Politica locală

22 ianuarie 2019

Cum a ajuns Mangalia orașul cu cele mai mari taxe și impozite din România? OPINII

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 14:28

O întrebare pentru consilierii locali si pentru primarul Municipiului Mangalia:

Cum a ajuns Mangalia orașul cu cele mai mari taxe și impozite din România? Care sunt criteriile si considerentele care au condus la o situație unică și dezastruoasă pentru contribuabili?

Va prezentam mai jos o situatie comparativa a taxelor si impozitelor pentru terenurile din intravilan datorate de persoanele fizice in anul 2019 pentru principalele municipii resedinta de judet din Romania si pentru municipiul Mangalia.

Va provocam sa gasiti si sa publicati un singur municipiu de rang II din Romania cu impozite mai mari ca la Mangalia.

Atentie! In zonele de impozitare C si D, unde locuiesc majoritatea cetatenilor, taxele sunt mai mult decat duble față de alte localități!

Datele respective sunt informatii publice din mediul online (hotararii de consiliu local privind taxele si impozitele pe anul 2019 si/sau proiecte de hotarari care s-au aflat in dezbatere publica), centralizate de reprezentantul societatii noastre si ne asumam raspunderea pentru datele transmise.

Intentia noastra a fost sa colectam datele de la toate municipiile de rang 1  din tara – 11 la numar si de rang 2  – 87 in total, dar din pacate nu am reusit sa identificam date pentru toate localitatile (pana in acest moment).

Veridicitate datelor poate fi controlata prin accesarea proiectelor sau hotararilor de consilii locale dupa termenii de cautare “localitate HCL taxe si impozite 2019” sau dupa criterii similare.

Din nefericire pentru cetatenii municipiului Mangalia, taxele si impozitele pe terenurile din intravilan (si nu numai), au crescut in mod constant si total nejustificat, incepand cu anul 2016, astfel:

– pentru zona A, de la 7553 lei/ha in 2016, la 8500 lei/ha in 2017 si la 10000 lei/ha in 2019, crestere de 32,3%;

– pentru zona B, de la 5269 lei/ha in 2016, la 6500 lei/ha in 2017 si la 8000 lei/ha in 2019, crestere de 51,83%;

– pentru zona C, de la 3335 lei/ha in 2016, la 4500 lei/ha in 2017 si la 6000 lei/ha in 2019, crestere de 79,91%;

– pentru zona D, de la 1763 lei/ha in 2016, la 2500 lei/ha in 2017 si la 3500 lei/ha in 2019, crestere de 98,52%.

De ce o crestere diferentiata asa de mult (intre 32% si 100%), in functie de zona?

De ce zonele mai sarace (zona C si zona D) “beneficiaza” de o crestere mai mare?

Credem ca nici autoritatea administrativa nu poate justifica aceasta atitudine, sau cel puțin, prin documentatia care a stat la baza elaborarii proiectului de hotarare de consiliul local privind taxele si impozitele pe anul 2019, nu se aduc niciun fel de argumente in sensul motivarii acestei decizii.

O crestere a taxelor si impozitelor de doua ori (vezi zona D), intr-un inteval de 3 ani de zile nu este nici justificabila, nici legala. Autoritatea administrativa locala, procedand la modul descris mai sus, incalca multe din principiile care stau la baza adoptarii taxelor si impozitelor (predictibilitate, echitate etc…).

In opinia noastra, o asemenea suprataxare este si cauza principala a gradului scazut de colectare a taxelor si impozitelor locale. (J.L).

mangalianews.ro 22.01.2019

26 Comments

 1. Din cauza unora ca:
  https://bazel09.files.wordpress.com/2018/10/dscf8758.jpg?w=1000&h=
  carora le place „pozitia ghiocelului” …

  Comentariu by nabuco — 22 ianuarie 2019 @ 15:13

 2. qed (si la altii)
  https://www.replicaonline.ro/taxa-care-a-explodat-la-constanta-de-la-100-de-lei-la-8-000-nu-a-fost-suspendata-de-instanta-379444/

  Comentariu by nabuco — 22 ianuarie 2019 @ 15:19

 3. Si taxele si impozitele pe cladirile rezidentiale detinute de persoanele fizice au crescut din 2016 pana in 2019 cu 375 %( de la 0,08 % la 0,3% din valoarea impozabila a cladirii). Si taxele si impozitele pe cladirile nerezidentiale au crescut din 2016 pana in 2019: cu 500% (de 5 ori!!!) pentru cladirile detinute de persoanele fizice si cu 150% pentru cladirile detinute de persoanele juridice.
  Toate acestea nu arata decat dispretul actualului primar pentru locuitorii Mangaliei, fie ei persoane fizice sau juridice.
  Poate ne explica Mentalistul cum s-a ajuns aici?!. Chestia aia cu „au votat ei” – adica consilierii PNL – nu tine!. Sa spuna ce au facut concret sa nu se ajunga aici!??

  Comentariu by Cobe — 22 ianuarie 2019 @ 15:46

 4. Cobe, de cînd şi pînă cînd vorbeşte Mentalică pentru PSD Mangalia?

  Iar la topic, chestia-i simplă: mangalagii primesc exact ceea ce au votat.

  Comentariu by Părintele Frecţie — 22 ianuarie 2019 @ 22:09

 5. Nivelul taxelor și impozitelor este un act deliberativ al CL. Sunt limite minime și maxime. Să adopți pentru UAT o taxă mică sau mai mare este de oportunitate. Dacă o majoritate in consiliu a ales nivelul maxim, responsabili de nivelul taxelor și impozitelor o poartă această majoritate, nu cum insinuezi schizo dta că sunt vinovati cei care nu au votat-o.
  Vezi cine sunt vinovați:
  http://mangalia.ro/wp-content/uploads/2018/01/276.pdf

  Dta faci astfel:
  Orașul este atacat de nemernici veniți de aiurea. Câțiva mai cu sânge în instalație se luptă în centrul orașului cu nemernicii. Dta că locuitor al orașului în loc să ajuți pe cel care se luptă, dai cu pietre in el, îl ataci și vrei să-l ucizi. Cum se numeste asta in toată istoria?

  Gheorghe Dinică în rolul lui Bastus în Columna, era pus de Gerula (Ilarion Ciobanu) să spună: „In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat…” făcând referire la trădarea asupra Sarmizegetusei. Asa trebuia să îți începi comentariul.

  Prefer să te cred nemernic, decât schizo. Pentru că altfel orașul ăsta are de luptat și cu oameni ca tine.

  Eu am făcut concret să nu se mai ajungă aici. Nu pot sa schimb rezultatul alegerilor din 2016. Dar am făcut astfel ca nemernic in aceștia să nu mai fie aleși. Nu cine să fie ales, dar am generat astfel încât ca locuitorii Mangaliei să știe cine să NU mai fie aleși.
  Dacă PNL candidează cu aceeași garnitură de consilieri, NU vor fi aleși. Astfel că se va schimba lista de candidați, altfel arăt tuturor ce au făcut, pe fiecare în parte. Pe viitor, cei care vor să se păstreze pe listă vor căuta să nu ajungă în „lista celor care NU vor mai fi votați”.
  Am informat locuitorii Mangaliei cine a făcut și ce au făcut. O muncă zilnică, am maturizat politic Mangalia.
  Acesta este un lucru important, apoi dacă vrei povestesc pe subiecte cum au fost împiedicați să facă lucruri și mai rele.
  Dar mai intai trebuie să îmi dovedești că nu ești un ignorant sau că nu ești un schizo și ai priceput cum se adoptă HCL și cine poartă responsabilitatea pentru nivelul actual al taxelor și impozitelor.

  Comentariu by Mentalistul — 22 ianuarie 2019 @ 22:39

 6. Pt.4:
  Omul s-a adresat mie, nominal.
  Ideea că aș vorbi eu pentru PSD Mangalia a venit doar din capul tău. Constat o frustrare.

  S-a adresat mie, probabil, pentru că sunt prezent pe aici.
  Voi realizați că îmi dați însemnătate de fiecare dată când mă luați la țintă cu atacuri iraționale?

  Comentariu by Mentalistul — 22 ianuarie 2019 @ 22:49

 7. Bravo Mentalică!
  Logica pesedistă: cu cît mai tare îţi spune lumea că nu faci bine, tu cu atît mai tare eşti convins că e bine ce faci şi că dujmanii te vrea dus.

  Idioţenia asta de „logică” a voastră vine dintr-o aroganţă dublată de incompetenţă şi de vanitate. O gaşcă de golani face şi desface în municipiul ăsta… municipalistule!

  Comentariu by Părintele Lustraţie — 22 ianuarie 2019 @ 23:02

 8. Şi încă ceva, apropo de însemnătatea REALĂ a verbului „a frustra”.

  Frustrarea mea este următoarea, băi golanule incult: oraşul putea merge mult mai bine dacă nu vă băgaţi în faţă voi, golanii, ciubucarii, oportuniştii, piloşii „de la fără cinci”, conspiraţii şi acoperiţii lumii interlope.
  Da, sînt frustrat în DREPTUL meu la o viaţă decentă, în DREPTUL meu la un sistem de sănătate mai bun, copiii noştri sînt frustraţi în dreptul lor la educaţie.

  Dar voi, golanilor inculţi, vă bateţi joc de valorile astea şi ne certaţi că vrem să nu mai furaţi voturile, că nu mai vrem să vă vedem cocoţaţi pe noi ca găinaţul pe capotă.

  Comentariu by Părintele Lustraţie — 22 ianuarie 2019 @ 23:09

 9. Pt 7:
  Te sodomizează nemernicii în față curții, dar tu urli ca e Mentalistul de vină. O sa ti-o tragă nemernicii mai tare și mai pasional. Acum le dai un motiv în plus.

  Comentariu by Mentalistul — 22 ianuarie 2019 @ 23:13

 10. Locuinte Social(e) Democrate …
  https://republica.ro/noi-modificari-aduse-codului-fiscal-o-persoana-fizica-va-putea-sa-detina-mai-multe-locuinte-sociale-achizitionate?

  Comentariu by nabuco — 22 ianuarie 2019 @ 23:24

 11. Cineva care îşi bate joc de speranţele oamenilor este la fel de vinovat ca nemernicii care le-o „trag”. Poate îţi baţi joc de noi cu bună ştiinţă, sau poate nu-ţi dai seama că asta faci. Încă nu am date suficiente.

  Dar ceea ce ştim e aşa: ştim foarte bine că nu intri în nici un partid „la fără cinci” şi nu te pune nici un partid direct consilier local pe neve… decît dacă „pretenii” tăi sînt acolo, sus. Iar cînd deranjezi, eşti ejectat în secunda doi, fără excepţie. Asta nici nu mai trebuie dezbătută.
  Şi, din moment ce gaşca ta de „preteni” care contează în ecuaţia asta sînt – nu întîmplător – în PSD, doar nu o să te înscrii în peneţeu dacă vrei „să faci bine”, nu?

  Dar nooo, tu o ţii langa cu raţionamentul ăla subţire, pentru proşti, conform căruia „nu contează din ce partid fac parte atîta timp cît vreau binele oraşului”. E ceea ce tu numeşti pompos „municipalism”. Dar, în realitate, este doar populism deşănţat. Sincer, dar deşănţat, fără doar şi poate.

  Demască ce fac pesediştii, municipalistule, abia apoi mai discutăm de glumele tale nesărate cu „lista celor care NU vor mai fi votați”.

  Simplu spus, PSD-ul nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată social-democrat, te-ai lăsat prostit de numele partidului.

  PSD e un partid de hoţi, partid care a dat ţării, pe lîngă multă mătreaţă şi scame dintre buci, încă vreo cîteva partide la fel de pline de hoţi (PNL, PDL, USR, UDMR, ALDE etc).

  Şi mai e o chestie: în societatea actuală, informaţională şi automatizată (pînă şi serviciile se automatizează!), social-democraţia TA (aia de la paşopt) este o fosilă.

  Comentariu by Părintele Epuraţie — 23 ianuarie 2019 @ 3:21

 12. Mai „parintele”hotul strga hotii,in ce te priveste Mentalistul are dreptate.

  Comentariu by emil — 23 ianuarie 2019 @ 10:04

 13. Mentalistul inca n-a realizat faptul ca mangaliotii s-au saturat de gargara lui ieftina, niciodata transpusa in fapte, doar vorba lunga. Aroganta de care da dovada il lipeste pentru totdeauna de PSD, o grupare mafiota, care niciodata n-a vrut binele romanilor. De la Iliescu pana la Dragnea au siluit si jefuit bruma de speranta a oamenilor.

  Comentariu by Anonim — 23 ianuarie 2019 @ 10:40

 14. Dacă nu-i durea pe nemernici, nu plângeau pe aici.

  Comentariu by Mentalistul — 23 ianuarie 2019 @ 11:02

 15. TELENOVELA ! MARE SCANDAL ! Se aude ca madam mnagera de spital ar fi gravida !

  Comentariu by Anonim — 23 ianuarie 2019 @ 12:17

 16. https://dexonline.ro/definitie/spermatofor

  Comentariu by nabuco — 23 ianuarie 2019 @ 12:47

 17. Deci, băi Mentalică, ia-te de lăbuţă cu Dăncilă şi cu restul care spun cretinismul ăsta că „dacă mă critică lumea, înseamnă că fac bine”. Cît de arogant şi prost să fii, ca să nu vezi cît de gravă este defecţiunea unei astfel de mentalităţi?

  Iar tu, Emile, dacă tot vrei să contribui la discuţie, vezi că „hoţul strigă hoţi” se aplică oricui, inclusiv celor care, azi, strigă din opoziţie „hoţii!”. Deci observaţia ta suferă de lipsă de specificitate şi e inutilă într-un raţionament corect.

  Comentariu by Părintele Manipulaţie — 23 ianuarie 2019 @ 13:37

 18. pt 15, cu dedicatie….https://www.youtube.com/watch?v=q1xM5bOSdSI&list=RD_whOkldcVjI&index=15

  Comentariu by Anonim — 23 ianuarie 2019 @ 16:07

 19. @17-Parintele,dai dovada de „negationalism” fata de cel care o „idolizeaza” pe cea pentru care in20-20 vom fi nevoiti sa „adaptam” noul DEX !

  Comentariu by I.S — 23 ianuarie 2019 @ 18:43

 20. Uitati-va cu atentie in link pe situatia intocmita de cel care a redactat articolul in ziar!. Este incredibil !. In zonele C si D sunt taxe mai mari ca in Constanta, Cluj, Craiova. Sunt cele mai mari taxe si impozite din tara!.

  https://www.mangalianews.ro/cum-a-ajuns-mangalia-orasul-cu-cele-mai-mari-taxe-si-impozite-din-romania-opinii/
  Mentalistule, nu ma cobor la nivelul tau!. Am alt nivel de pregatire. Numai cel ce nu are argumente, recurge la injurii si la expresii calomnioase. Am urmarit cu atentie inregistrarea sedintei de Consiliu Local in care au fost votate taxele si impozitele respective. Nimeni din asa-zisa opozitie nu a punctat aspectele pe care le ridica autorul articolului respectiv. Daca ati tacut, nu poate fi interpretat numai astfel: fie complicitate, fie indiferenta, fie incompetenta ( vezi afirmatiile domnului consilier Dragos Bociog). Din pacate, aceasta este realitatea!!
  Si o ultima intrebare : daca acum ati constatatat ca au fost votate niste taxe si impozite la ilegale sau la limita legalitatii ( cu incalcarea principiilor fiscale cu privire la echitate si echilibru de ce nu veniti cu un proiect de rectificare a HCL-ului respectiv?!!)

  Comentariu by Cobe — 24 ianuarie 2019 @ 8:59

 21. http://uneanneeaulycee.blog.lemonde.fr/files/2018/11/EBM579-gilets-jaunes-768×507.jpg

  Comentariu by nabuco — 24 ianuarie 2019 @ 12:53

 22. Pt 20:
  Am fost la Prefect care a cerut și opinia mea, de față cu cineva Ionuț de la juridic, care a fost în consens cu mine privind taxa de promovare a turismului.
  Martori au fost alți 3 cetățeni ai Mangaliei care au scris memoriile către Instituția Prefectului.

  Referitor la cuantumul impozitelor pe zone, legea spune că se votează oportunitatea și se adoptă cu votul majorității. Am invatat în 2 ani și jumătate de CL că degeaba fac amendamente dacă ei nu le votează. O HCL adoptată nelegal se poate ataca în contencios de către Prefect.
  Cetățenii orașului au votat PNL încât au 9 consilieri locali acum. Cu ceilalți 2 UNPR, votați tot de către cetățeni, se fac 11 consilieri care au aprobat tot ce reproșați dvs.
  Si dacă ei au violat Mangalia, de ce acuzi dta pe cei care au propus alte taxe mai mici? Ori s-au opus birurilor?
  Este o gândire incorectă, de ignorant, să acuzi pe altul în loc să acuzi vinovații. Nici nu ar trebui să bag în seamă prostiile dtale, la intrebari greșite nu are rost să răspund.

  Comentariu by Mentalistul — 24 ianuarie 2019 @ 15:30

 23. Spune-ne tu oare, ficior român, de ce în Mangalia nu se poate vota PNL? PSD la nivel de țară e varză. PNL la nivel de Mangalia e un rahat. Mare dilemă…..

  Comentariu by Șinca — 24 ianuarie 2019 @ 16:23

 24. https://www.ro.plus/doneaza

  🙂

  Comentariu by nabuco — 24 ianuarie 2019 @ 16:46

 25. Ozzy, dacă logica te jigneşte, îţi meriţi locul în partid. Tehnica asta a ta de a te preface că nu pricepi te pune într-o situaţie bizară: ori nu te duce capul, ori nu înţelegi româneşte, ori ţi-ai pus la bună păstrare creierul, onoarea şi demnitatea. La Partid.

  Comentariu by Părintele Frecţie — 24 ianuarie 2019 @ 21:28

 26. Mangalia orasul cu cele mai mari taxe si impozite din Romania dar si orasul cu cele mai multe si cele mai mari datorii, tot din Romania.

  Comentariu by VUCEA DAN — 27 ianuarie 2019 @ 12:39

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress