Mangalia – politica locală

30 ianuarie 2019

O altă premieră la Mangalia, în domeniul taxelor şi impozitelor locale: Majorarea taxelor si impozitelor, simultan cu indexarea acestora cu rata inflaţiei! [OPINII]

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:10

O altă premieră la Mangalia, în domeniul taxelor şi impozitelor locale: Majorarea taxelor si impozitelor, simultan cu indexarea acestora cu rata inflaţiei!

OPINIA SPECIALISTULUI: Prin H.C.L. nr.276 / 20.12.2018 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2019, autoritatea administrativă locală, prin votul a 11 consilieri locali în funcție,  a dispus majorarea în mod dramatic a principalelor taxe si impozite locale. Astfel, au fost majorate, taxa şi impozitul de terenurile  intravilane din categoria de folosinţa curți-construcții cu procente intre 32% si 99%.

Considerând ca aceste creșteri de taxe si impozite nu sunt suficiente, prin art. 8 al aceleiași H.C.L. nr. 276/20.12.2018, s-a stabilit ca aceste taxe si impozite nou majorate,  să fie indexate la rândul lor cu rata inflației, pentru anul fiscal anterior.

Acestea fiind decise, contribuabilii care s-au prezentat în prima lună a anului la ghișeele compartimentului de specialitate al Primăriei Municipiului Mangalia pentru plata taxelor si impozitelor aferente anului 2019, au fost puși in situația, – premieră din nou pentru Romania -, de a plăti taxe si impozite indexate cu 1,34% față de nivelul stabilit prin H.C.L. nr. 276 din 20.12.2018, indiferent daca aceste taxe si impozite au fost majorate sau nu faţă de nivelul celor stabilite pentru anul fiscal anterior (anul 2018).

Supunem analizei dumneavoastră si atenției conducerii Direcției de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Mangalia, prevederile art. 491, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, care menționează în mod explicit, care sunt condițiile si situațiile in care se aplică indexarea taxelor locale.

Așa cum procedează toate primăriile din țară si așa cum este legal si firesc,indexarea cu rata inflației aferentă anului fiscal anterior se aplică numai în situația și numai pentru taxele si impozitele al căror nivel s-a păstrat nemodificat față de cel al anului fiscal anterior.

Nu este admisibil si nici legal, să dispui majorarea nivelului taxelor si impozitelor cu procente de până la aproximativ 100% si concomitent să impui o altă majorare cu o cotă procentuală echivalentă cu rata inflației pe anul fiscal anterior.

Vă reamintim că la Mangalia, începând cu anul 2016, taxele si impozitele locale au cunoscut o creștere spectaculoasă, fenomen nemaiîntâlnit în altă localitate din România.

Pe lângă creșterile menționate mai sus, din 2016 până in 2019 au fost majorate taxele si impozitele pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice cu  500% (de 5 ori !!) – (de la 0,2 %, la 1 % din valoarea impozabilă a clădirii).

In același interval de timp (2016 – 2019) au fost majorate radical si taxele si impozitele datorate de persoanele juridice: pe clădirile rezidențiale, cu peste 250% (de la 0,08%, cat erau in 2016, la 0,3% în prezent) şi pe clădirile nerezidențiale, cu 50% (de la 1% in 2016, la 1,5 % în prezent din valoarea impozabilă a clădirii).

Surse:

 • HCL nr. 220/21.12.2015 privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pe anul 2016,
 • HCL nr. 114/21.12.2016 privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pe anul 2017,
 • HCL nr. 166/20.12.2017 privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pe anul 2018,
 • HCL nr. 276/20.12.2018 privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pe anul 2019

mangalianews.ro 30.01.2019

31 Comments

 1. În Romania s-a ajuns ca primarii să facă ce vor. Probabil că au luat exemplu de la coaliția de guvernare.
  Dacă alegătorii sunt sepii, atunci orice e posibil.

  Comentariu by lucian visa — 30 ianuarie 2019 @ 17:13

 2. La asa ciumeti de consilieri, care nu stiu decit sa stea cocosati in fata piticului, nu avem a ne astepta la nimic bun. Astia sint mai avari decit primaru. Asa e cind ajunge unul ca sorin andrei sa detina 4 mandate de consilier, profesorul-var cu primaru, circiumari, maistri militari…

  Comentariu by pop — 30 ianuarie 2019 @ 20:17

 3. Din nefericire pentru cetatenii de rand ai orasului, complicitatea consilieriilor marioneta PNL+ UNPR/PMP si pasivitatea si indiferenta celorlanti, au adus Mangalia in acesata situatie unicat.
  Consilierii asa-zisei opozitii, se multumesc cu unele comentarii si abtinandu-se la vot, considera ca au constiinta curata. Nu!. In realitate nevoie in Consiliul Local de oameni mult mai combatanti, cu mai multe cunostiinte economice si juridice si cu mult spirit de initiativa.

  Comentariu by Cobe — 31 ianuarie 2019 @ 8:42

 4. Pt 3:
  Nici dacă vezi un consilier din opoziție așa cum descrii dta că trebuie să fie, nu știi să-l recunoști.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 10:55

 5. „Aşa că, după roadele lor îi veţi cunoaşte.” (Matei, 7:20)

  Comentariu by Părintele Epuraţie — 31 ianuarie 2019 @ 11:20

 6. În loc să cereți consilierilor pe care i-ați votat, care trebuie să facă pentru voi pt că sunt acolo prin votul vostru, aveti pretenții de la PSD. Sunt consilier local PSD și sunt combatant, m-am opus la toate mizeriile, am identificat problemele și soluțiile pentru ele, am luat atitudine. Cu siguranță nu m-ai votat, Cobe! Nici I.S., nici nabuco, nici cei care denigrează PSD nu m-au votat, dar au pretentii de la PSD sa faca pentru ei ceea ce nu fac cei care au fost votați de ei.
  Pe cine ai votat, Cobe? Nu ai votat?
  Du-te la cei pe care i-ai votat, cere-le să facă ce trebuie! Noi, ăștia pe care îi denigrezi în fals, am făcut ce trebuie.
  Du-te la presa si cearta-te cu ea pentru că este vândută! Sunt o persoană publică dpdv polotic pentru că sunt ales local, sunt reprezentantul cetățenilor care m-au votat. Adică o voce. Fac declarații și afirmații, toate susținute de documente. Informația este la dispoziția presei, ori a cetățeanului, este open-source. În loc să prezinte adevarul, cum de a ajuns orașul nostru în această stare, presa prezintă baliverne și preia comunicatele de presa ale primăriei fără niciun comentariu.

  Caută-ți vinovații la destinația corectă! Cei care adoptă acele mizerii sunt vinovati. Ce înseamnă să fii combatant în opoziție? Să faci gălăgie în consiliu? Am făcut și asta. Sa solicit prefectului să atace dispoziții de primar și HCL? Am făcut și asta. Rezultatul este ca prefectul atacă acolo unde este nelegal.
  S-au dus consilieri la prefect, cetățeni cu memorii. Nu s-a întâmplat nimic. După întrevederile mele cu prefectul, cu aceeași cetățeni de față, prefectul a atacat dispoziții de primar și HCL.
  Dar nu toate dispozițiile de primar sau toate HCL sunt atacabile, pentru că în ele țin de oportunitate, nu de legalitate. De exemplu, taxele și impozitele au limite minime și maxime. Dacă se adoptă minimul, nu poti ataca legalitatea. Dacă se adoptă maximum, nu poti ataca legalitatea. Este o hotărâre a autorității publice, cu votul majorității din CL. Asta arată ce sau cine sunt acei consilieri pentru populația Mangaliei. Ce fel de primar are Mangalia. Ei se arată, dar dta muți privirea către opoziție, proiectezi în fals – te minți singur – către alții decât cei vinovati. Nu vezi ceea ce nu vrei să vezi, asta este o denaturare a realității. Revino la realitate si putem discuta concret! Nu pot sa bat câmpii cu dta!

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 11:32

 7. Mangalia News a rămas singura care mai prezintă obiectiv și mai preia din opoziție.
  Restul „presei”, atât din Mangalia, precum și din Constanța, exceptie Ordinea, tac mâlc pe banii primăriei, care sunt de fapt banii contribuabililor, folosiți împotriva adevărului.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 11:41

 8. @-3 Adica dvs vreti o opozitie mai activa ? Pai nu-l au pe cel mai „dibaci” p’aci care te face sa crezi ca daca reclami ca ti s-a furat masina,te bate la cap cu poliloghii lungi pana ajungi sa te intrebi : Oare am avut masina cu adevarat ? E singurul „dibaci”,da’ nu-ti raspunde de ce e singurul…pentru ca „nu stii sa-l recunosti” ! Partidul sau de la judet a ajuns in cea mai crunta opozitie fata de guvernul…lor ! Constanta este cea mai afectata financiar din tara si pe sticla tv nu-i vedem…pentru ca n-am sti sa-i recunoastem ca „opozanti”. Mangalia are totusi o mica sansa din punct de vedere al bugetului.Ca urmare a ordonantei 55,prin care au „lipit” de partidul lor primari „independenti” sau care au acaparat filiale locale ale partidelor de opozitie,li s-a pastrat ratie separata la cons. judetene unde bugetul s-a marit,ghici pentru cine. Iaca d’aia a ajuns „dibacii” sa ne spuna ca nu stim sa-i recunoastem pe cei din „opozitie” !

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2019 @ 11:42

 9. Pt 8:
  Față de mine ti-ai pierdut orice fărâmă de credibilitate, prin irațiunea de care dai dovadă, de multe ori te contrazici singur.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 11:50

 10. NU MAI ESTE VINOVAT STATUL, CI CETĂȚEANUL!
  – descentralizarea administrativă totală

  Cum precizam în trecut: impozitul pe venit se întoarce la administrațiile publice locale.
  Plus jumătate din TVA-ul plătit de firmele din Mangalia.
  Cele mai multe taxe plătite de cetățeni – taxele și impozitele ale Primăriei se plătesc o dată pe an; impozitul pe salariu 10% și TVA le plătesc cetățenii și agenții economici în fiecare lună + impozitul din alte venituri ori pe profit – vor fi cheltuite de primari.

  Școlile sunt in administrarea primăriei, spitalul Mangalia este în administrarea primăriei, tot municipiul este în administrarea primăriei, stațiunile sunt în administrarea primăriei. Și banii pentru administrare sunt tot la primar.
  Pe primar îl aleg cetățenii Mangaliei. Cum este spitalul, cum sunt școlile, cum sunt drumurile, cum funcționează instituțiile… cât de bine să fie întreținute, ori dacă să fie dotate, se află în puterea cetățenilor, cei care aleg primarul. Nu mai sunt vinovati politicienii, nici guvernul pentru cum este Mangalia, nici marțienii. Primul vinovat este cetățeanul, dacă spitalul nu este european, pentru că își alege primarul. Primii vinovați sunt cetățenii orașului dacă nu sunt dotate grădinițele, dacă părinții aduc hârtia igienică de acasă, ori dacă sunt școlile în stare proastă sau atelierele liceelor nu sunt dotate.

  PS: Am scris textul acesta înainte să apară cel de pe contul lui Dragnea, scris ieri. Am mai scris asemănător și pe aici, mai demult. Este doar o coincidență.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 12:03

 11. Pt. #9
  https://www.b1.ro/stiri/politica/liviu-dragnea-demisia-mea-este-un-gest-de-demnitate-in-continuare-imi-sustin-cu-tarie-nevinovatia-111541.html

  Comentariu by nabuco — 31 ianuarie 2019 @ 12:03

 12. De la 1 ianuarie 2019,conform programului PSD cu care s-au aiurit primarii,taxele si impozitele trebuiau sa se intoarca la primarii…100 % ! Valcov si-a bagat partidul in latrina. Sunt ei „irationali” cum spune „dibaciul” ?

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2019 @ 12:21

 13. Pt. #12
  Care taxe si impozite?
  https://www.cugetliber.ro/stiri-politica-primaria-mangalia-lovitura-dureroasa-a-pierdut-jumatate-din-dmhi-primarul-cristian-radu-antierul-va-plati-taxele-tot-la-noi-302023

  Comentariu by nabuco — 31 ianuarie 2019 @ 12:26

 14. Pentru MENTALISTUL
  Nu m-am referit in mod direct la d-ta.Din intamplare ne cunoastem si am o impresie relativ buna despre activitatea d-tale,.. cu unele rezerve!…legate in principal de impulsivitate si agresivitate verbala… cu care nu pot sa fiu de acord. Ma refer in principal la colegii d-tale de partid si la consilierul Dragos Bociog, care au tacut si tac in mod subit. Asa este, taxele locale au limite si maxime ( cine oare a introdus aceste modificari in Codul FISCAL!). Dar aceleasi limite le au si pentru celelalte orase din tara…si de ce oare, ceilalti edili au decis sa mearga pe un nivel de impozitare mult mai mic ca la Mangalia!?. Apropo, acelasi Cod FISCAL prevede si o majorare cu pana la 50% a maximelor respective. Cand transpunem aceasta prevedere in fapt la MANGALIA!?

  Comentariu by Cobe — 31 ianuarie 2019 @ 14:26

 15. Pentru tot „CL-ul”&Co.

  „MARS DE ADIO

  La munca, derbedei, ca trece anul
  Si vin ailalti si-o sa va ia ciolanul.
  Scuipati-va-ntre voi cum se cuvine
  Si-apoi convingeti-va ca e bine.

  Mimati respectul pentru cele sfinte,
  Dar vindeti si pamânturi si morminte.
  Ati inventat examene severe,
  Supunere poporului spre-a-i cere.

  Minciuna voastra v-a adus pe scena,
  Actori într-o politica obscena.
  Si-acum, ca-i un prapad întreaga tara ,
  Ia cereti-va, putintel, afara.

  …”
  de Adrian Paunescu

  Comentariu by nabuco — 31 ianuarie 2019 @ 15:07

 16. 215- http://www.bucurestifm.ro/wp-content/uploads/sites/2/2016/10/like-facebook.jpg Din pacate „sistemul” nu gaseste alti obedienti si caractere puternice pentru a combate „mizeriile” de care vorbea „dibaciul”-caruia noi ii ridicam mingea la fileu aici si el ne considera „dusmani de clasa” ! Acolo nu e vorba de partide,sau democratie,nici n-am avut asa ceva ! Acolo unul corect si cinstit nu are ce cauta ! Asta-i toata politica romaneasca ! Am totusi un cuvant de apreciere pentru Paul Foleanu-singurul de acolo care stie cum trebuie si ce trebuie,insa partidul „dibaciului” l-a pus cu botul pe labe dupa un interviu in campanie electorala cand a spus ca netransmiterea unor hot. de CL la prefectura inseamna uz de fals si de la 1 la 5 ani puscarie. Or cu secretul asta s-au instrainat toate terenurile de prin Mangalia,care intre timp si-au schimbat proprietarii pana la a 3-a mana sa se piarda urma.Din momentul ala omul asta prezenta un pericol si vicele (ala cu prafurile!) a chemat activul psd in sediul primariei la sedinta si i-au ridicat candidatura ! Decizia lor a dus la o noua inscaunare a lui Radu Cristian.

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2019 @ 15:42

 17. Pt 14:
  Exact asta afirmam și eu. Cei care au votat taxele și impozitele din Mangalia arată ce fel de consilieri sunt ei pentru Mangalia.
  Deci la taxe și impozite este vorba de cei 11 obedienți, nu despre opoziția care s-a opus și a propus taxe mai mici.

  Lui I.S. nu am ce să-i răspund, iar se află pe câmpii.

  Pt 11: Nu înțeleg de ce bagi in discutia noastră alte personaje și alte filme. Crocodilul când vine?

  Pt 13: Constat că ti-a devenit presa biblie de Pokemon. Pokemon nu există! Nici ce scrie acolo. Din cca 4.000.000 lei cat constituie taxele și impozitele pe care le plătea șantierul naval pe an, municipalitatea a pierdut în favoarea Limanu cca 130.000 lei. Adică 3%.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 17:09

 18. Incerci sa fi un KATİP ÇELEBİ al Mangaliei dar ai ramas la stadiul de talent politic … sarind peste #15.

  Comentariu by nabuco — 31 ianuarie 2019 @ 17:27

 19. De parca ar fi contul tau personal de facebook.Mai taie din lungimea nasului,ca nu te obliga nimeni aici „sa dai raspunsuri” tuturor ! Ne -ai plictisit cu „dibacia” ta de militian care da cu pumnul drept in palma stanga : „Ia sa-i bag eu p’astia la „reeducare” ! Lasa oamenii sa-si posteze raspunsuri unii altora,dupa cum considera ! Blogul asta nu e tribuna „bolsevica” !

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2019 @ 17:46

 20. Nea I.S.,
  Iar esti pe invers.
  Eu sunt ala care a răspuns, fiindcă s-au adresat mie. Dta ești ăla care nu lasi oamenii să-și posteze răspunsuri (în cazul acesta pe mine).
  Uită-te în oglindă și dă-ți două palme! Bolșevice.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 22:44

 21. Pt. #20
  https://www.cotidianul.ro/atentie-romani-intram-in-anul-porcului/

  Comentariu by nabuco — 31 ianuarie 2019 @ 22:54

 22. Mentalică, ia explică tu clasei cum ai ajuns tu, în doar un an, de la „trebuie să alegeţi PSD-ul şi primar de la PSD ca să nu aveţi necazuri… pardon, ca să vă meargă bine” la „cetăţeanul e de vină pentru necazurile oraşului pentru că nu alege bine la urne”.

  Şi, pe de altă parte, din moment ce spui că poporul acţionează prin primar, mai explică de unde vine prezumţia că un primar este, implicit, acea persoană care acţionează orbeşte, arbitrar, cum vrea plua lui, iar totul e ca cetăţeanul să-l detecteze pe cel care acţionează orbeşte, arbitrar şi cum vrea plua lui spre binele oraşului.

  Haide, îndrăzneşte, că tot te dai fost olimpic la matematici…

  Comentariu by Părintele Manipulaţie — 31 ianuarie 2019 @ 23:03

 23. Tartaunul tot tartaun ramane. De parafrenie nu va scapa in veci.

  Comentariu by Anonim — 31 ianuarie 2019 @ 23:14

 24. A, şi mai explică-ne, din poziţia ta de consilier local de data asta, CE plm este primăria, dacă nu un „stat orăşenesc”, de ai ajuns să spui că „nu statul e de vină, ci cetăţeanul”?
  Ce este primăria, dacă nu o entitate investită cu autoritate de către cetăţean şi Constituţie, populată prin intermediul alegerilor, entitate cu obligaţii politice locale şi cu obligaţii politice care vin de la Statul mare?

  Adică explică-ne DE CE Primăria NU E STATUL.

  Comentariu by Părintele Manipulaţie — 31 ianuarie 2019 @ 23:15

 25. @20- Pastreaza-ti fortele ca ati inceput sa va bateti intre voi ! De fapt asa se intampla cand sunt o gramada de cozi de topor…la un singur topor ! Partidul matale cauta cu disperare pe acarul Paun si ati gasit :”Cetateanul e de vina” ! Noi mangaliotii suntem de vina ca nu ati vrut sa faceti referendumul ! Probabil ca le-a fost teama unora ca primarul asta ar fi strigat,ca si ala de la Bucuresti,care-si pune cenusa in cap in privinta celor intamplate la 10 august si am fi aflat cu cine imparte”mizeriile” de care spuneai mataluta ! https://www.youtube.com/watch?v=hml2CLiyzlw

  Comentariu by I.S — 31 ianuarie 2019 @ 23:23

 26. Uite de-aia! De bun simț Primăria nu e STATUL!

  Cat despre diferenta intre consilierul local și primar este așa: dacă partidul îi retrage sprijinul politic consilierului local, pierde funcția de consilier local. Dacă primarul face ce vrea mușchiul lui, nu îl dă nimeni afară din funcție chiar dacă îl dă afară din partid.

  Si se schimbă regula jocului. Adică acele impozite pe venit, cote defalcate de TVA, etc. vin automat în bugetul local, nu le mai acorda guvernul după culoarea politică. Astea cică ar fi ultimele modificări.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 23:26

 27. Pt 25: Referendumul se cere de către cetățeni, cu semnăturile a 25% din cei cu drept de vot, nu de către partide. Așa e legea.
  Eu m-am implicat în calitate de cetățean. Dta te-ai implicat? Nu, pentru că am adunat 5.000 de semnături singur. Restul după 2 zile s-au tirat. Eu m-am ocupat o vară întreagă.

  Comentariu by Mentalistul — 31 ianuarie 2019 @ 23:30

 28. Bun, asta a fost în pesedeză.
  Acuma explică româneşte ce te-am întrebat la pct. 22.

  Dup-aia citeşte aici: http://www.rasfoiesc.com/legal/administratie/CONSILIUL-LOCAL-SI-PRIMARUL28.php

  Comentariu by Părintele Manipulaţie — 31 ianuarie 2019 @ 23:32

 29. Bai dar înțelegeți că dacă nu mai putem fura la vamă că am intrat în Europa trebuie să facem altceva, mai prostim poporul, mai gargară pe blog , mai puțină paranoia, doar nu vreți muncim acum la 50 de ani după ce am fentat o viață. Nu toți avem pensie nesimțită ca pretenu lui Raim.

  Comentariu by Ăla de la Vamă — 31 ianuarie 2019 @ 23:37

 30. În fine, Mentalică, văd că ai altă treabă… Aşa că te scutesc de penibilul de care te-ai acoperi în încercarea de a explica inexplicabilul. Dar eşti liber să încerci…

  Eu nu te-am întrebat nici de ce primarul e intangibil deşi gîndeşte şi acţionează ca un bou, nici „care e diferenţa dintre un consilier”. Pe-astea le-am mai auzit şi e clar că nu au ce căuta în răspunsul tău la ceea ce te-am întrebat eu la #22.

  Ci te întreb, de fapt, ce te face să crezi că ne poţi manipula cu prostiile tale pesediste.

  Comentariu by Părintele Manipulaţie — 1 februarie 2019 @ 0:08

 31. În fine, văd că nu pricepi nici ce citesti.
  În link acela începe așa:
  《Potrivit art. 121 (1), “autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase sunt consiliile locale alese si primarii alesi, in conditiile legii”.

  prin aceasta dispozitie constitutionala, consiliul local este calificat ca fiind una din autoritatile publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase. Ele reprezinta astfel o autoritate a autonomiei locale cu caracter deliberativ.》

  Ti-e greu de priceput?
  Asta am afirmat și eu.

  Comentariu by Mentalistul — 1 februarie 2019 @ 0:32

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress