Mangalia – politica locală

18 martie 2019

Taxa specială de promovare a turismului în municipiul Mangalia, atacată în instanţă. Ce au decis judecătorii

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 18:13

Tribunalul Constanţa a stabilit primul termen în dosarul în care Prefectul judeţului Constanţa a cerut anularea actului administrativ HCL nr. 167/20.12.2017, care reglementează taxa specială de dezvoltare şi promovare a turismului în municipiul Mangalia. HCL nr. 167/20.12.2017 a fost adoptată în decembrie 2017 şi a intrat în vigoare în luna ianuarie a anului trecut. Cauza se va afla în atenţia magistraţilor pe data de 18 aprilie.

Părţile dosarului sunt: reclamant – Prefectul judeţului Constanţa şi pârâţi – Municipiul Mangalia şi Consiliul Local Mangalia.

Aşa cum arătam şi în ediţiile anterioare, în hotărârea adoptată, se precizează că taxa specială este necesară pentru iniţierea şi realizarea programelor de dezvoltare şi promovare, precum şi de direcţionare a destinaţiei turistice către zona de sud a litoralului românesc.

Taxa constituie venit cu destinaţie specială la bugetul local, fiind instituită din raţiuni de creştere a gradului de atractivitate şi, potrivit hotărârii aprobate de CL Mangalia, este fundamentată pe necesitatea iniţierii programelor de dezvoltare şi promovare turistică a municipiului Mangalia şi a staţiunilor componente.

Taxa se încasează de la toate persoanele juridice, inclusiv PFA, indiferent de forma de organizare, care desfăşoară mai multe categorii de activităţi. Taxa se aplică persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de cazare turistică în structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică (definite conform OG 58/21 august 1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România).

Taxa specială este în cuantum de 15 lei/spaţiu de cazare pentru structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, cu excepţia complexului hotelier care datorează o taxă de 25 de lei/spaţiu de cazare, indiferent de clasificarea structurii de cazare turistică.

Taxa specială pentru dezvoltarea promovarea turismului se aplică persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică în structuri de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică (definite conform OG 58/21 august 1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România):
restaurant – 2.000 lei/unitate, bar – 1000 lei/unitate, beach-bar – 1.000 de lei /unitate, cofetării, patiserii, unităţi de fast food – 1.000 lei/unitate.

Taxa specială pentru dezvoltarea şi promovarea turismului care se aplică persoanelor juridice ce desfăşoară activităţi de agrement (definite conform legislaţiei în vigoare), astfel: activitate de agrement – 1.500 lei / punct de lucru închiriere şezIonguri, umbrele – 1.000 lei / punct de lucru.

Taxa specială pentru dezvoltarea şi promovarea turismului care se aplică persoanelor juridice ce desfăşoară activităţi de transport persoane (definite conform legislaţiei în vigoare) – activităţi de transport persoane, inclusiv minicar, taxa de 1.000 lei.

Ionuț Zagoneanu, Ziua de Constanța 18.03.2019

Un comentariu

  1. Or fi aia pe care dorea „3,1415-ul” sa-i aduca la Mangalia ?
    https://www.libertatea.ro/stiri/de-ce-se-grabeste-guvernul-dancila-sa-legalizeze-canabisul-medicinal-2580950

    Comentariu by nabuco — 22 martie 2019 @ 11:35

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress