Politica locală

15 decembrie 2018

Consilierii au aprobat banii pentru bursele școlare: elevii claselor a X-a încă își așteaptă drepturile pentru anul trecut!

Filed under: administraţie publică,Consiliul Local — lucian visa @ 10:49

Consilierii locali au aprobat, în cadrul celei mai recente ședințe de la primărie, numărul de burse și cuantumul acestora pentru elevii din învățământul preuniversitar, aferente semestrului al II-lea al anului școlar trecut, precum și pentru primul semestru al acestui an. Bursele sunt repartizare fiecărei unităţi, în baza unor date furnizate de conducerea acestora și au fost aprobate printr-un ordin al Ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din 2011. Cuantumul burselor este stabilit de fiecare primărie în parte.

O veste mai puțin bună pentru elevii din clasele a V-a și a IX-a: potrivit Ordinului de ministru 5576/2011, bursele de studiu se acordă începând doar cu semestrul al II-lea, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I, pentru elevii aflați în celelalte clase ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional. Cu alte cuvinte, școlarii din clasele a V-a și, respectiv, a IX-a, nu primesc burse pentru primul semestru al anului școlar. În plus, la Mangalia, elevii ce se află, acum, în clasele a X-a, nu au primit bursele pe semestrul al II-lea al anului școlar trecut, ei așteptând, totodată, și drepturile ce li se cuvin pentru primul semestru al lui 2018.

Sumele, ce sunt repartizare fiecărei unităţi de învăţământ în baza unor date furnizate de conducerea acestora, diferă în funcţie de tipul de bursă. Din octombrie 2015 Consiliul Local Mangalia acordă toate cele patru tipuri de burse școlare prevăzute de lege: burse de performanţă, de merit, de studiu şi sociale.

Astfel, elevii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare, cei ce s-au calificat în loturile de pregătire organizate de minister sau au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale competiţiilor cultural-artistice, cele cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific de la nivel naţional, toate organizate de MECTS, vor beneficia de burse de perfomanţă. Elevii ai căror rezultate îi recomandă să beneficieze de acest tip de recompensă financiară vor primi câte 80 de lei, bursele de performaţă fiind acordate, potrivit legii, pe perioada anului şcolar următor celui în care s-au obţinut aceste rezultate.

Vor primi burse de merit elevii din Mangalia cu rezultate deosebite la învăţătură: cei cu media generală peste 8,50 şi media la purtare 10.00, în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, elevii care au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor sau concursurilor şcolare naţionale sau la etapele judeţene ale competiţiilor sau concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific , organizate de MECTS. Bursele de merit se acordă începând cu semestrul al II-lea pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional, respectiv începând cu semestrul I pentru elevii aflaţi în celelalte clase ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional. Valoarea bursei de merit, aşa cum a fost aprobată de consilierii locali, este de 70 de lei.

Elevii ce provin din familii cu un venit mediu pe membru de familie, pe ultimele trei luni, cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care au media generală peste 7.00 şi 10.00 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă recompensa financiară, vor primi burse de studiu, în valoare de 55 de lei.

Bursele sociale, de 50 de lei, vor fi acordate, la începutul anului şcolar, elevilor orfani de ambii părinţi, celor ce suferă de diverse boli, dar şi celor proveniţi din familii care nu realizează un venit mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

Ținnd cont că Mangalia este, cel puțin teoretic, un oraș bogat, consilierii locali s-ar putea arăta mai generoși, atât cu elevii excepționali, cât și cu cei cu situații materiale precare. Ar putea lua exemplul celor cinci sectoare bucureștene, care au stabilit cuantumul burselor între 150 de lei și 600 de lei lunar, în funcție de tipul acestora!

editiadesud.ro 14.12.2018

6 Comments

 1. Pe principiul : Nicule, mai da-le o suta,noi, parintii acestor copii putem fi fraieriti inca odata ? Intreb, fara sa astept raspunsul din partea domnilor consiglieri care, cu 2-3 exceptii au reusit sa fraiereasca pe multi dintre cetatenii acestui oras. Cam de acolo se impute branza, cand se vand pt interesele personale, cand isi etaleaza bogatiile si ,,fraierii’ pun botul la minciunile lor crezandu-i oameni de valoare desi, in mare parte sunt la fel de dastepti in cap ca si piticul mincinos. Cum spuneam si intr-o alta postare pe aici, atata timp cat se vinde si se cumpara minciuna si prostia ambalate in haine de firma, masini bengoase, hoteluri, restaurante, ceasuri, amante, cumetrii, vom ramane pt ei niste frustrati idealisti pe care, daca ii agata in vreun fel sau altul trec la nivelul urmator, adica iti stabilesc pretul.Eu, inca nu ma arat public si asta le cam da fiori dar va veni vremea, sa vad atunci care va fi cota la pariuri. Te bagi, Didi- pacanea ? Acelasi, Mangaliot.

  Comentariu by Mangaliot — 15 decembrie 2018 @ 21:39

 2. la ultimele alegeri, am vazut liste cu persoane pregatite, cu rezultate in profesia lor, dar lumea a votat lista lu radu cu fosti maistri cu diplome de invatamint superior. Asa au votat, asta avem.

  Comentariu by pop — 16 decembrie 2018 @ 13:27

 3. De la cornul si laptele la … lapte si miere:
  https://www.replicaonline.ro/damen-noi-ramanem-aici-pe-termen-lung-santierul-mangalia-va-deveni-o-poveste-de-succes-376370/

  Comentariu by nabuco — 20 decembrie 2018 @ 13:19

 4. @1-E tristete mare in Costa Rica ! Au aflat ca vor pierde o familie care cheltuia banii romanilor p’acolo ! I-au promis totusi o „compensare”.Isi vor schimba denumirea.Nu se va mai chema Costa Rica ci…Păsă Rica ! https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22878038-instanta-suprema-suspenda-executarea-pedepsei-cazul-elenei-udrea-pusa-libertate.htm

  Comentariu by I.S — 20 decembrie 2018 @ 21:34

 5. Scuze-a fost ptr. 3

  Comentariu by I.S — 20 decembrie 2018 @ 21:35

 6. This article is actually a nice one it helps new net visitors, who are wishing in favor of blogging.

  Also visit my page – Raleigh

  Comentariu by Raleigh — 24 decembrie 2018 @ 2:14

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress