Politica locală

28 martie 2018

Dorinel Colgiu, păpușarul care îl mânuiește pe primarul Cristian Radu

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:04

Un raport al Curții de Conturi de la sfârșitul anului 2016 ne arată că la Primăria Mangalia banii nu prea au valoare, așa că edilul, Cristian Radu, îi cheltuie fără multe calcule și fără să țină cont de prevederile legale.

Astfel, în urma controlului efectutat, auditorii au constatat o serie de nereguli grave, motiv pentru care au trasat câteva decizii:

1.  Ordonatorul de credite (U.A.T. Mangalia n.r.) va întreprinde măsuri legale necesare pentru stabilirea întinderii totale a prejudiciului constând în onorarii avocat plătite necuvenit precum și recuperarea acestora în integralitate, potrivit prevederilor legale.

Mai exact, primarul Cristian Radu a angajat o firmă de avocatură din București, SCA GRIMBERG ȘI ASOCIAȚII, care, în schimbul unui onorariu de 6.000.000 lei s-a ocupat de redactarea de somații către cei care nu și-au plătit taxele și impozitele.

Asta, în condițiile în care în Primăria Mangalia există Serviciul de urmărire și executări silite, cu persoane angajate special pentru acest lucru.

2.  Ordonatorul de credite (U.A.T. Mangalia n.r.) va întreprinde măsuri legale necesare pentru stabilirea întinderii  prejudiciului constând în cheltuieli nelegale pentru consultanță în relații cu publicul și recuperarea integrală a acestora.

Municipiul Mangalia a încheiat cu SC Research, Political, Economic and Social Consulting Campaign Concept Consulting SRL, tot din Bucureşti, un contract de promovare și de consultanță în relații cu publicul  constând în redactarea și transmiterea către presa locală și județeană a unor știri și comunicate pentru locuitorii Municipiului Mangalia, precum și mediatizarea unor evenimente.

Firma a încasat 325.000 de lei.

Problema este că Municipiul Mangalia are un compartiment de relații Mass-Media, cu om angajat special să redacteze și să transmit comunicate și știri.

După cum vedeți, Curtea de Conturi i-a impus lui Cristian Radu să recupereze acești bani pentru că nu se justifică cheltuirea lor.

Primarul cu viziuni liberale și aplecare spre binele comunității a dat în judecată Curtea de Conturi, pentru că, iată, bani sunt ai lui și face ce vrea cu ei.

În data de 12.12.2017, Tribunalul Constanța respinge acțiunea Primăriei Mangalia:

Admite exceptia nulității acțiunii. Constată nulitatea acțiunii formulată de către reclamanții Municipiul Mangalia prin Primar și Primarul Municipiului Mangalia – Radu Cristian, în contradictoriu cu pârâta Curtea de Conturi a României și Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi a Județului Constanța. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, recurs ce va fi depus la Tribunalul Constanta. Pronunţată in sedinta publică, azi, 12.12.2017.”

Interesant, în tot acest tablou, este faptul că cele două societăți sunt din București.

La Mangalia sau la Constanța nu existau avocați capabili să trimită notificări și nici firme de consultanță care să transmită comunicate de presă.

SC Research, Political, Economic and Social Consulting Campaign Concept Consulting SRL este o societate controlată, prin interpuși, de către Dorinel Colgiu, ex-prezentator tv la fosta televiziune CTV din Constanța.

În 2012, Dorinel se implică total în campania electorală a candidatului independent la Primăria Mangalia, Radu Cristian, și îl ajută pe acesta să câștige alegerile.

Așa se face că fostul crainic tv ajunge purtător de cuvânt al Primăriei Mangalia și omul de încredere al primaului Radu Cristian.

Urmează o ascensiune fabuloasă a omului de televiziune.

Pentru merite deosebite, Dorinel Colgiu este desemnat membru al Asociaţiei „Euroregiunea Marea Neagră” – BSER. Mai apoi, devine preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Goldterm SA Mangalia, în timp ce, prin SC Research, Political, Economic and Social Consulting Campaign Concept Consulting SRL și prin PF Colgiu Dorel, încasează sume fabuloase de la primărie și de la Spitalul Mangalia, pentru publicitate.

Prejudicial de 350.000, constatat de Curtea de Conturi, este o glumă.

Crainicul Colgiu a stors mult mai mulți bani prin firmele sale.

Profitând de faptul că primarul nu prea dă pe la serviciu și, mai ales, că acesta nu abundă de inteligență, Dorinel preia fără probleme frâiele instituției, pe care o conduce și astăzi, cu mână de fier.

E drept, acum are alt statut, pentru că între timp a ajuns director al Goldterm, societatea de termoficare aflată în subordinea Consiliului Local Mangalia.

Ce îl califică pentru acest post, nimeni nu poate să spună exact, dar ceea ce știe toată lumea este că, în realitate, Primăria Mangalia este controlată total de către Dorinel Colgiu, cel care are întotdeauna ultimul cuvânt de spus.

Și în PNL Mangalia tot Dorinel taie și spânzură, chiar dacă președintele filialei este, teoretic, Radu Cristian iar Colgiu nici măcar nu este membru de partid.

Radu Cristian vine rar la Mangalia, doar atunci când este convocat de Colgiu să mai semneze vreun document sau dacă e rost de vreo încasare.

În rest, are alte treburi.

Cristina Ionescu, Atac de Constanța 21.03.2018

11 Comments

 1. Poate că Doru are grad mai mare.

  Comentariu by lucian visa — 28 martie 2018 @ 17:05

 2. Din nefericire, tot ce se scrie in articol este adevarat. Colgiu este cel care il influenteaza pe primar cu privire la angajati, la ocuparea functiilor, etc., si in final el are ultimul cuvant. Asa au ajuns pe functii de conducere secretarele…

  Comentariu by Anonim — 28 martie 2018 @ 17:53

 3. Asta:
  http://editiadesud.ro/?p=13351
  si cu Ciuraru „produc prin fuziune” pentru Mangalia cat un reactor e la Cernavoda, ma refer la deseuri speciale …
  Acum ramane sa vedem la referendum/alegeri „timpul lor de injumatatire” daca nu cumva au aranjat deja depozitarea in … Madagascar.

  Comentariu by nabuco — 28 martie 2018 @ 19:42

 4. Va rog fara jigniri. Cum sa fie Doru mai mare ? Ca ne facem interesele prin unii sau altii , e alta problema. Sau poate credeti ca sunt numai ei ? Nu trebuie sa avem infiltrati si altii care vegheaza ? Tusy cum credeti ca a zburat ? Oare Dl. Visa nu stie ca functia doboara gradul ? Si Prostovana aia de la atac odata scrie ca pf incaseaza banii dar tot pf e mai tare. Pai ala e la inaintare bai cum sa fie mai tare ? Mai crosetati baieti mai crosetati.

  Comentariu by Ora exacta — 28 martie 2018 @ 21:29

 5. RISIPA BUGETULUI

  UN BUN EXEMPLU pentru cum este administrat bugetul Mangaliei:
  Este nevoie de pază pentru valoarea a 13 posturi întregi, adică 39 persoane cu program de 8 ore. Sa zicem că este nevoie de 40 persoane.

  Poliția locală poate avea personal contractant, pentru pază, cu un brut la nivelul salariului minim pe economie, de 1.900 lei brut. Sa zicem 2.000 lei brut, ca sa ne fie ușor la calcul.

  Primarul pune la bătaie, pentru pază, suma de 1.136.480 lei, adică câte 126.000 lei pe lună. Cam cât ar costa 63 de angajați cu contract, la poliția locală, pentru pază. Dar noi avem nevoie doar de 40. Iată cum primăria risipește cu peste 50% mai mult decat este nevoie.
  In caz de furt, intervenția ar fi fost poliția locală, adică o autoritate.

  Dar in loc să administreze cu pricepere, primarul externalizează catre firmele private de pază. Că să mănânce si gura lor ceva. Firmele de pază private au destul de lucru să păzească societățile private. Instituțiile municipalității pot fi păzite de poliția locală. Dacă poliția locală păzește spitalul, nu mai urcă demenții să bată doctorii în sala de operații.

  Alt exemplu: În Pădurea Comorova sunt de pază 260 ha. Primarul vrea ca această pădure să fie păzită de 1 paznic, 24h/24h, cca 730 ore pe lună, adică cu 11.000 lei/ lună.
  Alături, există o liziera de-a lungul căii ferate, care aparține statului si este păzită de Ocolul Silvic Murfatlar, instituție specializată și autorizată să păzească păduri. Costul serviciului de paza la Ocolul Silvic (i-am întrebat), pentru a păzi 260 ha pădure, este de 1.1000 lei/lună. Beneficiul mai mare este că atunci cand te prinde un pădurar la tăiat de pădure, e agent constatator. Si dupa o amenda mare sau o cercetare penală, nu mai vine nimeni la furat.

  Dar nu, primarul vrea firme private de pază, să mănânce și gura lor ceva, numai că încurajează hoții să taie Comorova în continuare. Anul trecut am adus garda de mediu de la București, se tăiau nuci japonezi, câte 2-3 căruțe, pe zi. Ce o să facă un paznic dacă se întâlnește cu 10 hoți cu topoare? Dacă îi prinde la furat, ce le face? Pădurarul e pădurar, se pricepe pentru că face școală, este și agent constatator.

  Cu ideile primarului costa municipalitatea de 10 ori mai mult, să păzească pădurea. De fapt, se preface că ar păzi-o.

  Aceste obiective din caietul de sarcini ar fi putut fi păzite, mai eficace, cu suma de 660.000 lei.
  Cu diferența s-ar fi astupat gropi, ori am fi angajat alte 33 de persoane pentru a avea un oraș mai sigur. Personalul putea să se îngrijească de parcuri, sa se îngrijească de stadion, de bazele sportive.
  Primarul împrumută de la bănci comerciale cu dobândă, că nu am mai avea bani, dar risipește cheltuind dublu decât ar fi nevoie.

  Comentariu by Ozzy — 29 martie 2018 @ 9:24

 6. Primarul nu cheltuie. Din contra, incaseaza.

  Comentariu by Anonim — 29 martie 2018 @ 11:33

 7. https://www.facebook.com/Digi24Constanta/videos/1877589165644749/

  Comentariu by Ozzy — 29 martie 2018 @ 11:42

 8. acest doru colgiu carea fost numit politic director general la goldterm este paralel cu activitatea de la gold ,greseala este a celor care lau numit pe acest post .Ca sa va convingeti, pres de as sal intrebe daca stie cum se calculeaza pretul gigacaloriei .Te miri cum poate sa stea acest individ pe acest post .

  Comentariu by lulu — 29 martie 2018 @ 12:43

 9. Ce atâta cu colgiu ăsta? Profită de faptul că microcefalul nu are căpățâna pe umeri și face ce vrea cu un material slab, ascuns sub o mască îngânfată, țoale de firmă și pomeni la fraieri. Firmele interesate ne vor seca de bani fără să facă nimic important, în sensul pozitiv, pentru oraș. Totul e în van. Dacă nu suntem capabili să-i scuipăm din oraș înseamnă că ne văităm degeaba… Referendum! Restul e vrăjeală.

  Comentariu by Butuc Toporeanu — 29 martie 2018 @ 21:39

 10. Nu el este de vina .Vina o are primarul luat de urechii de Colgiu ca deh nu este prost cine cere ci cine da.
  Ce s-a facut cu banii care trebuiau recuperati(conform Curtii de Conturi)pentru ca au fost dati ilegal?.

  Comentariu by VUCEA DAN — 29 martie 2018 @ 22:40

 11. Domnule Vucea, i-a dat Colgiu pe c__ve, ca deh, sint cam multe, umbla libere si toate vor posturi de conducere…….

  Comentariu by Anonim — 30 martie 2018 @ 16:10

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress