Mangalia – politica locală

10 august 2018

Menabit Ozghiun: Pentru “Ziua Geamiei Esmahan”, bugetul alocat este doar pe hârtie! Propun revenirea la alocarea bugetară inițială, în valoare de 0 (ZERO) LEI”!

Filed under: PSD — lucian visa @ 19:47

”Stimati colegi,

Asupra proiectului de Hotărâre a Consiliul Local privind modificarea datei evenimentului “Ziua Geamiei Esmahan Sultan – Monument Istoric”, vă PROPUN următorul amendament: “REVENIREA LA ALOCARE BUGETARĂ INIȚIALĂ, ÎN VALOARE DE 0 (ZERO) LEI”.

Motivez amendamentul: Acest eveniment a fost propus de subsemnatul, în calitate de membru al comisiei SSÎC. Scopul acestui eveniment este comemorarea a 10 ani de la reabilitarea Geamiei Esmahan din Mangalia. Dar există și o altă motivație importantă pentru necesitatea acestui eveniment:

În trecut, în cărțile de istorie, geamia din Mangalia era considerată Mecca sărmanilor și pribegilor, lăcaș de pelerinaj pentru musulmanii din Balcani. Este cea mai veche geamie din România, este frumoasă și este întreținută de Cultul Musulman Mangalia, fără niciun sprijin de la Primărie sau de la Consiliul Local. Este cel mai vizitat obiectiv turistic din Mangalia.

Amintesc colegilor mei că musulmanii reprezintă 10% din cetățenii Mangaliei și plătesc taxe și impozite către Primărie, la fel ca oricare dintre cetățeni.

Amintesc colegilor consilieri locali și Primarului că reabilitarea bisericilor, “Lumină de la malul Mării Negre”, pachetele pentru copii de sărbătorile de Paște și Crăciun (pentru care m-am luptat, alocare 50.000 euro), Orășelul Copiilor de Crăciun (proiect initiat de mine, 90.000 euro), pentru turismul ecumenic (65.000 euro), întreținerea cimitirelor municipale etc, au fost proiecte finanțate din Bugetul Local, care este constituit și din taxele și impozitele plătite de cetățenii musulmani.

Vă rog să fiți atenți la următoarea afirmație: De fiecare dată, când musulmanii au câte o solicitare, sunt ținuți pe la uși, sunt primiți cu o atitudine de parcă ar fi cerșetori, sunt mințiți, sunt plimbați de la un funcționar la altul, de la primar la viceprimar, și tot nu li se rezolvă solicitările. Iar atunci când li se alocă fonduri pentru un gard la cimitir, de exemplu, și după 6 ani li se reamintește, li se cere umilință și recunoștință.

Am propus evenimentul cu alocare inițială de 0 (zero) lei, pentru că sunt pragmatic și știam că primăria mai mult va încurca lucrurile, decât să ajute cu buget alocat. Am gândit corect și doresc să revenim la bugetul anterior de zero lei, deoarece nu mai vreau să fim umiliți din cauza imposibilității Primăriei de a achita cheltuielile necesare unui astfel de eveniment.

Bugetul alocat este doar pe hârtie.

Comunitatea musulmană a invitat oficialități ale statului turc, sunt invitați oficialități ale unor primării din Bursa, Istanbul etc, sunt invitați artiști de renume mondial, care vin din Turcia, din Tunisia, din Maroc, pentru a avea un act cultural de calitate.

Biletele de avion trebuie plătite dinainte, nu după câteva luni de la eveniment, sau la anul. In concluzie, Primăria nu poate contribui cu nimic pentru acest eveniment, deoarece susține de 2 luni că are conturile blocate și nici nu are vreo speranță să le deblocheze.

De aceea, vă solicit, stimați colegi, să tăiem alocarea de buget care nu ajută cu nimic, deoarece practic nu există. Am sa propun Muftiatului și cetățenilor musulmani din Mangalia să facem o festivitate mică în curtea Geamiei. Nu am să accept ca musulmanii să fie deposedați de cimitirele lor, nu am să accept să fim deposedați de geamie, pe motivul fals că geamia nu are acte.

Subiectul evenimentului aflat în discuție este “Aniversarea a 10 ani de la reabilitarea Geamiei Esmahan Sultan”, care a fost reabilitată arheologic de Ministerul Culturii din România, în colaborare cu Ministerul Culturii din Turcia. Nu ar fi existat nicio reabilitare și geamia nu ar fi fost monument istoric, dacă nu ar fi avut acte. Prin urmare, vă propun amendamentul pe care l-am menționat, să tăiem bugetul evenimentului, pentru ca este inutil, dacă este doar pe hârtie”.

Cu stimă, MENABIT OZGHIUN, 09.08.2018.

mangalianews.ro

12 Comments

 1. Nu înțeleg de ce trebuie aniversată o reabilitare. Geamia trebuie să aibă o zi a ei și să o sărbătorească, cu sau fără bani de la buget. E jenant că România n-a găsit bani pentru un monument istoric de pe teritoriul său și a trebuit să o facă alții.

  Dacă reabilitarea e un criteriu, atunci trebuie sărbătoriți și 6 ani de la reabilitarea sălii de Consiliu. Dacă până atunci se putea circula în jurul mesei, acum prin această masă și scaune de neam prost nu se mai poate. Dar dacă așa se gândește la Constanța, atunci Mangalia acceptă tot și mai și linge.

  Comentariu by lucian visa — 10 august 2018 @ 19:56

 2. Perfect adevarat! E un „eveniment” penibil, o scorneala fara sens.

  Comentariu by Anonim — 11 august 2018 @ 11:43

 3. Exista o vorba romaneasca: daca taceai, filozof ramaneai… asa si cu geamia.
  Fiind monument de patrimoniu, pentru reabilitarea ei era nevoie de aviz de la Ministerul Culturii, cu multe studii – istorice, de impact, cu materialele care trebuie folosite pentru asemenea lucrare, cu scopul declarat de a se pastra caracterul de patrimoniu, local si national in cazul de fata.
  Acest aviz NU EXISTA. Lucrarile s-au facut cu materiale moderne, pe repede-nainte, fara supraveghere de specialitate, fara studiu de conservare, etc. S-a intamplat un masacru, pe milioane euro (albite, ce-i drept, de un afacerist). Monumentul de patrimoniu nu mai are nimic de patrimoniu. A ramas o geamie. Atat.
  Poate ca autoritatile de drept – Ministerul Culturii, prin Directia de Cultura, Ministerul Cultelor ar fi normal sa se autosesizeze, dat fiind tam-tam-ul ieftin si de prost gust ce se face pentru un eveniment care de fapt si de drept inseamna de fapt disparitia unui monument si nerespectarea legilor romane.

  Comentariu by Anonim — 11 august 2018 @ 13:31

 4. Avizul exista eu am o copie

  Comentariu by Ion — 11 august 2018 @ 13:55

 5. Mai intai sa va spun ca geamia era cat p’aci sa fie in centrul unei diversiuni cu lupta impotriva teroristilor,in ’89,cand un idiot-sef la aparare civila inconjurase locul cu „luptatori” carora le-a dat arme din depozitul de la IHR si urma sa se traga in minaret…unde,chipurile…erau teroristi ! Situatia a fost salvata de tanarul(pe atunci) locotenent Mustatea care i-a oprit,a scos pistolul si a intrat in geamie pana sus in minaret,oprind in felul asta o treaba urata cu care am fi intrat in istoria…falsei revolutii !(cum se intampla acum la Bucuresti unde printre protestanti s-ar fi bagat „agenturili” si cei platiti de Soros!) Dupa care,nu s-au lasat si cocotati pe balnear,au facut ciur cladirea salvamarului,unde un caine dresat a dus un aparat care imita focurile de arma si s-au pus pe rapaiala in plina zi-duminica !(va dati seama ce s-ar fi ales de geamie !) Imediat dupa revolutie s-a hotarat la primarie sa amenajam zona numai si pentru faptul ca era unul dintre putinele obiective turistice ale orasului cel putin de facto(nu ne-am pus problema ca are sau nu…acte!) Am comandat si platit cu banii primariei gardul acela metalic(va pot spune si numele maistrului si al sefului de sectie din santierul naval) si tot in acea perioada am platit si gardul din placi prefabricate de la cimitirul musulman,unde era o devalmasie totala…si umblau cainii p’acolo ! Ulterior am auzit chiar de la primar ca si hogea ar fi strans ceva bani de la enoriasi ! Nu acuz ,insa ,ulterior am vazut ca musulmanii din oras stiu ca asta s-a facut cu banii lor ! Revin. Geamia este un obiectiv turistic si daca are sau nu acte,era si treaba primariei sa se implice si sa ajute !

  Comentariu by I.S — 11 august 2018 @ 14:12

 6. Mi-e greu să răspund oricărei tîmpenii.

  1. Este eveniment aniversar, că așa am vrut eu in calitate de consilier local. Motivația? Pentru o reparație morală pe care trebuia să o facă municipalitatea fata de un om care a donat 1.100.000 dolari. Nu o sa mai gaseasca nimeni un privat sa doneze atatia bani nici pentru Voroneț. Atunci trebuia sa se întâmple, am dorit ca dupa 10 ani sa dezvelim o plachetă omului. Dar a murit în Noiembrie.
  Atunci geamia avea minaretul pe picior de prăbușire. A plecat inițial de la o investitie de 20.000 dolari, dar s-a reabilitat arheologic și s-au plătit și studiile pentru fiecare mormânt, s-au numerotat, s-au inventariat, iar statul turc încă lucrează sa identifice după DNA și etc. Este importantă reabilitarea Geamiei asa cum este importantă pentru istoria României unirea de la 1918 sau Cum ar fi recuperarea Basarabiei. Noi, Mangalia, am recuperat ceva ce am fi pierdut.
  Iar haterul care scrie că nu s-a facut o reabilitare arheologică, il bag de unde a venit! Minaretul a fost desfăcut molon cu molon, s-a turnat plumb topit că pe vremuri. Pietrele din zidul geamiei au fost tratate pentru a rezista zeci de ani. Iar documentele sunt și în primărie, dar se preface un nemernic că nu le gaseste, se află și la Muftiat, le-am citit în urma cu 1 luna, se află și la Direcția Regională de Monumente și Morminte, sau cum s-o numi. Arhitectul Min. Culturii este dl Aurel Botez, care trăiește bine-merci, il vom avea la Mangalia pe 26 August.

  Dacă nu vă satisface răspunsul,dle Vișa, mai cititi o dată articolul cu interpelarea din ședința CL. Specific in el că vreau să redau geamiei din Mangalia titlul de Kaaba Dobrogei (Mecca din Balcani), cum era numită în trecut.
  In Bruxelles au Maneken Piss, o statuie mica de juma de metru, un băiat care urineaza. Intr-o fantaniță de 1 metru, înconjurată cu un gardulet. Pt statuia asta sunt milioane de pliante, de flyere, de promovare care atrage turisti, subiectul promovării pălește in comparatie cu splendoarea geamiei Esmahan.
  Altceva in Mangalia nu există, sa transform în atracție turistică și în extrasezon. Si există voci care susțin: „Nu inteleg de ce …”. E haterism de neam prost sau chiar trebuie să explic? Exista persoane care nu au capacitatea de cognitie îndeajuns ca să priceapă?

  Chiar nu ati inteles subiectul principal din interpelare? Nu Va intereseaza sau doar din răutate s-au blocat unii pe chestia că musulman?
  Subiectul principal este altul.

  Comentariu by Mentalistul — 11 august 2018 @ 14:50

 7. Si ca sa nu mai iasa vorbe, nu este despre o religie anume. La fel, de fapt mai abitir, m-am luptat pentru pachete cadou de Paște și Crăciun pentru copii. Stiti de ce nu am insistat să se dea copiilor tirci si tatati de sărbătorile musulmane? Sa trăiască, ei-copiii, împreună aceste bucurii. Pentru că trăim în bineînțelegere și iubire, creștini cu musulmani in Dobrogea.
  Fetita mea este crestina, mama ei este creștină. Numai cretinii m-ar ataca pe motiv că aș vrea eu sa fie unii mai buric decât alții. Deopotrivă îmi iubesc și fetita (crestina), și mama (musulmancă), și iubita (atee).
  Am adus brad de Crăciun, am insistat si am obtinut si 4 miliarde buget pentru Oraselul Copiilor de Craciun, am insistat cu ce au nevoie bisericile.
  Pe 26 August se incheie săptamana Kurban Bayramului. Este săptămână de sărbătoare la musulmani. Si ar fi fost frumos sa vina in vizita din toată Dobrogea.
  Cum ar putea cineva să mă denigreze că țin cu ai mei? Bineinteles ca țin, dar nu in defavoarea altora. Pe când mulți intreaba pe aici: dar de ce sa aiba musulmanii ce avem și noi? De ce să aibă aceleași drepturi?

  Subiectul este altul: că trebuie să fim tratați de primărie ca cetățeni ai Mangaliei, nu niste cerșetori. Majoritatea musulmanilor stau la case, media per capita la impozitele plătite de musulmani e mai mare. Nu dorește nimeni ceva mai mult. Ci doar sa nu mai tratați ca niște cerșetori atunci când solicităm pe lege.

  Comentariu by Mentalistul — 11 august 2018 @ 15:35

 8. Știi cumva în istorie de o altă sărbătorire a unei reabilitări ? Eu am spus că Geamia trebuie să aibă o zi a ei. Că e ziua începutului sau sfârșitului reabilitării, e problema comunității voastre. Că acel turc merită să aibă o placă mare în care să fie scris ceea ce a făcut, e OK și o merită pe deplin.

  Eu n-am nimic cu nicio comunitate. Chiar am avut păreri pro tătari și am fost criticat de unii laici care-și zic creștini.

  Văd că lipsa ploilor a supraîncălzit ceva neuroni.

  Comentariu by lucian visa — 11 august 2018 @ 18:31

 9. Sunteti consilieri locali si acum descoperiti ca sunteti tratati ca niste cersetori, cand aveti un interes?
  Marea majoritare a cetatenilor sunt tratati ca niste cersetori, pentru orice simpla hartie de care au nevoie.
  Cand aprobati cu ambele maini sus organigramele primarului si acceptati tacit sa umple institutia primariei cu neprofesionisti de joasa speta si moralitate, cum va simtiti? Va ganditi ca trece el si veniti vii si va aduceti oamenii vostri, nu ?
  Ei bine, de-aiaa sunteti tratati cum sunteti tratati. Pentru ca si voi faceti la fel cand va vine randul. Pentru ca asa s-a ajuns, din cauta indolentei voastre a tuturor. Pentru ca toti si fiecare pe rand credeti ca institutiile publice ale statului sunt SRL-urile voastre. Si le umpleti cu laturi. Nu va mai mirati ca va mananca porcii.
  Nici unul -nici voi consilierii, nici institutia, din cauza oamenilor sub-analfabeti si imorali pe care ii are in toate functiile de conducere, fara exceptia – nu sunteti in stare sa propuneti macar un singur eveniment de importanta pentru oras.
  Palavre. Zero barat. Nu va doare de oras, si se vede.
  Ozzy, esti un latrau ca si partidul din care faci parte.

  Comentariu by Anonim — 11 august 2018 @ 20:51

 10. Pt 8:
  După pe primul paragraf notat cu 1., am vrut să trec 2., dar din greseala nu a mai apărut. Adică nu mă adresam dvs decât la prima fraza. Restul este pentru hater(i). Scuze că s-a inteles gresit.

  Comentariu by Mentalistul — 11 august 2018 @ 21:45

 11. Pt 9: Ce crezi că rezolvi dacă minți?
  Nu te dovedești decât un escroc.

  Organigrama a fost votată cu 11 voturi. Ia ghici cine a votat? Alții sunt vinovații și dta faci pe porcul cu mine?

  http://mangalia.ro/wp-content/uploads/2017/01/152-1.pdf

  Ca fapt divers, am propus mai multe evenimente, cum ar fi Orășelul Copiilor in Decembrie, plus un mega-eveniment pt prima săptămână din iunie anul viitor, care întrece Neversea in încasări. Plus alte câteva, inclusiv cel din articol.
  De propus am propus, organizatorii și sponsorii i-am adus, am adunat consilierii și primăria și am prezentat. Cum și ei sunt de porc, ca și dta, se străduie să nu se facă. Sa nu-mi crească mie vreo popularitate.

  Dar când ești de porc, vad toți. Nu poti sa ascunzi.

  Comentariu by Mentalistul — 11 august 2018 @ 21:58

 12. Pt. #11
  https://www.libertatea.ro/ultima-ora/jandarm-plecat-germania-cu-alti-11-colegi-conducerea-jandarmeriei-ajuns-sa-execute-ordine-politice-2360965
  Au facut-o „de oaie” …

  Comentariu by nabuco — 12 august 2018 @ 12:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress