Mangalia – politica locală

27 iulie 2018

45 de localități primesc bani pentru a-și plăti din arierate. Bani de la CJC pentru Mangalia. Țuțuianu: „Au conturile blocate, erau în pericol să piardă proiecte europene”

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 20:09

Consilierii județeni au aprobat, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța de vineri, 27 iulie a.c., acordarea „unor sume din cote defalcare din impozitul pe venit pentru unitățile administrativ – teritoriale pentru achitarea arieratelor, susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anul 2018”.

Astfel, 45 de localități din județul Constanța vor primi, în total, peste 7,5 milioane de lei pentru dezvoltare locală și pentru arierate. Dintre localitățile care vor primi bani de la CJC enumerăm Castelu, cu 450.000 de lei, Cerchezu – 300.000 de lei, Comana – 200.000 de lei, Crucea – 200.000 de lei, Dumbrăveni – 200.000 de lei, Hârșova – 450.000 de lei, Mereni – 200.000 de lei, Siliștea – 200.000 de lei, Tortomanu – 200.000 de lei, Topraisar – 200.000 de lei, Vulturu – 50.000 de lei, Tuzla – 100.000 lei, Târgușor – 150.000 lei, Seimeni – 50.000 lei, Saraiu – 100.000 lei, Pecineaga – 150.000 lei, Peștera – 100.000 lei, Aliman – 50.000 lei, Amzacea – 100.000 lei.

„În total, sunt 45 de unități administrativ teritoriale care au primit diverse sume; în funcție de ce au solicitat, de problemele pe care le au. Cam toate primăriile au arierate. Eu încerc o dezvoltare județeană în întregime. Sunt probleme de trei, patru, șapte ani. Am făcut aceste alocări pentru arierate și dezvoltare locală. Unele arierate înseamnă și plăți a documentației a unor proiecte. I-am ajutat să-și poată plăti aceste proiecte. Insist și le-am spus și primarilor: orice ban vine de la Uniunea Europeană ajută la dezvoltarea județului. Banii au fost alocați și în funcție de încasările pe care le are primăria. Încerc să ajut primăriile care nu au venituri foarte mari. Îmbunătățirea vieții locuitorilor trebuie făcută peste tot”, a precizat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu.

Suma cea mai consistentă a fost alocată municipiului Mangalia; este vorba despre 1,3 milioane de lei, bani care vor fi virați direct în conturile Ministerului Dezvoltării Regionale, fiind corecții pentru proiectele aflate în derulare la Mangalia pentru accesarea de fonduri europene.

„Am mai spus, nu contează culoarea politică, voi susține orice investiție care aduce fonduri europene în județul Constanța. Sunt anumite probleme în cadrul UAT Mangalia, am înțeles că au conturile blocate, riscau să piardă proiecte de milioane de euro. Și atunci am luat această hotărâre, pentru a aloca 1,3 milioane de lei pentru a debloca situația de la Mangalia și pentru a putea să-și ducă la îndeplinire proiectele pe fonduri europene”, a adăugat președintele Marius Țuțuianu.

Proiectul a fost votat de toți consilierii județeni prezenți.

F.B.

Replica 27.07.2018

6 Comments

 1. Felicitări consilierilor din partidele Iuda din cadrul CL Mangalia care aprobă orice și au dus la blocarea conturilor !!!
  Iuda, măcar a avut bunul simț și s-a spânzurat. La 2000 de ani de atunci, ar fi potrivite niște demisii. Dar poți să ceri asta unor golani ?

  Comentariu by lucian visa — 27 iulie 2018 @ 20:13

 2. Sa mulțumească opoziției. Pierdeam proiectele europene, chiar și pe cel cu scoala nu mai avea șanse.

  Comentariu by Mentalistul — 27 iulie 2018 @ 21:44

 3. PSD +PNL. = WC si Tragi Apa

  Comentariu by Ion — 27 iulie 2018 @ 22:03

 4. Proiectele cu parcarile, probabil. Cine sa „conceapa” proiecte in primaria Mangalia?? Cind a angajat umai „membri pnl”.Ce a dat cj sint bani de salarii.
  Asta inseamna frica de a semna ptr destituirea acestui primar.
  Intreb si eu, citi din Mangalia sint in CL Constanta? Dar in CJ? Citi din Mangalia lucreaza in primaria Constanta?

  Comentariu by pop — 28 iulie 2018 @ 9:44

 5. CINE SALVEAZĂ PROIECTELE MANGALIEI?

  În ședința consiliului local viceprimarul apelează cu rugăminte la consilierii „opoziției” să facă diligențele necesare pentru a fi semnate contractele de finanțare de către Ministerul Dezvoltării. Contractele respective nu erau semnate pentru că municipalitatea Mangalia avea de dat bani înapoi. Cei accesați de la fondurile europene, dar finanțarea lor a fost pierdută de primărie pe parcursul execuției.

  Consiliul Județean, al cărui președinte este dl Horia Țuțuianu, a aprobat alocarea de bani pentru aceste datorii ale municipalității, care vor fi plătiți direct Ministerului Dezvoltării, ca nu cumva primăria sa-i „risipească”.

  Astfel s-a eliminat piedica pentru care nu erau semnate contractele de finanțare pentru proiectele Saturn-Venus.

  Pentru a fi relansat turismul în stațiunile noastre am propus un supereveniment și am adus organizatorii, care au prezentat primăriei și consilierilor din comisia SSÎC proiectul. Am cautat sa creez un moment anume, cum este Campionatul Mondial pentru țările care îl organizeaza: se construiesc arene, se repară străzile, se organizează parcurile, privați și comercianții se pregătesc, fiecare investește cate ceva. Acest eveniment cu concept diferit, care atrage turisti cu profil diferit fata de ce atrage Neversea sau alte evenimente de la mare, genereaza încasări pentru administrația locală, cât și încasări de minim 12 milioane euro in cazare, comerț și alte servicii. Este la început de iunie, în capăt de sezon. Mai important, se poate organiza an de an, municipalitatea fiind deținătorul brand-ului. Nu a rămas decât că primăria sa întocmească contractul, lucru care vad ca întârzie.
  Avantajul creării acestui moment-eveniment este că poți implica deopotrivă administrația publică și agenții economici deopotrivă. Se construiește un concept al destinației turistice și ce pregătești pentru eveniment rămâne pentru tot sezonul estival: trotuar îngrijit, iluminat public reparat, chioscuri vopsite nou, beach-baruri, etc.

  Din 2014, la fiecare 3-4 luni, primăria scoate pozele proiectului Saturn și se lauda in presa că se apucă de el, dar nu s-a apucat niciodată. Dacă tot era posibil sa se faca acel eveniment, cu parada de motoare pe tronsonul Saturn-Venus, proiectele Saturn și Venus ar fi fost pregătirea de a face trotuarele, iluminatul, etc.
  De aceea, finanțarea pe care primăria nu a obtinut-o atatia ani, în sfârșit au intervenit astrele și Mangalia a obtinut-o. Astrele nu au intervenit pentru Radu Cristian, ci pentru Mangalia.

  Doar că nu puteau fi semnate contractele. Deoarece, în priceperea lor, primăria a pierdut un proces cu Ministerul Dezvoltării și este obligată să returneze fondurile europene accesate pentru proiectul „Callatis-Istorie la malul Mării Negre”. Sa le returneze pentru nereguli.
  Degeaba insista viceprimarul in sedinta cu „va rugam, pentru ca sunteți la guvernare”, pentru ca problema era de bani care trebuiau returnați, nu de o semnătură. Pierdeam proiectele Saturn și Venus, dar mai ales era ucis proiectul cu construirea școlii pentru Gala Galaction, apel care se închide în curând. Iar primăria este cu conturile blocate, din alte potlogarii.
  Ce sa faci in situatia asta? Uite cum, surprinzător, presed. Țuțuianu de la CJC, adică PSD, face gestul de a da Mangaliei suma necesară de a se bloca situația de la Min Dezvoltării. Zice că scuza ” nu contează culoarea politică”, dar specifică clar că nu îi da banii lui Radu, de teama sa nu-i „risipească și pe aceștia, și va plăti direct Min. Dezvoltării in contul Mangaliei.
  Acum nu mai exista nicio piedică sa fie semnate contractele de finanțare de către Min. Dezvoltării. Consider că apelul viceprimarului in sedinta de consiliu local către consilierii PSD a fost făcut la mișto, că să faca diligente că ministerul sa se semneze contractele de finanțare, deoarece era imposibil cât timp Mangalia nu a plătit banii pierduti de primărie, iar conturile sunt blocate. Iată că imposibilul a devenit posibil, cu ajutorul CJC.

  Si consilierii obedienți au adus Mangalia in aceasta situație, nu numai că au votat tot timpul aceasta pierdere de bani de la buget, dar au ucis și viitoarele proiecte, au ucis șansele ca Mangalia sa mai acceseze proiecte fonduri europene.
  Iar PSD a salvat Mangalia din această situație. A fost un gest de maturitate politică din partea PSD. Oricât ar acuza unele persoane că a fost salvat și Radu Cristian din rahat, mai important este ca Mangalia să iasă din situație, este orașul nostru. Pe primar oricum nu-l mai scoate nimeni din înjurături, pentru ce a făcut Mangaliei.

  Comentariu by Mentalistul — 29 iulie 2018 @ 8:22

 6. DIN 2014, PROIECTUL SATURN “A ÎNCEPUT” DE ZECI DE ORI
  – câte comunicate de presă a dat primăria anunțând că se apucă de modernizat stațiunea Saturn.
  (vezi mai jos lista, câte am găsit)

  5 DECEMBRIE 2014 :
  https://www.replicaonline.ro/asa-vor-arata-falezele-din-sudul-litoralului-dupa-reabilitare-200103/

  21 IANUARIE 2015:
  https://m.facebook.com/media/set/?set=a.600679643398717.1073742006.105811649552188

  2 SEPTEMBRIE 2015:
  http://observator.ro/licitatii-stiri-economie-proiectul-falezei-saturn-intaziat-noua-luni-332372.html

  21 MAI 2016:
  https://www.facebook.com/105811649552188/posts/828458327287513/

  27 SEPTEMBRIE 2016:
  https://www.replicaonline.ro/dezbatere-publica-la-mangalia-privind-proiectul-dezvoltare-turistica-in-statiunea-saturn-291769/

  28 SEPTEMBRIE 2016:
  https://www.replicaonline.ro/planuri-pentru-dezvoltarea-turistica-a-statiunii-saturn-291867/

  25 OCTOMBRIE 2016:
  https://www.replicaonline.ro/se-pune-la-cale-modernizarea-statiunii-saturn-295002/

  22 DECEMBRIE 2016:
  https://www.replicaonline.ro/continua-modernizarea-statiunii-saturn-302040/

  25 IANUARIE 2017:
  https://www.replicaonline.ro/sudul-litoralului-se-modernizeaza-cum-va-arata-statiunea-saturn-305661/

  2 IUNIE 2017:
  https://www.replicaonline.ro/consiliul-local-mangalia-a-aprobat-modernizarea-statiunii-saturn-cu-fonduri-ue-320225/

  10 IUNIE 2017:
  https://www.facebook.com/105811649552188/posts/1078291582304185/

  12 IUNIE 2017: https://www.replicaonline.ro/proiect-masiv-de-modernizare-a-statiunii-saturn-ce-planuri-are-primarul-radu-cristian-321156/

  19 SEPTEMBRIE 2017:
  https://www.facebook.com/105811649552188/posts/1140985162701493/

  8 IANUARIE 2018:
  https://www.replicaonline.ro/amenajari-in-statiunea-saturn-mangalia-ce-intentioneaza-sa-faca-primaria-341334/

  30 IANUARIE 2018
  https://www.facebook.com/105811649552188/posts/1219506914849317/

  6 FEBRUARIE 2018:
  https://www.constantadeazi.ro/mangalia-proiecte-de-30-milioane-de-euro-in-2018-modernizarea-statiunilor-saturn-si-neptun-olimp-in-capul-listei/

  11 MARTIE 2018:
  https://m.romanialibera.ro/economie/fonduri-europene-in-sudul-litoralului-pentru-biserici-si-statiuni-turistice-715043

  “Ne cerem scuze de pe acum, pentru disconfortul creat în zonă, în perioada lucrărilor, însă suntem siguri că rezulatul final va fi unul pe măsura aşteptărilor.” – Radu Cristian, 21 ianuarie 2015.

  În sfârșit, cu intervenția favorabila a astrelor, proiectului i s-a aprobat finanțarea. Dar ghinion, contractul de finanțare nu putea fi semnat. Păcatele primarului cu proiectele precedente l-au ajuns din urma și municipalitatea trebuie să returneze banii accesați de la fonduri, pentru nereguli. Fără a se returna banii, Mangaliei nu i se mai semnează niciun contract de finanțare.

  Ce făcurăți, „pricepuților”? S-a închis la pâine?
  Iar conturile sunt blocate! Nici macar nu este ghinion, este „rodul” muncii echipei formate în 5 ani.

  Unii bagă Mangalia în rahat, alții o scot!

  Comentariu by Mentalistul — 29 iulie 2018 @ 8:37

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress