Politica locală

4 mai 2018

Municipalitatea nu mai are bani să își plătească polițiștii locali, dar vrea să aloce 100.000 de euro pentru… demolarea unei barăci!

Filed under: Consiliul Local — lucian visa @ 19:03

Vești triste pentru cei 26 de angajați ai Poliției Locale Mangalia: reuniți în ședință ordinară de consiliu, aleșii urbei au decis, cu majoritate de voturi, “tăierea” normei de hrană pentru agenții de ordine. Proiectul de hotărâre “privind încetarea acordării normei de hrană pentru personalul din cadrul Direcției Poliția Locală” a stârnit reacțiile opoziției din Consiliul Local. “Avem bani pentru diverse evenimente și nu suntem în stare să plătim salariile acestor oameni? Sunt 26 de angajați la Poliția Locală. Norma de hrană este de 32 de lei pe zi pentru fiecare angajat, deci este vorba de 600 de lei pe lună pentru fiecare persoană”, a declarat consilierul local Paul Foleanu. Fără votul aleșilor PSD și ALDE, proiectul a trecut la vot, polițiștii locali fiind, astfel, văduviți de circa o treime din salariul lunar.

Nu la fel de zgârciți s-au arătat consilierii când a fost vorba despre sume cu totul amețitoare, cheltuite pe obiective și proiecte care nu își regăsesc o utilitate imediată. Potrivit primarului local Cristian Radu, suma de 13 milioane de lei, împrumutată în numele mangalioților, ar urma să fie utilizată, printre altele, pentru asfaltări și amenajarea de trotuare, dar și pentru participarea la licitația inițiată de DADL pentru sectoarele de plajă din zonă.

Consilierul local Nicolae Moroianu a propus ca, în locul achiziționării unei instalații de sonorizare de, atenție!, un milion de euro, banii cu pricina să fie folosiți pentru demararea lucrărilor de construire a unei școli adecvate pentru elevii de la “Gala Galaction”. Proiectul consilierului a fost catalogat drept o simplă propunere, fără sorți de izbândă, tocmai de către viceprimarul urbei, Dragoș Angelescu, care a spus că orice sumă luată din împrumutul făcut în numele Mangaliei, de către primărie, trebuie să aibă și un studiu de fezabilitate, un proiect și o mulțime de alte documente.

Propunerea lui Nicolae Moroianu a fost susținută, parțial, și de Paul Foleanu, care a declarat că, deși nu are un proiect finalizat, suma necesară construirii unei școli noi poate fi bugetată, iar ulterior se pot pune la punct toate documentele. Propunerea nu a fost susținută decât de consilierii PSD-ALDE și nu a întrunit cvorumul necesar. Nici propunerea de alocare a 15.000 de euro Corului de Copii Callatis, multiplu laureat la concursuri internaționale, pentru viitoarele deplasări în țară și străinătate nu a trecut de votul consilierilor majoritari.

În schimb, au fost aprobate, în unanimitate, propunerile de suplimentare a sumelor ce vor fi cheltuite pentru evenimentele de Ziua Copilului (propunerea prof. Mihai Sorin) – 50.000 de lei, precum și Ziua Geamiei Esmahan Sultan (propunerea lui Ozghiun Menabit) – 50.000 de lei.

“Supliment” de 450.000 de lei, pentru demolarea unei clădiri a primăriei!

Consilierii au respins, e drept, la mustață, un proiect de hotărâre cel puțin ciudat. În timp ce municipalitatea se plânge de lipsa de fonduri pentru construirea unei școli, sau, pur și simplu, pentru norma de hrană a polițiștilor locali, iată că, pe ordinea suplimentară a ședinței de consiliu, s-a regăsit “aprobarea documentației tehnice aferentă proiectului Demolare Baraca O, întocmită de SC Domino Smart Cons SRL”, din Cartierul Barăci, de pe strada M.I. Dobrogeanu. Concret, executivul municipiului le-a cerut aleșilor locali să fie de acord cu alocarea sumei de 450.000 de lei, pentru demolarea uneia dintre barăcile ce adăpostesc, de ani de zile, zeci de familii nevoiașe din Mangalia.

“Vom demola toate aceste barăci, în care se găsesc, din păcate, foarte mulți infractori. În scurt timp vom evacua pe cei cărora le-am oferit locuri de muncă, dar care le-au refuzat și care, în casele primăriei fiind, au acumulat datorii foarte mari. Familiile serioase le vom proteja și le vom muta în alte locuințe”, a declarat, în deschiderea ședinței de consiliu, Cristian Radu, primar.

Proiectul demolării Barăcii “O” s-a aflat pe ordinea suplimentară de zi, astfel încât, au spus consilierii de opoziție, abia în cursul nopții au aflat de el. Suma exorbitantă, de aproape 100.000 de euro, pentru demolarea unei simple clădiri, cu câteva camere, a stârnit indignarea nu doar a opoziției, ci și a celor aflați în sală, mai ales că motto-ul întregii ședințe a fost lipsa banilor la bugetul local! Proiectul, care avea nevoie de votul a două treimi din aleșii locali, a fost respins cu votul PSD, ALDE și UNPR.

Trebuie menționat și faptul că, o baracă similară, a fost demolată aproape complet, fără niciun leu, chiar de către locuitorii din zonă.

editiadesud.ro 04.05.2018

15 Comments

 1. Penal acest incompetent de primar. Sa se duca dracului de unde a venit. A distrus orasul asta, a ingropat orasul in datorii din 2012. Fmm de nenorocit.

  Comentariu by Anonim — 4 mai 2018 @ 19:25

 2. Ce norma de hrana ? numai politistii locali au nevoie de hrana ? sa doarma ? si aia de la Adpp alearga toata ziua pe teren si se cearta cu lumea fara hrana ? interesant..

  Comentariu by Mardale — 4 mai 2018 @ 21:49

 3. Moș Mardale, te invit sa stai langa un politist local numai 6 0re nu 12 in strada cand ploua, cand ninge,cand sunt 40C sau -10C sa aplanezi conflicte la 03.am sau sa stai in strada cate 12 h la bariera,sa restrictionezi accesul pe un segment de drum intens circulat si mai vorbim despre norma de hrana.

  Comentariu by Anonim — 4 mai 2018 @ 22:03

 4. Mos Mardale,atunci cand d-ta petreci de revelion, paste ,cracin si multe minivacante cu ai tai,politistul local e la serviciu.

  Comentariu by Anonim — 4 mai 2018 @ 22:28

 5. ca sa fie bine, ca să nu fie rău:
  https://vivevers.wordpress.com/2017/07/25/unde-au-ajuns-53-miliarde-lei-din-bugetul-municipiului-tecuci/

  Comentariu by Adrian — 4 mai 2018 @ 23:27

 6. https://www.cotidianul.ro/nicusor-constantinescu-8-ani-pentru-8-milioane/

  Comentariu by nabuco — 5 mai 2018 @ 0:53

 7. si politistu ala comunitar nu e platit pentru asta?de ce trebuie sa aiba spor de haine spor de masa etc?tara sporurilor.toti se plang ca au salarii mici dar ei castiga dublu cu sporurile astea.daca nu ti place politist fa te altceva.sa nu pierzi noptile.sau astea nu s obligatiile de serviciu trecute in fisa postului?

  Comentariu by baubau — 5 mai 2018 @ 9:52

 8. Am trait s-o vad si pe asta ! Sa fii fu*tut, cu banii luati si fu*aiul sa ti-l iei pe banii tai, asta inseamna sa fii HOT, NENOROCIT SI FARA NICIUN SCRUPUL, SA FII PRIMAR SI SA NU-TI PESE DE NIMIC SI NIMENI !
  Sa intelegem ca Primaria Mangalia s-a gandit, daca tot imi ia mie ca agent economic taxe si impozite de ma sufoca si eu inca ma mai incapatanez sa supravietuiesc, comic ar fi sa ma lase fara obiectul activitatii luandu-mi afacerea/serviciul. Cum face asta ?! Simplu, pe banii incasati de la mine si alti prosti ca mine, vine si liciteaza la ABADL (nu DADL) pentru a obtine inchirierea plajelor, eu si altii ca mine ramanand astfel fara obiectul activitatii. Si mai frumos este faptul ca, stim cu totii ce se intampla in acest caz, plajele se subinchiriaza prin contracte ascunse prietenilor si acolitilor ca sa faca si ei un ban „cinstit”, iar zecile sau sutele de angajati care lucrau in sectorul privat pe aceste plaje raman fara serviciu. Bravo domnilor, cand credeam ca NIMIC nu ma mai poate surprinde din partea voastra, ati mai gasit o cale sa o faceti.
  RUSINE NENOROCITILOR !

