La Mangalia continuă demolarea garajelor, chiar dacă acţiunea iniţiată de primarul Cristian Radu a stârnit nemulţumire în rândul unora dintre cetăţeni. Cei mai mulţi au înţeles, însă, susţine edilul, care a precizat că în locul garajelor petriţe şi inestetice vor fi amenajate locuri de parcare.
De altfel, cu ocazia demolărilor, primarul a mers pe străzile vizate, pentru a discuta cu cetăţenii şi pentru a le arăta proiectul viitoarelor locuri de parcare.
Important de precizat că cei care aşteaptă ca Primăria Mangalia să pună în aplicare acţiunea propriu-zisă de demolare primesc, ulterior, note de plată la domiciliu.
“Cine nu îşi demolează singur garajul, plăteşte 2.500 de lei. Cei mai mulţi au înţeles şi au început să demoleze singuri”, au precizat reprezentanţii Primăriei Mangalia. În afară de problema “notei de plată”, oamenii au dorit să-şi recupereze şi din materialele de construcţii. Au existat însă şi câteva cazuri de cetăţeni care au refuzat să intervină singuri, aşa că a intervenit primăria.
A.C., Replica 11.07.2018
Asta au stiut de la bun inceput. Asa au semnat contractul. Acuma , … ca romanul asteapta mereu o pomana e alta treaba. Bine ca s-a terminat cu tigania.Nu inteleg de ca nu spune primarul ca sunt oameni cu posibilitati care aveau cate 2 sau 3 garaje, iar altii sunt nevoiti sa tina masinile in strada.
Comentariu by Dan — 11 iulie 2018 @ 19:12
Oh, Dan, cind vorbesti tu , se aude cum se trage apa… ce intelepciune, cita competenta… vrei sa pupi curul primarului inca un mandat? Clantele sint linse deja.
Comentariu by Anonim — 11 iulie 2018 @ 20:05
Demolările trebuie oprite. Să fie reluate când cel puțin unul din spațiile eliberate de garaje … devine parcare ! Să nu ajungem în situația celor de lângă fosta ”Billa”. Cred că pleacă de la primărie și parcare acolo tot n-o să fie !
Comentariu by Hâtru — 12 iulie 2018 @ 10:05
@ 3
De unde ați tras concluzia ca acolo se va face o parcare publica? Locul se preteaza pentru multe chestii comerciale. RC nu v-a mai fi primar dar cat va trai Mangalia ii va rotunji mereu conturie bancare. In acesti ultimi ani de mandat va externaliza catre diverse firme private,la care este sau va deveni acționar,tot ce se poate externaliza si o va face pe zeci de ani. Vezi cazul cu Polarisul, contract pe 17 ani.
Comentariu by Marian Vasile — 12 iulie 2018 @ 11:02
Anonimule dar tu ai tras apa la garaj ? Nu ai ghicit , sunt din opozitie dar cu garajele face treaba buna. Ca tu ai vrea jeg , infectii , sobolani si mizerie … e alta treaba. Dar iti dau un pont. Pleaca inapoi la moldova ca acolo inca mai tine asta.
Comentariu by Dan — 12 iulie 2018 @ 21:34
Sa- i pupi tu unde nu- i vede soarele pe toti cei de Moldova ca nu te poti ridica la nivelul lor niciodata!
Comentariu by Anonim — 13 iulie 2018 @ 5:25
GARAJE, GARAJE ….
Primaria, in baza Decretului 144/1958, declară niste garaje, construite in 1990 cu abrobarea Sfatului Popular Mangalia, ca fiind ilegale. Nimic de zis cu privire la decret, doar ca din 1990 pana in prezent a aparut legea 215/2001 a administratiei publice locale, care prevede ca asupra patrimoniului UAT hotareste Consiliul Local.
Iar Consiliul Local a adoptat HCL 10/2017 (in foto) care prevede aprobarea incheierii de contracte de inchiriere pentru terenurile aflate in proprietatea UAT Mangalia pe care se afla constructii cu destinatia legal stabilita de garaje. In conformitate cu aceasta HCL, primaria a facut contracte pe 1 an posesorilor de garaje. HCL respectiva prevede clar: celor cu destinatia legal stabilita de garaje.
Dar tot primaria stabileste ca aceste garaje sunt ilegal construite, stipuland Decretul 144/1958, confirmand ca a facut ilegalitati atunci cand a incheiat contracte de inchiriere in 2017, pentru terenurile pe care se afla aceste garaje.
In baza acestor contracte incheiate ilegal de primarie, dupa cum dovedeste astazi Biroul de Urmarire Contracte, Fond Locativ prin R22725/27.06.2018, s-au incasat chiriile la bugetul local. Una ar fi fost daca abia astazi s-a constatat existenta lor si se identificau ilegale, alta situatie avem cand primaria ne anunta ca a facut contracte pentru terenuri pe care se afla constructii ilegale, ca sa incaseze de pe ele. Cine raspunde pentru nererespectarea HCL 10/2017, care prevede ca se fac contracte doar posesorilor de garaje legale? Si daca acum ne anunta primaria ca s-au facut ilegal contractele respective, sumele incasate ce sunt? Nu sunt incasari nelegale, daca astazi primaria defineste ca garajele nu sunt legale, inca din 1990?
RECOMAND celor din primarie sa regandeasca abordarea motivatiei demolarii garajelor si sa nu-si mai puna lațul de gât singuri. Consiliul Local este autoritatea care hotareste asupra domeniului public. Consiliul Local aproba concesiunile, inchirierile, vanzarile de patrimoniu si tot consiliul local aproba incetarea acestor contracte de patrimoniu. Daca din 1958 pana in prezent Consiliul Local a aprobat inchirierea unor terenuri pentru garaje, a adoptat hotararile cu avizul de legalitate al Secretarului Municipiului, iar Prefectul nu le-a atacat in contencios.
Potrivit definiţiei dată prin art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004, actul administrativ este acel act unilateral emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, prin care se nasc, se modifică sau sting raporturi juridice. Însă, tocmai această definiţie legală este cea care confirmă natura de act administrativ a Hotărârilor Consiliului Local cu privire la aprobarea contractelor de inchiriere a unor terenuri cu destinatia de garaje.
Hotărârea emisă de o autoritate a administraţiei publice locale, astfel cum apare calificată instituţia consiliului local în art. 23 din Legea administraţiei publice locale, constituie un act emis in regim de putere publica, organul emitent având calitatea de subiect special învestit cu atribuţii de putere publică. Actul este dat în vederea executării legii, mai concret în vederea executării atribuţiilor de administrare a domeniului public şi privat al municipiului, atribuţii conferite de legiuitor consiliilor locale prin art. 36 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 215/2001.
Primarul sau primaria, oricine pe lumea aceasta cu calitate procesuala, daca doreste sa califice, cu stipularea Decretului 144/1958, ca garajele pentru care s-au aprobat si incheiat contracte de inchiriere ale terenurilor pe care se afla acestea sunt ilegale, va trebuie sa atace toate HCL prin care aceste contracte s-au aprobat. Aceste HCL au intrat in circuitul civil. Prin urmare, în condiţiile în care legislaţia specifică dreptului administrativ nu califică o hotărâre de consiliu local, dată în exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 36 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 215/2001, ca fiind act administrativ ori, dimpotrivă, act juridic civil, după cum se referă la proprietatea publică sau la proprietatea privată a unităţii administrativ teritoriale, concluzia care se impune este aceea că cea chemată să verifice legalitatea hotărârii respective este doar instanţa de contencios administrativ.
Actiunea corecta si legala a Primarului, daca doreste desfiintarea tuturor garajelor, ori sa reglementeze orice modificare privind urbanismul sau domeniul public si privat al UAT Mangalia (de exemplu, sa construiasca parcari cu copertine ), este sa initieze un proiect de Hotarare de Consiliu Local si acesta sa fie aprobat. Ocazie cu care se adopta si Regulamentul de Demolare a acestor constructii. Primarul nu poate hotari prin Dispozitie de Primar un regulament de demolari, pentru ca nu este atributul primarului sa aprobe. Doar regulamentele de ordine interioara din institutia pe care o conduce poate aproba, dar un regulament al demolarilor din domeniul public il aproba consiliul local.
O Dispozitie de Primar nu poate anula o Hotarare de Consiliu Local, asa cum este HCL nr.10/2017, in urma careia toti posesorii de contracte de inchiriere pentru terenurile pe care au garajul sunt confirmati cu destinatie legal stabilita de garaj.
De ce angajatii primariei isi pun singuri latul de gat si cauta sa demonstreze ca in anii precedenti au intocmit contracte de inchirere ilegale? Si nu 1-2 contracte, ci sute de contracte, chiar peste 1000 dupa cum declara primaria.
Nu, nu au fost ilegale. Doar ca bat campii acum incercand sa dovedeasc ilegalitatea unor garaje, cu motivatia absurda ca anul trecut primaria a incheiat ilegal contracte de inchiriere. De ce toate acestea? Sincer, nu inteleg. Nu trebuie sa dovedeasca ca sunt ilegal construite garajele, pentru ca indiferent cum au fost, insasi primaria le-a categorizat ca legale cand le-a facut contractele de inchiriere. In ce baza? In baza unor HCL din anii trecuti incepand cu 1991.
Nu era mai usor o HCL care sa abroge toate celelalte hotarari? Un HCL pentru a anula dreptul cetsteanului de a detine garaj in Mangalia. Pentru ca deciziile de primar nu sunt altceva, decat o anulare a unor drepturi stabilite prin legiuitorul Consiliul Local. Pentru asta trebuie si o expunere de motive , care mi-ar fi interesanta. Si o Dezbatere Publica, pentru ca nu este despre o constructie ilegala a cuiva, ci despre constructii aprobate prin HCL si apoi impozitate legal de catre Primarie.
Totusi, actiunea aceasta sinucigasa nu am inteles-o, sa declare primaria ca in 2017 si in anii precedenti … primaria a incheiat sute de contracte de inchiriere ilegale.
Comentariu by Mentalistul — 13 iulie 2018 @ 8:54
E corect ce spuneti, dar de ce in cadrul C.L. nu-l intrebati , cum de isi permite sa-si aroge niste drepturi ce nu apar in atributiile lui ?
Inteleg ca are slugile ce-l pupa in cur, dar ar trebui sa raspunda.
In final, concluzia e doar una – c.l. este pe post de hirtie igienica, datorita pupincuristilor..
Aaaa, sa nu uit, citi mangalioti sint in cl Constanta sau in consiliu judetean?? De papagalii asti de la pnl au acceptat pe lista constanteni????
Comentariu by pop — 13 iulie 2018 @ 20:56
Ca sa te ridici la ,,nivelul,, moldovenilor trebuie sa ai mult balast. Azi te-ai spalat anonimule … a da ca a plouat. Acolo unde nu vede soarele ( adica Iorgus) cati turturi mai ai ?
Comentariu by Fane — 14 iulie 2018 @ 0:02
Pt 8:
Ca sa porti o conversatie trebuie sa ai interlocutor. Daca primarul nu vine la sedinte sau sta doar 5 minute la sedinte sa-si spuna poezia si apoi pleaca fara sa bage in seama pe nimeni, cui sa ma adresez?
Il mai prindeam in primul an pe la sedinte, il mangaiam parinteste pe crestet cu vreo doua intrebari de-astea sau cu expunerea unor situatii de ilegalitate, dar de cca 1 an intreg nu mai venit sau nu a mai venit decat la cele 3 sedinte in care am lipsit din motive de probleme personale. Nu explic coincidenta, dar stiu ca am simtit o parere de rau cand urmaream live video, remarcam „Uite-l ca sta la sedinta! As fi putut sa-i fac interpelarile legale cu problemele pe care vreau sa le expun!”.
De raspuns, mie mi s-a raspuns la multe din adrese, dar raspunsurile au fost fie lipsite de rezolvare (motivatii diverse), fie lipsite de legalitate administrativa.
Trebuie sa urmariti sedintele si veti vedea cate alte lucruri importante am expus. Nu e nevoie sa imi amintiti, eu le fac pe acestea oricum.
Comentariu by Mentalustul — 14 iulie 2018 @ 21:24