Mangalia – politica locală

11 ianuarie 2019

Taxă specială de promovare turistică, la Mangalia. Cine o achită

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:13

Începând din acest an, în sudul litoralului, mai exact în Mangalia şi toate staţiunile aferente acestui municipiu, se va achita o taxă specială de promovare turistică. Ea va fi încasată de la toate persoanele juridice, inclusiv PFA, indiferent de forma de organizare, pe categorii de activităţi, conform proiectului de hotărâre adoptat de Consiliul Local Mangalia în şedinţa din data de 20 decembrie 2018.

Conform aceluiaşi document, nivelul taxelor și impozitelor locale pe anul în curs (2019) va rămâne la fel ca în anul 2018, singura modificare fiind la impozitul pe teren persoane fizice şi juridice. Astfel, impozitul pe teren s-a majorat la 10.000 de lei/ha – zona A – 8.000/ha, zona B, 6.000/ha – zona C, 3500/ha – zona D. Cei interesaţi să afle în amănunt detaliile, pot consulta site-ul ww.mangalia.ro, la capitolul taxe si impozite pe 2019.

A.C., Replica 11.01.2019

11 Comments

 1. http://mangalia.ro/wp-content/uploads/2018/12/Anexa-la-H.pdf

  Comentariu by lucian visa — 11 ianuarie 2019 @ 16:14

 2. După o discuție avută cu prefectul, acesta a trimis o notificare primăriei (înainte de a se transmite propunerea de taxe și impozite) în care precizează că Mangalia are rang de localitate, înainte de a fi și stațoune, și i se aplică legislația pentru localitate.
  Astfel că taxa de dezvoltare și ppromovare a turismului nu se mai aplică societăților comerciale cu activitate dîn Mangalia, ci doar celor cu activitate în stațiuni.
  Fără această notificare, magazinele alimentare ar fi plătit 3.000 lei, magazinele nealimentare 1.000 lei, farmaciile 1.000 lei, spălătoriile auto 1000 lei, cluburile/discotecile din Mangalia 4.000 lei, etc.
  Cu această precizare a Prefectului, agenții comerciali din Mangalia nu mai plătesc în 2019 respectiva taxa de promovare, s-a adoptat HCL in sensul acesta.

  Am plusat si am facut o interpelare în timpul ședinței CL, precizând că dacă cineva dorește să deschidă o cofetărie sau altceva în Mangalia, este trimis la ministerul turismului să obțină aviz pentru clasificare. Cum prefectul a lămurit că Mangalia are mai întâi rang de municipiu, am solicitat ca în Mangalia să se aplice procedura de autorizare pentru activitățile comerciale ale unei localități. Pentru o simplă autorizare, primăria să nu mai trimită pe mangalioti la ministerul turismului.

  Comentariu by Mentalistul — 11 ianuarie 2019 @ 20:14

 3. Două precizări.
  1. Pentru agenții economici din Mangalia care lucrează în stațiuni, taxa de promovare ar trebui să fie egală cu cea din oraș.
  2. PSD-iștii locali ar trebui să ceară la guvern ca autorizarea comercială din stațiuni să o facă administrațiile locale. Clasificările ar trebui să rămână la guvern. În acest fel procedura s-ar simplifica și s-ar recunoaște descentralizarea. Deasemenea, autoritatea locală să fie obligată să rezolve cererile în 30 de zile, iar dacă nu, atunci societățile comerciale să fie considerate autorizate din oficiu.

  Comentariu by lucian visa — 12 ianuarie 2019 @ 13:43

 4. Pt.3:

  La pct.1: Atât am reusit în scurt timp. Daca nu se preciza de către prefect că Mangalia are mai întâi rang de localitate, toate societățile comerciale din Mangalia plăteau acea taxa, pe motiv că Mangalia este și stațiune turistică.
  La pct.2: Nu se întâmplă astfel? Autorizația de funcționare nu o dă primăria? Legea prevede răspuns în 30 zile.

  Daca în 30 zile nu ti se da răspuns, scrii același text din cerere cu titlul Reclamație Administrativă, o bagi in instanta- nu iti trebuie avocat sau taxa de timbru – și dai drumul la treabă. Eu asa as face, conform legii.

