Mangalia – politica locală

7 iunie 2018

Școala Gimnazială „Gala Galaction”, din Mangalia, va avea un nou corp de clădire, construit cu fonduri UE

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:51

Comunicat

Primăria Municipiului Mangalia a demarat procedurile pentru construirea unei unități de învățământ, cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 10, ”Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”. Prin acest proiect, se dorește edificarea unei clădiri care va deservi Școala Gimnazială „Gala Galaction” (Nr.5) din Mangalia. În prezent, reprezentanții Primăriei au emis un studiu de fezabilitate privind construcția școlii, iar documentația necesară pentru contractarea fondurilor UE va fi trimisă la Ministerul Dezvoltării până cel târziu la data de 10 iulie, a.c. Conform proiectului tehnic, noua clădire a Școlii nr. 5 va fi construită în incinta unității de învățământ, situată pe Șoseaua Constanței, nr. 27, din localitate. Corpul de clădire va avea parter plus trei etaje, urmând să găzduiască aproximativ 800 de elevi, care vor putea face cursurile în condiții optime și cu dotări moderne. „Actualul corp de clădire va fi recompartimentat și modernizat, iar acolo vom amenaja laboratoare (la parter) și spații administrative (la etaj)”, a explicat primarul Mangaliei, Radu Cristian. El a mai spus că noua construcție va avea, la demisol, sală de sport și vestiare, iar suprafața totală a școlii se va extinde pentru a face loc unui teren de sport în aer liber, care va fi amenajat pe o suprafață de aproximativ 400 mp. „Precizez faptul că toate aceste date tehnice au caracter informativ, putând suferi modificări, în urma măsurătorilor din teren. Durata totală a proiectului este de 24 de luni, din momentul aprobării finanțării europene”, a explicat Radu Cristian. Edilul Mangaliei a mai afirmat că municipalitatea caută, de mai multă vreme, o soluție pentru elevii Școlii nr. 5, alături de părinți și profesori. „Am avut mai multe întâlniri cu profesorii și părinții elevilor de la Școala nr. 5. Este normal ca dumnealor să își exprime public doleanțele privind construcția unei școli care să respecte standardele educaționale. Am încercat să găsim soluții, împreună, iar una dintre propuneri viza mutarea elevilor Școlii nr. 5, în actuala clădire a Colegiului Economic. Din păcate, ideea a fost respinsă de conducerea liceului, din motive obiective. Tot cu bani europeni, am fi putut construi o clădire nouă pentru Colegiul Economic, dar proiectul a fost refuzat, inexplicabil, de conducerea instituției”, a completat primarul. El a mai spus că axele de finanțarea europeană pentru extinderea Școlii nr. 5 au fost deschise recent, iar municipalitatea a demarat imediat procedurile de întocmire a documentației, astfel că identificarea unei soluții a avut continuitate, în contextul unei noi oportunități. „Sper ca noua construcție să fie gata cât mai curând și pe această cale fac apel la toate instituțiile implicate să elibereze avizele necesare în timp util, conform legii, astfel încât să putem demara lucrările de construcție”, a conchis primarul Radu Cristian.

editiadesud.ro 07.06.2018

6 Comments

 1. Îl mai crede cineva ?

  Comentariu by lucian visa — 7 iunie 2018 @ 16:51

 2. Nici macar el nu crede desi asta e prima regula a mincinosului.

  Comentariu by Marian Vasile — 7 iunie 2018 @ 17:23

 3. Cam târziu, mincinosule, ți-a cam tras preșul se sub picioare tătarul. Sunt sigur că n-ai să faci nimic, dar căcații ce te sfătuiesc cred că asta o sa puncteze in 20 20. Ești louser, proiectul ăsta pentru voi e de cel puțin 5-7 ani, in viteza, normal săriți de 10.

  Comentariu by Anonim — 7 iunie 2018 @ 20:01

 4. Tot eu. Am scris 20 20 ca nu cumva sa se interpreteze că aș fi fan PSD.

  Comentariu by Anonim — 7 iunie 2018 @ 20:05

 5. Se poate, cică…
  Unde se poate? Unde zicea un pervers că nu se poate?
  Cu ce bani se poate? Cu fonduri europene.

  Ieri aud nepriceputul că aberează: “Eu am dorit binele Liceului Economic Mangalia. Acum sunt bucuros că nu au vrut să se mute în clădire nouă, pentru că se construiește o școală pentru Gala Galaction.”
  Să înțeleg, profesore, că în timp ce Mangalia este îngrijorată pentru situatia școlii unde predați, pe dumneata nu te-a interesat de Gala Galaction, dar ai vrut să ajuți cu forța un colegiu care nu are probleme, încercând să-l muți în ghetou?

  Am oarecare nelămuriri cu privire la declarația că va fi construită pe fonduri europene. Primăria a remarcat că după ce s-a insistat cu studiul de fezabilitate, după ce s-au lămurit și primarul cu profesorașul, că nu pot face orice năstrușnicie care le trece prin minte, apelul pentru axa de fonduri europene pentru instituțiile de învățământ AP 10 s-a desfăcut in 2, ca primăriei Mangalia să-i fie mai ușor de accesat fondurile: Operațiunea A si Operațiunea B. Adica pentru școlile învățământului obligatoriu și pentru creșe sunt fonduri separate. Cu astfel de facilitate oferită de Min Dezv., Mangalia fiind la ora aceasta singura care ar depune cerere de finanțare pentru construirea unei școli, doar sa fie extrem de nepricepuți ca să nu poată obține finanțarea. Nu trebuie decat sa depună proiectul.

  Dar ca sa fim siguri, Primăria ar trebui sa depună acelasi proiect si pe axa 13.1, unde se acorda finanțare pentru creșe si gimnaziu.

  Apropos, mă mir că primărelul nu i-a rupt capul profesorașului pentru prostia în care l-a băgat. Numai in pierderi de imagine l-a băgat in cei 2 ani.

  PS: Scrisesem comentariul acesta încă din 7 iunie, dar nu am apucat să postez.

  Comentariu by Mentalistul — 8 iunie 2018 @ 15:30

 6. Ca urmare a acestor discutii marete ssi a acestei noi minciuni cu un proiect care nu e nici depus cu un proiect nu secstie daca e terminat cu o scoala care o sa se faca peste 20 de ani, maine nu se mai face mitingul obligatoriu.
  Sintem la fel ca „inainte”. Spiritul partidului exista, e in tot si toate.

  Comentariu by Anonim — 8 iunie 2018 @ 17:33

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress