Mangalia – politica locală

11 mai 2018

Cine își bate joc de Șantierul Naval Mangalia și cine periclitează parteneriatul cu olandezii de la Damen?!

Filed under: DMHI — lucian visa @ 11:38

Două întrebări la care încă nu am găsit răspunsuri, deoarece pisica este aruncată dintr-o curte în alta, de aproape jumătate de an. Nimeni nu își asumă vina, nimeni nu ia atitudine, nimeni nu răspunde!

Ieri, într-un mod ireal de dramatic, s-a repetat scenariul din 21 decembrie 2017, când, pentru a doua oară, s-a amânat festivitatea care ar fi marcat, în sfârșit, parafarea tranzacțiilor între DSME-Damen-SN 2 Mai.

Și de această dată, pregătirile pentru evenimentul ce trebuia să aibă loc astăzi, 11 mai, au fost făcute ca la carte, s-a pregătit scena, s-au instalat locurile pentru invitați, s-a comandat mâncare, tot tacâmul, astfel ca ceremonia să fie organizată ireproșabil pentru noii parteneri.

Dar, pentru a doua oară, a venit șocul că tranzacția nu s-a mai semnat joi, ci că a fost amânată pentru o dată ulterioară. Angajații au fost nevoiți nu doar să îndure o nouă dezamăgire, care nu le mai dă speranțe că va fi bine, ci și să strângă tot ceea ce au pregătit pentru a-și întâmpina oaspeții așteptați atât de la București, cât și din Olanda și Coreea…

Dacă nu s-ar fi întâmplat în realitate, am crede că suntem martorii unui coșmar, din care nu ne mai trezim, în care suntem condamnați să ne zbatem fără speranță de salvare.

Ne așteptam la o reacție din partea Sindicatului Liber ”Navalistul”, condus de către Laurențiu Gobeajă, mai cu seamă că în luna martie a organizat un miting de protest în fața Ministerului Economiei. Nu știm dacă tăcerea este dată de șocul situației sau de faptul că a devenit, dintr-o dată, mai împăciuitor. Zilele trecute, Gobeajă spunea că dacă situația nu se va rezolva, pentru a avea cu cine negocia creșterile salariale rămase în așteptare, va vizita, din nou Ministerul Economiei, lucru confirmat și de către reprezentanții acestei instituții. Deocamdată, însă, nicio reacție, dar atât noi, cât și angajații șantierului nădăjduim că aceasta va veni.

Pe de altă partea, aseară, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, acuzat de angajații șantierului, că amână la nesfârșit salvarea locurilor lor de muncă, ne-a asigurat prin consilierul de imagine că va face tot ceea ce poate, astfel ca în cel mult două săptămâni tranzacția să fie încheiată.

De umilința prin care au trecut de două ori olandezii care își doresc să ne facă bine, care vor să reanimeze Șantierul Naval Mangalia nu mai are rost să punctăm, rândurile ar fi de prisos.

Urmează, așadar, alte două săptămâni de emoții, în care atât angajații DMHI, cât și cetățenii urbei vor face apel la optimismul pierdut, în speranța că îi va ajuta să treacă, din nou, peste această criză ce nu vrea ( sau nu se dorește) a fi pusă pe fugă.

editiadesud.ro 11.05.2018

8 Comments

 1. Sindicaliștii ar trebui să fie zilnic la București. Să stea la minister până se semnează ce trebuie.

  Comentariu by lucian visa — 11 mai 2018 @ 11:41

 2. https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2018/04/Dragnea-vataful-vostru.jpg

  Comentariu by Anonim — 11 mai 2018 @ 20:11

 3. hai Ozzy… mai zi cum ai salvat tu șantierul

  Comentariu by Adrian — 11 mai 2018 @ 21:39

 4. Radu Cristian cel mai bun primar pe care Mangalia l-a avut vreodata. Te vrem in puscarie nenorocitule.

  Comentariu by Anonim — 11 mai 2018 @ 22:02

 5. Sindicalistii ar trebui sa se ascunda …..fiindca cu ei sau fara ei e acelasi lucru. Poate ii ia coreenii cu ei.

  Comentariu by N. Dima — 12 mai 2018 @ 8:32

 6. Nu înțeleg de ce la orice subiect ciudoșii se agață de numele meu.
  Strict la subiect: Eu nu inteleg pana cum de prostia umană este acceptată de o majoritate. Cine s-a apucat sa comande scena si mâncare, fără să știe când e liber popa pentru cununie?
  Agenda era astfel: Joi trebuia sa se semneze cesiunea de 2% acțiuni. Adică statul primeste pe gratis 2% pentru a deveni actionar majoritar, si ar fi tâmpit sa se opună. Ministerul le spune ceva, la modul diplomat sa mu sperie pe olandezi, iar jurnaliștii nu inteleg ce le spune ministerul.

  “Noutatea constă în faptul că atât contractul de cesionare a acțiunilor, cât și cel de asociere mixtă, vor fi semnate în același timp! Oficiali guvernamentali au explicat pentru cotidianul „Replica de Constanța” că în momentul de față s-a intrat în etapa a doua de negociere care prevăd și negocierile de contract de asociere mixtă, astfel încât când acestea se vor finaliza, se vor semna atât cesionarea acțiunilor de la Damen către Șantierul Naval Mangalia – 2 Mai, cât și contractul de asociere mixtă.”
  Ce înseamnă asta? E mură-n gură.
  Joi era de semnat cesiunea, săptămana viitoare era de semnat asocierea mixtă (inclusiv contractul de management). In articol spune clar ca Damen a insistat sa semneze in acelasi timp, de teama ca dupa ce statul se vede cu cei 2% cesionați sa nu le dea țeapă, sa dea managementul altora, cum s-a auzit ca se întâmpla daca o mai lungește mult Damen.
  Pe 7 Martie nu s-a sucit statul, ci Damen. Fara bau-bau cu Fincantieri – daca verifica cineva articolele de presa din țara si străinătate, toate dau o singura sursa “Profit.ro”; a fost doar o strategie – Damen o întârzia pana la etapa 2-a a dialogului pentru achizitia de corvete.

  Toată aceasta tevatură este artificiala, la cate s-au întâmplat mangaliotii au panica in sânge. Întrebarea mea este: cine s-a apucat sa comande masa si dansul? Au facut exact ca pe 21 Decembrie, s-au grăbit ca fata la măritat, cand le-a zis starea civilă ca trebuie sa faca analize de sânge, sa aduca hârtii, ca durează 1-2 saptamâni, s-a apucat să plângă ca rămâne fata mare nemăritată.

  Comentariu by Ozzy — 12 mai 2018 @ 9:14

 7. Problema plecă de la damen si nu de la minister.Miza este de fapt contractul cu corvetele si nicidecum santierul.Olandezii sunt excroci si nu au avut niciodată in cap să readucă santierul la ce a fost odată.Vor corvetele si dupa aceea se pisă pe el de santier.

  Comentariu by dan — 12 mai 2018 @ 11:38

 8. Pt.#7
  Like
  😉

  Comentariu by nabuco — 12 mai 2018 @ 17:43

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress