Politica locală în Mangalia

30 martie 2018

Sorin Mihai: CLĂDIRE DE ȘCOALĂ PENTRU “GALA GALACTION” (opinii)

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:47

Sorin Mihai: Cu câteva zile în urmă, un personaj care a invadat internetul și are calitatea de consilier local al Mangaliei scria pompos un titlu CLĂDIRE DE ȘCOALĂ PENTRU “GALA GALACTION” – STUDIU DE FEZABILITATE. Cine nu l-a ghicit deja, are două întrebări ajutătoare: „Este o pasăre? Este un avion?” Nu… este Salvatorul Mangaliei!

Printre altele (lăsând gluma la o parte, de fapt râsuʼ – plânsuʼ), în poliloghia prezentată (are și o problemă de concizie, nu se poate aduna în câteva cuvinte), individul susținea că ar fi propus un proiect pentru o nouă clădire a Școlii Gimnaziale „Gala Galaction”: „Terenul centralei termice, taluzul existent până în gardul școlii, plus terenul clădirii vechi care a fost dată în folosință școlii, cumulează spațiu de ajuns pentru a se construi o clădire mare si frumoasă pentru cursuri, plus o sală de sport.”.

În același timp, mă acuza că m-aș fi opus, în ședința consiliului local, mărețului plan ieșit din puțul gândirii dumisale. Să ne aplecăm asupra cazului cu interes:

1. Susține că a depus un proiect pentru clădire nouă a Școlii Gimnaziale „Gala Galaction”. Poate nu știe ce înseamnă depunere de proiect. Îi spun acum: text scris, argumentat, semnat pentru asumare, înregistrat la primărie (pentru a fi apoi adus la forma legală și pentru a trece de direcțiile de specialitate). Dacă are așa ceva, toată stima! Dacă nu, este fie confuz, fie mincinos. Eu nu l-am găsit, dar poate mă surprinde.

2. Proiectul pentru o nouă clădire pentru „Gala Galaction” este o discuție veche. Vrea să își aroge merite și pentru aceasta (am văzut că dă de înțeles că EL a rezolvat criza DMHI, tot el și criza LUMOTEX, că EL a adus fonduri pentru centralele termice, că EL face și desface pe la București… oare de aceea o merge atât de prost guvernarea?).
Stă prost cu memoria (sau își aduce aminte numai ce îi convine): alături de alți doi colegi, eu am inițiat proiectul de HCL prin care solicitam darea în administrare a fostului sediu PNL și a terenului dintre AJOFM și clădirea școlii. Și nu toată clădirea s-a dat în administrare, așa cum afirmă confuz și urechist (în stil clasic), ci doar o aripă a acesteia, fără AJOFM și fără protoierie.

3. Viceprimarul îmi spunea (anterior ședinței) că propunerea individului ar fi fost să facem clădire pentru școală peste clădirea centralei termice. Când am auzit, am trecut-o la „menabitisme”. Nici în timpul ședinței nu am înțeles ce vrea, concret; m-am temut să nu ducă în derizoriu (ca de obicei) și intenția de accesare de fonduri europene pentru campus preuniversitar la Bănescu, pe un teren deja identificat. Vrea documente pe care să le studieze pentru a scrie un proiect de HCL sau a visat că se poate construi o școală pe un alt teren și, în virtutea faptului că este atotcunoscător, aruncă o piatră pe care să o căutăm cu toții?

4. Se pare că se referea, în ședință, la demolarea Centralei termice 13. Centrala deservește o mare parte a zonei, de la sensul giratoriu până aproape de primărie. Nu poate fi nici parțial dezafectată, deoarece mare parte a spațiului este ocupat de pompele care trebuie să creeze presiune a apei necesară circulării în blocurile cu mai mult de patru etaje. Să admitem, prin absurd, că o demolăm. Numai costurile implicate de reconfigurarea rețelelor de utilități și de relocarea acestor pompe s-ar ridica la suma necesară construirii unei noi clădiri pentru școală.

5. Spațiul centralei termice este de aproximativ 300 de metri pătrați (12×26 m). Terenul de lângă aceasta (până în gardul școlii) are vreo 600 de metri pătrați. Și-ar putea face domnul consilier o vilă aici, dar spațiul nu este suficient pentru o clădire de școală.

Piatra aruncată de asemenea individ îți dă bătăi de cap și îți cheltuiește mult timp. Logic ar fi fost să își verifice ideea singur, așa cum i-am cerut-o în ședință. Dar, recunosc, îmi făceam procese de conștiință, gândindu-mă că m-am aflat pentru prima dată în fața unei idei coerente a respectivului și am greșit fundamental. M-am liniștit pentru mult timp de acum încolo: era un alt „menabitism”.

Un exemplu recent, simplu, pentru cei care nu înțeleg vehemența mea: în cadrul comisiei sociale, din care facem parte, s-a discutat, cu ceva timp în urmă, proiectul parcărilor (în vogă și în aceste zile). Dacă în mediul online pornise vehement împotriva acestuia, a văzut apoi că lumea ar fi de acord. S-a sucit. Apoi a argumentat că se plătește prea mult pentru un loc de parcare (300 de lei pe an). Când a văzut că eu am adus un amendament, solicitând ca închirierea să fie doar 150 de lei, a afirmat (spre stupefacția noastră, a tuturor) că ar fi fost de acord și cu 400 de lei…

Mai este ceva de comentat? Da: hotărârile pe care le ia se vor schimba după cum bate vântul și nu vor ține niciodată mai mult de o zy.

mangalianews.ro 30.03.2018

19 Comments

  1. Incredibil, citesc si nu-mi vine sa cred cu cata usurinta, domnule profesor, se strecoara veninul si ura prin cuvintele pe care -atentie-le scrieti?
    Mi-e rusine, ca cetatean al acestui oras si fosta eleva a scolii unde dumneavoastra, domnule profesor,predati astazi, ca un „personaj”, un „caracter” dintr-o piesa nescrisa de Caragiale, asa cum dovediti ca sunteti, ca sunteti un „ales local”, conform „biletelului”…
    Sa va fie rusine, in fiecare zi cand intrati la ore si va priviti elevii, pentru ceea ce faceti ca ales in acest oras. Sunteti un om care nu valoreaza nimic pentru societate, un vandut echipei de la conducere, pe care ati sustinut-o direct si prin candidatura in fosta campanie, un vandut si acum, cand decideti si viitorul copiilor nostri.
    Nu conteaza ca a scris Ozzy, Griguta, Filip, Stan – nici nu ma intereseaza. Problema acelei scoli exista, este reala, copiii nostri nu au unde invata… iar dumneavoastra -si in calitate de „mic” reprezentant al statului paralel ce sunteti – va permiteti sa faceti public „misto”, ca asa ati primit ordin, ca asa vor muschii vostri si ca puteti, ca voi sunteti la conducere…
    Sa va fie rusine, ca om, ca tata, ca profesor!

    Comentariu by Anonim — 30 martie 2018 @ 16:01

  2. Like ! 100 %

    Comentariu by lucian visa — 30 martie 2018 @ 16:46

  3. ptr 1 – frumos si la obiect. Felicitari.

    Comentariu by pop — 30 martie 2018 @ 18:05

  4. Daca i-ar fi fost rusine nu se baga in mocirla pestilentiala a lui RC.

    Comentariu by Marian Vasile — 30 martie 2018 @ 18:20

  5. Sa te legi de „bezmeticia” lu’ Ozzy e simplu dar despre clarviziunea si piosenia „CC-PCR” nu scoti o vorba profesore.
    https://www.replicaonline.ro/lidia-buble-canta-pentru-copiii-mangaliei-350498/
    Stiu ca esti stangaci dar de data asta ai dat IN dreptu’…

    Comentariu by nabuco — 30 martie 2018 @ 19:38

  6. Această slugă care votează tot ce îi spune șeful lui de partid adică Lipoveanu își spune PROFESOR …..un ordinar care în campanie îl înjura pe RC i-ar acum îl pupa in cur la fiecare ședință ……sictir încoronatule ce ești ……rușinea orasului

    Comentariu by Anonim — 30 martie 2018 @ 21:02

  7. “Va răspund punctual:
    1. Eu am cerut studiu de fezabilitate pentru un proiect in acest sens. Nici eu, nici dvs, nu putem face proiecte tehnice pentru municipalitate. Nu ne lasă legea. Proiectul tehnic il face municipalitatea, cu informatii de la municipalitate.
    2. La vizita in care directorul școlii a cerut clădirea in folosinta, măcar pentru sport, eram eu, dvs si dna Sali Ghiulserin. Am afirmat ca am fost de acord tocmai in sensul ideii propuse acum. M-am referit la actul meu de vot.
    3. Niciodată nu am înaintat ideea de a se face o școala peste clădirea centralei. Prima idee a fost cand ii căutam soluție pentru sala de sport, dar am dezvoltat-o prin a lua in calcul si celelalte terenuri: taluzul si garajele de sub solarii, solarii care nu mai sunt funcționale.
    4. Soluția de restrângere a centralei termice pe un spațiu mai mic, deoarece cu utilajele din prezent au nevoie de spațiu mai mic, a venit chiar din Goldterm. Discutați cu cineva de la Goldterm si veți afla ca sunt cazane mari care nu se mai folosesc de ani buni. Cereți un punct de vedere unuia priceput in domeniu si vă va surprinde răspunsul.”

    Dar totuși să explic această … nu știu cum să denumesc scrierea profesorului de limba română.
    In 2016 ma străduiam sa găsesc o soluție pentru școala Gala Galaction. Era clar ca primarului nu-i pasă, ar fi dorit sa o desființeze daca ii permitea legea. Astfel că am solicitat președintelui CJ, dlui Horia Țuțuianu, in plină sedinta la partid, cei prezenți își amintesc. Ulterior mi-a comunicat ca CJ nu poate construi clădiri de școala (poate nu avea in buget), dar poate reabilita clădiri si sa caut o clădire in Mangalia pretabilă pentru școala. M-am gândit si la fosta grădinița cu program prelungit a armatei, poate fi pentru clasele 1-4. A fost o idee ca se poate prelua Hotel Tosca de la THR, fiind construit pe piloni, se putea reconfigura pentru liceul economic, iar in locul restaurantului laboratoare de brutărie, patiserie, alimentație publica. M-am gândit si la căminele unde a învățat teoreticul intre 1990-1998. Prietenii mei învățau acolo, eu am facut la 2, la mate-fizica, dar zi de zi eram si in teoretic.
    Problema la cămine este ca sunt cadastrate si inventariate cu functiunea de internate. Din 1998 pana in prezent legislația s-a mai pus la punct, dacă astazi vrei sa autorizezi acele internate sa devină clădiri de scursuri școlare, scările su alte caracteristici nu corespund cerințelor ISU sau ale Ministerului Educatiei. Nicio reparație nu le schimba destinația, ci doar o investiție.
    M-am gândit să nu vină ideea de la mine, pentru ca sigur nu se va aproba, si printr-o păsărică am implementat-o in mintea profesorului Mihai Sorin. S-a dus peste primar, acesta a facut o ședință cu toti directorii de scoli. Ca un fel de bau-bau, mai întâi s-a interesat daca celelalte scoli pot prelua cate 2 clase pe an de curs, de la Gala Galaction. Apoi Mihai Sorin a venit cu minunata idee ca pot fi reabilitate căminele de internat de la Liceul Bănescu, iar primarul a întărit că pot veni fonduri pentru asta de la CJ. Și că la aceste cămine să fie mutat liceul economic, iar in locul liceului sa se mute Gala Galaction. De unde avea bani primarul de la CJ? Nici nu-l bagă CJ in seamă.

    Directoarea liceului economic, dna Simona Ciobănel, si-a susținut cauza, de ce e bine sa rămână liceul unde este si ce probleme apar cu aceasta mutare. S-a pus si alternativa sa se mute Gala Galaction la Liceul Banescu, chiar in rețeaua școlară, sa se realizeze ideile lui Mihai Sorin ca o rețea pe verticala: grădinița+gimnaziu+liceu = o singura entitate, cu un singur director. De aceea Grădinița 3 a trecut la școala 3, si toate acele modificări in rețeaua școlară.

    Pe hârtie o suna bine, dar in realitate se distrug colective de cadre didactice închegate, o școala cu calificative bune va fi ocolită, etc. Drept dovada, nici profesorului Mihai nu i se pare ca in realitate ar funcționa, altfel nu ar fi modificat ideea de a trece gimnaziul cu liceul in aceeasi entitate, cand s-a ajuns sa se aplice la școala care predă. Si a sucit schema: sa se ducă liceul economic in incinta liceului tehnologic, 2 in 1, iar Școala Gala Galaction sa fie mutată in locul liceului.

    Am considerat că nu este nevoie sa se mute nimeni, că ar trebui sa se dezvolte unitățile de invatamant. Lângă clădirea școlii Gala Galaction se poate construi. In spatele școlii, pe taluz, pe terenul centralei, pe terenul garajelor, etc.
    Este posibil, dpdv tehnic si legal.
    Faptul ca nu dorește profesorul-consilier acest lucru este o chestiune de oportunitate, pur si simplu nu vrea, dorește sa se mute Gala Galaction. Nu stiu daca se poate muta liceul economic in incinta liceului tehnologic (pai nu ar mai avea rost 2 licee entități diferite, ar deveni o entitate cu mai multe clase; din 3 licee in oras, am reduce la 2), atunci e posibil ca pentru completarea rețelei școlare “pe verticală” sa fie mutat școala Gala Galaction. Vom avea astfel toate școlile gimnaziale la margine de oraș.
    Am inteles, nu vrea sa i se construiască clădire de școala lui Gaka Galaction, ci vrea neaparat sa se mute școala. Pai sa spună asta, ca dorește altceva si de aceea nu este de acord. Dar cu nemernicii si minciuni, nu il crede nimeni.

    Am avut inițiative legislative, am facut interpelări in fiecare sedinta de consiliu, am adus amendamente care s-au aprobat, am corectat tâmpenii de-ale executivului, m-am interesat de fiecare aspect semnalat de cetățeni si le-am comunicat răspunsul. Zi de zi am solicitari de la cetățeni si ma interesez pentru fiecare, răspund fiecare.
    Gașca lui Radu mă consideră cel mai mare dușman, refuză să-mi dea orice informație, nu răspund la nimic, dar folosindu-ma de lege am avut unele reușite.
    Cate proiecte au inițiat si au finalizat consilierii lui Radu, consilierul Mihai Sorin, chit că ei sunt de partea puterii. Nu-i bagă nimeni in seama. Da, a avut si Mihai un amendament la taxe si impozite, o refucere de impozit pentru mașinile electrice. Avem si multe in Mangalia: niciuna.
    Ciuraru si ceilalți ficuși din consiliu nu au avut o inițiativă, nici interpelare, ce sa mai amintesc de amendamente? Ficuși ornamentali cu mâna pe sus. Multe din amendamentele mele au fost corecții pe care si executivul le-a recunoscut ca a facut prost. Dar Ciuraru si Mihai sunt consilierii de bază ai Mangaliei, care critică cu superioritate criticile mele. Ce tâmpenie, critică criticile mele?

    Cand cineva din opozitie este criticat de cineva de la putere sau e de partea puterii, ce inseamna? Sa le explice cineva, care se pricepe la politica.

    Comentariu by Ozzy — 30 martie 2018 @ 21:12

  8. https://www.replicaonline.ro/gafa-de-proportii-a-unui-primar-s-a-autodenuntat-pe-site-ul-primariei-350654/

    Comentariu by nabuco — 30 martie 2018 @ 21:44

  9. Ce ipocrit…o sluga.

    Comentariu by Anonim — 31 martie 2018 @ 5:19

  10. In pofida diferentelor de studii, din punct de vedere al caracterului, domnul profesor este restantier (repetent). Caracterul duplicitar a facut ca dumnealui sa pacaleasca multi cetateni la alegeri, ulterior dovedindu-se a fi un simplu profitor. Din punctul de vedere al alegatorului, un reprezentant ca domnul profesor, chiar cu studii, are valoare zero. Prefer, ca cetatean (cu convingeri de dreapta si studii similare cu cele ale domnului profesor), sa ma reprezinte un om ca domnul Menabit, cu atitudine ferma si coloana vertrebrala.

    Comentariu by cobeu — 31 martie 2018 @ 8:21

  11. like@1 acest profesoras care n a trecut de stadiul de nevertrebrat ar fi bine sa si dea demisia.urgent.o sluga .atat e.acest individ cica ne educa copii.cum oare?

    Comentariu by baubau — 31 martie 2018 @ 9:08

  12. Bai, analfabetilor ! Se scrie vertebra…

    Comentariu by Anonim — 31 martie 2018 @ 10:09

  13. scuze viteza..nevertebrat…multumit neuronul tau?ca tot se plictisea.

    Comentariu by baubau — 31 martie 2018 @ 10:32

  14. https://www.facebook.com/politikix/videos/405326153262687/UzpfSTEwMDAwMDY2NTc2NjUwMToxOTEwMzQ2NDE4OTk3NTMy/

    Comentariu by I.S — 31 martie 2018 @ 12:05

  15. http://editiadesud.ro/?p=29005

    Comentariu by I.S — 31 martie 2018 @ 12:06

  16. Ozy are dreptate , doar nu voiati sa o deranjeze pe Membulata sau pe Vladu care si-au construit la greu bodegi si hoteluri pe terenul pe care ar fi trebuit sa se inalte o scoala noua.

    Comentariu by Geambasu — 1 aprilie 2018 @ 2:00

  17. Păi tocmai asta e problema, băi, dom’ profesor-consilier, că sistemul actual e croit mănuşă pentru de-alde matale: „Eu vreau să fac… dar ştiţi cît e de greu să obţii aprobările pentru o şcoală?!”

    Vine unul şi-ţi spune „dacă faci cu mine, ai succes garantat, de la partid”… Iar matale nu vrei să profiţi de conjunctură, nu vrei să pui Mangalia pe magistrala de bani mufată la partidul omului…

    Comentariu by Părintele Epuraţie — 1 aprilie 2018 @ 13:13

  18. Ciuraru zero absolut. Are mari sanse sa detina locul intai pentru cel mai mare lingau a lui R.C.

    Comentariu by Anonim — 1 aprilie 2018 @ 18:29

  19. Si cand te gandesti ca acum 30 de ani si Mangalia contribuia la echipa olimpica, vremuri de orgoliu local:
    https://www.replicaonline.ro/olimpiada-de-agricultura-la-constanta-350745/

    Comentariu by nabuco — 1 aprilie 2018 @ 23:31

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress