Mangalia – politica locală

19 aprilie 2018

Unitate de învățământ, cu fonduri europene, la Mangalia. În noua clădire se va muta Colegiul Economic

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:08

Primăria Municipiului Mangalia va depune un proiect cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 10, Obiectiv Specific 10.2 ”Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții”, care vizează construcția unei unități de învățământ preuniversitar. Prin acest proiect, se dorește edificarea unei clădiri care va deservi Colegiul Economic din Mangalia.

Locația pe care se va ridica noua clădire este situată în vecinătatea Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu”. Noua clădire va conține săli de curs și laboratoare dotate modern, birouri administrative, amfiteatru și bibliotecă etc.

Reprezentanții municipalității au decis că este necesar să se construiască o unitate de învățământ la standarde europene, unde cadrele didactice și elevii Colegiului Economic să își desfășoare activitatea, în cele mai bune condiții.

Actualul spațiu al Liceului Economic ar urma să fie relocat Școlii ”Gala Galaction”, pentru rezolvarea problemelor legate de supraaglomerarea sălilor de curs și învățământul în două schimburi.

„Prin această măsură, vom putea organiza cursuri într-un singur schimb, atât pentru clasele primare, cât și pentru cele gimnaziale. Vom amenaja o cantină școlară, unitatea noastră putând primi autorizație sanitară de funcționare. De asemenea, vom crea un spațiu de festivități, iar sala de gimnastică va rezolva problema orelor de educație fizică ținute, actualmente, în condiții improprii”, a declarat consilierul local Sorin Mihai, profesor la Școala ”Gala Galaction” din Mangalia.

Până la finalizarea proiectului de investiții privind noua clădire a Liceului Economic, elevii acestei unității școlare vor susține cursurile într-o clădire special amenajată, din curtea Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu”.

„În această incintă, există 22 de săli de clasă, față de 19 săli existente în actuala clădire a Liceului Economic. Așadar, această mutare avantajează atât elevii Școlii ”Gala Galaction”, dar și pe cei ai Liceului Economic. Folosirea eficientă a acestui spațiu poate face ca programul Colegiului să nu se mai desfășoare în 3 schimburi, ci numai în două”, a mai spus profesorul Sorin Mihai.

Potrivit autorităților locale, Colegiul Economic va primi în administrare, în aceeași locație, încă un corp de clădire, unde s-ar putea amenaja laboratoarele și alte săli pentru studii practice.

(Comunicat primit de la biroul de presă al Primăriei Mangalia).

mangalianews.ro 18.04.2018

24 Comments

 1. Aștept și un comunicat al Liceului Economic.

  Comentariu by lucian visa — 19 aprilie 2018 @ 17:28

 2. Si un punct de vedere al Liceului Tehnologic Ion Banescu.

  Comentariu by doru — 19 aprilie 2018 @ 17:45

 3. Ar fi bine ca oamenii din învățământ să-și spună părerea. Ei știu cel mai bine.

  Comentariu by lucian visa — 19 aprilie 2018 @ 19:02

 4. Este doar o intentie si putin probabil sa se materialize deoarece un astfel de proiect, pentru a se califica, trebuia facut din timp si cu profesionisti pe care primaria, din experienta proiectelor anterioare, nu-i are.
  Dar asa se justifica umflarea nemeritata a salariilor unora din primarie, începând cu primarul care ia 25% in plus la salariu pe motiv ca acceseaza proiecte cu fonduri europene.

  Comentariu by Marian Vasile — 19 aprilie 2018 @ 19:56

 5. Vrajeala in sase ani n au accesat nimic!

  Comentariu by IPSI — 20 aprilie 2018 @ 8:45

 6. off topic..madam firea il da in judecata pe busoi ca s a manifestat public si a cerut consilierilor pnl sa voteze impotriva ideilor madamei.
  adica democratia psd ului are o singura fata.ori ca ei ori deloc.mai nou nu mai aivoie nici sa te manifesti public impotriva.
  suna cumva a dictatura???

  Comentariu by wow — 20 aprilie 2018 @ 9:34

 7. https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1047357512078862/

  Comentariu by Ozzy — 20 aprilie 2018 @ 13:43

 8. mai sorinel consilier unpr ( partid existent numai la Mangalia, tu gindesti cind faci astfel de propuneri ?? Inteleg ca e in interesul tau propunerea de a muta Colegiul economic in incinta GSI, dar ce vei face cu elevii ce desfasoara cursuri in acea locatie ?? Ce faci, ii pui sa invete in ture?? Stii ca din efectivele acelei scoli ( mai batrine decit tine) peste 200 sint navetisti ??? Ii duci tu seara acasa??
  Cu ce drept ai intrat in acea scoala si ai facut fotografii???In conditiile in care conducerea era prezenta la birou.
  Daca tot esti „preten cu primarul, fostul tau var”, de ce nu renovati caminul 3, ca aveti timp. Dar cum nu ati facut nimic in acest oras de 6 ani,nici de aici inainte nu se va schimba nimic.
  Fa bine, daca ai singe in tine, si mergi in fata elevilor de la economic si spune-le „ce ai gindit” si la industrial….a ajuns un „profesor” sa distruga ceva ce inca mai mergea in acest oras.

  Comentariu by pop — 20 aprilie 2018 @ 14:21

 9. Altii pot. Ai nostri pot doar sa fure.

  https://www.replicaonline.ro/localitatea-ovidiu-va-avea-scoala-noua-iata-cum-va-arata-352675/

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2018 @ 0:19

 10. Dar cine este Mihai Sorin să vorbească în numele Primăriei sau in numele Consiliului Local?
  Nu s-a aprobat niciun proiect in CL, nici in comisia SSCÎ, nici măcar studiu de fezabilitate.

  De când Compartimentul Mass-Media al Primăriei comunica activitatea administrației publice locale după “ar urma” sau comunica decizii care nu au fost luate, ca fiind luate?
  Voi cere măsuri disciplinare pentru Compartimentul Mass-Media al Primariei Mangalia sau pentru cine a ordonat comunicate neconforme cu realitatea. Iar cine folosește instituția primariei pentru a minți cetățenii Mangaliei sa răspundă in fata legii.

  Comentariu by Ozzy — 21 aprilie 2018 @ 10:57

 11. Cît de prost poți fi măi Sorin Mihai să vi cu o idee atît de tîmpită ……Mai bine fa un proiect de monitorizare a drumului Mangalia – Techerghiol ( înțelegi tu prostule )

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2018 @ 11:19

 12. Este nevoie de o hotărîre de consiliu local pentru mutare sau nu ? Este nevoie de 13 sau 10 voturi ? Avînd în vedere că este o hotărîre de patrimoniu vor trebui 13 voturi . Sunt sigur ca PSD si ALDE nu vor vota o asemenea aberație .

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2018 @ 11:26

 13. Ptr. Dl. Consilier local O. Menabit:
  Tovarase consilier local, compartimentul mass-media al Primariei a fost desfiintat prin hotarare a CL, cu votul consilierilor.
  De ce ? Pentru ca atributiile se suprapuneau peste activitatea intensa desfasurata de Colgiu. Care asa poate continua nestingherit, fara sa mai atraga atentia Curtii de Conturi.
  Angajata de la compartimentul respectiv a fost mutata formal la alt compartiment, dar…. cu aceleasi atributii si avand acelasi sef, pe sfatuitorul de taina si eminenta cenusie ( la propriu) Colgiu.
  Adica Elodia e moarta dar totusi ea traieste. Ca sa fie bine pentru Colgiu.
  Sa nu ne insultati inteligenta si sa spuneti ca nu stiati… nu stiati probabil ca la organigrama respectiva s-au taiat multe posturi ca sa scape RC de oamenii incomozi, adica de cei vechi, adica de cei putini care mai fac ceva cand se ruc la serviciu?
  Nu stiati, nu -I asa? Sau ati uitat, de cate probleme aveti pe cap si va luptati sa le rezolvati??? Sau habar n-aveti ce votati????
  Asa consilieti, asa consiliu, asa hotarari, asa oras. Tot inainte!!!!

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2018 @ 12:07

 14. Adică trebuie monitorizat un Mercedes care face naveta Mangalia -Techerghiol cu două persoane în loc de una ….hmmm …fff intresant ….oare de la problema asta să vrea profesorasul să se razbune pe oraș ?

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2018 @ 12:55

 15. Este normal să facă acest traseu, Mangalia-Techirghiol.Sotia dumnealui acolo lucrează!!!Deja unii sunteți paranoici!!!

  Comentariu by Anonim — 21 aprilie 2018 @ 14:04

 16. @ 13
  Tov. Paulica
  Iar te dai de gol folosind pluralul, ”ne insultati inteligenta”, adica vezi Doamne, esti liderul maselor si-l tragi de ”preput” pe tatar ca in final sa arunci anatema imcompetentei pe CL. Uiti ca vre-o 9 sunt ai vostri de la PNL iar doi sunt luati in leasing pe patru ani de la Lipoveanu. De fapt nu uiti nimic ci sacrifici pionii PNL in speranta ca dand vina pe altii, cum ti-e obiceul, mai prinzi un mandat.
  Pe site-ul primariei, ala pentru care platim bani grei, din bugetul local, lui cumnatul matale parca, este postata o organigrama a primariei, anexa la HCL nr. 96 din 04.1.12016. Acolo la Direcția turism si mediul de afaceri, la ultima casuta scrie Comp. Mass-Media 1. Deci inteligenta lui matale nu e insultata de Menabit ci aceasta asazisa inteligenta este ea o insulta pentru specia umana. In mod normal ar trebui, dupa ce-mi arunci diste invective in stilu-ti caracteristic, sa-i ceri scuze lui Ozghiun pentru acel comentariu. Daca nu stii ce-s alea, gasesti in dex online mai multe definitii si e posibil sa intelegi una din ele.

  Comentariu by Marian Vasile — 21 aprilie 2018 @ 21:20

 17. Pt 13:
  Dacă mă acuzi prin minciuni, nu ești un agresor fără motiv?
  Când s-a votat ultima Organigramă am lipsit. Am fost plecat cu interese personale, cat si de consilier, la București. A fost in 26.07.2017: http://mangalia.ro/wp-content/uploads/2017/01/98.pdf
  Poti vedea aici ca nu am fost prezent la vot: https://youtu.be/kXLUSfkWDYM
  Fii convins ca stiu ce votez. În ședințe cer explicatii.
  Nici nu m-am gândit că nu ar exista, deoarece conform legii 544/2001:
  “Articolul 16
  Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masa la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt, de regula din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice.”

  Nefiind prezent, nu pot ține minte ce s-a votat. Asa ca cereți scuze pentru că mă acuzi incorect. Dar iti mulțumesc ca mi-ai atras atenția ce tâmpenii au votat cei 10 consilieri, care au votat Organigrama.

  Ca exista sau nu exista compartiment mass-media nu schimba cu nimic ideea ca primăria minte in comunicate.
  Cine se ocupa de comunicatele primăriei va trebui să răspundă. Dacă este cineva cu contract (ceea ce contravine Legii 544/2001), o sa cer rezilierea contractului pe motiv de săvârșire a unei infracțiuni.

  Comentariu by Ozzy — 21 aprilie 2018 @ 22:02

 18. Pt. #17

  https://www.replicaonline.ro/conducerea-psd-constanta-in-sedinta-la-medgidia-a-inceput-mobilizarea-pentru-mitingul-lui-dragnea-352930/

  Comentariu by nabuco — 22 aprilie 2018 @ 10:19

 19. Back on-topic:
  Primarul are mâine o ședința cu directorii de școli.

  Intre timp profesorașul insistă că nu are nevoie de avizul conform al ministrului educației.
  Pentru a obține acest aviz este nevoie:

  ART. 9
  Solicitarea emiterii avizului conform va fi însoţită de următoarele documente:
  1. hotărârea consiliului local/consiliului judeţean prin care se propune schimbarea destinaţiei unui imobil (construcţie şi/sau teren) sau a unei părţi din imobil;
  2. acordul consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti;
  3. acordul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ sau al unităţii de învăţământ care a preluat patrimoniul unei alte unităţi şcolare în urma comasării/desfiinţării acesteia, cu excepţia unităţilor şcolare ale căror terenuri şi clădiri au fost preluate de către autorităţile publice locale în urma desfiinţării;
  4. extras de carte funciară sau extras din domeniul public al localităţii pe raza căreia se află unitatea de învăţământ;
  5. caracteristicile tehnice ale imobilului – construcţii şi teren aferent, construcţii, teren (anul în care a fost edificată construcţia, regim de înălţime, suprafaţă construită, suprafaţă desfăşurată, suprafaţă totală de teren);
  6. plan de situaţie şi plan de amplasament;
  7. fotografii ale construcţiilor;
  8. expertiza tehnică a clădirii, în cazul în care se solicită
  schimbarea destinaţiei clădirii, în vederea demolării;
  9. memoriu justificativ, detaliat, din care să reiasă necesitatea
  schimbării de destinaţie. Se va avea în vedere: starea tehnică a clădirii – descriere; ce utilizare urmează să primească clădirea/terenul pentru care se solicită schimbare de destinaţie; cum se realizează accesul la unitatea de învăţământ în situaţia în care se propune schimbarea destinaţiei unui spaţiu situat în incinta unităţii de învăţământ; dacă sunt solicitări ale altor unităţi din sfera învăţământului pentru spaţiul respectiv, perioada pentru care se solicită schimbare de destinaţie; dacă în incintele respective se mai desfăşoară proces de învăţământ şi dacă nu, anul din care nu se mai desfăşoară proces de învăţământ şi unde au fost mutaţi elevii/preşcolarii care îşi desfăşurau activitatea în aceste spaţii; cum se desfăşoară procesul de învăţământ la nivel local (numărul unităţilor de învăţământ, efectivele şi grupele de copii/elevi care frecventează unităţile şcolare); alte informaţii suplimentare în vederea susţinerii propunerii de schimbare de destinaţie etc. Se precizează dacă imobilul – construcţii a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat pentru edificare, reabilitare etc.

  Adică o HCL de patrimoniu și acordul CA-urilor acelor instituții de învățământ.
  Adică face un comentariu literar asupra legii dupa cum o înțelege si spune ca art. 112 din Legea 1/2011 nu se aplică.
  Ministrul învățământului, ca sa evite interpretările aiurea, da un ordin special pentru profesoraș:

  În baza prevederilor art. 112 alin. (6) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
  ministrul educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice emite prezentul ordin:
  ORDIN nr. 5.819 din 25 noiembrie 2016
  privind aprobarea procedurii de elaborare a avizului conform pentru schimbarea destinaţiei bazei materiale a instituţiilor şi unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi condiţiile necesare acordării acestuia

  ART. 3
  Avizul conform al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice se emite ţinând cont de următoarele aspecte:
  1. În imobilele/spaţiile pentru care se solicită schimbarea destinaţiei nu se mai desfăşoară activităţi de învăţământ sau acestea au fost restrânse şi nu există perspectiva creşterii efectivului populaţiei şcolare.
  2. Imobilele/Spaţiile respective pot fi folosite în vederea funcţionării altor instituţii în care se desfăşoară activitate de educaţie extraşcolară.
  …………….
  Restul fiecare sa se documenteze.

  Intenția este de a forța ca si la toate hotărârile de patrimoniu, sa se voteze rețeaua școlară dupa cum vor ei, rețea școlară care se voteaza cu 10 voturi. Dar relocările fizice nu au treaba cu rețeaua școlară, sunt hotărâri de patrimoniu. Si au nevoie de avizul conform al ministrului educatiei, deci de toate documentațiile prevăzute.

  Legea educatiei naționale spune la art.112:
  6) Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face de către autoritățile administrației publice locale numai cu avizul conform al ministrului educației naționale. Procedura elaborării avizului conform și condițiile necesare acordării acestuia se aprobă prin ordin al ministrului educației naționale.
  7) Încălcarea dispozițiilor alin. (6) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă*).
  (8) Actele de schimbare a destinației bazei materiale efectuate cu încălcarea dispozițiilor alin. (6) sunt nule de drept.

  Dacă o fac primarul și consilierii lui cu forța, sa se aștepte intre 1 și 5 ani. Deoarece cu amendă nu vor scăpa.

  Comentariu by Ozzy — 22 aprilie 2018 @ 16:45

 20. Ca sa obtineți finanțarea pentru un campus preuniversitar, va trebuie si elevi.

  Campusul preuniversitar nu e vreo navă spațială, ci este exact ceea ce are acum Liceul Bănescu. Liceul Bănescu poate deveni campus preuniversitar si pe rețeaua școlară, daca se renovează si se dotează baza practica, atelierul de mecanica auto, școala de coafeze, etc. Liceul Banescu este un liceu tehnologic, de meserii.
  Dacă vă doriți atat de mult un campus in Mangalia, il avem. Primăria nu trebuie sa faca altceva decat proiectul de reabilitare.

  Pozele dvs sunt de la Școala de Arte, mie asa imi par, ca unui student de acolo i s-a dat tema pentru o notă. Proiectul pe care l-am vazut vehiculat pe net asta este. Nu stiu daca exista un proiect efectiv.

  Deposedarea Liceului Banescu de cantina si internate il descompleteaza de la standard de campus.
  Avem un campus, dle profesor, sta degeaba si in paragina. Ce o sa faceți cu alt campus, daca pe acesta nu suntem in stare sa il întreținem?
  Campusul trebuie sa dețină internat pentru elevii din alte localitati. La gimnaziu nu avem cui sa facem internate. Doar celor de la liceu. Liceul Tehnologic este bun de campus, pentru ca pe elevii din alte localitati rurale ii trimit parintii sa învațe o meserie.

  Dar nu, nu doriți renovarea si calificarea Liceului Banescu la nivel de campus preuniversitar, sa atragem elevi din alte localitati. Doriți neaparat sa construiți Colegiului Economic un campus, a carei finanțare e incerta, doar reabilitarea a ceva ce exista.

  Avand un liceu care învața in mizerie aveți impresia ca veti forța sa se califice proiectul dvs electoral pt alegerile din 2020? Dar ce faceți cu acest campus liceal pentru Colegiul Economic? Cand avem Banescu in paragina si in nevoi de ateliere amenajate, de internat?

  Nici nu cred ca este o dorinta de rezolvare a Școlii 5, pentru ca nu-i rezolva problema.
  Dar daca i se face o clădire de cursuri școlii 5, cu sala de sport alături, etc., nu mai aveți pentru ce elevi sa cereți un campus școlar, subiectul dvs de campanie.
  Ați votat continuu ruinarea Mangaliei si risipa organizata a bugetului local, ca sa va faca primarul un campus. Face pe naiba. E doar o bula de minciuni tot ce zice si tot ce face. Nu stiu daca este naivitate, ori doar percepția distorsionată a realității, prin proprii ochelari, dar cu frustrarea asta ați îngropat Mangalia. Si acum luați casa de studii a unor copii, ii băgați in neajunsuri, ca sa va folosiți de ei pentru a va atinge un obiectiv de campanie. Inutil.
  Mai degrabă si mai ușor facem din liceul tehnologic un campus preuniversitar, iar școlii 5 ii construim o școala frumoasa.

  Prima incorectitudine a dvs s-a arătat cand am propus clădirea de școala pt Gala Galaction, m-ați jignit si m-ați facut in toate felurile, fara ca eu sa va fi provocat… fara argumente, m-ați jignit pentru ca ce am propus nu corespunde planurilor electorale ale dvs. Nu ca nu se poate, nici nu s-a facut studiu, viceprimarul si executivul au fost surprinși si au recunoscut ca nu a mai avut nimeni ideea aceasta.
  Daca erați corect, spuneați simplu ca sunt alte planuri si înțelegeam. Nu scoateți cuțitul mișelește, implantați in spate si apoi sa călcați pe cadavre.

  Este singura explicație logică, că vă purtați astfel pentru a atinge propriul scop, ca nu va pasa de răul provocat altora pentru a obține ce doriți.

  Comentariu by Ozzy — 22 aprilie 2018 @ 22:50

 21. ȘANTAJ la primarul RC . Sorin Mihai face presiunii să i se rezolve mai multe proiecte și avantaje lui și șefului său Lipoveanu . Votul lui contează in CL .

  Comentariu by Anonim — 23 aprilie 2018 @ 7:52

 22. vrand nevrand trebuie cateodata sa i dai dreptate si lui ozzy.subscriu in ceea ce [riveste liceul banescu.e pacat de acest liceu.baza materiala de exceptie.dar conducerea orasului a facut liceul in palas:P asa ca nu prea i intereseaza scoala.
  cat despre caracterul profesorasului nimic nou sub soare. un parvenit.un dinu paturica de timpuri noi.nu ne surpinde cu nimic.

  Comentariu by wow — 23 aprilie 2018 @ 10:26

 23. Eu am alta propunere, chiar daca va va face sa zambiti:

  Scoala 5 sa ramana acolo, dar sa preia si cladirea Primariei. S-ar rezolva astfel toate problemele: parintii ar fi multumiti ca odraslele invata in Centru, scoala ar avea suficiente corpuri de cladire, ar avea si teren de sport, ar putea grupa ciclul gimnazial intr-o parte si ciclul primar in alta parte. Si nici nu sunt departe una de alta.

  Ce-o sa faca Primaria? Sa se mute ea, Primaria impreuna cu Consiliul Local intr-unul sau in amandoua din cele 2 camine insalubre de la Banescu (cel dinspre terenurile de sport sau cel de la intrare). Sunt peste 40 de incaperi adunate. Nu le ajung? Daca tot se dau atat de viteji si daca tot se lauda ca le reabiliteaza „cat ai clipi”, nu cred ca ar fi o problema pentru profesionistii din Primarie sa acceseze imediat fondurile europene cu care se lauda.

  Plus ca asa se rezolva mai multe probleme: nu se mai disturba procesul de invatamant (Banescu ramane pe loc, Economicul ramane pe loc!), Primaria va avea locuri de parcare suficiente, spatii berechet, vor avea si Cantina Sociala aproape (sa nu mai vina Cateringul zilnic la Primarie, merg domnii si doamnele la o gustarica la Cantina) e si mai aproape de malul marii, aerul este permanent inmiresmat de colegii de la RAJA, iar consilierii locali, in frunte cu Sorin Mihai, mai pot face si o miuta pe stadion intre doua ridicari de maini! Si ar mai si da dovada de spirit de sacrificiu in beneficiul comunitatii !

  Ce ziceti? Sau „democratia” e doar pentru catei, nu-i asa ? Sa va vad pe voi intai ca va sacrificati si dupa aia sa mai vorbiti !

  Comentariu by cass — 23 aprilie 2018 @ 14:16

 24. După mult timp îi dau dreptate lui Ozzy ……chiar este o idee foarte bună

  Comentariu by Anonim — 23 aprilie 2018 @ 15:27

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress