În urmă cu puțin timp, la Ministerul Economiei, s-au parafat două tranzacții, îndelung așteptate de către angajații Șantierului Naval Mangalia, dar nu numai. Este vorba, pe de o parte, despre achiziționarea de către investitorul olandez Damen a 51 de procente de la DSME, urmată, imediat de cesionarea a 2 procente statului român pentru a putea deveni majoritar, iar pe de altă parte s-a semnat parteneriatul dintre DAMEN și SN 2 Mai.
Chiar dacă statul român deține, pentru prima dată, pachetul majoritar de 51%, contractul de management operațional i-a fost atribuit investitorului olandez, conform negocierilor purtate din noiembrie anul trecut, până în prezent.
Așadar, după mai bine de jumătate de an, criza Șantierului Naval s-a încheiat, din această seară, urmând să se întâmple și lucruri bune, respectiv redresare, comenzi, salarii mai mari, revenirea angajaților care au plecat.
editiadesud.ro 20.07.2018
Foarte bine că s-a rezolvat, dar de ce s-a întârziat atât ? Oare de ce statul român nu încurajează munca și pune bețe-n roate investitorilor români sau străini ? Și nu mă refer numai la acest guvern.
Comentariu by lucian visa — 21 iulie 2018 @ 16:08
Pt 1: Am sa raspund la intrebare cu ce stiu.
Negocierea intre stat si Damen a fost purtata de un negociator privat. In luna Noiembrie 2017 olandezii au finalizat negocierea cu coreenii pentru 26 milioane euro. Dupa stabilirea pretului se poate exercita dreptul de preemtiune, de genul: „Partenere stat roman, am o oferta de la Damen pentru cei 51% actiuni, pret 26 milioane euro. Vrei sa cumpari actiunile?”. Si statul a zis in Decembrie ca da.
Atunci a venit Tudose cu expresia „De ce sa nu facem si noi niste barcute?”. La ce s-a referit? In 2016 bugetul Min Apararii a fost de 1,5 miliarde euro. NATO ne-a obligat sa bagam 2% din PIB in aparare, adica cca 4 miliarde euro. Deci un plus de 2,5 miliarde pe an in inzestrare. Inzestrare pe care o luam de la altii. De exemplu, cele 4 corvete valoreaza 1,6 miliarde euro. DMHI a facut intre 10-12 nave de mare tonaj, plus conversii si reparatii. In viziunea lui Tudose, corvetele pe langa ce a produs DMHI sunt niste barcute, valoarea lor mare fiind din dotare cu armament, tehnologie electeonica si pentru ca sunt nave militare. Si atunci a aparut intentia ca in Romania sa se produca si echipamente militare, asa cum se fabrica cca 200 transportoare Piranha la Uzinele Bucuresti pentru aproape 900 milioane euro, cum s-a pus conditia pe corvete sa se produca in Romania. Practic, daca din cei 2% din PIB pe inzestrare se cheltuiau pe productie in Romania, practic aproximativ 1% din PIB s-ar fi intors in ministerul economiei, restul fiind armament si cheltuieli de proiectare, profitul producatorului, etc. Sa se intoarca 1% din PIB insemna o reducere a deficitului bugetar cu 1%.
In mare, cam asta era ideea. Doar ca a demisionat Tudose, cei care au urmat la Min Econimiei au avut cele 2 optiuni: sa se inteleaga cu Damen, ori sa achizitioneze toate actiunile si sa continuie pe ideea lui Tudose, mai ales ca Fincantieri si-a depus oferta de management, sa inchirieze forta de munca si utilajele, adica sa inchirieze santierul.
Dupa revelion au inceput negocierile cu Damen. Pentru ca avea in intentie achizitia actiunilor, statul a rezolvat chestiunea cu datoriile, deoarece DSME era dator la … DSME cu 829 milioane dolari, astfel s-a ajuns la achizitionarea creantelor cu 10.000$. Adica inainte de a pleca, coreenii au rezolvat cu datoriile avute catre tot catre ei. Statul a plusat si a pretins cedarea a 2% din actiuni, pe gratis. La STX France Saint Nazaire, statul francez a imprumutat cu 1% pe Fincantieri, acesta din urma achizitionase 50%, astfel incat italienii sa detina managentul. La noi, statul s-a inteles sa dea managementul lui Damen, chiar daca statul devine actionarul majoritar.
Olandezii au fost de acord, dorind foarte mult contractele pentru corvete, nu au vrut vreo asociere DMHI cu Fincantieri. A existat o problema de legislatie, OUG 109/2011 privind guvernanta corporatista in societatile publice, care prevedea ca managementul este detinut de actionarul majoritar.
Guvernul daduse OUG de modificare a OUG 109/2011, dar a fost atacata de PNL la CCR. In data de 13 Februarie 2018, CCR a dat decizia de neconstitutionalitate, in sensul ca proiectul legislativ trebuie sa fie aprobat in camere. Oricum avea o forma ciudata.
https://www.universuljuridic.ro/neconstitutionalitate-comunicat-ccr-dispozitiile-legii-pentru-modificarea-art-1-alin-3-din-oug-109-2011-privind-guvernanta-corporativa-a-intreprinderilor-publice/
Astfel ca in 7 Martie, cand se anuntase ca va fi finalizata tranzactia, Damen a plecat de la masa negocierilor, chiar si cu promisiunile guvernului ca modifica legea. Deja se publicase decizia CCR care a anulat acel OUG.
A aparut apoi articolul din profit.ro, in care scria ca Fincantieri ar fi depus o oferta de management pentru DMHI. Toata presa din Romania si din strainatate au preluat articolul fara a mai verifica, incat pana si Fincantieri s-au urnit intr-o vizita la ministerul economiei, impreuna cu ambasadorul Italiei in Romania.
Astfel ca Damen se intoarce in forta si pe 23 Martie se intelege cu statul roman, acceptand toate punctele stabilite in negocieri. Statul a dorit sa detina 51% pentru a putea detine controlul, in cazul in care Damen nu isi indeplineste angajamentele industriale. Si pentru ca era in pozitia de negociere.
Problema in continuare a constituit OUG 109/2011, in care nu s-a prevazut situatia inedita ca statul sa devina actionarul majoritar din minoritar.
Procedura de a adopta o lege in camerele parlamentare este mai inceata decat OUG, trebuie sa intre in comisii spre studiu, etc.
In data de 27.06.2018, Senatul a aprobat modificarea OUG 109/2011, urmand sa fie aprobata si in Camera Deputatilor. Dar se apropia vacanta parlamentara, cu toate solicitarile catre presedintele comisiei economice, reforma si dezvoltare, s-au facut diligentele sa intre in comisii spre studiu.
Astfel ca guvernul emite OUG 73/2018, care modifica OUG 109/2011, astfel incat Damen sa detina managementul.
A mai existat o discutie referitor la cei 2% care erau incurcati de OUG 109, si anume ca 2% sa fie dati municipalitatii Mangalia, asa cum s-a intamplat la Saint Nazaire, unde statul a dat 6% municipalitatii. Astfel statul avea 49%, Damen 49%, iar Mangalia 2%. Pentru management, ca se respecte conditiile negocierii, municipalitatea ar fi votat cu Damen. In cazul in care se constata ca Damen nu-si indeplinea angajamentele financiare, municipalitatea vota cu statul pentru preluarea controlului.
Ideea a fost bine primita, mi s-a spus sa aprobe consiliul local o cerere de intentie a achizitiei. Am propus in sedinta, dar consilierii au luat la misto, ca nu ne apucam noi de construit vapoare.
Negocierile si procedura de achizitie au durat 6 luni. Rolul statului a inceput in Decembrie 2017. La STX France, statul francez a nationalizat santierul in iulie 2017 si a finalizat negocierile cu Fincantieri, care a achizitionat 50%, in 5 Februarie 2018. Finalizate negocierile, pentru ca procedura a mai continuat si nu stiu daca s-au finalizat.
Diferenta este ca la STX France coreenii au ocupat agenda de productie cu contracte pana in 2025, nu s-a cunoscut in activitatea santierului.
Pe cand la DMHI coreenii de la DSME se straduiau deja de 1 an sa inchida agenda, nu au lasat nimic in agenda pentru productie cand au anuntat ca vand actiunile.
Nu apar pe nimeni, doar explic opinia mea, dupa cele remarcate ca s-au intamplat.
Comentariu by Mentalistul — 21 iulie 2018 @ 19:19
Scuze pentru cum am scris, mi-au furat telefonul si laptopul, scriu de pe o tableta ciudata. Dar ideile se inteleg.
Comentariu by Mentalistul — 21 iulie 2018 @ 19:33
Abee scuze la mine , nu stiam ka eshty de la pesedeu bre ka nu furam, dadeam drumu la noi prins vara buna treaba faceam dam mancare la puradei. Daka dai drumul la santier bre olandezi clienti aveam multi la fete produs bine , olandezi jecmaneam dam leptop inapoi bre si promis unul marfa furam cand bagam fata pe treaba la camera la olandezi.
Comentariu by Ghiunaidan — 22 iulie 2018 @ 23:18
Bai noi dat drumu la tine da tu de ce nu vi ciomagit participanti la miting ca mineri nu mai avem , asa ne-a fost vorba ?
Comentariu by Dracnea — 22 iulie 2018 @ 23:21
Dai drepturi bre despagubiri stat insalubru bre si dupa aia venim.
Comentariu by Amet — 23 iulie 2018 @ 2:22
Asa cum i-am prins pe aia si le-am rupt cate doua degete, de la maini diferite, asa o sa fac cu tine si cu hotii de bugete. Nu ajunge un papuc de acte dus la Bucuresti, la DNA? Chiar vrei inca unul?
Du-te la seful tau si intreaba daca este vreo inteligenta sa ma intarati.
Penalitate pentru fapta deja comisa: o sa ma refer putin la comisia ENEL. Cum or suna titlurile? „Cutare fura curent. La propriu!”.
Acum du-te fuga si intreaba cum statea ghiocel la comisie pentru ca a foat prins furand si cum au facut aia misto de el. Si cat i s-a imputat? Si apoi intreaba daca iti poti permite sa faci pe nemernicul cu mine. 3 comentarii din nemernicie? Nu ti-a ajuns unul? Pentru asta am sa-i rup lui 2 degete, ca apoi sa-ti rupa tie toate degetele si capul. Sa vedem daca mai ai gat sa faci mistouri.
Este recomandarea mea sa fugi sa spui ce ai facut. Altfel se prinde singur cand il doare. Bineinteles, poti fi kamikaze.
Comentariu by Mentalistul — 23 iulie 2018 @ 12:43
Hai să rămâneam la argumente. Astea cu degetele să le lăsăm mafioților.
Comentariu by lucian visa — 23 iulie 2018 @ 17:05
Daca tot se bate campii pe aici, de ce sa nu fim in ton? Era metaforic, daca nu v-ati prins.
Comentariu by Mentalistul — 23 iulie 2018 @ 19:41
„se bat campii”
Comentariu by Mentalistul — 23 iulie 2018 @ 19:41
@9- Rupe-l si pe asta : https://pbs.twimg.com/profile_images/606875656719319040/75sXYIy__400x400.jpg
Comentariu by Anonim — 24 iulie 2018 @ 10:21
Ups , comentarii tip Catavencu care deranjeaza. Nu asta e problema , ci faptul ca galbenii si rosii considera ca sunt singurii pe pamant. Orice critica la psd nu poate veni decat din partea penelistilor cu seful lor primarul. Pai bine mai , chiar nu mai luati voi si alte partide care critica si fac misto in considerare ? Ei bine , peste doi ani veti avea o surpriza.
Comentariu by forta PRM — 25 iulie 2018 @ 18:53
Vadim Tudor pe patul de moarte îl strigă pe preot: -Preote acum că sunt pe patul de moarte vreau să mă faci ungur!!!! -Cum tu care i-ai înjurat şi scuipat pe unguri toată viaţa vrei să fii ungur? -Da, dar dacă mor macăr să moara unu de-alor!!!!!!!,,,,,-Totusi, unu’ rosu sau unu galben,nu vrei ?
Comentariu by I.S — 25 iulie 2018 @ 20:54
S-a activat nea Nelu. A dat drumul si la minicare.
Comentariu by Anonim — 26 iulie 2018 @ 8:33