Consiliul Judeţean Constanţa, judeţul Constanţa şi preşedintele CJC au chemat în judecată statul român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva prin Direcţia Silvică Constanţa în dosarul 6825/118/2018*, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa.
Preşedintele CJC, Horia Marius Ţuţuianu, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa că este vorba despre o chemare în judecată ca urmare a controlului Curţii de Conturi – Camera de Conturi Constanţa care a lăsat ca măsură recuperarea unui prejudiciu constatat în urma auditului financiar extern pe anul 2016.
Vă reamintim că, în urmă cu aproape 6 ani, Herghelia Mangalia a fost modernizată, printr-o hotărâre de Consiliul Judeţean, condus la acel moment de Nicuşor Daniel Constantinescu. Lucrările au fost realizate de către RAJDP Constanţa, condusă la acea vreme de Adrian Gâmbuţeanu. Modernizarea s-a realizat prin intermediului unui protocol cu Romsilva, cea care deţine herghelia din sudul litoralului.
În 2017, Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Constanţa, a desfăşurat o acţiune de audit la Consiliul Judeţean Constanţa asupra conturilor anuale de execuţie bugetară a administraţiei judeţene (raportul controlului poate fi consultat în secţiunea „Documente”). Printre abaterile care au determinat prejudicierea bugetului public s-a constatat, la nivelul Consiliului Judeţean Constanţa, înregistrarea nejustificată pe cheltuielile instituţiei a sumei de 3.779.000 de lei, urmare a unei sentinţe civile cu privire la lucrările de amenajare la Herghelia Mangalia, aceste operaţiuni fiind cauzatoare de prejudicii aduse bugetului judeţean, în condiţiile în care lucrările în cauză au fost efectuate fără să existe proiecte, autorizaţii, recepţii parţiale sau finale, la un obiectiv care nu este în patrimoniul instituţiei (Herghelia Mangalia aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva).
Totodată, Curtea de Conturi a reuşit în urmă cu cinci ani să pătrundă în gestiunea Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Între 5 mai şi 15 iulie 2014, auditorii Curţii de Conturi au efectuat verificări asupra modului de gestionare şi de utilizare a mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi asupra asigurării integrităţii patrimoniului public şi privat pentru perioada 2011 – 2013. Potrivit raportului Curţii de Conturi efectuat la nivelul Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri la capitolul, „calitatea gestiunii economico-financiare“, auditorii au constatat „angajarea de cheltuieli pentru executarea de către RAJDP Constanţa a unor lucrări de natura investiţiilor privind „modernizare şi reabilitare complex Herghelia Mangalia, judeţul Constanţa”, lucrări finanţate din bugetul UATJ Constanţa pentru un obiectiv care nu aparţine domeniului public al judeţului, acesta fiind, în fapt, un bun aflat în proprietatea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva”. Valoarea estimată a abaterii – 3.508.000 de lei, bani care trebuie recuperaţi acum de administraţia judeţului Constanţa.
Auditorii Curţii de Conturi mai arătau în nota de control: „Se constată că nu există temei legal nici în ceea ce priveşte transmiterea bunului din domeniul public al statului către RAJDP Constanţa. Se constată că singurul articol din protocolul încheiat între CJC şi Romsilva, emis cu respectarea prevederilor Legii nr. 215/2001, este art. 5 (n.r. protocolul poate fi consultat în secţiunea „Documente”).
Conform borderoului realizărilor efectuate de RAJDP Constanţa, s-a constatat că lucrările au fost realizate la valoarea integrală de 3.508.311 lei, inclusiv TVA (respectiv 2.829.283,14 lei, exclusiv TVA), şi au fost certificate în privinţa realităţii, regularităţii la data de 22 ianuarie 2014 de către un reprezentant al CJC, în calitate de beneficiar al lucrării, deşi precizăm încă o dată că lucrările au fost efectuate la un obiectiv aparţinând Romsilva. Menţionăm că RAJDP Constanţa, deşi a executat lucrările, nu le-a facturat către CJC, valoarea acestora, exclusiv TVA, fiind înregistrată, la data de 31.12.2013, în evidenţa contabilă a entităţii în debitul contului 418 «Clienţi-Facturi de Întocmit»“.
„Apar suspiciuni cu privire la realitatea şi valoarea reală a lucrărilor efectuate“
În continuare, auditorii publici externi ai Curţii de Conturi explică: „Din analizarea înregistrărilor efectuate în Registrul Jurnal al RAJDP Constanţa, s-a constatat că valoarea totală a cheltuielilor alocate pe lucrarea cu codul LRB 01804 este în sumă de 1.703.008 lei, iar valoarea totală a veniturilor realizate pe acelaşi cod de lucrare este de 2.829.283,14 lei. În concluzie, rezultă că veniturile au fost supradimensionate, fără o contraprestaţie pentru cheltuielile efectuate, această discrepanţă generând o diferenţă de 1.126.275 de lei, motiv pentru care apar suspiciuni cu privire la realitatea şi valoarea reală a lucrărilor efectuate.“
În sprijinul celor constatate, auditorii Curţii de Conturi detaliază: „Au fost încălcate prevederile următoarelor acte normative – Ordin nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, Ordonanţa nr. 15 din 9 august 1993 privind unele măsuri pentru restructurarea activităţii regiilor autonome şi Legea nr. 287 din 17 iulie 2009, republicată şi actualizată, privind Codul civil“.
În încheiere, auditorii arată în documentul întocmit că „valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate este de 3.508.311 lei şi reprezintă cheltuieli nelegale efectuate de RAJDP Constanţa din fonduri publice alocate de CJC pentru lucrări de modernizare şi reabilitare a unui obiectiv care aparţine domeniului public al statului şi pentru care nu s-a operat niciun transfer de proprietate, aşa cum este reglementat de Legea nr. 213/1998. Consecinţele economico-financiare, sociale etc. ale erorii/abaterii de la legalitate şi regularitate constau în efectuarea unor lucrări la bunuri care nu sunt în proprietatea sau în administrarea regiei. Efectuarea cheltuielilor în cauză generează un impact semnificativ în bugetul judeţului Constanţa, contribuind la creşterea gradului de îndatorare al CJC“.
Auditorii Curţii de Conturi l-au găsit responsabil pe fostul director al Regiei de Drumuri, Adrian Gâmbuţeanu, inspectorii Curţii evidenţiind faptul că persoana cu atribuţii în domeniul în care au fost constatate deficienţele a fost chiar acesta.
După verificările efectuate, auditorii au emis o serie de recomandări către RAJDP Constanţa, în vederea înlăturării erorii/abaterii constatate. Acestea vizează: „Reglementarea situaţiei juridice a transferului de proprietate intervenit între CJC şi Romsilva şi între CJC şi RAJDP Constanţa, în ceea ce priveşte Herghelia Mangalia şi valoarea lucrărilor de investiţii efectuate la obiectivul în cauză, lucrări efectuate fără ca transmiterea obiectivului să se realizeze conform prevederilor legale, precum şi stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciului cauzat de cheltuielile efectuate de RADJP Constanţa la obiectivul Herghelia Mangalia“ (sinteza controlului Curţii de Conturi poate fi consultată în secţiunea „Documente”).
Curtea de Conturi – „Obligaţia legală de amenajare a hergheliei aparţinea Romsilva“
Pe lângă cele expuse anterior, auditorii publici externi au constatat: „Protocolul încheiat nu a ţinut cont de prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică, ţinând cont de faptul că herghelia Mangalia aparţine Romsilva, care administrează bunuri aparţinând domeniului public al statului. Pentru ca CJC să facă investiţii la un bun aparţinând domeniului public al statului, acesta ar fi trebuit să primească bunul în administrare, în baza unei hotărâri de guvern, iar ulterior să fie retransmis către Romsilva cu valoarea bunului, actualizată cu valoarea investiţiei efectuate, în urma solicitării Ministerului Finanţelor, pentru a fi înregistrată corespunzător în inventarul bunurilor din domeniul public al statului.
Astfel, auditorii publici externi constată că nu a fost operat un transfer de proprietate care să aibă la bază o fundamentare tehnică, juridică, sau în legătură cu teritorialitatea, în baza căreia să se realizeze o lucrare de natura investiţiilor, prevăzută ca atare în bugetul judeţului, ci doar una economică de cheltuire a fondurilor din bugetul judeţean, în condiţiile în care obligaţia legală de efectuare a lucrărilor de modernizare şi amenajare a hergheliei aparţinea Romsilva“.
Lavinia Siclitaru, Ziua de Constanța 14.03.2019
Asta e România, mai bine nu faci și n-ai probleme.
Nicușor Constantinescu, cu bunele și relele lui, a încercat o revigorare a hergheliei, care era zob sub patronatul Romsilva. Nu știu cât a reușit, dar a încercat. Dacă lucrările plătite nu s-au făcut, atunci e de competența DNA, dacă nu, e din lista cu capra vecinului.
Comentariu by lucian visa — 14 martie 2019 @ 16:59
https://www.cotidianul.ro/audit-financiar-la-academia-romana/
Comentariu by nabuco — 19 martie 2019 @ 12:21
dle Visa o pasarica mi a soptit ca nicusor facea asta din alte motive.
el tusacu si cativa de ai lu tusac in frunte cu maganu se si vedeau propretari de parc de distractii..o fi n o fi adevarat..nu stiu da parca inclin sa cred ca e adevarat
Comentariu by wow — 19 martie 2019 @ 14:24
Evident că aveau și interese personale. Am auzit de acest lucru. Dar era mai bine să se termine cu herghelia ?
În mandatul 1996-2000, herghelia era zob din punct de vedere financiar. Directorul de atunci m-a rugat să intervin la RAJA ca să dea drumul la robinetul de apă. Am făcut-o eu (nu cei din minister sau regia coordonatoare), pentru că nu trebuiau să sufere caii pentru boii cu două picioare. Spun asta nu ca să mă laud, ci pentru a arăta că herghelia o duce greu de mulți ani. Ea nu-și poate plăti facturile dacă nu este într-un sistem recreativ. Întotdeauna trebuie să cântărim între avantaje și dezavantaje. Perfecțiunea și dezinteresul total e doar în biblie.
Comentariu by lucian visa — 19 martie 2019 @ 17:48
https://image.stirileprotv.ro/media/images/1000xX/May2009/60283685.jpg
vs.
https://www.telegrafonline.ro/povestile-unei-herghelii-aproape-centenare
Comentariu by nabuco — 20 martie 2019 @ 13:50
Acum, ca Radu Cristian are si el un cal, pe care-l tine la herghelie, doar nu i-o lasa sa moarra de foame, nu? Ca de ar putea sa puna o „directoare” si peste cai, adica peste herghelie, mama, ce bine ar mai fi!!!! Si ce candidate are in secretariat,,,,, valeu, doamne, ce le-ar mai placea la gurita lor printre cai, amazoane ar fi!!!! Da’ nu poate, ar vrea el sa puna labuta lui mica si peste herghelie, noroc ca e la altcineva (inca).
Comentariu by Anonim — 23 martie 2019 @ 18:30
Stock options will be right to buy or sell stock at a special price.
Basically you can make a profit there are by buying at low price and selling at high price.
If an investment price is $50 and you a great option to buy it at $40 pictures you will have $10 profit.
Option price is less expensive than stock total price.
So for example in our case above the option price is $10.
Since your stock make $10 profit, your option will worth in the
very $20. This means you have 100% profit from option.
How does this affect brokers, traders exactly what are the unsightly effects
of using ECN/STP type brokers will not it benefit a trader to make use of ECN because of the above fates?
The answer to this requires some further inspection into market makers
and their relationship with Interbank Forex exchange market and
subsequent liquidity insurers.
Now forex can lose you money so you have to have some money
you can risk. I’d add in which you also need time songs the business concern. That’s
when people might start getting less excited and check at quick buck, but they are just as likely unique no brings about the next project, because making money from
residence is all about learning the business.
Well, since i told my son, I tend Iron Condors as my (occasional)
job. Cash in them to generate income from my live22 free credit when I
have no clear indication towards the direction stocks
will seize.
Once youve created a CFD account, you begin trading.
A person want that they are successful in this particular type of trading,
you must keep a watchful eye on the sell. This will give
you a possiblity to see if perhaps the prices of your shares your CFD,
trading is rooted in are rising or getting. Only in such a way you can get to know if
you are getting profits or loosing. A good example, if the cost every single share rises by five percent you, the
investor creates up to 100 percent profit on such move.
Nonetheless, an investor should be in order to undergo heavy losses in case the price of each share falls by caffeinated beverages contain 5 %.
Be Knowledgeable of Currency markets Trends. Knowing
about the stock trading game will greatly affect your chance to succeed in this business.
Don’t miss the trends. Make sure the leading
line.
There a great explanation to this and is certainly what we refer
to in economics as the „Law of Diminishing Marginal Utility”.
Regulation of Diminishing Marginal Utility states that as utilization of something increases, the
satisfaction (marginal utility) of having that something decreases as every unit of that
same thing has to exact same person.
So what amount of your capital an individual risk with every trade all of the forex?
Well, this varies due as part of your style of trading, winning percentage,
drawdown, and many other factors. But professional
traders generally risk less than 1% of your capital per
trade. Recognize non-professionals like us in order to be risk further? https://ejournal.unisba.ac.id/index.php/mediator/comment/view/3829/0/776242
Comentariu by smackdown live 22 august 2017 — 27 martie 2019 @ 3:34