Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, şapte milioane de români se află în risc de sărăcie. În 2017, o treime din populaţie locuia în condiţii insalubre, în case cu pereţi mâncaţi de igrasie şi cu toalete în curte.
Conform datelor INS, în anul 2017, una din trei persoane din România nu a avut bunuri de folosință îndelungată. Adică maşină de spălat rufe, televizor color sau telefon.
Cei mai săraci români sunt în Oltenia şi Moldova, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
INS mai arată că peste 35% dintre români trăiesc în case în care există grave probleme.
În aproape 30% dintre locuinţele din România nu există grup sanitar, iar în peste 27% nu există cadă sau duş.
Totodată, 11% din persoanele din ţara noastră trăiesc în locuinţe cu pereţi plini de igrasie sau cu podele deteriorate.
Şi mai grav este că aproape 4 milioane de persoane nu şi-au permis anul trecut să plătească chiria, ipoteca sau facturile lunare şi nici să mănânce carne o dată la două zile.
Datele INS mai indică faptul că, doi din trei români nu au putut să-şi plătească o vacanță, iar unul din doi nu a putut face față unor situații neprevăzute.
În ceea ce priveşte viitorul României, 4 din 10 copii și 4 din 10 tineri se află în risc de sărăcie și excluziune socială. La nivelul Uniunii Europene România ocupă locul doi, după Bulgaria, scrie RFI.
Gabriel Valentin, evz.ro 01.12.2018
„Dacă vorbim de Centenar noi la ora asta țara românească este acaparată de mafie cu cel mai mare gangster în fruntea ei: marele gangster Dragnea Liviu. Și dacă noi sărbătorim și îi permitem unui gangster să distrugă o țară în Centenar atunci noi suntem niște găini și nu mai vrem să fim noi demni. Care demnitate? Dacă suntem ultimii în Europa la toate? Care-i demnitatea? Dacă noi avem un gangster pe care nimeni nu poate să-l dea jos din statul român și distruge țara. Pe omul acesta chiar nu poate nimeni să-l oprească.”
Gigi Becali, Romania TV
La mulți ani, România !
Comentariu by lucian visa — 1 decembrie 2018 @ 15:06
Astazi la Mangalia, la ceremonia de depunere a coroanelor la monument, primarul a fost huiduit.
Comentariu by Anonim — 1 decembrie 2018 @ 15:44
https://www.youtube.com/watch?v=wMnru0CSeAY
Comentariu by Anonim — 1 decembrie 2018 @ 15:46
https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2018/12/la-multi-ani-romania-te-vom-scapa-de-infractori-1-decembrie.jpg
Comentariu by I.S — 1 decembrie 2018 @ 15:54
Pt.2
Cine a avut inițiativa ?
Comentariu by lucian visa — 1 decembrie 2018 @ 16:13
Noi, d-le Visa, cetatenii pe care i-a umilit atat de mult, noi cei pe care el si gasca lui cred ca ii vor face sa uite (ca nu am avut lumina, copiii nu si-au primit bursele, a distrus si a indatorat orasul si pe noi) daca vine cu trei spectacole total nepotrivite pt spiritul Craciunului si pt ceea ce se vrea a fi orselul copiilor,daca arunca banii publici in disperare pe luminite, ajutoare de urgenta, locuinte sociale, mese cu fasole, pachete, ne cumpara . Nu, si asta este doar inceputul pt ca mangaliotul nu uita chiar daca stimabilul Ozzy a batut in retragere si si-a sters de pe cont ceea ce scria aseara, noi tot am fost acolo si ne-am maifestat mai mult decat decent, deocamdata…Nu ne sperie nici prezenta Angelestilor, nici a lui Didi-pacanea, nici fustita scurta a secretarei minune, nici galosii lui Ciorix si nici macar cravata lui Stamate. Stim clar ce avem de facut, gata, nu mai merge, e mult prea mult si prea dureros. Sedinta din 6 decembrie s-ar vrea un motiv pt a restabili normalitatea in legatura cu Cresa sau Caminul de batrani, sau Cimitirele dar pana acum cum, de ce, de cine au fost acceptate sa functioneze ilegal ? Consiliul Local si consilierii nu au existat, pe ei, reprezentantii mei, ai tai ai tuturor nu i-a intrebat nimeni daca decizia piticului e sfanta, definitiva, au ba ?? Vine vremea decontului, mititelule, ai pangarit cu prezenta ta prea mult acest oras. Pt toti cetatenii Mangaliei, La multi ani !
Comentariu by Mangaliot — 1 decembrie 2018 @ 16:37
Bravo, aveti dreptate!
Iesiti din anonimat, dati exemplu, haideti toti sa spunem pe fata ce gandim!
Comentariu by Anonim — 1 decembrie 2018 @ 18:24
Nu va cumpara cu pachete dar va cumpara cu burse din cate vad. Stati linistiti nu mai pupati nici voi ciolanul. Ales Bules,
Comentariu by Gore — 1 decembrie 2018 @ 20:47
Nu am sters eu nimic. Am scris pe un grup care nu e al meu. M-au sters ei.
Comentariu by Mentalistul — 1 decembrie 2018 @ 22:15
Am verificat, la mine e.
Acolo, la Mangalia Comunitate m-au șters.
Comentariu by Mentalistul — 1 decembrie 2018 @ 22:30
Dupa 10 ani Iorgus demonstreaza ca a ramas acelasi PROST crescut, arogant si stupid. Manifestarea de ieri este dovada neputintei de-a putea fi in rand cu oamenii. NESIMTIT.
Comentariu by Anonim — 2 decembrie 2018 @ 11:33
Lămurește-ne și pe noi. Ce a făcut ieri ? Ca să înțelegem și noi ceva.
Comentariu by lucian visa — 2 decembrie 2018 @ 15:19
S-au rahatit un pic pe ei.
Comentariu by Giany — 2 decembrie 2018 @ 15:55
Pt 12:
Cel de la 11 vrea să minimalizeze faptul că primarul a fost huiduit, prin intenția de a-l asocia pe Iorguș cu asta. Huiduiala a venit din partea oamenilor, nu are Iorguș vreo legătură. Relatez ca spectator, să nu mă acuze aiurea cineva de instigare.
Știam de intenție, cum relatează cel de la pct. 6. Încă de cu seara. Trebuie să ia în considerare că un consilier local nu are voie să instige, dar nici nu pot interzice oamenilor să se exprime. În plus, ar fi acuzat ca este o acțiune politică.
Comentariu by Mentalistul — 2 decembrie 2018 @ 21:49
Intr-o astfel de zi,cu atata importanta,acele fluieraturi indiferent la adresa cui erau adresate nu reprezinta altceva decat calitatea extrem de modesta a unora din locuitorii orasului.
Ca tu ai stiut de o astfel de mizerie de initiativa si nici macar nu ti-avrrecut prin cap sa ii povatuiesti denota multa lipsa de interes sau chiar lipsa de simt civic,intrucat au reusit sa pangareasca memoria celor pomeniti,cei ce au facut cu adevarat prin jertfa lor sa fim azi romani in Romania.
Cei ce sunt azi la putere,aici local sau in fruntea tarii sunt trecatori si aproape sigur nu vor fi tinuti minte si nici nu ii vom regasi in cartile de istorie,pe cand momentul Centenarului sigur da.
Comentariu by La Multi Ani Romania! — 2 decembrie 2018 @ 22:11
Pt concetateanul de la #15; desi nu am f mult timp la dispozitie, va voi raspunde deschis, concret si la obiect:da, este un sacrilegiu ca intr-o astfel de zi sa se intample asemenea lucruri dar va intreb si eu ca un mangaliot ce sunt ( sa nu ma certati pt ca nu spun mangalian , asa cum insista unii pe aici!!)cine oare a permis sa se ajunga la limita suportabilitatii ? Eu cred ca noi toti suntem complici si vinovati pt ca nu am fost capabili ca inca de la primele derapaje ale mincinosului, sa -l taxam asa cum merita. Ne certam intre noi pt polite politice mai vechi sau mai noi, ne plangem pe fb sau pe blog cum ca ne-a fraierit Iorgus, cum ca Radu ne calca pe grumaz, cum ca Ozzy prinde avioane dar nu intelegem ca ne facem numai si numai rau. Suntem atat de franjurati si debusolati incat de exmplu daca eu, maine as anunta ca voi candida, ma vor cauta unii pana la matusa alcoolica sau la varul care trage pe nas. Daca vin din alta localitate desi am radacinile aici,sunt venetic si am venit sa va fur pt pana la al 9-lea neam. Pana nu vom intelege cu totii ca problema este la noi, nu se va schimba nimic, ba chiar, astia de au apucat sa puna mana pe oras se vor crede de neanlocuit, pt ca intre timp au miluit si mituit acolo unde trebuia, au furat suficient incat sa-si poata permite sa cumpere o parte de electorat care se va vinde ever, si uite asa, ne trece dracului viata, speranta moare si ea si ne trezim ca ai nostri copii sau nepoti vor fi fii ploii. Ce modele morale, din Mangalia sa recomand eu copiilor daca se imbarliga fiecare cu fiecare, se santazeaza cine cu cine poate, se intimideaza orice farama de initiativa, se razbuna cocosila cel mic pe oricine ar da semne ca-i sufla in ceafa ? Tara asta e plina de metastaze si, ceea ce se intampla acum in Mangalia este doar o frantura din ceea ce se intampla sus de tot. Cum, vreodata, un intelectual sa fie umilit de o secretara obosita, cum, un functionar cu state vechi sa aibe cosmaruri ca daca nu-i zambeste corespunzator tiitoarei isi poate pierde locul de munca, cum, un militar sa fie la cheremul unui fasait de directoras, cum, un agent economic din turismul sezonier este obligat sa stea cu balaria si ciulinul pe strada principala a statiunii, cum, sa freci menta toata ziua pe fb sa spui ca pui o bancuta, demolezi un garaj, cumperi un brad cu suprapret si-l inlocuiesti anul urmator ???Momentul Centenarului, da, s-ar fi cuvenit sa fie un bilant a ceea ce s-a construit in cei 100 de ani.Pana vom ajunge in cartile de istorie, noi traiam azi,maine aici, si traim rusinos, din pacate…Nu vreau raspuns, nu vreau nici macar aprecieri, vreau doar sa meditam, si sa ne asumam. P.S. Nu sunt nici Iorgus, nici Ozzy, nici vreun politician al urbei si cu atat mai putin un propagandist ieftin. Sunt mangaliot.
Comentariu by Mangaliot — 2 decembrie 2018 @ 23:24
@16 – Big Like
Comentariu by Anonim — 3 decembrie 2018 @ 0:08
Pt 16:
Dacă nu eram „politician” (atât cât pot fi considerat că sunt), dacă nu eram în Consiliul Local, și ati fi privit ceea ce fac eu ca fiind acțiunile unui cetățean simplu, ceea ce fac eu este rău sau este atitudinea unui cetățean corect? Pentru mine nu contează că sunt consilier local sau nu, am avut si am aceeași atitudine în calitate de cetățean.
Faptul că sunt și consilier local, deci politician, v-a modificat percepția atitudinilor mele. Mint eu când afirm ce afirm referitor la administrația publică? Nu cred, pentru că mii de cetățeni sunt de acord cu mine. Dar percepeti dvs altfel, doar pentru că am o funcție politică. Asta înseamnă că primul pr care trebuie să îl vedeți că își asumă sunteți dvs, pentru că schimbați percepția unei idei după cartea de vizita a celui care o emite, îi schimbați sensul după bunul plac, ratiunea din idee nu mai contează, dacă e adevărată sau nu.
Oricine poate candida. Își face pe acte mutație ca Radu și poate candida. Candidatul trebuie să obțină încrederea locuitorilor, o poate face prin a arăta cine este sau prin metode politice. Metodele politice de obicei sunt înșelătoare și funcționează doar atunci când nu există o persoană în care oamenii să aibă încredere. Tot metode politice sunt și discreditarea, atunci când cel care discreditează nu are calități sau este incapabil să obțină încrederea oamenilor.
Pentru majoritatea oamenilor nu contează cine este primar, decât atunci când acesta le face rău, prin a-i obliga sa trăiască într-un oraș prost administrat sau împotriva cetățenilor. În rest, oamenii își cresc copiii, muncesc, își văd de viață lor, mulți nu au treabă cu primăria, decât că își plătesc taxele și impozitele, iar la 4 ani votează. Ca sunt 200 lei, 300 lei, 400 lei, iau la cunoștință cât au de plată și plătesc. Cei care au treabă cu primăria, aceștia sunt afectați.
Dar când nemulțumirea se aude la mai mulți decât cei care au treabă cu primăria, suntem în situația în care proasta administrare afectează acea majoritate căruia nu-i pasă dacă primar este X sau Y.
Încetați să mai presupuneți că eu aș urmări pe viitor o funcție, fie ea și de consilier local, eu consider că mi-am îndeplinit scopul meu pentru care am acceptat în 2016, acela de a aduce transparența cu ce se întâmplă în administrația publică, să știe cetățenii de ce merge rău. De 2 ani și jumătate fac asta zilnic cu speranța că la următoarele alegeri locuitorii Mangaliei vor ști ce a făcut fiecare și să voteze în cunoștință de cauză. Uneori vorbele înfăptuiesc. Sper ca cetățenii Mangaliei să se maturizeze politic până în 2020, pentru că sistemul este astfel: politicul conduce orașul.
Consider că dacă oamenii aleg cu discernământ în cunoștință de cauză, poate pe viitor vor alege oameni mai buni. Nu sunt eu un mare om de partid, se știe lucrul acesta, chiar mi-a fost greu să mă păstrez astfel 2 ani și jumătate. Să nu credeți că mi-a fost ușor, ati vazut si aici cât am fost contestat chiar de oameni din partidul care mi-a oferit un loc de consilier local.
Poate în 2020 mă las la vatră și îmi văd de viața mea, ori cine știe ce se va întâmpla, să fim toți sănătoși…
Au mai rămas 18 luni. E prea puțin timp ca cineva să câștige încrederea populației, dacă nu a căstigat-o până acum, de aceea oamenii privesc la cei pe care îi știu, la cei din trecut și tot timpul sunt în discuție chiar dacă sunt nemulțumiți de ei. Să încerce cu cineva necunoscut doar pentru că este nou, deja s-au ars cu Radu Cristian. A luat al doilea mandat doar din lipsa unei persoane care să fi obținut încrederea oamenilor, Mangalia a avut de ales între Radu și Iorguș, ambele posibilitati fiind rele, fiecare in felul ei.
Dacă astăzi ar fi să susțin un candidat la primărie, credeți-mă că nu știu cine merită să îl susțin. Cei cunoscuți nu sunt de incredere, iar cei necunoscuți sunt … necunoscuți.
Este adevărat, în loc ca oamenii buni să se implice și să se afirme, poate că sunt intimidați și li se face lehamite de toate atacurile celor care chipurile fac politică. Pe pielea mea am simtit cum se coalizează „politicienii” orașului că să nu existe un new entry în viața politică a orașului, să rămână intre ei. Dar cine se teme de astfel de atacuri și nu este in stare să le ia pe piept, se pierde și în greutatea așteptărilor populației, nu va fi în stare să răzbească în lumea politică în care intră un primar.
Ca oamenii să cunoască un om, acesta trebuie să se arate, să permită ocazia să îl cunoască. Dacă este scos dintr-o cutie în ultimul moment, șansele sunt foarte mici să facă ceva, pentru că se va pierde.
Astfel că nu mi-a rămas decât ca oamenii să afle ce se întâmplă în administrația publică, să afle cine este cu adevărat primarul și ce face el, cine sunt cu adevărat consilierii locali și cine sunt ei, iar poate dacă sunt astfel expuși să îi determin să se comporte politicieneste pentru popor de la început până la sfârșit, nu doar înainte de alegeri și în rest să se comporte precum bandiții. Si dacă nu se pot reține de la adevăratul caracter, oamenii să știe și pe viitor să voteze știind.
În rest, dacă în 2020 mă las la vatră (ori poate mai devreme, m-a ținut doar încăpățânarea că vroiau prea mulți „politicieni” să mă excludă din CL pentru că le-am stat în coaste), toate aceste „atacuri” devin inutile și cei care m-au văzut ca pe o amenințare în planurile lor politice vor fi prinși cu pantalonii pe vine, pentru că se vor trezi că trebuie să se lupte cu mulți necunoscuti care vor candida și despre care nu au niciun fel de „muniție”. În cazul în care nemernicia din politica Mangaliei continuă, în calitate de cetățean poate am să duc o luptă civică, dacă vocea mea este de folos cetățenilor. Nu-mi fac planuri. Pentru că nu îmi fac planuri eu, mi se pare absurd să prezume alții că aș avea planuri de a candida, fie și consilier local. De aceea vă rog să analizați ceea ce afirm dpdv cetățean, mai ales că eu preiau de la cetățeni opiniile lor și le fac publice. Când sunt eu atacat le analizez ca persoană, dar când sunt atacate opiniile cetățenilor atunci mi se pare o agresiune împotriva lor.
Dintre toți consilierii locali eu mă fac prezent aici și pe alte canale de comunicare, tocmai pentru a prelua opiniile lor și a le analiza, cât si pentru a fi la îndemână. Fiind la îndemână multe nemulțumiri față de consiliul local sau fata de primărie le preiau în cârca mea. Imi asum și nu mă plâng.
Chiar dacă am plictisit pe unii cu ce am scris, nu am scris pentru X sau pentru Y, am scris pentru oricine citeste și poate pe cineva interesează. Să vrea cineva să nu mă exprim înseamnă că vrea să îl deposedeze pe cel interesat, ceea ce numai drept nu este față de acesta din urmă.
Comentariu by Mentalistul — 3 decembrie 2018 @ 10:20
Opinia mea:
DE CE NU FAC PLÂNGERI PENALE
– mă tot întreabă diverse persoane de ce nu fac eu, personal, plângeri penale pentru neregulile pe care le constat în activitatea primăriei
Consilierul Local face parte din autoritatea publică locală deliberativă. Consiliul Local hotărăște și instituția primarului este executivul, adică Primăria. Pe care o conduce primarul. Consiliul Local anunță prin HCL afișate : „S-a hotărât să se facă un Orășel al Copiilor!”. Așa cum hotărește Parlamentul să se dea transport gratuit pentru elevi. Dacă elevii nu primesc transport gratuit, cine da în judecată Guvernul? Parlamentul sau cel prejudiciat? Cel care se simte prejudiciat de dreptul său se duce la parchet și face plângere penală, să își obțină drepturile. Sau în instanță.
Parlamentul și Consiliul Local, prin acte legislative, nasc drepturile pentru cetățean. Când cetățeanul nu primește aceste drepturi de la executiv (Guvern sau Primar), drepturi născute de puterea publică legislativă, cel prejudiciat este cetățeanul, nicidecum puterea legislativă (Parlamentul sau Consiliul Local).
Conform atribuțiilor prevăzute de lege, consilierul local este obligat să informeze cetățenii despre treburile publice. Cei care se simt prejudiciați pot face plângere penală, nu consilierul local sau politicianul. Cetățeanul decide pentru sine dacă se consideră prejudiciat sau nu, câteodată parchetul se poate autosesiza.
Momentan, toți cetățenii din Mangalia sunt de acord cu primarul pentru mizeria pe care o oferă în locul Orășelului Copiilor, altfel ar fi făcut plângere penală, ori măcar o petitie către primar.
Dacă fac eu plângere penală, pentru orice abuz, apărarea primarului în instanță sau la Parchet, acceptată întotdeauna pentru orice primar, este că plângerea mea penală este o acțiune politică. Si in loc să răspundă pentru fapta lui, este „albit” prin achitare pe motiv că plângerea are scopuri politice.
La autoritatea legislativa locală (Consiliul Local) cetățeanul se poate adresa pentru a se hotărî și a legifera niște drepturi pe care le dorește. Odată legiferate și născute, pentru încălcarea lor de către Executiv (Primar) se poate adresa organelor abilitate, nicidecum legiuitorului. Consiliul Local nu poate obliga primarului să respecte legea, ci instanța. Iar organele abilitate, precum Parchetul, îl pot cerceta pentru nerespectarea a ceea ce a hotărât Consiliul Local sau ce prevăd legile în vigoare.
Așteptarea ca un consilier local să dea în judecată primarul sau să-i facă plângere penală, în locul cetateanului prejuduciat, este greșită.
Consiliul Local, în totalitate, poate hotărî prin HCL ca să dea primarul în judecată sau să anunțe organele competente de cercetare penală pentru că nu a pus în aplicare o hotărâre de consiliu local. La Mangalia nu se poate, deoarece din 19 consilieri locali, câți membrii are, 11 consilieri sunt obedienți primarului. Deci primarul este stăpân pe majoritatea votului.
Concluzia: Solitar, consilierul local nu poate face plângere penală de succes, pentru că îi este atacată plângerea ca fiind din motive politice. În tot, autoritatea publică numită Consiliul Local nu face plângere pentru că pe votul majoritar este stăpân primarul. Singurii care pot să își ceară drepturile cu acțiuni în instanță sau plângeri penale sunt cei prejudiciați în drepturile lor.
Oricine dintre cetățeni poate face plângere penală pentru posibilele ilegalități făcute de primar.
Comentariu by Mentalistul — 3 decembrie 2018 @ 10:57
Domnule Visa,
Frumos titlul articolului „cat de saraci sunt romanii” !
Dar nu v-ati gandit la alt titlu?
De exemplu „CAT DE SARAC ESTE PRIMARUL” ?
Comentariu by saracul — 3 decembrie 2018 @ 15:20
Poate mai moare cineva și îi lasă averea.
Pt.18
Ai făcut o analiză bună, cu excepția candidaților la primar în 2016. Ai uitat să amintești că și PSD a avut un candidat al cărui scop a fost să iasă ce a ieșit.
Comentariu by lucian visa — 3 decembrie 2018 @ 17:31
Woauu, ce bine ii sede piticului atomic in pantaloni dungati. Exerseaza, exerseaza
Comentariu by Dan — 3 decembrie 2018 @ 21:08
Pt 21:
Sincer, nu am uitat. Doar că eu consider că nu merită amintit.
Eu doar ce intrasem pe ușă. De fapt nici nu intrasem, pentru că au închis ușa. Am spart ușa.
Poate și de-asta am intrat. Să pregătesc viitorul, dacă pentru prezentul de atunci nu mai puteam face nimic.
Comentariu by Mentalistul — 3 decembrie 2018 @ 22:15
Daca a castigat un sef de la garda de ce nu ar castiga si un vames – pesedist. E multa prostime pe aicea.
Comentariu by Sile — 3 decembrie 2018 @ 23:14
https://adevarul.ro/news/eveniment/motivul-misterios-blocat-avioanele-f-16-sol-1-decembrie-doreii-tehnic-1_5c056dcddf52022f7516cb72/index.html?utm_source=gsp&utm_medium=crossutm_source=gsp2&utm_medium=http://adevarul.ro/news/eveniment/motivul-misterios-blocat-avioanele-f-16-sol-1-decembrie-doreii-tehnic-1_5c056dcddf52022f7516cb72/index.html
+
https://www.libertatea.ro/ultima-ora/toti-bugetarii-primesc-norma-de-hrana-de-aproape-200-de-lei-2474501
=
titlul articolului
Comentariu by nabuco — 4 decembrie 2018 @ 13:55
@25-Termenii adunarii se pot extinde ! Saracia si lipsurile sunt mari…da’ si „capra vecinului” are tatele mai mari ! Apropo : https://www.dcnews.ro/proiect-pensii-speciale-pentru-profesorii-din-scoli-si-licee_490412.html
Comentariu by I.S — 4 decembrie 2018 @ 14:36
@25-PS-Azi a fost o ploaie de proiecte de legi in parlament-ca urmare a intelegerii intre sindicatele din invatamant si psd-alde.Abramburica se grabeste,in contrapartida la Iohanis(cu proiectul lui de educatie) Deci, nu degeaba se promite profesorilor salarii babane si 80%-pensie din ultimul salariu-ca la armata,care s-a luptat cu extraterestrii!)Pai cine e mai „destept” in tara asta care sa numere voturile”eficient” in comisiile electorale si sa faca procesele verbale !(inca de pe vremea lui Ceausescu,cand il scoteau cu 99% si dupa aceea, dupa cum au „dictat”…primarii !) Dupa 89 s-a pus problema ca in comisiile electorale sa nu fie admisi cei din primarii ! Gresit ! Altii sunt oportunistii si mai mari !
Comentariu by I.S — 4 decembrie 2018 @ 16:53
http://opiniabuzau.ro/doar-13-profesori-buzoieni-platesc-impozit-pentru-banii-din-meditatii/
Comentariu by nabuco — 4 decembrie 2018 @ 17:14
Nu stiu cu ce epitet sa-l gratulez pe I.S de mult am vrut sa-l sictiresc pentru postarile nu semidocte ci imbecile de-a dreptul dar dupa ultima postare, omul(fiinta,cred ca ne vertrebata)arata ca-i dus mult cu pluta sau cine zice ala e, sa-i acuzi pe profesorii care au fost in sectiile de votare de falsuri e dovada ibecilitatii unora care pe vremea comunistilor aveau lefuri bune si alte avantaje iar acum o fac pe democratii,revolutionarii fara a sti ca profesorii se inscriau pe listele pentru sectiile de votere pentru indemnizatia de citva lei,care era mult pentru ei iar tu o aveai pentru ca lingeai Partidul.
Comentariu by doru — 4 decembrie 2018 @ 17:40
PROFESORII PRIMESC MAI MULȚI BANI DE LA 1 DECEMBRIE 2018
– Informația aici: https://www.ct100.ro/profesorii-primesc-mai-multi-bani/
Totuși, eu nu pricep un lucru. Si nu este o gândire politică, ci doar de logică economică. Vă rog să nu mă implicați în discuții politice, pro-partide sau anti-partide, pe acest grup.
Ce nu inteleg eu este:
– până de curând ne plângeam că avem salarii mici în România. Când au crescut salariile, mulți au început să protesteze că sunt pomeni și că este ceva rău, pe motiv că falimentează țara. Oricum românii sunt subplătiți, raportat la creșterea productivității muncii din ultimii 10 ani. Nu înțeleg cum, deodată, creșterea salariilor a devenit ceva rău.
De exemplu, 1 milion de angajați în sectorul privat sunt plătiți cu salariul minim. În 2016, aceștia luau 776 lei în mână, iar acum în 2018 iau 1.200 lei în mână.
– creșterea veniturilor la profesori nu o consider că este ceva de acuzat. Deja am remarcat că primele reacții au fost să se acuze aceste creșteri de venituri la profesori, ca fiind ceva rău. Cum am ajuns noi să vrem răul oamenilor, fie ei profesori, medici, militari, angajați cu salariul minim în sectorul privat, pensionari, etc.?
– în 2016, angajatul cu salariul minim primea în mână 776 lei și plătea CAS, CASS, asigurări sociale, etc. cca 500 lei. În prezent, primește în mână 1.200 lei și plătește asigurări sociale de peste 800 lei. Statul, prin instituțiile sociale, încasează cu 60% mai mult decât în 2016. Întrebarea mea de logică este: de unde panica aceasta că falimentează România? Creșterea contribuției unui singur angajat cu salariul minim asigură creșterea măririi de pensie cu 100 lei la 3 pensionari.
– o să apară întrebarea „din ce bani vor fi plătite aceste creșteri de venituri de la profesori?”. Din impozitarea productivității muncii, care a crescut în ultimii ani.
Explicația:
Pe de o parte avem un „european statistic”, etalon de productivitate. El este plătit cu 3000 de euro pe lună să producă 100 de șuruburi pe lună. Costul per șurub este de 3000/100=30 de euro.
Pe de altă parte, avem un „român statistic”, el e mai puțin „productiv”, doar 60%. De fapt dacă am grijă să facă 100 va face, de unde discuția de mai jos cu managementul. Dar să admitem ce zice statistica. El îmi produce 60 de șuruburi pe lună pentru care îl plătesc cu 750 de euro. Cost per șurub de 750/30=12,5 euro. Productivitatea banilor investiți? De aproape două ori și jumătate mai mare în cazul românului.
_____________________________
ATENȚIE: Continuarea textului este pentru cei obișnuiți să citească texte mai lungi decât subtitrarile de filme și au obiectivitatea să accepte adevărul.
Între 2000 și 2017, productivitatea medie din UE (toate țările membre în prezent) a crescut cu 18,7%. Bulgaria este pe locul al doilea, cu 63% creștere. Iar România este pe primul loc, cu o creștere a productivității de 135%!
Munca angajaților poate fi pusă într-o adunare: Ce face Ionel + ce face Costel – ce face Dorel / 3 = „productivitatea medie per angajat”.
Munca managerului este o relație de multiplicare: Ce fac toți împreună, bine coordonați și motivați, cu tehnologia oportună, la costuri negociate bine, cu o strategie sustenabilă de preț și poziționare pe piață, cu control al calității și reputației etc. Fiecare element mai adaugă niște procente la valoarea totală a muncii. Doar așa ajunge o afacere succes major, munca angajaților nu este niciodată de ajuns. În schimb, e lesne de observat că orice afacere de succes plătește bine și foarte bine.
Invers, într-o afacere condusă prost, „șeful” nu face înmulțiri ci împărțiri, adică irosește banii companiei, și plătește cât poate de prost doar pentru ca să amâne cât mai mult sfârșitul.
Asta se întâmplă acum în România, mai mult decât oriunde. Și, într-un fel, este de așteptat – salariile mici îi atrag în primul rând pe cei ajunși la capăt de drum, care altfel nu mai pot. De-aia am văzut la începutul anilor 2000 valul de fabrici de cusut nasturi care a poposit o vreme în România în drumul spre Bangladesh, de-aia am văzut Nokia, care și-a încercat pentru scurtă vreme norocul aici înainte să dea faliment. Și iarăși, de ce media statistică este complet irelevantă: Nokia s-a mutat de la Bochum la Jucu la productivitate egală! Nu 60% ajustat PPC, nu mai puțin. Productivitate fix egală și salarii pe sfert. N-a rezistat cu ele pentru că nu mai știa să vândă telefoane – s-a dus în Asia după și mai puțin și tot degeaba.
Genul ăsta de investiții migratoare au fost utile poate la vremea lor, dar acum e vremea să mergem mai departe. Și nu muncitorii sunt responsabili pentru asta, că ei au dovedit că sunt deja productivi și aici și oriunde. E timpul pentru management mai bun!
Să aduci manageri străini nu-i tocmai o soluție, chiar dacă au mai încercat-o mulți. Cei mai buni refuză din start să vină. Cei care acceptă, pe motiv de „spor de lumea a treia”, au oricum dezavantajul că nu știu limba și obiceiurile locale, că se lovesc de o garnitură de manageri intermediari care fac tot cum îi taie capul, că nu au vreo reputație de apărat deci ajung să se pună pe căpătuială rapidă.
Local, acum avem o piramidă cam așa:
Un vârf de manageri cu adevărat competenți, care și-au luat rolul în serios și care chiar aduc valoare adăugată substanțială, dar mult prea puțini pentru nevoile economiei.
Un trunchi care încă n-au ce le trebuie dar care încearcă să învețe și să se perfecționeze. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!
O pătură substanțială care înțeleg ce li se întâmplă dar nu găsesc rezolvarea, așa că apelează la vrăjeli gen dezvoltare personală și coaching – care au și ăștia excepțiile lor dar majoritatea sunt vânzători de bullshit & fake it till you make it.
O bază solidă de incompetenți care cred că angajații sunt de vină pentru toate problemele lor și că și-ar da adevărata valoare dacă ar dispărea niște „mici impedimente” ca salariul minim sau „ajutorul social”.
Ultimii nu trebuie plânși. Nici ei (vor mai crește oferta de pe piața muncii după ce vor fi zburați din posturi), nici companiile lor (că doar e nevoie de productivitate mai mare) și nici măcar angajații (își vor găsi locuri de muncă mai bune).
Am explicat cum mărirea salariului minim până la nivelul real al piețeiar duce, în cazul și contextul României, la creștere economică. Unul dintre motivele pentru care asta se întâmplă este și acela că vor fi zburați în primul rând managerii slabi, care produc valoare adăugată negativă în economie.
Pentru argumentul teoretic (neaplicabil în cazul României*) că o creștere a salariului minim ar produce șomaj, nu-i chiar o problemă. Dacă ajungi să ai de ales, este de preferat să plece „la căpșuni” în Italia și Spania cei care chiar nu pot să facă altceva și să fie păstrați cei mai bine plătiți.
Mai tragic este acum, când pleacă la căpșuni oameni cu pregătire, chiar și profesori, în timp ce patronii locali se plâng că „e prea mult” un salariu de patru ori mai mic ca în Germania pentru un necalificat.
România a mai făcut o greșeală asemănătoare în anii ’90, când i-a scos la pensie anticipată pe muncitorii de peste 50 de ani din fabricile falimentare pentru a salva locurile de muncă ale tinerilor. Fabricile tot au dat faliment, doar că pensionarii au apucat să contribuie mai puțin la propria pensie iar tinerii deja nu mai erau tineri. Dacă statul i-ar fi dat afară pe tineri cât încă își puteau face un viitor și i-ar fi păstrat pe cei mai aproape de pensie până la închidere, era mai bine pentru toată lumea.
Economiile dezvoltate au înțeles de mult treaba asta. Politicile de emigrare își propun în principal să atragă talente și să țină necalificații afară, că au și ei destui. Interesul României este practic același, doar că văzut de la capătul celălalt. Să țină cât poate de managerii buni și de angajații calificați.
Pe când un tânăr sau o tânără cu școală puțină are mai mult de câștigat dacă merge câțiva ani afară, să strângă niște bani ca să își facă un rost și eventual să se întoarcă în România cu experiența acumulată, chiar și ca manager. Decât să rămână la cusut nasturi pe salariul minim ținut jos de niște lepre.
_______________________
*În realitate, asta s-ar întâmpla poate doar când salariul minim în România va depăși 400-500 de euro iar cel mediu se va apropia de 1.000.
To be continued…
Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2018 @ 18:08
Continuare…
Paritatea puterii de cumpărare” înseamnă că salariile noastre ceva mai mici sunt compensate, în parte, prin prețuri care la rândul lor sunt ceva mai mici. Iar unele dintre firme au la rândul lor o scuză bună să plătească mai prost, pentru că la rândul lor trebuie să vândă mai ieftin decât cele din Vest. Din cauza asta, unui european care vine în România i se pare aproape totul foarte ieftin, din cauza asta un român care merge în UE se crucește când trebuie să plătească o cafea. De fapt, doar ne furăm căciula ca să o vindem mai departe la jumate de preț.
Este un cerc vicios din care trebuie să ieșim, iar procesul este paralel și întrepătruns cu cel descris mai sus. În limbajul contabil se cheamă convergență reală iar, pe limba omenească, este inversul lui „la prețuri EURO salarii RO”.
Paritatea puterii de cumpărare este un indicator destul de înșelător, niciodată același pentru toată lumea. Când cumperi o mașină plătești cam același preț peste tot. Mâncarea costă cam la fel, pentru îmbrăcăminte mai bine te duci în vest. Serviciile sunt mult mai scumpe acolo decât la noi.
Unei țări dezvoltate, puterea de cumpărare îi permite să importe bunăstare la preț mic. Europa „disciplinată” găsește din România carne ieftină, exact așa cum românii ajung să o zboare hăăăt din Filipine sau din alte țări ale lumii a treia: „cu 5 dolari mănânci și bei cât vrei”.
Din punct de vedere social, de paritatea puterii de cumpărare „avantajoasă” beneficiază în România, în primul rând, cei cu venituri substanțial peste medie sau mari: își permit servicii pe care în Vest nu și le-ar permite. Inclusiv managerii proști de care vorbeam mai sus, deci iată încă un motiv pentru care să zbiere contra „putorilor”! Pe când cei care au doar 100 de euro din care să mănânce o lună, chiar nu simt mare diferență sau o simt în defavoarea lor.
Din perspectiva investitorilor, iar depinde. Pe unul din industria de piese auto nu-l interesează ce poți face tu cu salariul, mare-mic, pe care ți-l dă. El numără doar euro, iar euro plătiți sunt foarte-foarte puțini. Se bucură când alții îi lasă banii pe masă, însă la nevoie ar da și mai mult!
Pentru un mic proprietar de covrigărie, costuri mai mari cu munca pot să însemne faliment inevitabil, că dacă scumpește covrigul de la un leu la 1,5 lei chiar rămâne fără clienți. Singurul „management” pe care îl poate face este să se apuce să vândă singur.
Aici va fi, probabil, un ultim prag dureros dar inevitabil: Se vor alinia la UE nu doar salariile ci și prețurile, ceea ce înseamnă scumpiri medii de 20-30% întinse pe niște ani. Între 0% la alimente și alte bunuri și ajungând până aproape de dublare în cazul serviciilor sau al chiriilor.
Motivul este ușor de înțeles: dacă salariul de la fabrică se dublează, pe baza productivității demonstrate, chelnerița care îți servește cafeaua va aștepta la rândul ei să fie plătită dublu decât era înainte. Nu de altceva, dar barem pentru că altfel își dă demisia și se duce la rândul ei să se angajeze la fabrică. Și până la urmă, are sens, nu?
Problema s-ar rezolva instantaneu și fără dureri dacă, prin absurd, ar intra brusc în economie niște zeci de miliarde de euro care ne lipsesc. Nu pot intra brusc, așa că trebuie să continuăm să muncim pentru ei (oricum deja muncim de ne sar capacele, și în țară și oriunde): Să atragem bani în România, să-i convingem să stea aici pe cei care sunt deja, să-i înmulțim cu cât mai mult talent și spor. Și, mai mult decât orice, să ne vindem pielea cât mai scump!
Totusi, productivitatea in Romania e la jumatate fata de cea de dincolo – ni se spune neincetat. Pai cum asa? Pai, nu vedeti, dincolo vindem de doua ori mai mult, cu acelasi numar de oameni! Serios? Ia sa-i aducem pe cei din Gemania trei luni in Romania, si sa-i trimitem pe cei de aici dincolo. Sa vedem cat vor vinde nemtii aici, sa vedem cum e cu productivitatea intr-o tara de oameni saraci, cu administratie corupta si putreda pana in maduva oaselor, cu justitie care functioneaza doar cand e sa-i prinda pe cei care fura statul, dar niciodata pe cei care insala o companie privata, acolo unde un contract nu are nicio valoare, iar daca te fura un angajat trebuie sa-i dai si salarii compensatorii ca sa scapi de el.
Da, cand spui ca productivitatea e mai mare sau mai mica intr-o zona sau in alta, intr-o tara sau alta, primul impuls este sa crezi ca oamenii din companiile de acolo sunt mai destepti sau mai prosti decat altii, mai silitori sau mai lenesi, ca muncesc ore mai lungi sau mai scurte decat ceilalti. Dar nu este asa! Cauzele diferentelor de “productivitate” trebuie cautate in alta parte! Si chiar mai mult, as spune, cei din tarile cu productivitate la jumatate sunt obligati sa fie mai inventivi, mai inteligenti, sa lucreze mai mult si mai bine decat ceilalti.
Forța de muncă „ieftină” a rămas aproape singura chestie „ieftină” a României!
Serios! În condițiile în care facem parte din aceeași piață, de ce ar fi costurile la un sfert? Că oricum suntem pe cel mai de jos palier din UE, cu cine ne concurăm? Cu bulgarii?
Sub ochii noștri, asta duce la decapitalizare socială și economică. Mai ales dacă vedem că este criză, CRIZĂ! pe piața forței de muncă din cauza unor fricțiuni sau inerții păguboase.
Stimați contabili, nu v-au învățat la Wharton Business School și pe unde ați mai învățat voi economie și afaceri? „Don’t leave money on the table!”
Cererea și oferta nu-s tocmai elastice aici – dacă te-ai calicit să-i dai omului 1500 de lei la salariu în loc de 1000, el pleacă din țară la 1000 de euro și nu mai ai cum să îl mai aduci înapoi.
De fapt, îndrăznesc să zic că există chiar o masă critică de companii (nu majoritate, nici pe departe! – dar destule cât să ai o bază de pornire) care chiar își doresc creșterea salariului minim. Pentru că s-au săturat să piardă contracte sau licitații în fața unora care după aia își bat joc de clienți cu scuza: „ce să-i faci dom’le cu asistații și putorile de români, nici alții nu s-ar fi descurcat mai bine”. Sau să vadă cum forța de muncă calificată tot pleacă, în lipsa diversității de oportunități și se năruie astfel orice plan de dezvoltare pe termen mai lung. Sau pur și simplu nu le place să-și bată joc de angajați, dar sunt forțați să o facă dacă vor să reziste pe piață.
Și mai sunt unii – încă puțini, dar se tot dezmeticesc – care înțeleg că asta-i singura soluție de dezvoltare și plătesc salarii decente. Tot dau exemplele ăstea, Kaufland sau Lidl, unde salariile minime sunt aproape de nivelul salariului mediu pe economie și, culmea (unde sunteți, matematicienii mei?) ele se extind, în timp ce ăia cu salarii minime se restrâng.
Ca să n-o mai lungim: Cât e salariul minim în Polonia? 450 de euro! Sau în Turcia, cu economie comparabilă cu a noastră, 500! Zău, nici o scuză să nu crească și la noi, repejor, până pe la 400. Să vezi magie: creștere economică, locuri de muncă și mai multe, încasări în plus la buget.
Comentariu by Mentalistul — 4 decembrie 2018 @ 18:11
@30-31 Personal imi place analiza ! Realista. In privinta productivitatii,cam scartie ! In prezent productivitatea la romani e de 62% din media europeana.Despre speranta cu care vorbiti,referitor la cresterea economica,omite un lucru important : 4 milioane de romani,cei mai harnici,au primit un sut in cur…si inca mai primesc-cel putin politic.Exista o sansa folosind rezidentii ! https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/munca-multa-salarii-mici-cum-stau-romanii-la-capitolul-productivitate-921571
Comentariu by I.S — 4 decembrie 2018 @ 19:06
Dacă e așa bine în România, de ce dracu se pleacă masiv în continuare ?
Acum vreo lună jumate, am plecat din Mangalia spre aeroportul Otopeni cu un autocar la ora 23.45 într-o sâmbătă. Era plin de muncitori care mergeau la lucru în afară.
Nu peste mulți ani o să rămână doar pensionarii și politicienii în România.
De ce dracu se tot împrumută guvernul să plătească pensiile și salariile bugetarilor ?
De ce investitorii nu se mai înghesuie în România ?
Mărirea salariilor și a pensiilor trebuie făcută în etape în funcție de starea economiei și nu arbitrar pe baza programelor de guvernare. Ar fi simplu dacă mărindu-se salariul minim la 2000 de euro, ar însemna că se vor plăti și taxele aferente. Guvernul e disperat, n-are o soluție economică viabilă și mărește arbitrar salariul minim ca să îi intre venituri. În același timp se închid și firme, iar efectul pe termen lung nu e pozitiv. Femeile ”exploatate” de Lumotex, sunt mai fericite azi fără loc de muncă ?
Populismul cretin de după revoluție ne-a terminat țara pentru mulți ani.
Comentariu by lucian visa — 4 decembrie 2018 @ 20:16
Pt 33:
Încercați să înțelegeți exact ce scrie.
Nu este o analiză că este bine, chiar e critică față de prezent. Ci este o analiză pentru ce ar trebui făcut. Finalul se încheie „să vezi magie”, dacă de face astfel.
Ideile sunt scrise mai demult, este co-text împreună cu încă cineva, inca mai lucrez cu anumite publicații și dau de obicei ideile generale. Dacă vă uitați pe declarația mea de venituri afișată pe pagina primăriei, scrie acolo despre niște venituri din presa scrisă. Sunt venituri, trebuie să le declar. Dacă nu aveam această colaborare, cum credeti că aș fi putut face să apară în Profit o stire că Fincantieri este interesat să închirieze șantierul naval dacă statul exercită preemțiunea? Știrea a fost preluată de toată presa internă și internațională, citând Profit, dar fără să verifice sursa. Astfel s-a întors Damen la negocieri, după ce în 7 Martie s-a ridicat de la masă, iar pe 23 Martie s-a semnat Acoŕdul. Ca fapt divers, nici acesta nu putea fi pus în aplicare pentru că nu-i lăsa OUG 109/2011, de aceea toate adrese ale mele către Camera Deputaților și Senat (senatul aprobase în 27 iunie, dar la camera era problemă că intră în vacanța parlamentară). Mi-a fost teamă că expiră termenul Acordului dacă se așteaptă până se încheie vacanță parlamentară fără ca Damen să poată intra in șantier. Si se sucește Damen după depunerea candidaturii la vorbește. Mă rog, e poveste multă…
Acest text de bazeaza pe istoria măsurilor Hartz din Germania, care au scos Germania din criza lider economic al Europei. Măsurile Hartz (măcar că idee cititi ce scrie Wiki) sunt denumite „cel mai nepopular succes”. Au costat pe SPD alegerile, a venit Merkel, a mulțumit lui Schroeder și a continuat cu Hartz III și Hartz IV. La ei politicul la ce este bun la adversari, își asumă să continue, nu ca la noi să distrugă ce este bun, doar pentru că a fost inițiat de adversarii politici.
Textul este scris și rescris înainte de a mari PSD salariul minim. Când salariul minim era 776 de lei în mână. Era mai atractivă „asistența socială” decât munca.
Am si un video în care explic că dacă România vrea să se facă bine, salariul minim trebuie să fie la 2.000 lei în mână, iar ajutoarele sociale să nu crească deloc. Ajunsese cel cu ajutoare sociale să ia mai mult decât cel care munceste.
Referitor la ce afirmați, că a disperat guvernul că nu are cu ce mărească salariile, este o credință sau există o argumentație economică, ori o informație sigură? Nu iau eu apărarea guvernului, pentru că au făcut zob Măsurile Hartz, pentru că ăsta este de fapt programul de guvernare la varianta inițială, o traducere a masurilor Hartz în economia românească. Dar încă din 2014 am mai insistat cu texte că suntem subplătiți față de productivitatea muncii. Si atunci cred că nu ajunsesem cu PIB la 160 miliarde euro. Astăzi a depășit 200 miliarde euro.
Referitor la muncitiarele de la Lumotex, aceasta fabrică dacă nu si-a permis sa mărească salariile, era dintre angajatorii care erau la nivel de supraviețuire, ori asta era business-ul lor, să speculeze subplata către români.
Cu 776 lei in mana pe luna, într-un an cusatoreasa era plătită cu 9.000 de lei. Astăzi se fac cursuri de recalificare și cine le face primește 700 lei luna. Ori poate lucra 6 luni pe an pentru aproape aceeași bani.
Dar și cei care fac afaceri în Mangalia nu au simțul dezvoltării. Prin închiderea Lumotex practic avem la dispozitie 400 de persoane care sunt specializate în domeniu. În perioada 1998-1999 la Focșani erau 10 fabrici, majoritatea italieni, un cipriot și Doru Simiz (& Marian Oprisan) care aveau Pandora Prod. Eu eram atunci asociat (prin sotie, pt ca eram milițian) cu englez cu care aveam ACC România, iar englezoiul asta investise în Pandora Prod cu noi alte linii de producție, a făcut o nouă firmă First File. Eu pe atunci adusesem Next în România, era a doi frați rugbișți englezi, pe care i-am convins să aducă producție și să deschidă magazinele din mall-uri.
În Focșani își furau angajatele unii de la alții, supraofertând salariul. Ajunsese salariul la o cusatoreasa la 500$ si la un tailoring (ala de taie după pattern) la 1.000$. Când în România era salariul 100$-150$.
Atunci personalul cu experienta in textile era aur.
În 2002 au fugit producătorii în Bangladesh și Sri Lanka.
Dacă acum eram cel din trecut, să nu ratez oportunitățile, aș fi făcut în felul urmator:
Dacă nu aveam eu capitalul, convingeam pe cineva. Ori accesam fonduri europene. Când s-a auzit ca se închide fabrica Lumotex am realizat ca in Mangalia și să vrei, nu ai unde sa te interesezi sau cine să-ți acceseze fonduri europene. Ori Start Up Nation. Si asa mi-a venit ideea de a iniția un Centru Municipal pentru Fonduri Structurale care să obțină finanțări pentru privați. Pentru că pe viitor sigur se vor dezvolta stațiunile și orașul. Alta șansă să se investească pe litoral nu există, decât fondurile europene.
Am o prietena din Mangalia care doar ce a accesat Start Up Inovation, tot 40k.
As fi găsit investitor sau aș fi căutat să acceseze fonduri europene încă de când înjumătățise Lumotex nr de angajați. Si as fi luat fabrica, pentru producție internă și externă. Prin 1999-2000 am primit comenzi pentru producție de la un brand necunoscut atunci, pe nume Guru, dar mi-a plăcut logo. Nu trimitea comenzi decât de tricouri și de costume de baie. Pe atunci chiar îmi incoltise o idee, pentru că avem 1,1 milioane de turisti pe litoralul nostru și poți intra și în Bulgaria. Dacă îi obișnuiești să găsească costume de baie, pantaloni scurți, tricouri pe litoral, ai o piață de desfacere bună, cu costuri de distribuție mai mici decât să distribui în toată țara. Costumele de baie necesită material puțin și costă cât o pereche de pantaloni, dacă sunt în trend și de calitate.
La un profit de 5 euro pe item, iti trebuie o vanzare de 150.000 buc. pe an, să plătești 100 angajați și să rămâi și tu cu 300k euro pe an. Dar dacă faci fashion, mărăști calitatea și profitul, nu trebuie decat sa vinzi 50.000 item pe an, asta inseamna o producție pe zi lucrătoare de 175 de buc. Dă-o naibii, asta faci si cu 1 linie de producție din 12 masini Brothers sau Juki, dacă ai cusături complicate și chiar vorbim despre fashion.
Pentru o vanzare de 50.000 e nevoie de 12 magazine showroom pentru vanzare în stațiuni, care să vândă 30 de produse pe zi in medie. În rest, colaborări cu magazine în mall-uri.
Guru astăzi este un brand necunoscut, a fost născut în 1999, cred.
Zara a devenit brand, dar inițial s-a ocupat decât cu a copia brand-urile fashion renumite, pe materialele lui.
Faptul că locuim la mare si avem anual 1 milion de turisti pe litoralul românesc nu știm să ne folosim. 1 milion de oameni care mănâncă, beau, fumează, se îmbracă, au nevoie de papuci, au nevoie de prosoape, de colace, de saltele de plaja care pot fi făcute din plasticul pe care îl putem recicla… Toate personalizate cu Republica Manga sau cu ce vrem noi. Cu lebăda de la Mangalia… Poftim, 1 milion de oameni care fac gunoi reciclabil. Un brand local de răcoritoare?
Vin cu mașinile? Le fabricăm parasolare, huse, orice… Mirositoare… Mangalia nu a fost in stare sa-si producă niste suveniruri cu magnet sau orice suveniruri, să se vândă prin toate magazinele și chioșcurile. Ce să visez eu la costume de baie și papuci din plastic reciclat?
Pentru a da Lumotex al tău joburi Mangaliei la 700 lei pe lună, nu trebuie să sufere o țară întreagă, implicit și Mangalia.
Populismul cretin nu e la mine, ci la cel care insistă că era mai bine cu 776 lei salariul pentru 25% din angajații României, în loc de 1.200 lei de acum, doar ca să ai 400 de locuri de muncă la Lumotex. Femeile acelea dacă lucrează acum o vară pe litoral, fie să coasă cearsafuri la hotel, la salariile de acum tot câștigă cât lua tot anul la Lumotex.
Eeconomia asta o chestiune de matematică, mai întâi.
Unde este populismul ieftin? Mă dezamăgiți. Problema nu este ca a plecat Lumotex; problema este că nu se foloseste ocazia pentru a ne dezvolta noi, chiar din cauza administrației publice, pentru că nu are o viziune despre cum se poate încuraja și despre cum se poate dezvolta economia Mangaliei.
Eu cred într-o dezvoltare a Mangaliei, îi pot vedea posibilitățile. Se poate dezvolta mai ușor și mai rapid decât orice alt municipiu de același nivel, fie că este la mare sau nu este la mare.
Păcat că a avut ghinionul să fie condusă de oameni fără experiență și fără viziune, dar hoți. Acum și fără minte.
Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2018 @ 1:17
Erată: „Acum Guru este un brand recunoscut.”
Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2018 @ 1:26
Mai lasa-ne Sadoveanule. vezi ca au primit marfa la pacanele.
Comentariu by Anonim — 5 decembrie 2018 @ 1:36
Nu am nevoie, joc la bursă.
Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2018 @ 8:00
Cum sa joci tu la Bursa cand spui ca in declaratia de avere nu apare nimic???
Actiunile tranzactionate ar fi trebuit declarate.
Ori minti,ori minti
Comentariu by Predator — 5 decembrie 2018 @ 9:58
Am afirmat eu că joc banii mei la bursă?
Comentariu by Mentalistul — 5 decembrie 2018 @ 13:05
Sa mergi pe mana brokerului psd-ist :Taranul:
– Domnucule, vreau sa investesc si eu pe bursa asta, da mai intai explica-mi si mie pe intelesu` meu, asa ca la tara, cum vine chestia asta cu bursa?
Brokeru`:
– Apoi cum sa-ti explic bade. Sa zicem ca ai o suma de bani si eu iti recomand sa cumperi gaini. Gainile fac oua si ouale se clocesc si ies pui. Si puii ajung gaini si fac alte oua, care se clocesc si ies alti pui si tot asa pana ti se umple ograda de oua, pui, gaini. Apoi vine o vreme grea cu furtuna, ploi si inundatii si-ti ia toate gainile si puii din ograda si atunci matale zici: `Ba ce fraier am fost ca n-am luat ratze.`
Comentariu by I.S — 5 decembrie 2018 @ 13:28
Cont. @25
https://www.cotidianul.ro/guvernul-ingheata-tot-pensii-indemnizatii-sporuri-prime/
coerenta ?
Comentariu by nabuco — 5 decembrie 2018 @ 14:50
@41-Pentru că Moș Nicolae e prea sărac, la Irinuca vine Moș Liviu Nicolae Dragnea!
Comentariu by I.S — 5 decembrie 2018 @ 16:04
Cont. @28
https://www.cotidianul.ro/proiectul-lui-iohannis-trebuia-sa-fie-romania-meditata/
Comentariu by nabuco — 8 decembrie 2018 @ 0:13