 1. Daca tot a taiat banii ptr bursele elevilor, macar sa incaseze gasca de hoti salarii cit mai mari. Am zis „hoti”, ptr ca stiu de ce.

  Comentariu by pop — 3 aprilie 2019 @ 17:36

 2. ,,ziarista,, a dat intentionat brutul ,,uitand,, sa zica de salariile de 1800 de la prostime

  Comentariu by Dany — 3 aprilie 2019 @ 22:53

 3. Nu este adevatat ,salariile nete in Politia Pocala sunt in jur de 2100 lei.Asta pentru ca nu s-a vrut sa se aplice legea corect.

  Comentariu by VUCEA DAN — 4 aprilie 2019 @ 11:41

 4. 30.30 de ani au trecut de la asa zisa revolutie.in 30 de ani am lucrat numai in privat, platindu mi taxele si impozitele cateodata pe 2 salarii..
  ce s a intamplat pe langa mine:
  – cine a fost angajat in armata a iesit deja la pensie.
  cu o pensie la care eu nici macar nu indraznesc sa sper.chiar daca mai muncesc in 20 de ani pana sa ies.si asta dupa ce le am platit salariile 30 de ani.acum si pensiile.si nu, nu vreau sa va apucati sa tipati ca si voi ati platit impozite.nu ati platit nimic.da nu stau aici sa fac lectii de economie .
  -cine a fost angajat la vama, politie sau garda a fost platit tot din banii mei.au tot urlat ca au salarii mici.acum au pensii mari.si mai toti au mosteniri de la soacre care au avut pensii de ceapiste dar au pus deoparte de i au facut pe ei milionari.in euro.
  -medicii tipau ca starea sistemului de sanatate e precara, acum au salarii mari chiar si pentru occident.tot din banii mei.dar au si cabinete la care te consulta dupa ce te trimit acolo din spitalul care le plateste salariul din banii mei.si nu dau nici o chitanta cand iti iau sutele pe consult.nu s au dezbarat de clasica atentie de multumire ca si au facut treaba.asta dupa ce au invatat (brava la ei)tot pe banii mei.
  -in ciuda cv ului meu destul de complex nu as putea sa ma angajez intr o pozitie de conducere la stat.acolo locurile sunt date pe baza de mamitica politicianca sau pe baza de amant bine situat.tot politic.tot pe banii mei
  -angajatii primariei la cei cu functii ma refer, platiti tot din banii mei , te sfideaza cu hainele de firma concediile in locuri exotice si cu nepasarea cu care trec din cand in cand sa semneze statul si sa ia banii.tot din banii mei.de multe ori bugetul primariei se duce in mare parte pe acesti imbuibati care nici macar nu s localnici.iar eu imi rup masina pe strazile pe care poate ni le asfalteaza bulgarii.ca banii nostri se duc la sefuleti pe haine amante si concedii.
  -in politica avem tot felul de agramati care se plimba cu nonsalanta de la stanga la dreapta politicii .nu stiu de doctrine sau altceva.banul si functia sa le iasa.dar tot pe banii mei.
  cam astea sunt o parte din frustrarile mele dupa 30 de ani.
  sa fiu singurul care le are?

  Comentariu by wow — 4 aprilie 2019 @ 12:45

 5. Pt. #4
  https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/investigatii/bate-vantul-creste-via-fiul-lui-emil-constantinescu-face-afaceri-cu-eoliene-si-vin-la-pestera-574661.html

  Comentariu by nabuco — 4 aprilie 2019 @ 12:49

 6. Emile,tu erai ma?
  mai da si tu la b..i sa ti se mai taie frustrarea si mai lasa tastatura ca asta nu te poate binedispune.

  Comentariu by Anonim — 4 aprilie 2019 @ 22:02

 7. Mistocareala la romani e lege.voi faceti misto si altii va fura .de ce va mai plangeti??tu anonimule ori esti angajat la stat ori psd ist .deci platit din banii mei.
  Sau poate esti un alegator pad care n are dupa ce bea apa si asteapta o galeata s un kil de faina la alegeri
  Cam asta e neamu.vreti ca n germania da cu lenea din romania

  Comentariu by Wow — 5 aprilie 2019 @ 9:19

 8. Nu ești singur și ai dreptate

  Comentariu by Anonim — 5 aprilie 2019 @ 12:52

 9. http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2019/04/OUG-modificare-Legea-nr.-95.2006.pdf
  Astept comentariu (concis) de la O2zy …

  Comentariu by nabuco — 5 aprilie 2019 @ 13:16

 10. Nabuco, sunt convins că faci o confuzie de vreo 2-3 ani.
  Dacă Dăncilă ar asculta de Mentalistul nu mai eram astăzi în Mangalia. Nu știu cum ai imaginat că eu aș fi purtător de cuvânt la guvernului, ori al PSD. Eu nu sunt nici măcar purtător de cuvânt al PSD pe organizația Mangalia, nu am o funcție politică în organizația locală. Aceasta are președinte, are vicepreședinte, are secretar, etc. Eu pot să exprim doar o opinie personală, care nu are legătură cu politica de partid, întrucât nu am fost desemnat să fiu reprezentantul unui partid pe politică națională, ci sunt consilier local în Mangalia, în urma candidaturii pe listele PSD. Cunoscandu-mi poziția și atribuțiile, ar fi o aroganță din partea mea să vorbesc în numele unui partid fără să fiu desemnat să o fac. Când am acceptat să fiu pe listele propuse pentru PSD pentru consiliul local am stabilit clar, de comun acord cu conducerea organizației pe județ, că tot ceea ce voi face si am dreptul legal să fac se limitează la treburile publice ale Mangaliei. Fiind conștiincios și dornic să împiedic jaful organizat asupra Mangaliei de către Radu Cristian, timpul meu este consumat de îndeplinirea atribuțiilor de consilier local. De chestiunile politice de partid, locale sau naționale, se ocupă alte persoane. Ca să pot da o opinie personală referitoare la propunerea unei OUG ar trebui să studiez și să mă consult cu specialiști în domeniul subiectului. Așa cum fac pentru treburile publice care privesc Mangalia. Pot să exprim o opinie personală asupra subiectului pe care mi l-ați adus în atenție, dar ar fi inutilă întrucât nu reprezintă nimic în ceea ce privește administrația publică națională, nu pot schimba cu nimic deciziile de guvern. Chiar dacă eu constat că sunt de acord, e totuna, e la fel ca și cum picătura ar fi de acord cu mișcările oceanului.
  Dacă doar aveți o curiozitate despre modul cum gândesc despre chestiuni administrative la nivel național, însemnând ceva personal, dați-mi alte teme, pentru care am cunoaștere. Nu sunt medic, nu lucrez in domeniul sănătății.
  Nu am făcut o politică de partid, a niciunui partid, nici nu am avut timp pentru că nu am făcut politică până la candidatură și imediat am depus jurământul de la investire, care a fost conform legii astfel: „Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac, cu buna-credinta, tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor municipiului Mangalia.”. Ceea ce m-am străduit să fac. Fiind consilier local al municipiului Mangalia, am considerat că politica de partid trebuie să fie făcută la partid, iar eu trebuie să mă axez pe chestiunile de administrație publică locală.

  Ca o chestiune personală, mie nu-mi plac președinții cu mustață, nu am vreo jenă să o spun. Dar mie nu-mi place nici președintele României, dar pentru că a fost ales nu înseamnă că trebuie să renunț la cetățenia română. Nu cred că un creștin ortodox își schimbă credința și nu se mai comportă creștinește, dacă nu-i place conducerea BOR.
  Când au fost probleme cu șantierul naval din Mangalia, nu am avut vreo jenă să mă adresez Ministerului Economiei sau Comisiei de Industrii și Servicii. Președintele comisiei, dl Iancu, mi-a răspuns și a făcut diligențele pentru a fi modificată la timp OUG 109/2011, care bloca constituirea companiei mixte româno-olandeze.
  Dacă aveți, cu privire la subiectul pe care l-ați menționat, o opinie profesională, vă garantez că pot înainta un memoriu scris de dvs., către Ministerul Sănătății, dacă nu găsiți curajul să o faceți singur.

  Vă rog să vă adresați mie cu chestiuni care privesc Mangalia. Nu sunt nici parlamentar, nici nu fac parte din Guvernul României, este evident. Orice am discuta în Mangalia despre un subiect național rămâne la stadiul de bârfă, nu are vreo utilitate, iar pentru bârfe gasiți-vă un alt interlocutor. Eu zic pass!

  Că nu doresc să mă implic în bârfe inutile nu aduc nimănui niciun prejudiciu sau vreun folos.

  Comentariu by Mentalistul — 6 aprilie 2019 @ 10:34

 11. Nu putem face un membru de partid din provincie, responsabil pentru abaterile grave ale guvernului.

  În situația de azi a României, nici măcar prim ministrul nu poate fi făcut responsabil, ci doar marionetă.

  Comentariu by lucian visa — 6 aprilie 2019 @ 19:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress