Politica locală

8 mai 2018

Credeați că primăria v-a uitat? Nimic mai fals: se anunță opt luni de cântec, joc și voie bună. Nota de plată? Circa 1,6 milioane de lei!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 16:47

Nicio manifestare destinată atragerii turiștilor pe litoralul sudic nu face parte din lista de evenimente, planificate pentru următoarele opt luni ale anului, de către Primăria Mangalia. Asta dacă nu punem la socoteală Campionatul de baby și minibaschet, care nu poate fi, nici pe departe, considerat un eveniment de genul celor gustate de românii care vin să se relaxeze pe litoral. Pentru corecta informare a cititorilor noștri vă prezentăm, în ordine cronologică, evenimentele concepute în laboratoarele primăriei, pentru distracția mangalioților, mult prea nemulțumiți de transformarea urbei într-un orășel prăfuit, de provincie, lipsit de forfota de spectacole estivale cu care era obișnuit în urmă cu ceva ani.

După ce „Tunning Fest”, o expoziție de mașini mai mult sau mai puțin tunate, sosite de prin țară, a scos din buzunarul municipalității 50.000 de lei, iată că, pe tot parcursul lunii mai, aflăm absolvenții (nu se specifică dacă este vorba despre elevii de clasele a VIII-a sau a XII-a) se vor distra de minune la un bal cu totul și cu totul destinal lor! Evenimentul „Balul Absolventului” are descriere vagă, “rimă” așișderea: “locație și spectacol cu un artist consacrat, pentru segmentul de vârstă adresat”. Noi spunem că, pentru cei 60.000 de lei, ar fi fost binevenite și ceva amănunte despre fulminantul spectacol, nu de alta, dar trece luna mai și elevii ar putea rămâne cu impresia că au pierdut show-ul anului, dedicat lor.

S-a decis: manifestările dedicate Zilei Copilului, cu spectacolele de stradă, vor fi reluate. Buget total – 50.000 de lei, propuși inițial de primărie, la care s-au adăugat alți 50.000 de lei, la inițiativa consilierului local prof. Mihai Sorin. Total – 100.000 de lei, în care clovnii, baloane de săpun și artiștii, consacrați sau nu, sunt incluși în preț.

Festivalul Interetnic, ce va avea loc pe 23 iunie, va umple Mangalia de artiști populari. Cine va avea răbdare, pe parcursul unei singure zile, să îi urmărească, trebuie să știe că bugetul alocat de primărie pentru manifestare este de 50.000 de lei.

Liga Națională de baby și mini-baschet, derulată în perioada iunie-iuie, are un buget generos, de 100.000 de lei, bani proveniți atât de la bugetul local, cât și din taxa de promovare.

Europa FM Live pe Plajă (26-28 iulie), unde Primăria Mangalia este doar gazdă, va scoate de la buget numai 10.000 de lei, bani folosiți pentru amenajarea spațiului în care vor avea loc concertele.

Diplomele, cupele, medaliile, premiile (adică mai tot de ceea ce se poate ocupa un furnizor serios de materiale promoționale), alături de artiști și artificii, toate incluse în manifestarea Ziua Marinei, vor scoate din buzunarul pântecos al primăriei, alimentat de taxa de promovare, circa 130.000 de lei, 50.000 de lei au fost alocați pentru evenimentul “10 ani de la reabilitarea Moscheei Esmahan Sultan”, după ce, inițial, bugetul fusese de “zero” lei. Suma a fost propusă de consilierul local Ozghiun Menabit. În urmă cu zece ani, pe 28 august, se încheiau lucrările de reconstrucție a celei mai faimoase geamii din țară, reabilitată din banii afaceristului Çapa Tunç.

Zile care mai de care mai vesele și mai costisitoare vor lumina cenușiul Mangaliei în ultima parte a anului: Ziua Pensionarului (1 octombrie) – 40.000 de lei, Zilele Toamnei – 10.000 de lei, Ziua Armatei – 3.000 de lei, Ziua Dobrogei (14 noiembrie) – 50.000 de lei, Ziua Națională a României – 70.000 de lei, dar și Orășelul Copiilor, care beneficiază, anul acesta, de o sumă mai mult decât generoasă de la bugetul local: 200.000 de lei!

Aflăm cu surprindere, din lista evenimentelor îndelung gândite la Primăria Mangalia, că, încă de la începutul anului, mangalioții ar fi putut să beneficieze de plimbări pe banii statului! Turism ecumenic se numește inițiativa edililor noștri și presupune “Transport pentru cetățenii Municipiului Mangalia la bisericile, mănăstirile și geamiile din județ și din țară” (n.r propunem și sinagogile, omise din lista de obiective ecumenico-turistice). Nu știați de această idée pusă, probabil, déjà în practică­? Nu-i nimic, mai aveți timp să fiți turist ecumenic până la finalul anului, când se încheie ediția 2018 a acestei inițiative demne de toată lauda. Bugetul alocat din banii contribuabililor? 200.000 de lei! Organizatorul? Primăria Mangalia, instituția publică unde puteți cere și amănunte referitoare la pelerinajele către sfintele locașuri de cult.

Și, pentru a închide gura cârcotașilor, vă aducem la cunoștință că, în ciuda aparențelor, Mangalia ESTE promovată turistic, în țară și peste hotare. Și nu oricum, ci cu ajutorul unui buget record pe lista evenimentelor de anul acesta: 300.000 de lei, bani cu care vor fi “amenajate standuri și achiziționate materiale de promovare”. Cu siguranță, tot de la un furnizor serios de material… promoționale!

Acestea fiind zise, tragem concluzia că, dacă turiștilor nu le va conveni că nu vor beneficia, pe parcursul sezonului, decât de programul: “apă, soare și mâncare” (de entertainment să se ocupe cine are bani și vrea turiști: Mamaia, Costineștiul și Vama Veche), nu același lucru îl putem spune despre mangalioți. Cu un buget total de circa 1,6 milioane de lei (cam atât ne-a ieșit la socoteală de pe lista de evenimente), aceștia ar trebui să se declare, în sfârșit, mulțumiți că primăria nu i-a uitat, așa cum s-ar putea crede și că se preocupă de buna lor dispoziție.

editiadesud.ro 08.05.2018

2 Comments

 1. Despre banii alocați la geamie: cand a venit Mihai S cu evenimentul in comisie pt ca tot era Agenda de Evenimente pe ordinea de zi, am propus si eu inițial 5.000 lei pt eveniment, pentru ca avea 0 (zero) lei si am amintit ca de ani buni nu s-a mai alocat ceva pentru cultul musulman. Nici acum nu propun pentru culte, evenimentul este despre un monument istoric, emblemă a Mangaliei. Cand am vazut ca fac pe ai naibii, am modificat propunerea si am facut-o 35.000 lei. Mihai a refuzat sa supună la vot amendamentul meu, cică nu am proiect. Pai niciun eveniment nu are proiect, nici cel propus de el. Dar diferența era ca evenimentul cu geamia era deja pe Agenda de Evenimente, cu zero lei. Oricum îi cheltuie tot primăria, nu e ca si cum s-ar da geamiei. In sedinta CL am propus amendament cu 50.000 lei. Pentru ca mi se pare corect ca dupa ce in anii trecuți s-au alocat milioane lei la biserici, sa primească si geamia un eveniment cu buget.
  M-a deranjat foarte mult opunerea lui Mihai, Ciuraru si Ioniță in comisie, doar Leila a votat “pentru”. Uite că in sedinta s-a votat amendamentul. Inclusiv de catre cei care s-au opus in comisie. Sincer, m-a surprins si pe mine, am intrebat in sedinta daca mi-a trecut amendamentul.
  Nu cred eu ca orașul este sărăcit daca au pus buget pentru un eveniment dedicat unui monument istoric, pe care l-a îngrijit comunitatea musulmană an de an, fara a primi buget de la nimeni, nici de la stat, dar in fiecare an a fost cel mai vizitat obiectiv turistic.

  In chestiunea cu cimitirele, in comisie am adus un amendament la forma proiectului HCL, ca e aiurit si fara baza legală. Zicea ca pe cimitirele musulmane sa le preia CL in administrare. Cum sa le preia in administrare, daca nu mai exista SPADPP, instrumentul de administrare al CL? Astfel ca CL nu poate administra un cimitir decat prin HCL. Adica sa așteptam la fiecare înmormântare sa se dea un HCL.
  Ori poate vor ca cimitirele sa fie preluate de compartimentul Cimitire din primărie. (Nici asta nu se poate! Dar…)
  Presedintele comisiei este Mihai Sorin. A refuzat sa supună la vot amendamentul meu.
  Faza e ca am scris despre asta, primăria si-a dat seama de gafă, a modificat forma hotărârii si a dus-o pentru aviz la comisia… Urbanism. Ar fi fost … ciudat sa vina cu noua formă in comisia noastra, sa fie supusă la vot in forma pe care au refuzat-o. Primarul a ajuns sa ocolească comisia lui Mihai.
  Oricum, nu era bine nici asa, au adăugat un pct. 2 cu care modificau un HCL din 2007, dar care nu mai era in vigoare, deoarece in 2013 s-a adoptat altul care il abroga pe cel din 2007. Nebunia lui Calache!

  Comentariu by Ozzy — 8 mai 2018 @ 18:49

 2. https://www.replicaonline.ro/hotii-au-vizitat-o-biserica-din-mangalia-li-s-a-pierdut-urma-la-baraci-354615/

  Comentariu by nabuco — 8 mai 2018 @ 19:27

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress