Mangalia – politica locală

24 august 2018

Moscheea EsmaHan Sultan din Mangalia sărbătorește 10 ani de la reabilitare

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 19:28

Primăria Municipiului Mangalia organizează, duminică, 26 august, un spectacol aniversar dedicat comunitătii musulmane, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la reabilitarea Moscheii EsmaHan Sultan din localitate. În ziua respectivă, începând cu ora 11.00, toți cei interesați de istoria celui mai vechi lăcaș de cult musulman din România, pot participa la deschiderea evenimentului, care va avea loc în incinta moscheii. În cadrul manifestărilor, oficialități de la nivel local și național, precum și reprezentanți ai comunității musulmane vor susține alocuțiuni prin care vor evoca trecutul monumentului istoric din sudul județului Constanța. Totodată, va fi oficiată o slujbă de pomenire în memoria ctitorilor geamiei și a etnicilor musulmani trecuți în neființă de-a lungul timpului.

După manifestările de la moschee, seara, începând cu orele 18.00, pe scena exterioară a Casei de Cultură, vor susține recitaluri și momente artistice mai mulți soliști și ansambluri, printre care: Güneş, Can Su, Delikanlilar, Faik Ialcin. Invitatul special al manifestării artistice va fi Claudia Pavel (Cream), cunoscuta cântăreață născută în Mangalia.

Moscheea Esmahan Sultan, cu o bogată tradiţie istorică, religioasă şi culturală a fost ctitorită de Esma-Han, fiica Sultanului Selim al-II-lea şi dată în folosinţă în anul 1525. Lăcașul de cult este un monument de arhitectură în stil maur, având un stil aparte faţă de construcţiile de cult turceşti din Dobrogea. În anul 2008, au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Prețul lucrărilor a fost de peste un milion de euro, sumă suportată în întregime de Capa Tunc, fost bancher și proprietar al unui mall din București, care a decedat anul trecut. În semn de recunoștință pentru gestul fostului om de afaceri, comunitatea turco-tătară din Mangalia îi aduce un omagiu, sărbătorind un deceniu de la reconstrucția lăcașului de cult.

editiadesud.ro

16 Comments

 1. Mai bine postau pe afiș poza de mai jos și sala ar fi sigur plină. Am fi putut vedea că musulmanii și creștinii se înțeleg minunat la Mangalia. Pentru cei ce nu cunosc, sultanul Selim al II-lea a rămas cunoscut în istorie ca Selim bețivul.

  Sursă foto wowbiz.ro

  Comentariu by lucian visa — 24 august 2018 @ 19:32

 2. T…fa asta, pe care nici negrul cu care a facut un copil nu o mai vrea, a fost „facuta” de Tusac cetatean de onoare a Mangaliei! Asta e nivelul , astea sint valorile !
  Rusine pentru oras!

  Comentariu by Anonim — 24 august 2018 @ 20:14

 3. Intr-adevar, rusinos!
  Dar asta e nivelul societatii, iar conducatorii – primari, si alti alesi – sint alesi de societate.
  Nu poti avea pretentii, farata provine dintr-o familie de nivel de jos , mama tiganca , manichiusrista la Avantul , iar tatal un betiv ordinar pe care il scoteau colegii de prin santuri. Dar asta e, familia nu poti sa ti o alegi.
  Apoi fata a descoprit gustul, a parvenit si a vazut ca drumul cel mai usor e cind te dezbraci pe unde trebuie…
  Ce ajungi , asta depinde de fiecare.
  Ca sa fii considerat o valoare pentru asta, cam tine de noi toti ce stacheta avem…
  Dar intreb si eu, ca om normal la cap si traitor in acest oras mizer: pina la urma, si geamia, si catdrala, si sinagoga, tot biserica se chiama ca e. Chiar trebuia sa aduceti panarama asta la „aniversarea” unei biserici, care mai e si monument? Chiar nu se gasea cineva mai serios, mai decent macar?
  Si de ce trebuia asa spectacol, de ce nu se rezuma la un eveniment cu program specific?
  Chiar trebuie sa platim din banii unui oras vai de mama lui pe una care isi arata c…ul si t…tele pe unde poate?

  Comentariu by Anonim — 24 august 2018 @ 22:16

 4. Hmmm …Pai de unde pretentii ? Banul sa iasa fara numar,fara numar da-o dreaq de cultura . Blasfemie, bre !

  Comentariu by Mangaliot — 25 august 2018 @ 8:39

 5. Acest mare eveniment tiganesc a fost propus de Menabit Ozghiun. E organizat de comunitatea lor. Asa latra peste tot pe unde poate, cu gura fara dinti . Deci responsabilitatea pentru organizare si nivelul sau caliatea invitatilor e in curtea lor nu a primariei. Asa ca, vedeti de corvetele voastre care cinta pe la geamii.

  Comentariu by Anonim — 25 august 2018 @ 10:51

 6. Pt 5: Menabit nu reprezintă comunitatea tătară, a fost ales pe listele PSD!
  Dincolo de asta cred ca ar fi interesant ca organizatorii sa ne zica pe ce cheltuiesc 50.000 lei.
  Dansatorii și cântăreții tatari nu cred ca vor încasa mai mult de maxim 10.000!
  Restul ? Restul se va duce la firmele de casa ale Primariei!!!
  Pana la a discuta cum se îmbracă/dezbracă o artista cred ca asta trebuie discutat!
  Și da, cine a spus asta are dreptate: ce caută o cântăreața de muzica pop la un eveniment dedicat unui lacaș de cult, lacaș ce aparține unei comunități vorbitoare de o alta limba decât limba romană????
  Probabil din nou niște bani spălați, comisioane încasate!

  Comentariu by Fedai — 25 august 2018 @ 12:40

 7. Pt 5: te Invit sa ti duci tu curveta Unde vrei tu, dar nu te arunca ca…. sa slatuti corvete de geamie! Și nu ma face sa deschid subiectul preoților creștini

  Comentariu by Fedai — 25 august 2018 @ 12:42

 8. Pc5,Ai creierul spalat cu clor si ochii albastri prin capul tau se vede mufa lui c. radu ,evenimentele sunt ca sa spalati banii primariei.BRAVO LUI FEDAI LA CU NE APARA COMUNITATEA.

  Comentariu by Dogam — 25 august 2018 @ 13:04

 9. Cand s au cerut ajutoare Pt comunitate nu s au dat, ca mu treceau prin firmele lui RC
  Asa mai mănâncă si firmele de casa ale lui RC , se termina sezonul iarba nu mai trebuie tunsa, faleza nu poate fu renovata, un 2-30.000 lei acolo nu strica!

  Comentariu by Fedai — 25 august 2018 @ 14:05

 10. Intenția mea a fost să spun că artista cu pricina n-a fost alegerea potrivită pentru acest eveniment. Nu am spus să jignim pe cineva sau să ne jignim între noi. Fiecare artist are targetul său. Că mama sau tatăl ei făceau sau nu ceva, nu are importanță.

  Că Ozzy a pus umărul sau nu la organizarea evenimentului, nu mai este important acum. Cine vrea să petrecă să o facă. Indiferent de religie.
  Referitor la sărbătorirea a 10 ani de la renovare, eu mi-am spus părerea. E ciudat să sărbătorești o renovare. Dacă se vrea se poate sărbători ziua moscheiei într-o anumită zi a anului, care poate fi stabilită de comunitate. Aceea zi poate fi legată de o sărbătoare musulmană.

  Comentariu by lucian visa — 25 august 2018 @ 14:30

 11. Selim cel betiv era insa foarte puternic. Ioan Voda cel Cumplit sau Voda Armeanul a participat chiar la un complot sa il schimbe insa nu a reusit. De acolo i s-a si tras. Insa repet e vorba de turci. Tatarii aveau hanatul Crimeii , undeva dupa Ducatul Lituaniei.

  Comentariu by Garide — 25 august 2018 @ 18:27

 12. Domnu’ Visa scăpați din vedere ce e mai important: unde se duc fondurile ! Va spun sigur ca artiștii tatari cumulat mai
  Milt se 5-6000 lei nu vor încasa! Cât poate sa mai ia Cream????
  RC chiar își bate joc de oameni , de bugetul
  Localității și după va scoate ochii tatarilor ca ne a dat bani pt eveniment!!!!!
  De fapt a dat bani prietenilor lui!!!

  Comentariu by Fedai — 25 august 2018 @ 20:08

 13. Mare eveniment! Zece ani de la renovare, fără nici o valoare! Motive de risipa! Pana acum nu am auzit sa se sărbătorească renovările, peste câțiva ani iar o renovare, iar o sărbătoare?! Mai da deștepți mai sunteți!

  Comentariu by Anonim — 26 august 2018 @ 7:41

 14. Deșteptul nr 1 in acest caz este nimeni altul decât Ozghiun Menabit,cunoscut si ca Mentalistul,Ozzy,filozoful neînțeles de la Mangalia.

  Comentariu by Anonim — 26 august 2018 @ 13:11

 15. https://www.cotidianul.ro/o-seara-magnifica-in-care-muzica-si-diplomatia-au-fost-ambasadorii-romaniei/

  Comentariu by nabuco — 2 septembrie 2018 @ 9:34

 16. https://i1.wp.com/www.mangalianews.ro/wp-content/uploads/2018/08/Aniversare-Esmahan-Sultan-2018-19.jpg?ssl=1

  Comentariu by nabuco — 2 septembrie 2018 @ 22:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress