Mâine, miercuri, între orele 17.30 și 19.00, va avea loc protestul inițiat de Sindicatul Liber Navalistul, în fața Casei de Cultură. Peste 600 de sindicaliști și-au anunțat prezența la manifestație. Sperăm ca alături de ei să veniți voi toți, cetățeni ai Mangaliei, conștienți de faptul că, fără forța economică și socială ce o constituie șantierul naval, orașul urmează să ajungă în colaps. Sute, mii de angajați ai DMHI au luat calea pribegiei în ultimul an, plecând în țară sau peste hotare, lăsându-și în urmă familiile. Sunt soții voștri, copiii voștri, nepoții voștri. Este timpul ca Mangalia să dea, poate pentru prima dată, dovadă de simț civic, să fie unită și să își facă auzit glasul până la București, în camerele -atât de – confortabile ale guvernanților, care, timp de mai bine de jumătate de an, amână semnarea unui simplu contract, de care depind viețile a mii de localnici!
Cei mai mulți dintre voi ați ales să rămâneți în casă în momentele deosebit de grele prin care a trecut urbea pe care, cel puțin pe rețelele de socializare, afirmați că o iubiți. Renunțați la lumea virtuală pentru o oră și ieșiți în piață! Viitorul vostru depinde de viitorul șantierului: fiți alături de navaliști în acțiunea de mâine!
Sindicatul Liber Navalistul: „În ziua protestului autobuzele pe ruta DMHI – Gară de la orele 17.15 si 17.30 vor circula pe urmaătorul traseu: DMHI – POŞTA VECHE – Sens – Gară – AdiMan (participanții la protest vor coborî la stația “Poșta veche” vis-a-vis de Profi).
Motivaţia acţiunii de protest:
– situaţia incertă şi ambiguă cu care ne confruntăm de peste 6 luni cauzată de tergiversarea negocierilor privind tranzacţia pachetului majoritar de acţiuni al DMHI SA, fapt ce generează o nemulțumire acerbă în rândul salariaților societății la adresa conducerii Ministerului Economiei dar și a Guvernului României în general;
– amânarea în mod repetat a negocierilor colective privind salarizarea și alte drepturi salariale având în vedere faptul că în ultimii trei ani salariații DMHI nu au beneficiat de creșteri salariale
În situația în care nu se vor aproba condițiile de asociere dintre Șantierul Naval 2 Mai SA și Damen în cadrul ședinței Adunării Generale Extraordinare a acționarilor din 21/22 iunie 2018, vom face demersurile necesare pentru organizarea unui protest la Bucuresti în fața Ministerului Economiei, în data de 28 iunie 2018 între orele 12:00 si 15:00”.
editiadesud.ro 19.06.2018
…”organizarea unui protest la Bucuresti în fața Ministerului Economiei, în data de 28 iunie 2018 între orele 12:00 si 15:00”.///In fruntea protestului ar trebui sa fie primarul ! Oare ii da voie PSD-Constanta ? Mentalistule – mergi la Bucuresti la protest ?
Comentariu by I.S — 19 iunie 2018 @ 22:04
de zici ca mentalistul este buricul pamantului si luna se roteste in jurul lui!
Comentariu by Anonim — 19 iunie 2018 @ 23:26
Prefer să percep realitatea. Protest împotriva cui? Împotriva celui care tărăgănează finalizarea societății mixte româno-olandeză? Adică împotriva lui Damen? Păi ideea este ca Damen să preia managementul șantierului, nu să protestăm împotriva lui.
Statul și-a facut partea, se poate deduce și din asta:
http://www.bvb.ro/info/Raportari/STNM/STNM-Raport%20curent%20convocare%20AGEA%20Santierul%20Naval%202%20Mai%20SA%20Mangalia%2021.06.2018.pdf
Astfel de preluări de acțiuni durează. De exemplu, la STX Saint Nazaire Franța statul a naționalizat șantierul prin vara 2017 si a finalizat negocierea cu Fincantieri în 5 Februarie 2018. Dar de finalizat asocierea nu a încheiat-o nici acum. Exista termene de contestatie, termene de intrare in vigoare, proceduri, daca vrei sa fii operator internațional pentru producția de vapoare. In convocatorul lui SN 2 Mai scrie ca daca se hotareste in 21.06.2018, data de înregistrare nu poate fi decat in 11.07.2018 cel mai devreme, dupa aceasta data se pot efectua operațiuni financiare. De ce? Pentru că legea 24/2018, privind emitenții de instrumente financiare si operațiuni de piață:
Art. 21. – (1) A.S.F. se pronunţă în privinţa aprobării prospectului de ofertă, în termen de 10 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii.
(2) Termenul prevăzut la alin. (1) poate fi extins la 20 de zile lucrătoare, dacă valorile mobiliare sunt emise de un emitent care solicită pentru prima dată admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată sau care nu a mai oferit public valori mobiliare.
Pentru fiecare pas într-o astfel de achizitie exista termene de respectat, anunțuri publice, etc. Chiar si convocarea AGEA are nevoie de termen. Să nu uităm că în situatia preluării de acțiuni DMHI, conform negocierilor, viitorii acționari se cumpara creanța de 829 milioane dolari de la DSME cu 10.000 dolari.
Povestea a fost astfel: Damen a negociat cu coreenii si anunța abia în Noiembrie că s-au inteles pentru 26 milioane euro. Dreptul de preemtiune se exercita astfel: dupa ca unul din acționari finalizează negocierea vânzării acțiunilor, înainte de a vinde întreaba celălalt actionar: “Am gasit cumpărător care da 26 mil euro, exerciti dreptul de preemtiune sa cumperi cu 26 mil euro?” Daca nu exercita partenerul, vinde celui interesat.
Astfel ca in Decembrie statul anunța ca este interesat. Avea 3 luni termen sa exercite preemtiunea, dar dupa 1 luna a anuntat ca exercita preemtiunea. Si atunci negocierea s-a mutat intre Damen si stat. Nici Damen nu a tărăgănat prea mult, decat pe 7 Martie s-a sucit, probabil ca strategie de negociere. Atunci a aparut articolul in profit.ro, cand s-a arătat “pisica” cu Fincantieri, care – zicea articolul – că daca statul ia toate acțiunile, italienii vor închiria șantierul. O singură sursă, profit.ro, a scris despre Fincantieri, iar toată presa din țara si din străinătate a preluat si a promovat “știrea”, scrisă pe poat de “bau-bau”, ca sa înțeleagă Damen ca exista alternative. Damen a percutat si a acceptat sa cedeze gratuit cei 2% pretinși de statul român. Pe 23 Martie s-a anuntat înțelegerea finală.
Si atunci, sindicaliștii s-au dus la București fără noimă, pentru ca deja cu 2 zile înainte s-a facut rezervarea la notar.
Iar cu o zi înainte de protest, Editia de Sud anunța finalizarea negocierilor cu semnarea unui Acord la notar planificat pe 23 Martie.
Ca sa reproseze cineva situatia șantierului, ar trebui reproșat coreenilor, care l-au furat si i-au externalizat profiturile. Statul, cu 49% acțiuni, nu a avut control pe deciziile economice ale DMHI. Sigur ca putea sa se sesizeze. Marele furt s început cu 2006, cand era guvern DA (PNL+PD), apoi continuat in 2008-2012 cand a fost guvern PD-L, 2012-2015 guvern USL (PNL+PSD) dar reorezentanti PNL in șantier, iar 2015-2016 guvernul Cioloș controlat de PNL. In 2017 s-a spart buba, cand coreenii au anuntat oficial ca se retrag din DMHI.
Protest față de cine? Față de guvernul care a finalizat negocierile cu Damen? La altele poate o fi guvernul vinovat, dar in ceea ce priveste DMHI, cine o fi negociat a făcut-o bine, statul a obținut tot ce se putea bine: controlul actionarului majoritar, managementul unuia care se pricepe (Damen) si eliminarea datoriilor de 829 milioane dolari prin cumpărarea creanțelor cu 10.000 dolari si transformarea lor in acțiuni (alta procedura care are nevoie de termene).
Angajatii sunt nerăbdători, vor sa se încheie aceasta perioada de nesiguranța si vor ca șantierul sa poată prelua contracte. Dar ca sa preia contractate si sa poată opera financiar, trebuie sa finalizeze procedurile, cu termene de legile naționale si internaționale, proceduri de bursă pentru Damen si SN 2 Mai, precum si termenele pentru anunțurile publice. Daca nu se respecta termenele, se reia totul de la capăt si nu-si dorește nimeni sa mai stea șantierul blocat încă 1 an cel putin. Aceasta este o opinie privind realitatea juridică a achiziției de acțiuni ale DMHI.
Si daca iti schimbi statutul unei firme, tot sunt zile dea atentat dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Întrebarea a fost malițioasă. Spun asa: Daca ar fi sa rationăm logic, protestul este doar o nemulțumire asupra situației, pentru calendarul procedurilor nu este vinovat guvernul. Sunt alături de șantier, doresc sa se finalizeze achizitia cat mai repede, de fapt important este ca șantierul sa poată lua comenzi. Dar cand faci un protest, subiectul trebuie sa fie corect.
Sindicatul ar trebui sa explice realitatea, ca oamenii sa stie. Pe 21 Iunie este sedinta AGEA la SN 2 Mai pentru finalizarea societății mixte romano-olandeze. Știind calendarul de dinainte cu 1 luna, totuși sindicatul a planificat protestul pe 20 Iunie, cu o zi înainte de sedinta de finalizare. Nu mai are răbdare 1 zi sa vadă daca se face cvorum in AGEA si daca se adopta hotărârea? Daca se adopta, începând cu 11.07.2018 DMHI poate sa opereze. Este un fel de “batem copilul dinainte ca sa nu spargă ulciorul cand se duce sa ia apă”. Practic este un protest pe un motiv greșit, intr-un timp greșit, preventiv pt ca isi doresc ca pe 21 Iunie sa se adopte hotărârea.
Practic, pana nu se schimba statutul pe noua societate mixtă romano-olandeza, acțiunile majoritare cu 51% si manageltul il dețin inca coreenii. Ce renegociere a salariilor ar fi vrut sa se facă, tot cu coreenii?
Dar… pentru că aceste lucruri nu le pricepe toată lumea… cum ceea ce se percepe este îngrijorarea față de situație … sunt alături de strigatul de nemulțumire al cetățenilor Mangaliei.
Aici ies la protest, dar pe subiectul ca angajatii DMHI trebuie informați de catre min. economiei si directorii actuali de starea încheierii actelor. (de fapt, prin anunțul public al SN 2 Mai este anuntat calendarul, dar oamenii de îngrijorare nu procesează informația)
Comentariu by Mentalistul — 20 iunie 2018 @ 0:19
oare griguta imbuibatul iese in piata?sau nu l intereseaza?ii merge salariul chiar daca firmele lui nu mai au ce capusa .si oricum acum e hotelier domnul bugetar.ca asa se fac averile .din salarii de la stat nu?
Comentariu by wow — 20 iunie 2018 @ 13:47
EXACT CE AM AFIRMAT INTR-UN COMENTARIU MAI SUS
Comunicat de presă
Ministerul Economiei a finalizat negocierile pentru contractul de asociere cu Damen. Adunarea Generală a SN 2 Mai va aproba termenii și condițiile asocierii.
Comisia de negociere alcătuită din reprezentanți ai Ministerului Economiei și ai Șantierului Naval 2 Mai SA (SN 2 Mai) a finalizat negocierile pentru contractul de asociere cu
Damen Shipyards Group (Damen), urmând ca Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a SN 2 Mai să aprobe termenii și condițiile asocierii cu partenerii olandezi de la Damen.
În cursul acestei săptămâni, Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a semnat raportul final de negociere dintre partea română și reprezentanții companiei olandeze Damen referitor la contractul de transfer de acțiuni și vânzare de creanțe și la contractul de asociere care reglementează condițiile în care se va organiza și va funcționa Santierul DMHI Mangalia (care urmează să-și schimbe denumirea după implementarea documentelor tranzacției). Ministrul Dănuț Andrușcă a informat Guvernul României referitor la finalizarea negocierilor.
Aprobarea termenilor și condițiilor asocierii dintre SN 2 Mai si partenerii olandezi de la Damen reprezintă cel mai important pas făcut de partea română în vederea finalizării tranzacției care vizează Șantierul DMHI Mangalia.
Negocierile laborioase privind termenii și condițiile în care va funcționa societatea mixtă (româno-olandeză), precum și cele privind contractul de transfer de acțiuni și vânzare de creanțe s-au întins pe parcursul a aproape trei luni. Comisia de negociere, care a reprezentat partea română în aceste negocieri, a fost alcătuită din economiști și juriști ai Ministerului Economiei și ai Departamentului pentru Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului, fiind asistată pe parcursul întregului proces de către S.P.R.L. Mocanu și Asociații, în calitate de consultant juridic.
“Aprobarea de către SN 2 Mai a termenilor și condițiilor asocierii cu Damen reprezintă intrarea în linie dreaptă a acestei tranzacții. Atât eu, cât și reprezentanții Ministerului Economiei am purtat numeroase și îndelungate discuții cu partenerii olandezi pentru a ne asigura de trei lucruri importante: În primul rând, că statul român nu va ajunge niciodată să-și diminueze participația majoritară la Șantierul DMHI Mangalia; în al doilea rând, că forța de muncă calificată nu va fi supusă restructurărilor; în al treilea rând, că, învățând din greșelile
trecutului, noua asociere româno-olandeză este așezată pe baze solide și sustenabile”, a declarat Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă.
MINISTERUL ECONOMIEI
Comentariu by Mentalistul — 21 iunie 2018 @ 21:20