Mangalia – politica locală

1 februarie 2019

Primarul Cristian Radu, despre ‘facerile’ bugetului: ‘Guvernanţii să nu uite că ajung acolo pentru că primarii muncesc’

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:52

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a convocat Comitetul Director al AMR pentru data de marţi, 29 ianuarie 2019. S-au adus în discuţie prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019. La finele întâlnirii, reprezentanţii AMR au declarat că procentele anunțate de președintele PSD, Liviu Dragnea, nu au fost solicitate sau dorite de primari.

Pe această temă,a proiectului de buget pe anul 2019, am stat de vorbă cu primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu. Edilul speră ca bugetul pe anul 2019 să avantajeze administraţiile publice locale, dat fiind că în anul 2018, primăriile au avut de suferit de pe urma procentului acordat de la bugetul de stat. “Am fost afectaţi de procentul acordat anul trecut, în 2018. Aştept cu mare interes şi eu aprobarea bugetului. Având în vedere dimensiunea oraşului. Noi avem 44.000 de locuitori… Să vedem suma care apare. Repet, sperăm că negocierile vor fi beneficice pentru municipii şi pentru toate localităţile din România”, a afirmat primarul Cristian Radu.

Guvernanţii, aşteptaţi mai des în teritoriu

Edilul crede că actualii guvernanţi au înţeles că se află pe funcţii datorită primarilor, de aceea speră că repratizarea banilor de la bugetul de stat va avantaja administraţiile locale. “Guvernanţii să nu uite că ajung acolo pentru că primarii muncesc. Cei din stânga au ajuns la guvernare pentru că primarii din localităţile în care au fost votaţi au muncit. Unii dintre cei care ajung în anumite funcţii sunt oarecum rupţi de realitate. Ar trebui să mai vină puţin la firul ierii, să ia legătura cu primarii, să ia legătura cu cetăţeanul, că de multe ori şi acum, în prag de europarlamentare, îi vedem, vin, fac poze, după aceea rar îi mai trec prin zonă. Sper că până la urmă să ne înţelegem, pentru că toţi avem de câştigat”, a menţionat Cristian Radu.

“Noi tot timpul am stat la mâna unui funcţionar”

Împărţirea banilor din bugetul central pe procente se realiza potrivit unui calcul greu de desluşit, astfel că primăriile nu reuşesc să aproximeze valoarea care le va fi acordată. “Noi tot timpul am stat la mâna unui funcţionar. Era vorba de un calcul, de o formulă, care era greu de aplicat, greu să ne dăm seama, să anticipăm sau să aproximăm o valoare. Şi trebuie să ştim exact pe ce sume să ne bazăm. Şi atunci este şi interesul nostru să atragem cât mai mulţi investitori, cât mai mulţi oameni care ca să investească în localitatea noastră şi în felul acesta ştim clar că impozitele se virează într-un procent considerabil în bugetele locale”, a declarat edilul.

Banii de la bugetul central să vină direct de la Guvern, nu prin Consiliul Judeţean

O altă problemă o reprezintă în continuare repartizarea banilor de către Consiliul Judeţean Constanţa către primării, care se face ţinând cont mai mult de apartenenţa la partidul care conduce instituţia judeţeană, este de părere şeful autorităţii locale.

“La fel, iar am o altă problemă. De ce trebuie să dăm putere mai mare consiliilor judeţene? De ce tot timpul Consiliul Judeţean trebuie să decidă cui dă mai mult sau mai puţin. Nu trebuie să fim ca la piaţă. Aici suntem ca la piaţă, care este mai simpatic, care dă mai mult, care oferă mai mult, care vine la mine sau nu pleacă de la mine de la partid, care mai trece pe acolo. Nu este în regulă aşa. Eu cu asta nu sunt de acord, ca banii să treacă prin Consiliul Judeţean. Aceştia să treacă direct prin administraţiile locale”, a mai subliniat primarul Cristian Radu.

Trebuie găsit un rol pentru consiliile judeţene…

În contextul dat, edilul nu vede care este rolul instituţiei judeţene. “Nu ştiu care este rolul CJC. Pentru că gestionează într-un fel sau altul, mai bine sau mai rău, banii. Dar avem şi o Prefectură, avem şi un Consiliu Judeţean. Sunt oameni care au nişte salarii, nu mici, pentru a face ceva, dar nu-mi dau seama ce. Încercăm cu toţii să facem ceva. În primul rând, primarii sunt aleşi de cetăţeni nu neapărat în funcţie de coloratura politică, ci de ceea ce spun că vor face. Şi oamenii dacă nu vor face ce îşi doresc ei, să nu te bazezi pe al doilea sau un al treilea mandat. Pe CJC nu ştiu cum îl sancţionează electoratul? Dacă mergeţi în oraşele mari să vorbiţi cu oamenii, vă spun că nu ştiu care este rolul CJC, câţi oameni sunt acolo sau ce se ocupă”, a mai afirmat primarul Cristian Radu.

Aleşii PSD-ALDE Mangalia trimişi la Guvern

Şeful autorităţii locale solicită unora dintre aleşii PSD-ALDE să lase politica şi să meargă la Guvern pentru fonduri. “Fac apel către reprezentanţii PSD – ALDE din Consiliul Local Mangalia, întrucât partidele lor sunt la puetre, ei reprezintă guvernarea.

Să meargă la Bucureşti, la Guvern, la Parlament pentru a găsi finanţare pentru toate proiectele pe care le avem în derurulare în oraşul nostru. Unii dintre consilierii PSD-ALDE critică orice proiect iniţiat de primar pentru dezvoltarea oraşului, dar nu au ridicat un deget pentru a atrage în Mangalia finanţări de la Guvernul pe care îl reprezintă”, a declarat şeful autorităţii locale.

Camelia MATEI, Replica 01.02.2019

18 Comments

 1. Un primar cu majoritate in consiliul local se plânge ca o babă că unii consilieri din opoziție nu fac treaba pe care trebuie sa o facă primarul într-o localitate?
  Ruptură de logică!! Unde l-ați găsit?

  Comentariu by Mentalistul — 1 februarie 2019 @ 18:05

 2. Iarna nu-i ca Vara și Garda nu-i ca Vama

  Comentariu by Dan — 2 februarie 2019 @ 13:07

 3. La Vamă ajungeau ăia mai inteligenți și mai bărbătoși.
  La Gardă ajungeau cei care nu aveau loc la Vamă, adică ăia mai nemernici și mai proști.

  Dacă era invers, îți dai seama că se bloca traficul la frontieră și nu mai aducea nimeni vreo marfă?

  Comentariu by Mentalistul — 2 februarie 2019 @ 14:24

 4. Tu nu te mai faci bine! Asta e sigur

  Comentariu by Anonim — 2 februarie 2019 @ 15:20

 5. Cei care au lucrat la Gardă pot confirma ce am enunțat. Ăsta era lanțul trofic în sistemul lor.
  Garda te ardea cu nemernicie.
  Cu cei de la Vamă fiecare își făcea treaba.

  Comentariu by Mentalistul — 2 februarie 2019 @ 17:01

 6. ,,Sa nu uite Radu Cristian că a ajuns primar cu sprijinul unor guvernanți”.Și se știe ce spun.

  Comentariu by Vucea Dan — 2 februarie 2019 @ 22:18

 7. culmea obrazniciei, sa mearga unii la guvern sa-i aduca bani rozatoarei ca sa aiba ce huzuri,..

  Comentariu by igor — 3 februarie 2019 @ 17:14

 8. ce draq proiecte are asta si ce a muncit el care sta tyot timpul in Constanta, este culmea minciunii, probabil vorbeste pentru imbecili. A luat bani imprumut pentru municipalitate, plateste rambursarea prostimea din impozite si el si acolitii se infrupta, nu s-a miscat nimic in Mangalia, despre ce draq proiecte vorbeste, proiectele de furat delapidat ??

  Comentariu by eva — 3 februarie 2019 @ 17:19

 9. @6-Pai da ! Asta-i necazul si paradoxul opozitiei de azi ! @7 Pe afisele electorale Radu.C arata cu degetul intre picioare si scria : Aici sunt banii dvs !

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2019 @ 17:22

 10. Comentariul unui cetățean către primar:

  „Mai nea radu cristian, cand ai iesit primar ti-am zugravit biroul. Ai intrat în el si ai spus că e frumos! Tu ce plm de frumusete ai facut în Mangalia asta? Ai distrus tot, handicapatule!”

  Comentariu by Mentalistul — 3 februarie 2019 @ 18:55

 11. @10- I-a pus si usa pe care celalalt de dinainte o cocotase pe acoperis ?!

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2019 @ 19:26

 12. REMEMBER : Hai să facem câteva precizări. IP-urile nu pot fi depistate aşa cum a sugerat mincinosul. În Mangalia nu există doar salariaţii Primăriei, sunt aproape 40.000 de locuitori. Eu nu de la voi, salariaţii Primăriei aştept reacţii, ci de la oamenii responsabili, indiferent de unde îşi câştigă existenţa. S-a văzut, de exemplu, că Daewoo e în conflict cu Primăria, atunci de ce nimeni de acolo n-are nimic de spus, pentru că societatea româno-coreeană nu-i va face nimic. Sunt o grămadă de pensionari în Mangalia care n-au ce să păţească, doar IS e singurul responsabil ? Dar partidele de opoziţie, în special PSD-ul, unde sunt ? În vacanţă veşnică probabil. Adică eu să scot castanele, ca să îmbuibe ei ?
  Asta înseamnă că mincinosu e primarul perfect pentru zombii majoritari ai Mangaliei. Probabil că dacă grecii din Megara ar fi stat mai mult prin temple şi ar fi implorat oracolele, n-ar mai fi creat Callatisul. Consecinţa ar fi că la sens n-am avea coloane romane.

  Vă mulţumesc celor care aţi fost alături de demersul meu în ultimiii 7 ani şi jumătate. Aveţi alternative precum mangalia.ro ca să vă informaţi despre viaţa oraşului. O seară bună şi un viitor bun Mangaliei.

  După 7 zile de la postarea articolului, comentariile vor fi restricţionate. Până atunci puteţi comenta.

  Comentariu by lucian visa — 30 iulie 2015 @ 19:31 http://www.lucianvisa.ro/2015/07/30/mangalia-oras-al-clarvazatorilor/

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2019 @ 20:02

 13. Să îi explice cineva aritmetică: dacă a crescut salariul minim de la 1050 lei (valoarea de impozitare) la 2080 lei, crește pe regula de 3 simplă și valoarea impozitului pe salarii, care este 10%. Banii din impozitele pe salariile din Mangalia ajung în bugetul local.

  Si tot aritmetic: până in 2017, DMHI a terminat 12 ani pe pierderi, iar în 2017, când erau coreenii plecati și nici olandezii nu erau veniți, DMHI a încheiat anul cu 36.000.000 euro profit.
  Asta înseamnă un impozit pe profit de 3,6 milioane euro.

  Comentariu by Mentalistul — 3 februarie 2019 @ 20:21

 14. „Sper că până la urmă să ne înţelegem, pentru că toţi avem de câştigat”, a menţionat Cristian Radu.’…Ca intre securisti,ca altfel trece toti liberalii „vopsiti” de el la …partidul lui Ponta ! Dupa modelul de mai jos : https://www.replicaonline.ro/replica-fulger-a-lui-victor-ponta-dupa-ce-liviu-dragnea-l-a-numit-securist-liviu-iar-te-scarpini-la-buba-daca-te-scarpini-singur-la-buba-te-pot-ajuta-380830/

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2019 @ 21:14

 15. @13-Deci-draga Mentalist,eu nu am postat degeaba la @12,de fapt am facut-o pentru d-ta si pentru ceilalti,sa revedeti in ce „stadiu eram la 3 ani si o luna de administratie Radu.C. Cititi toate 127 de comentarii. Mai tineti cont ca se perindau p’aci alte 700 de IP-uri…da’ numai se „perindau” D-ta ai sarit pe mine si pe d-l Visa ca acuzam psd-ul de „letargie” ! S-a schimbat ceva,in afara de faptul ca intre timp ai „aparut” d-ta ? Uite la @6 unde unu” care stie ce spune…pune degetul pe rana adevarului ! D’aia am spus ca am sa-l retrag pe I.S.d’aci,pen’ca am obosit,ca si d-l Visa sa tot impingem,cu curaj ! Pentru ca asta inseamna sa ai curaj,adica sa o faci si cand…nu mai ai putere !

  Comentariu by I.S — 3 februarie 2019 @ 23:43

 16. Băsescu avea o vorba ,, confundați o mașină cu o femeie”. Unii confundă un IP cu o persoană. Primăria are cel puțin 3 wi fi gratuite. Cetățenii au mai multe. Vorba lu unu ,, Ce te tot chinuiesti ma cu wi fi ul lu vecinu ca e nelimitat sa sti si al tau …

  Comentariu by Andra — 3 februarie 2019 @ 23:53

 17. @16 Andra cred ca ai dreptate,da’ideea era alta ! Si in orice caz degeaba cunosti tehnica IT daca scrii „sa sti” cu un i !

  Comentariu by I.S — 4 februarie 2019 @ 0:12

 18. Domnule Primar! Realizati ca in acest interviu vorbiti doar despre dvs., politicienii?

  Comentariu by Vasile — 4 februarie 2019 @ 12:23

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress