Epurarea după ordonanța lui Toader se va traduce, printre altele, cu faptul că DNA Constanța, de exemplu, riscă să rămână doar cu procurorul-șef.
Una dintre cele mai grave prevederi ale ordonanţei adoptate în această dimineaţă face referire la vechimea procurorilor care vor activa în continuare în DNA şi DIICOT. Conform OUG, procurorii au nevoie de 10 ani de experienţă pentru a profesa în cadrul celor două structuri. Nu este clar însă dacă această prevedere se va aplica inclusiv pentru procurorii care astăzi lucrează în DNA şi DIICOT, dar nu au vechimea necesară, sau se va aplica doar în situaţiile viitoare, atunci când un procuror care va dori să-şi înceapă activitatea în DNA sau DIICOT va trebui să aibă minimum 10 ani de experienţă.
Spre exemplu, în Constanţa, Serviciul Teritorial a cărui activitate acoperă întreaga Dobroge va rămâne doar cu procurorul-şef şi un procuror delegat pe judiciar – adică cel care reprezintă instituţia în instanţe şi nu lucrează efectiv dosare. Dacă prevederea care le cere procurorilor să aibă minimum 10 ani de experienţă se va aplica inclusiv celor care au promovat concursul de ocupare a postului, atunci toţi cei şase procurori din DNA Constanţa se vor întoarce la parchetele de unde au venit (Sorin Constantinescu, fostul şef al ST Constanţa va pleca din instituţie din cauza unei alte prevederi ale OUG, cea referitoare la schimbarea gradului pe care trebuie să îl aibă un procuror care lucrează în DNA).
Procurorul-şef al ST Constanţa, Andrei Bodean, este singurul care îndeplineşte condiţiile prevăzute în OUG şi tot el va rămâne cu toate cele 227 de dosare care se află astăzi în lucru la instituţia pe care o conduce, până când locurile rămase vacante vor fi ocupate din nou. Practic, activitatea DNA în Constanţa şi Tulcea va fi complet blocată pe o perioadă de timp care nu poate fi aproximată în momentul de faţă, scrie g4media.ro.
Gabriel Barbu, capital.ro 15.10.2018