  Comentariu by Mda... — 5 mai 2018 @ 21:18

 9. mda si iar mda….sincer sa fiu asta cu plajele era un fel de japca din partea voastra .adica tu inchiriai pardon concesionai plaja care e publica si mi luai bani printr un mod sau altul dar cu japca ca eu sa ma bucur de nisip.nisip care e un bun comun.si de mare.ca e a voastra.acum nu ca tin cu primaria ca ei vor fi si maipe japca dar nu te plange ca ma doare sufletul ca nu mi ne jepcuiesti si.si mai lasa ma cu sutele de angajati da?

  Comentariu by baubau — 5 mai 2018 @ 22:50

 10. Pt 8: întreb de curiozitate.
  Astazi ai observat ca e nemernic?

  1. Nu va putea sa ducă la capăt un astfel de demers. Nu pricepe ca nu se pricepe. Nu mai exista SPADPP si serviciul de administrare a domeniului public si privat nu s-a delegat catre nimeni. Nici măcar catre primărie.
  2. Chiar dacă municipalitatea ar obține vreo plaja in concesiune, asupra administrării hotareste Consiliul Local si este vot de patrimoniu.
  3. OG 71/2002.

  Comentariu by Ozzy — 6 mai 2018 @ 0:39

 11. @10- Voi psd-istii ne-ati adusw un nemernic ! Si daca ma uit bine mai jos vad un „mentalist” la comenturi(dovada oportunismului ce va caracterizeaza !) : https://www.replicaonline.ro/zanfir-iorgus-1-2-3-si-start-pentru-primaria-mangalia-in-2020-354421/

  Comentariu by Anonim — 6 mai 2018 @ 10:26

 12. Pt 11: Nu citesc comentariile de la Replica. Nici nu le scriu. Ce zice?

  Comentariu by Ozzy — 6 mai 2018 @ 17:33

 13. Nu va ia nimeni niciun leu pentru a sta la plaja, pentru nisip sau mare. Va ia numai pentru si daca alegeti sa inchiriati un sezlong, ceea ce nu este si obligatoriu sa faceti.
  Cat despre ceea ce face primaria, nu aveti nimic de spus ? Eu va luam 10 lei chirie si va ofeream un sezlong, o masa si o umbrela, dar chiria la abadl si investitia in plaja erau din banii mei. Ia sa vedeti ce frumos o sa platiti 20 lei pe un sezlong(ca acolitii trebuie sa faca bani sa aive de imparteala), iar chiria la Abadl si investitiile (imaginare in cazul Primariei) se vor plati din banii dumneavoastra (taxe si impozite).
  Imi pare rau ca inca mai sunt oameni care se lasa indusi in eroare de texte ale primarului si vicelui (conform filmarii cu sedinta publica a CL) de genul “un sezlong costa cat o camera” , ceea ce este o aberatie pentru a evidentia cat de rau era si ce frumos va fi, si de fapt parerea de rau era ca banii aia nu ajung la ei, nu ca i-ar interesa de cetatenii Mangaliei.
  Cat timp inca mai sunt oameni care le acorda acestor domni din Primaria Mangalia incredere, asteptand un miracol din partea altora, nimic nu se va schimba !

  Comentariu by Pt BauBau — 6 mai 2018 @ 23:29

 14. O sa stau langa un politist din asta dar intai sa il gasesc. Da de trei zile numai pe aia de la adpp si de la polaris i-am vazut pe strazi.Ziceau ca celebrul Lalai si-a construit din nou casa de pe colt Oituz cu Libertatii si nu l-ati deranjat deloc iar pe Viereanu pentru o cutie de chiosc ati sarit toti pe el. Acum Lalai vad ca are casa noua fara acte și inchiriaza la greu are dreptate ala ca e tinut in brate. Probabil plateste el norma de hrana

  Comentariu by Mardale — 6 mai 2018 @ 23:37

 15. acu hai sa i dau dreptate aluia de te sperie adica bau bau.in tari mai civilizate sezlongurile stau stiva si daca vrei ceri sa ti se aduca unul daca nu nu.aici sunt deja aliniate.daca eu vreau sa simt nisipul sub fund nu pot.si da cf legii o parte de plaja e libera.oare?nu s a zis de cati bani costa.si eu cred ca e vb de principiu nu de bani.si nu sunt de acord nici cu primaria sa nu intelegi gresit.dar plaja plina de umbrele si sezlonguri obligatorii.ceea ce e urat daca nu ilegal si imoral
  asa ca bau ala are dreptate.

  Comentariu by baubau — 7 mai 2018 @ 23:19

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress