Galactienii s-au săturat de promisiuni: vor condiții decente în care să învețe!
În sala în care a avut loc ședința de astăzi, s-au aflat și reprezentanții Asociației de Părinți de la Școala „Gala Galaction”. Vitregiți de ani de zile, copiii și părinții unității de învățământ și-au spus păsul prin reprezentantul lor, Mihaela Popa: „Peste doi ani sediul de la Geamie al școlii trebuie retrocedat. Clasele V-VIII vor rămâne, astfel, fără un sediu. Suntem singura unitate de învățământ unde elevi 9 ani intră la ore de la 12.00 până seara, unitate fără sală de sport, cu două școli separate, cu grupul sanitar în curte și unde, pe 19 mp învață, înghesuiți, câte 30 de copii. Nu vrem să venim, periodic, în fața dumneavoastră, doar pentru a face act de prezență. Nu plecăm de aici până nu ne prezentați cel puțin 15% dintr-o soluție pentru cei 700 de elevi ai școlii!”, a spus Mihaela Popa.
Aceasta a mai anunțat că, pe 9 iunie, între orele 13.00-14.00, micuții de la „Gala Galaction” vor ieși, pașnic, în stradă, alături de cadrele didactice și de părinți și rude. Va fi un protest non-verbal, fără lozinci sau alte manifestări, o soluție de avarie găsită pentru a atrage atenția de la ceea ce își doresc, de ani buni, elevii de la această instituție: o școală nouă.
Iată că, pe lângă promisiunile făcute în ani anteriori, care au pornit de la mansardarea școlii, la construcția unui nou corp de clădire și chiar mutarea elevilor în locul Colegiului Economic, s-ar mai fi găsit o soluție: prelungirea școlii de la Sens, cu un corp de clădire la demisolul căreia să fie amenajată o sală de sport și demolarea garajelor din zonă pentru un teren de sport în aer liber. Toate acestea vor presupune o lucrare de durată, iar primăria va trebui să găsească soluția optimă pentru cursurile copiilor pe toată această perioadă.
editiadesud.ro 17.05.2018
De ce nu vrea primarul Radu Cristian sa construiasca o scoala noua ?
Este de notorietate problema Scolii Generale nr.5, Gala Galaction in privinta spatiului necesar in desfasurarea procesului educational. Problema nu este noua, dureaza de cel putin 6 ani de cand domnul Radu Cristian este primarul Mangaliei. De ce nu a aplicat pana acum cea mai simpla si de bun simt solutie ,respectiv construirea unei noi cladiri pentru Scoala nr.5 ci a cautat in schimb tot felul de solutii incurcate – mansardarea vechii cladiri, relocarea in locul Liceului economic, campus preuniversitar la pod pe fonduri europene si asa mai departe ? Solutii care nu sunt viabile, nu rezolva decat partial problema spatiului necesar si care sunt de lunga durata, in conditiile in care Scoala Gala Galaction are nevoie de acest spatiu cat mai repede ?
In cei 6 ani actuala administratie a cheltuit un buget generos de circa 200 de milioane de euro reusind si performanta, pe langa acesti bani cheltuiti, sa aduca Mangalia pe locul 2 in topul datornicilor din Romania, deci banii cheltuiti sunt de fapt mult mai multi. Ce s-a realizat in oras cu acesti bani locuitorii Mangaliei vad zilnic – aproape nimic, orasul arata mai rau decat acum 6 ani. Dar macar o scoala se putea construi.
Problema, cred eu, pe care o are domnul primar cu o scoala noua consta in faptul ca pentru constructia unei scoli, Ministerul Educatiei a elaborat preturi de referinta si nu se mai poate fura ca in codru. Astfel, conform normelor Ministerului Educatiei, In Romania, constructia unei scoli cu 24 de sali de clasa ar trebui sa coste in jur de 1 milion de euro. Dar la Mangalia, primarul Radu Cristian ne-a obisnuit cu altfel de preturi:
– 360.000 de euro (o scoala cu 8 sali de clasa conform normelor Min.Educatiei) au costat la Mangalia 3 chioscuri de placaj pentru informare turistica.
– 4 milioane de euro reabilitarea Casei de Cultura din care cca.1,5 milioane de euro doar instalatia de sunet
– 3 milioane de euro reabilitarea unei biserici din care 100.000 de euro lumanararul (cat doua vile)
– 110.000 de euro demolarea unei baraci.
– 1,4 milioane de euro reabilitarea cladirii in care functioneaza Scoala nr.5. Da, nu este o greseala, anul trecut a alocat peste 6 milioane de lei pentru lucrari de reparatii si modernizari ale cladirii vechi de la sens, cu 10 sali de clasa cand, cu aceiasi bani, putea construi o scoala noua cu peste 30 de sali de clasa.
In sedinta ordinara din data de 4 mai am propus Consiliului Local alocarea a 1,5 milioane de euro din imprumutul facut, de 13 milioane pentru constructia unei noi cladiri pentru Scoala Gala Galaction. Banii exista, a recunoscut si domnul primar, putea incepe demersurile pentru constructia scolii de a doua zi. Consider ca este cea mai rapida si de bun simt solutie, la anul copiii Mangaliei pot invata intr-o scoala noua, intr-un singur schimb, asa cum e normal. Din pacate, consilierii dumnealui : Filip Dumitru, Andrei Sorin, Griguta Nicoleta, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Angelescu Dragos, Ionita Dragos, Toma Dorel si Ali Leila au votat impotriva.
In urmatoare sedinta voi face din nou aceeasi propunere si fac apel pe aceasta cale la colegii mei consilieri PNL sa nu uite juramantul pe care l-au facut la investire si sa puna interesele comunitatii mai presus de interesele de partid si de ordinele primite de la seful dumnealor.
Fac de asemenea apel la parintii si cadrele didactice de la Scoala Gala Galaction sa sustina acest demers pentru ca, de la anul, copiii sa invete intr-o scoala noua.
Pentru cei implicati si interesati filmarea sedintei de consiliu poate fi vizionata aici.
Nicolae Moroianu
Consilier Local ALDE
Consilierii PNL = M A R I O N E T E conduse de papusarul de Radu Cristian.
Comentariu by Anonim — 18 mai 2018 @ 22:07
Prezentul ghid constituie documentul în baza căruia se completează şi lansează în MySMIS apelurile de proiecte cu numărul POR/2018/13/13.1/1/7 REGIUNI, POR/2018/13/13.1/1/ITI și POR/2018/13/13.1/1/SUERD.
În cadrul Obiectivului specific 13.1 sunt sprijinite următoarele activităţi:
A. Îmbunătăţirea serviciilor sociale, educaţionale, culturale și recreative
În această categorie sunt incluse activităţile eligibile privind construirea/extinderea/finalizarea/ modernizarea/reabilitarea/dotarea clădirilor în care se desfăşoară sau se vor desfăşura activităţi sociale, educaţionale, culturale şi recreative, respectiv:
……….
5. Construirea/extinderea/finalizarea/modernizarea/
reabilitarea/dotarea infrastructurii educaţionale pentru învățământul general obligatoriu (şcoli pentru clasele I-IV,V-VIII, I-VIII, inclusiv nivelul clasei pregătitoare), inclusiv prin schimbarea folosinței inițiale a clădirilor;
Atât pentru categoria A, cât și pentru categoria B de activități
1. De asemenea, este eligibilă activitatea de demolare a clădirilor şi/sau a structurilor aflate într-o stare avansată de degradare, care nu aparţin patrimoniului naţional cultural, în vederea amenajării terenurilor rezultate, prin transformarea acestora în spații publice urbane (din cele eligibile mai sus, de ex. parcuri, locuri de joacă, zone pietonale etc – categoria B) și/sau pentru construirea/extinderea clădirilor publice cu funcțiile menționate la categoria A de mai sus. Cheltuielile generate de această activitate vor fi incluse în subcategoria de cheltuieli pentru amenajarea terenului (subcategoria 38).
În cadrul celor trei apeluri de proiecte, pentru întocmirea bugetului cererii de finanțare, se vor lua în calcul următoarele rate de cofinanțare:
Pentru fiecare din celelalte 7 regiuni de dezvoltare, zona ITI DD și zona SUERD, rata de cofinanțare acordată prin Fondul European de Dezvoltare Regională este de 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar rata de cofinanțare din bugetul de stat reprezintă 13% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.
2.2 Perioada de depunere a proiectelor
Data lansării cererii de proiecte: 28 martie 2018
Data și ora de începere a depunerii de proiecte: 30 aprilie 2018, ora 12.00;
Data și ora de închidere a depunerii de proiecte: 30 august 2018, ora 12.00;
Cele trei apeluri au aceeași perioadă de depunere a proiectelor.
În cadrul acestor apeluri, o cerere de finanţare respinsă într-una din etapele procesului de evaluare, selecţie şi contractare, se poate redepune.
Comentariu by Mentalistul — 18 mai 2018 @ 22:59
Ce a facut talharul asta cu atatia bani ? 5 blocuri in Constanta intr-un an si-a facut, scoala nu poate sa faca ca mai analizeaza.Mai analizeaza variante ca sa fure cat mai mult nenorocitu’ dracu’. Oare cat le da la zdrentele de consilieri?
Comentariu by Anonim — 19 mai 2018 @ 11:19
Cred ca cel care isi ia lovele este Sorin Mihai, pentru ca el voteaza ca ca idiotul! Impreuna cu DOp, idiotul numarul doi
Comentariu by Anonim — 19 mai 2018 @ 20:56
http://timpul.info/articol/18620/la-mangalia-templul-lumanarilor.html
Comentariu by Anonim — 19 mai 2018 @ 22:22
Pt. 5
Frumos stilul pamfletar!
Pacat ca cele 1600 de voturi de la Fruvileg, de la Herghelie si de prin Colonisti nu pot citi!
Asa vom fi condusi, in timp ce noi scriem pamflete, nu?
Comentariu by cass — 20 mai 2018 @ 0:10
@4 Cred ca ai perfecta dreptate. ceilalti 9 PNListi sunt asa de prosti ca voteaza pe gratis.
Comentariu by Anonim — 20 mai 2018 @ 10:39
Consilierului Sorin Mihai, in contrapartida pentru serviciul de ridicare a maiinii in consiliu, primarul i-a promis functia de director la scoala 5 de la anul.
Comentariu by Anonim — 20 mai 2018 @ 10:42