  Comentariu by Mentalistul — 12 ianuarie 2019 @ 22:32

 5. Si Tusac s-a ales cu plangere penala si proces in contencios din partea prefectului…Palaz. Au trecut 7 ani.Ce s-a schimbat ? Prefect de alta culoare si primar…”de opozitie” ! Atunci,dupa ce incasarea taxei a devenit „benevola”,cel putin pana la incheierea procesului si Tusac nu a mai „santajat” pentru obtinerea autorizatiei de functionare locala(de fapt o aberatie,din moment ce aotorizatia se obtine prin hot. judecatoreasca de la Camera de Comert) au ramas multi cu aceasta „datorie” neplatita la fisc.Pana la urma Tusac a castigat procesul si cand a venit Radu C. au incasat obligatoriu din urma pe toti cei care nu platisera aceasta taxa. Ideea este ca tugulanul din Mangalia e bun de plata si la cheremul celor de la Constanta ! Cum s-ar spune :”turcul plateste”…nu tatarul asta care apara psd-ul,plangandu-ne pe umeri cu patriotism local,pe care-l schimbam la comanda cu ipocrizie politica specifica lor ! Tot asa au aparat orasul(ipocrit!) cand a fost vorba de taxa verde care s-a pierdut in proces cu santierul naval. Remember ce s-a intamplat cand madam Martin lovea turismul ei de turismul nostru si-l sustinea pe…schwarzenegger ! https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/politic/corina-martin-atac-la-palaz-prefectul-nu-renunta-la-procesul-privind-taxele-si-impozitele-de-la-mangalia-29842-329430.html

  Comentariu by I.S — 13 ianuarie 2019 @ 11:18

 6. PS-Rvin la o parere mai veche,care pentru mine a devenit o certitudine : Pentru a scapa de mafiile care ne-au podidit odata cu marea greseala pe care am facut-o,prin transformarea orasului in municipiu,este necesara solicitarea prin referendum la revenirea administrativa(deci si bugetara)a urbei la rangul de ORAS ! N-am fi primii care am solicita acest lucru !(vedeti cum se joaca prefectii cu titulatura de localitate cu cea de statiune !)

  Comentariu by I.S — 13 ianuarie 2019 @ 11:31

 7. N-am avea ce pierde, mai degrabă de câștigat.

  Comentariu by lucian visa — 13 ianuarie 2019 @ 12:44

 8. @7-Dar pentru asta ar trebui sa ne asumam niste adevaruri ascunse de catre primari si administratiile lor in raport de „centralismul” constantean ! Odata cu terminarea primului mandat al lui Iorgus,care „s-a trezit” in fata unui buget de municipiu,nescontat-ca marime si care s-a apucat sa zugraveasca blocuri si sa faca renovari la pietele facute de altii inainte,la preturi umflate.Dupa care a ales varianta „facila” de desfiintare a regiei proprii si deci a dezvoltarii orasului prin mijloace proprii,a instrainat activele taman atunci cand era necesara o investitie minima cu utilaje de transport gunoi menajer,a desfiintat dirigentia de santier care trebuia sa apere interesele finaciare ale orasului si a incredintat-o unor firme „de specialitate”(de parca in oras nu existau oameni care sa stie ce este devizul si indicatoarele de deviz),la fel cum a facut Tusac mai departe si Radu C. Deci au ales „varianta facila” prin care au pus botul la parandarat,din care centralismul politic isi cerea „cota parte”,sau si-au impus constructorii lor ! In felul asta s-a ajuns ca in administratie sa ajunga oameni buni „la lipit afise” in campaniile electorale…si nu putini ! Numai Iorgus a umflat administratia cu trei garnituri politice diferite ! Dupa care au venit si ceilalti doi…cu altii ! Avem o „mostenire”grasa de functionarime,fixata acolo si protejata prin lege ! Cei care mai stiau ce trebuie facut pentru oras au fost”rasplatiti” cu funstii caldute pe la mastodontul ADPP,la mediu la C-ta si aiurea prin judet.Exemplu de „plans” e chiar Moldovan care s-a luptat sa infiinteze regia,dupa care ,spasit,pentru ca asa i-a cerut „partidul” s-a indreptat catre „fonctii” pe la judet si directorat la „D”-ul pe care-l puse-se la numele regiei lui…dar la judet ! Acum orasul a ajuns -dupa cum spune actualul primar,sa-si faca bugetul dupa ce-l va termina psd-ul central ! Va dati seama ca aici e vorba de aceleasi „negocieri” pe cine face lucrarile,parandarat…si cote parte din procentele praduite ! Asta in varianta A,pentru ca atat oamenii lui Radu C.cat si psd-ul local pregatesc deja si varianta B,prin care au pornit deja o campanie pe”ascuns” a noului primar-„fiu al Mangaliei-care o sa ne spuna,in virtutea ocupatiei sale profesionale : onorata instanta…n-am prestanta…dar am Constanta ! Nimeni nu atinge subiecte ca actionaritul de la RAJA,sau ce a ramas din parcul industrial local,cel putin ca intentie dupa ce i-a dat sub administratie cele 20% ale primariei…tocmai astuia caruia i se pregateste campania,in varianta B !

  Comentariu by I.S — 13 ianuarie 2019 @ 13:47

 9. like @8

  Comentariu by nabuco — 14 ianuarie 2019 @ 15:29

 10. like@9

  Comentariu by haubau — 15 ianuarie 2019 @ 15:05

 11. https://kmkz.ro/de-ras/veorica-l-multean-tuturor-celor-care-poarta-numele-de-culturel-si-culturica-de-zioa-l-cultura

  Comentariu by I.S — 15 ianuarie 2019 @ 21:35

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress