Mangalia – politica locală

17 ianuarie 2019

Mangalia, azi. Un oraș în căutarea unui bun administrator. OPINII CIVICE

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 13:24

   De ani buni, orașul nostru caută un adevărat manager care să îi administreze bunurile și, în zadar. Ignorat din cauza intereselor personale și de partid, își pierde, încet-încet, culoarea, devine tot mai palid, tinerii îl abandonează ca pe o haină demodată, pentru că nu mai are nimic de oferit. Mangalia se transformă într-un oraș în care vii în vizită la bunici.

   Toți ne dorim schimbarea, dar primarii care s-au perindat, fie și-au văzut de interesele proprii, fie de interesele partidului, fie nu au avut niciun fel de viziune.

   Cum ar arăta portretul robot al unui primar – bun gospodar?

   Evit cuvântul ideal, pentru că suntem realiști și credem că se poate în România de azi ca un oraș, o țară, să aibă conducători competenți. Nu sunt de acord cu clișeul că trebuie ales răul cel mai mic. Normalitatea pe care o dorim cu toții nu va fi posibilă decât dacă vom fi și noi, alegătorii, mai atenți la cine aspiră la această funcție și dacă vom merge la vot.

   Acestea sunt criteriile mele, iar cititorii pot adăuga altele, nefiind bătute în cuie:

1. Să fie lider al comunității pe care o reprezintă. Să facă parte din această comunitate, să înțeleagă particularitățile ei, să se confrunte cu aceleași probleme.

2. Să fie profesionist. Să aibă în spate o realizare care să nu implice afaceri cu statul, sau funcții înalte la stat. Să se dovedească un bun gospodar cu bunurile sale, apoi să la administreze pe ale comunității.

3. Să stabilească dialog cu conducerea statului, indiferent de culoarea politică, pentru ca orașul să nu aibă de suferit.

4. Să atragă fonduri europene. Un oraș nu se poate dezvolta numai din resursele proprii și vedem cum alte orașe și-au schimbat aspectul, valorificând toate resursele de care dispune, sau pe care le atrage.

5. Să fie responsabil cu banul public. Proiectele europene să fie respectate întocmai, pentru a nu fi pierdute, iar proiectele locale să fie de interes larg și în sprijinul cetățenilor.

6. Să fie capabil să își formeze o echipă tehnocrată, de specialiști.

7. Alcătuirea și cheltuirea bugetului local să fie transparentă.

8. Să fie sincer, autentic, să fie mai puțin politician și mai mult administrator. Un bun administrator.

Semnat: Kontesto, 16 ianuarie 2019.

mangalianews.ro

13 Comments

 1. Da, tot ce s-a scris mai sus e corect. Persoana care sa indeplineasca aceste criterii exista, este o doamna care lucreaza in administratia locala de ani buni. Nu pot spune numele, darceste foarte cunoscuta.
  Daca toti am fi luminati la cap.si orasul s-ar mobiliza, si daca nu s-ar tine cont de interese si de bani multi spalati pentru campania electorala, atunci am face ceva pentru binele nostru al tuturor. Dar noi avem din pacate multe fete, sintem nesinceri si multi au interese ascunse.
  Greu, dar nu imposibil.

  Comentariu by Anonim — 17 ianuarie 2019 @ 21:05

 2. Mangalia ar trebui să-şi caute alţi locuitori. Ăştia care-s acuma sînt expiraţi.

  Comentariu by Părintele Idiocraţie — 17 ianuarie 2019 @ 21:46

 3. „Întâi te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi se vor lupta cu tine, apoi vei învinge.” (Mahatma Gandhi)

  Comentariu by Mentalistul — 18 ianuarie 2019 @ 11:29

 4. pt. 1 Daca lucreaza de multi ani in administratia locala este clar cat de corecta si profi este, avand in vedere ce caractere de primari s-au perindat din 2008 incoace si cat de gospodari au fost. Echipele sunt pe masura celor ce ne conduc.

  Comentariu by anonim — 18 ianuarie 2019 @ 13:21

 5. Cerințe utopice, fiindcă nu înțelege politica și nici romanii.

  Comentariu by Anonim — 18 ianuarie 2019 @ 16:55

 6. Simona Ciocanel ? ma pis pe mine de ras

  Comentariu by Anonim — 18 ianuarie 2019 @ 17:48

 7. Ptr.4. A fi „profi” pentru administratia din 2008 incoace nu inseamna sa iei spaga finca esti „smecher” si pe val la urbanism , la disciplina sau pe la PL , sa-ti torni colegii si eventual sa vanezi vreo functie de sef. Si daca nu-ti iese sa te transferi la Limanu. Nu. Exista si persoane care stiu sa faca treaba, nu pupa pe nimeni si nu toarna, indiferent de primar. Clar, e greu de inteles de cei ca tine, pentru care „doamna” inseamna Ciocanel…
  Ptr.6. NU, sa ne fereasca sfantul si toata ceata de draci. Ca atunci orasul ar deveni un mormant in care ar mirosi a tamaie. Cum ar arata sa o vedeti pe teren , in fiecare dimineata , dand cu tamaie si agheasma pe strazi , cum face in biroul primarului si pe holurile primariei? Ar fi ceva de vazut …
  Speranta moare ultima. Sa speram ca mai exista oameni cu mintea la ei.

  Comentariu by Anonim — 18 ianuarie 2019 @ 22:13

 8. Te pomenești că mihaela calin are calificările necesare, descrise in articol! O persoană mai perfidă și mai egoistă decât această doamnă nu cred sa existe…daca e cineva mai negru la suflet in primăria asta decât primarul, aia e această doamnă.

  Comentariu by Lazar Marian — 18 ianuarie 2019 @ 23:28

 9. Ptr.8. Foarte corect ce spui despre acest caracter!
  Nu, nu poate fi vorba despre o asemenea persoana. Nu credeti ca trebuie sa ne indepartam de oamenii care ne urasc?

  Comentariu by Anonim — 19 ianuarie 2019 @ 13:01

 10. Pt 1. Da, e madama Griguta -duamna care le face zile fripte astora..

  Comentariu by Anonim — 20 ianuarie 2019 @ 19:18

 11. Griguta, alta oportunista, duplicitara, fara caracter, care te vinde si te cumpara fara scrupule, iar profesional n-a fost niciodata mai mult decat o nulitate. Ce indivizi mai vehiculati p-aici!

  Comentariu by anonim — 21 ianuarie 2019 @ 7:52

 12. Mentalică, tu nici măcar nu ai trecut de etapa ignorării, aşa că dormi liniştit.

  Comentariu by Părintele Intoxicaţie — 21 ianuarie 2019 @ 23:18

 13. Dacă madam Griguţă a ajuns nestemata Mangaliei, e clar că-l merităm şi pe Ozzi.

  Comentariu by Părintele Futuimamaeideadministraţie — 23 ianuarie 2019 @ 20:40

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress