Mangalia – politica locală

23 iunie 2018

S-a mai făcut un pas important în deblocarea crizei Șantierului Naval! A fost aprobat contractul de asociere cu Damen!

Filed under: DMHI — lucian visa @ 15:34

Astăzi, după-amiază, în cadrul ședinței Adunării Generale a Acționarilor, s-a aprobat contractul de asociere cu olandezii de la Damen. De asemenea, au fost parafați termenii acestui contract, ce reprezintă un nou început pentru cel mai mare șantier din România, cu cele mai mari docuri din sud-estul Europei.
Aceasta este a doua veste bună, după ce ieri, în ședința de Guvern s-a aprobat acordul de negociere cu olandezii, acord ce s-a bazat pe zeci de întâlniri și discuții dintre Damen, Ministerul Economiei și SN 2 Mai. Negocierile purtate au durat mai bine de 6 luni și, deși, au existat pe parcurs sincope, acestea au fost rezolvate, astfel că parteneriatul româno-olandez este, în sfârșit, bătut în cuie.
Urmează, zilele următoare, cesionarea de către Damen a 2 procente statului român, astfel ca acesta să devină acționar majoritar. Prin urmare, statul român va avea 51% acțiuni, iar Damen, 49%. Chiar și așa, managementul operațional va fi deținut de către Damen, care a avut de înfruntat în acest interval de timp multe emoții și dezamăgiri, mai exact, din noiembrie 2017, până în prezent, dar totul este bine când se termină cu bine.

editiadesud.ro 22.06.2018

3 Comments

  1. https://www.cotidianul.ro/singurul-pesedist-bun-e-pesedistul-securist/

    Comentariu by nabuco — 24 iunie 2018 @ 11:20

  2. E valabil pentru orice partid. Chiar și la PNL Mangalia.

    Comentariu by lucian visa — 25 iunie 2018 @ 19:27

  3. SAGA DMHI CONTINUĂ…

    “Stimate Domnule Deputat,

    În numele cetățenilor Mangaliei vă rog să primiți expresia profundei noastre considerații,

    Mă numesc MENABIT OZGHIUN, sunt consilier local al municipiului Mangalia și vă scriu despre o situație a șantierului naval DMHI Mangalia, situație a cărei rezolvare a rămas să fie finalizată de către Camera Deputaților.

    Finalizarea tranzacției DAMEN-DAEWOO este condiționată prin act notarial, achiziția de 51% acțiuni ale Daewoo (DSME) de către cumpărătorul Damen să se realizeze concomitent cu cedarea a 2% acțiuni către Statul Român, iar președinția să fie deținută de către societatea comercială olandeză.
    OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a instituțiilor publice, prevede că președinția unei societăți publice să fie deținută de acționarul majoritar.

    Legea care modifică OUG 109/2011, astfel încât Damen să poată deține președinția șantierului naval DMHI Mangalia, a fost atacată la CCR de către PNL, iar CCR a decis că legea examinată a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului. Astfel că această propunere legislativă s-a întors la camere.

    În data de 27.06.2018, propunerea legislativă pentru modificarea alin.(3) al art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice a fost trecută de Senat.

    Pentru a fi promulgată, propunerea legislativă trebuie să ajungă pe Ordinea de Zi a Camerei Deputaților și votată. O prelungire a acestui demers, în cazul în care votul se face după vacanța parlamentară, ar fi un dezastru pentru șantierul naval, deoarece nu va putea fi operațional alte câteva luni.
    Solicitarea mea către dumneavoastră este să propuneți ca proiectul legislativ să fie introdus cu celeritate pe Ordinea de Zi a Camerei Deputaților, înainte de vacanța parlamentară.

    În speranţa că veţi da curs cererii mele,
    Cu deosebit respect,
    MENABIT OZGHIUN”

    Notă: Consilierul local este reprezentantul cetățenilor, ales electoral. Sunt obligat sa informez cetățenii ceea ce fac in numele lor. Această solicitare am adresat-o unor deputați, până acum mi-a răspuns dl Iulian Iancu, presedintele comisiei de industrii si servicii a Camerei Deputaților. Domnia sa va face diligențele necesare, dar ar fi utilă și susținerea unui grup de deputați.

    Comentariu by Mentalistul — 29 iunie 2018 @ 23:29

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress