Mangalia – politica locală

26 martie 2018

CLĂDIRE DE ȘCOALĂ PENTRU “GALA GALACTION”?

Filed under: PSD — lucian visa @ 11:35

Nu am să uit niciodată discursul directoarei Popescu Adriana din sedinta Consiliului Local din 2016: https://www.facebook.com/ozzy.weekender/videos/2263927903633378/

Nu eram consilier local, nu aveam nicio treabă cu politica, nu am înțeles atunci, nu înțeleg nici acum, cum de este posibil să se cheltuie zeci de milioane de euro pe proiecte mai puțin utile, iar acestei școli să nu i se construiască o clădire unde să-și desfășoare activitatea.

Am învățat clasele primare la Școala Veche, cu dna învățătoare Bițan. Țin minte că ne-a căzut tavanul în cap, prin 1982.

Clasele 5-8 le-am învățat în clădirea Liceului nr.2, actualul Liceu Economic. Cursurile s-au ținut după amiaza, după ce liceul își termina orele. Iarna mă întorceam pe întuneric acasă.

Consilierii locali care erau pe funcții în 2016 au dat din cap în acea ședință, au aplaudat și au alocat buget pentru mansardare. Primarul a fost mai malițios, s-a apucat să atace verbal părinții veniți în ședință.

Cu această amintire, la începutul lunii Martie 2016, am spus unui prieten că m-am hotărât să ajung în Consiliul Local, pentru că este singurul mod în care pot să le deschid ochii “edililor” și pentru ce are are nevoie cu adevărat municipiul nostru. Nu cunoșteam pe nimeni din politică, erau mulți din politică care așteptau la rând, de ani buni, să candideze consilieri locali. Mi-am făcut un plan și l-am îndeplinit. În două luni am ajuns consilier local, iar la prima ședință de investire am fost propus viceprimar.

Și ce am făcut cu asta?! Din păcate, cei care au ajuns la putere s-au străduit și mai determinați să ruineze Mangalia. Probleme importante, pe care le are orașul, mi-au dat de luptă: bezna de pe străzi și din stațiuni, bălăriile care au năpădit municipiul încât devenise o junglă, etc. Am învățat administrație, pentru că trebuie să te pricepi, dacă vrei să faci ceva. Sincer să fiu, în consiliul local avem și un profesor care predă la această școală, într-o relație de obediență față de primar, eram convins că se va strădui pentru școala “Gala Galaction”.

Primul lucru pe care l-a făcut după alegeri a fost să voteze tăierea fondurilor alocate asfaltărilor, obținute prin inițiativă cetățenească (petiție semnată de 5% din populația cu drept de vot), cât și fondurile alocate școlilor.

Am prins configurarea a două bugete, cel pentru anul 2017 si cel de anul acesta. În 2017, datorită unei administrări precare a proiectelor sale, primarul a pierdut fondurile europene. Consecința a fost că a îngropat financiar municipiul nostru. Am ajuns să tăiem iarba în Mangalia prin voluntariat.

Primarul a susținut mereu că nu există posibilitate să i se construiască școlii “Gala Galaction” o clădire pentru cursuri sau o sală de sport, acolo unde se află școala în prezent. Soluția pe care o propun este simplă și eficace: există teren, doar că primăria nu a fost în stare să vadă.

Centrala termică din spatele școlii are o clădire destul de mare ca întindere. Utilajele folosite de centrală s-au modernizat, centrala termică are nevoie doar de 20-30 mp ca să-și desfășoare activitatea. Am identificat lângă panourile solare un spațiu unde s-ar putea construi o nouă centrală, cu costuri mici.

Intre centrala termică și gardul școlii se află un teren cu taluz și câteva garaje. In continuare se află o clădire veche, pe care am reușit să o dăm școlii în folosință anul trecut, prin HCL. […]

Terenul centralei termice, taluzul existent până în gardul școlii, plus terenul clădirii vechi care a fost dată în folosință școlii, cumulează spațiu de ajuns pentru a se construi o clădire mare si frumoasă pentru cursuri, plus o sală de sport.

Nimeni din primărie nu a văzut o astfel de soluție, zice viceprimarul. Soluția este simplă și eficace. Dacă se face intrare și pe partea cealaltă, nu vom mai avea ambuteiaj de trafic pe șoseaua Constanței.

La Dezbaterea Publică pentru bugetul 2018 am fost singurul participant. Singur cu propuneri. Am fost prezenți: subsemnatul, reprezentanții primăriei și presa:
https://www.facebook.com/ozzy.weekender/videos/2268430109849824/

Ca să fiu drept, la un moment dat a venit și consilierul Ciuraru, dar, ca de obicei, pe post de ficus, pentru ca in 2 ani de cand este consilier local nu a avut nicio propunere sau niciun amendament.

Dezbaterea Publică este oficială și obligatorie, face parte din procedura prin care se constituie un buget. Cetățenii pot participa si pot propune alocări bugetare pentru rezolvarea problemelor municipiului.

În această ședință am cerut alocare de buget pentru demararea documentațiilor în vederea realizarii unui proiect pentru construcția unei clădiri de cursuri și sală de sport pentru școala “Gala Galaction”.

Nu s-a întâmplat la întocmirea bugetului, am revenit cu solicitarea la rectificarea bugetară și s-a stabilit în ședința consiliului local, specificat și în procesul-verbal, că se va efectua un studiu de fezabilitate, in vederea realizării unui astfel de proiect, pe care l-am solicitat:

https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1030896617058285/

Pe moment, fiind dornic să obțin acest prim pas în vederea rezolvării situației școlii “Gala Galaction”, de a nu se mai învăța în două schimburi, nu am realizat că a existat o opunere în consiliu, chiar de la consilierii Ciuraru Valentin și Mihai Sorin. Vizionând filmarea ședinței, am remarcat că s-a încercat o împotrivire, dar fiind surprinși de idee, nu au găsit motive logice să justifice împotrivirea, decât că ar trebui să mă duc mai întâi cu ideea, de parcă CNI, Guvernul sau Ministerul Fondurilor Europene aprobă idei, nu proiecte.

Dacă primăria va face documentația pentru acest proiect propus de subsemnatul, consilier local al municipiului Mangalia, am încredere că se va obține și finanțarea.

Cu respect și iubire pentru orașul meu,
MENABIT OZGHIUN, aka OZZY.

mangalianews.ro

45 Comments

 1. Bravo, un LIKE pentru proiect.

  Comentariu by nabuco — 26 martie 2018 @ 19:12

 2. De la r paraschivescu citire ,,În fine, locuitorii oraşelor Cairo, Sofia, Mangalia şi Vama Veche se numesc „cairoţi”, „sofioţi”, „mangalioţi” şi „vamaioţi”, chiar dacă unii ar fi tentaţi să atribuie terminaţiei „oţi” o nuanţă vag sau profund peiorativă, inspirată probabil de substantive ca „hipioţi” şi „mafioţi”. E o falsă impresie, denumirile acestor locuitori nu au absolut nimic peiorativ. Pur şi simplu acestea sunt formele corecte.’”
  Poate citesc si moldovenii

  Comentariu by Mangaliotu — 26 martie 2018 @ 20:06

 3. Pt 2:
  Sau așa: https://dexonline.ro/definitie/mangaliot

  Comentariu by Ozzy — 26 martie 2018 @ 21:43

 4. https://www.replicaonline.ro/doua-strazi-din-eforie-vor-fi-reabilitate-cu-fonduri-europene-350292/

  Comentariu by nabuco — 26 martie 2018 @ 22:42

 5. Bengalez , Galez , Maltez, Francez , Japonez Mangalez
  Saturnian , Venusian , Parizian , American Mangalian
  Ostrogoti , Fanarioti , Mangalioti
  Teleormanean ( tot aștia fir ar ) , Limanean , Mangalinean

  Comentariu by Salam — 26 martie 2018 @ 22:57

 6. Am discutat cu mai multe cunostiinte. Desi exista si cazuri izolate, majoritatea apreciaza activitatea in cadrul Consiliului Local si nu numai, a domnului Menabit OZGHIUN. Asa este, inainte de organizarea de spectacole, avem nevoie de scoli si gradinite, inainte de a achita onorarii injuste catre diverse firme de avocatura, prioritare sunt spitalele. Din motive greu de inteles, administratia locala actuala, cu sprijinul majoritatii consililierilor marioneta PNL si tacit al unora din opozitie (unde au disparut domnul Paul Foleanu sau domnul Dragos Bociog!?), a decis ca altele sunt prioritatile. Deasemenea au hotarat ca cetateanul urbei, fie el persoana fizica sau juridica, este doar un simplu CNP sau CIF care nu are decat obligatia de a contribuii la bugetul local, fara alte drepturi.
  Intrebarea noastra, a oamenilor de rand, este: de ce aplicati politica strutului domnilor consillieri? atunci cand prin fals(fara analiza publica) adoptati HCL care sa taxeze si impoziteze nelegal terenurile din intravilan? Si de ce nu, acum cand tota povestea a fost demascata si este publica, nu intreprindeti masurile necesare remedierii situatiei ?

  Comentariu by Cobe — 27 martie 2018 @ 7:43

 7. Prin 1935, la Munchen, membrii partidul nazist au făcut un jurământ colectiv. Au jurat împreună fidelitate și obediență totală lui Hitler.

  Comentariu by lucian visa — 27 martie 2018 @ 8:57

 8. e simplu.intereselor personale o dicteaza.si cum ei s au ales consilieri pentru interesul lor si numai al lor e natural.foleanu nu mai are motivatie:( a imbatranit, nu mai e conu sa l impinga de la spate?) bociog numit consilier pe banii socrului el nestiind pana acum cativa ani unde io mangalia pe harta si a vazut interesele realizate.restul cum se spunea mai sus.juramant de credinta cu specificatia sa mmanaca si gura noastra ceva chiar si numai o firimitura.

  Comentariu by wow — 27 martie 2018 @ 10:13

 9. Da bai nenea Ozzy poate tu esti bine intentionat dar din pacate in legislatia romaneasca primarul are foarte multa putere, iar daca are si consiliul local nu ai ce sa-i faci.Tzara e prost facuta-cacatzii fut in loc sa puta!. E ”interesant”ca psdeul nu l-a ”curentat ” pe raducu pana acum ,ptr. ca motive exista cacalau.Panimaiesi? Capisci?

  Comentariu by mangaliot — 27 martie 2018 @ 11:14

 10. Pt 9:
  Indiferent câți nemernici se adună, pot fi 11 consilieri sau 1000 de consilieri, legea este aceeași indiferent de numărul lor. Ceea ce consideri dta strădanie inutilă, pentru mine înseamnă mutarea unor piese intr-un joc de inteligență. În timp, vor duce la o consecință sigură. “Frumusețea este în ochii celui care privește”.
  Vedem lucrurile diferit, pentru că unghiul de vedere este diferit. In Miorița lui al nostru îi spune năzdrăvana ca cei doi vor sa mi-l omoare, îi dă sfat să-și țină alături ș-un câine mai bărbătos. Iar al nostru ce face? În loc să-și ascută cuțitele, își caută locul de mormânt. Vii cu astfel de idei din posibile 2 posibilități: fie esti un emo mioritic, fie esti un nemernic care vrei sa răspândești ideea asta. Am mai dat citatul acesta: Cine se comportă ca un sclav, va fi tratat ca un sclav.

  Faci aici elogii pentru o pretinsa infinita putere a primarului, pe când săracul de mine, doar cu bune intenții, fără averea și tot mecanismul pe care ti-l dă puterea de a decide anual cheltuiala a milioanelor de euro ale bugetului local, pricăjitul și Don Quixotele de mine, nu am reușit nimic, decât să-l fac să se trezească cu transpirații reci cu gândul la ce am mai aflat si ce am mai făcut, întrebându-se în fiecare dimineață dacă aceea este ziua când i se prăbușește tot universul.

  Cu toți banii, cu tot statutul oferit de functia de primar, cu toate cele cu care îl lauzi, totuși i s-a pus pata pe un amărât de consilier, care nu are ca instrumente de luptă decât adevarul, intențiile bune și o capacitate de cognitie.
  “Așadar, îi recomand, cu căldură, domnului consilier Menabit să renunțe la dezinformări și să caute alte metode de a ieși în evidență, pe Facebook. Dacă vrea să arate că îi pasă de Mangalia, îl invit să facă, personal, în calitate de ales local, demersurile necesare pentru ca Guvernul PSD-ALDE (pe care îl girează) să finanțeze construcția unei săli de sport… Nu ar însemna că face treaba primarului, ci că își face fix treaba pentru care a fost votat.”- scrie primarul tău, pe care il venerezi din interes: dacă pare slab, te-ai dus si tu pe copcă.
  In alta postare scrie: “Anul trecut, în campanie, un pseudo-politician PSD, făcut consilier „noaptea, ca hoții”, scotea lumea în stradă, pe Facebook, cu celebra minciună a „zidului de 3 metri” de pe Aleea Teilor.”

  Ori apogeul puterii îl dovedește când scrie scrisori populației: “Fac apel la cetățenii de bună credință ai Mangaliei, să nu plece urechea la intoxicările unor politicieni care, pentru interesele lor, au fost în stare să lase orașul în frig, în miezul iernii, iar acum folosesc frânturi de adevăr pentru a construi un imperiu al minciunii, dezinformării și manipulării politice.”
  Așa disperare la un om pe care vreu să ni-l prezinți puternic? Insiști că activitatea mea e initilă, dar te contrazice chiar el, răducu.
  Ar fi trebuit eu să simt vreo satisfacție (vezi in filmarea cu propunerea pentru proiectul pentru clădirea de școală), când alde profesorașul vândut și schizo-vali au sărit din reflex la gâtul meu, băiatul de mingii al mincinosului le-a dat câte una peste bot și a executat propunerea mea, fără să mai crâcnească nimeni?
  Aici e vorba despre putere si șmecherie? Despre care o are mai mare? E vorba despre Mangalia și cum să facem ceva, sa nu ne mai manifestam emo-mioritismul, să ne ascutem cuțitele si sa ne luam alături si-un câine mai bărbătos.

  Dacă nu esti dintre nemernicii Ungureni, vrânceni, si esti doar emo, doar mioritic, du-te de caută mormântul, dar in liniște, mai tacă-ți balada aia de kko!

  Capisci?

  Comentariu by Ozzy — 27 martie 2018 @ 12:27

 11. V-ați molipsit de la ministru Daea !

  Comentariu by lucian visa — 27 martie 2018 @ 13:12

 12. Nea Vișa:
  atâta poți = asta dai

  Comentariu by Ozzy — 27 martie 2018 @ 14:00

 13. Oamenii inteligenți au simțul umorului.

  Comentariu by lucian visa — 27 martie 2018 @ 14:55

 14. Și nu-l aveți?

  Comentariu by Ozzy — 27 martie 2018 @ 16:22

 15. Nu are rost să continuăm cu glume din ce in ce mai subtile, ne pierdem de la subiect. Dacă nu vă place comparația cu Miorița, pentru că vă loviți Daea în minte, cu mioarelor su pasaricile lui, o să mă refer că românul nu mai scapă de mentalitatea de emo.

  Emo … emo…
  Cu comparația cu emo, dispare Daea de la dumneata din minte, dar apare mincinosul la mine in minte…

  Comentariu by Ozzy — 27 martie 2018 @ 16:40

 16. Totul devine putin prea subtil pentru tine, Ozzy… umorul presupune si multa inteligenta.

  Comentariu by Anonim — 27 martie 2018 @ 16:40

 17. Pt 17:
  Te-ai pomenit afirmând că aș fi lipsit de inteligență să pricep? Am plusat cu răspunsul. Dacă nu i-ai priceput umorul, ti-a depășit dtale nivelul de inteligență. Eu nu că nu am priceput, ci am plusat la subtilitate. Nu a devenit “prea subtil” pentru mine, nu are cum logic, din moment ce am dus-o eu in zona subtilității.

  Unii oameni se lovesc de cuvinte atât de tare și atât de ușor, încât pierd ideea întreagă, care este mai importantă decat reprezentarea unui cuvânt. Mioriță -> oaie -> Daea-> Ha Ha Ha!

  De asta am scris: atâta poti=asta dai.
  In sensul ca atât a avut de spus. Ma așteptam la mai mult.

  Comentariu by Ozzy — 27 martie 2018 @ 17:06

 18. Tatare, nu te chinui sa intelegi balada Miorita ca nu ai cum ! Prin sangele tau curge ceva ce nu are legatura cu poporul roman, asa ca te rog frumos sa nu ne mai jignesti conceptiile de viata si mai ales cele de moarte ! Du-te, puneti carnea de cal sub sa si taie-o in Crimeea. Ah, scuza-ma , nici acolo nu mai ai loc ! Ai facut-o de oaie…..

  Comentariu by Anonim — 27 martie 2018 @ 19:40

 19. Daea…nu se numeste Dolly ! Sau,poate ca s-a stabilit la ultimul congres sa poarte toti aceast nume !((dupa cum se vede e unu’ si p’aci) „Vreti sa mai fiu presedintele vostru ?”- Beeee ! (clonare in toata regula !) Daea,”lucreaza” la lansarea „mielului virtual” care poate fi share-uit.Nu discutăm și despre cașcaval. -Olguța de la Craiova

  Comentariu by I.S — 27 martie 2018 @ 21:02

 20. Si uite asa s-au adunat in stana Romaniei toate oile (Dolly) si printre ele e si unu’ Dragnea,de-si zice si el…oaie ! https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/10530897_956143287757754_7574392587756303929_n.jpg?_nc_cat=0&oh=acf82718c5ef142befed4dffc2f408f6&oe=5B3E00C4

  Comentariu by I.S — 27 martie 2018 @ 21:18

 21. Tătare, am observat de mult: din lipsă de ocupație scrii. Orice. Nici nu mai contează dacă sunt proiecte fezabile, daca se pot implementa, daca se pot finanța….tu scrii. Măi, băiatule, împrumută măi ceva realitate zilnică. E chiar necesar. Trezeste-te!

  Comentariu by Anonim — 27 martie 2018 @ 23:17

 22. Si apropos…Mangalia are bază materială pentru educație(clădiri) pe care stau lăcăte la intrare. Înainte să propui construcții noi vezi poate poti face ceva cu cele existente. Coboară de pe marțoaga pe care te-ai cocoțat. Iți stă prost. Fii puțin deștept. Vezi că NU e de ajuns să te crezi.
  Pericle

  Comentariu by Anonim — 27 martie 2018 @ 23:25

 23. 22 e Ciuraru. Nu am ce să comunic cu un ficus.

  Pt 18:
  Balada Miorița versus balada lui Toma Alimoș.

  Poveștile din folclor sunt pilde. In unele se povestesc fapte admirabile, pentru a dezvolta în om simțul dreptății, curajul, corectitudinea… alte povești din folclor sunt pilde care îți arată ce nu este bine, să nu faci la fel. Cum este Proatia Omeneasca de Ion Creangă (nu-i folclor, este opera literară cu autor, dar este un bun exemplu). Nu cred ca te învață sa faci la fel ca toti prostii din poveste, este o satira.

  Balada Miorița versus Balada lui Toma Alimoș
  Miorița o știi: in loc sa fie viteaz, o face pe emo si-si cauta mormântul. Daca dta crezi ca este o virtute si nu o pildă, inseamna ca nu ti-a părut rău de ciobănaș și esti un nemernic.

  Balada lui Toma Alimoș este de fapt preluată de la tătari, balada Hanului Atlamoș (tatar Atlamâș, latinește menționat Athalamos), ginerele lui hanului Hoardei de Aur, Kutlu Buga. In 1345, de capul lui, hanul Atlamoș atacă in Transilvania si comitete secuilor, Andrei Lackfi (in 1356 ales voeivodul Transilvaniei) vine cu armata si cere un parley (o negociere înainte de lupta). In balada Toma Alimoș:
  “Ședea Toma Alimoș,
  Boier din Țara de Jos;
  Ședea Toma cel vestit
  Lângă murgu-i priponit
  Cu țărușul de argint
  Bătut negru în pământ;
  Și pe iarbă cum ședea,
  Mândră masă-și întindea
  Și tot bea și veselea
  Și din gură-așa zicea:
  — Închinare-aș și n-am cui!
  Închinare-aș murgului,”
  Pe atunci tătarii credeau in Tengri, nu erau inca musulmani.
  Deci Alimoș era din țara de jos:
  “— Alei! Toma Alimoș,
  Boier din Țara de Jos,
  Ce ne calci moșiile
  Și ne strici fânețele?”
  Și venise peste ei. Așa erau vremurile, si lui Ștefan cel Mare când nu-i mai ajungea chenzina prăda Galitia, Polonia Lituaniana, Transilvania, Țara Românească. Așa era in tenis.
  Andrei Lackfi in balada este Manea slutul și urâtul.
  “Dă-ţi mânia după spate,
  Ca să bem în giumătate.
  Manea cu stânga lua,
  Cu dreapta se înarma,
  Că pe Toma mi-l tăia..”

  Adică in timpul soliei de negociere, pe ascuns il taie pe Alimoș/ Atlamoș
  Ce face Alimoș? Își alege mioritic mormântul? Nu. Are mațele pe afară si tot se dă în luptă. Emo ăla din Miorița doar ce a auzit de la oaie ca ăilalți complotează si deja s-a întins la pământ sa moara.

  “Alelei! fecior de lele!
  Căci răpişi zilele mele!
  De te-aş prinde-n mâna mea,
  Zile tu n-ai mai avea!
  Şi cum sta de cuvânta,
  Maţele şi le-aduna,
  …………..
  – Tăiatu-m-ai tâlhăreşte,
  Fugitu-mi-ai mişeleşte.
  De te-as prinde-n mâna mea,
  Zile tu n-ai mai avea!
  Stăi pe loc să ne-ntâlnim,
  Două vorbe să grăim,
  Două vorbe oţelite
  Cu paloşele grăite!”

  Tătarul (Toma) Alimoș avea sânge în instalație, rănit mișelește s-a dus după Lackfi sa-l taie, dar in realitate e prins si moare. Lackfi îi spânzură leșul.

  Din păcate, la preluarea baladei, au introdus tot un final mioritic, fiind o formă de a forma o conștiință țăranului de om împăcat cu soarta sa:
  “Iar când sufletul mi-oi da,
  Când nu te-oi mai dezmierda,
  Din copită să-ţi faci sapă,
  Lângă ulmi să-mi faci o groapă,
  Şi cu dinţii să m-apuci,
  În tainiţă să m-arunci,
  Ulmii că s-or clătina,
  Frunza că s-a scutura,
  Trupul că mi-a astupa.”

  Si astazi, poporul român implementează aceeasi balada: “Șantierul sa ajungă la fier vechi! Nu putem face nimic ca Radu să nu mai distrugă Mangalia! Ozzy esti bine intenționat, dar degeaba!” Etc.

  Eu am crescut citind Republica lui Platon, filozofiile lui Aristotel, conversațiile lui Socrate cu Glaucon despre cum se conduce o cetate, am crescut cu moralitatea că este onorabil cel care luptă pentru dreptate si corectitudine.
  Spre deosebire de moralitatea grecilor homerici – o moralitate intemeiata pe eroism si desavarsire – in contrast, moralitatea Mioriței e cea care transforma persoana cea mai mediocra si lipsita de orice fel de entuziasm sau de realizari, intr-un exemplu moral. Persoana care nu realizeaza nimic cu sau in viata ei, cu exceptia evitarii „pacatului”, isi castiga locul in rai, in timp ce persoana creativa e „imorala” pentru ca nu isi accepta locul in „turma”. Cu alte cuvinte, baladele emo gen Miorița sunt doar „mecanisme de nivelare” a umanitatii de care se folosesc cei slabi si cei mediocri pentru a dezavantaja spiritele talentate si puternice.
  Există o mulțime de balade eroice. Dar comuniștii au implementat in cultura poporului român doar balade emo, pentru a ucide noțiunea de conștiință liberă și pentru a frânge pornirile vitejești, românul să-și accepte soarta fara crâcnire. Si comuniștii, si domnii care-si cumpărau domnia sa jecmănească norodul.
  Prin definiția sa: Balada populară relatează o acțiune eroică sau fapte neobișnuite din trecut.

  Intre Miorița și Alimoș, prefer pe Alimoș.
  Miorița este balada celui care se comportă ca un sclav si sfârșește ca un sclav.
  Știu că avem mentalități diferite, rămâi tu cu Miorița ta, iar eu cu Alimoșul meu.

  Comentariu by Ozzy — 27 martie 2018 @ 23:39

 24. Erată: comitele secuilor

  Comentariu by Ozzy — 27 martie 2018 @ 23:42

 25. Tătare, parafrenia e boală grea. N-ai nicio șansă de vindecare.

  Comentariu by Anonim — 27 martie 2018 @ 23:56

 26. Din comentariile jignitoare, 70% sunt ale lui Ciuraru si vreo 20% ale lui Colgiu.
  Pe postarea asta are doar Ciuraru. Auzi la el, că e mangaliot…

  Vali, vrei sa-i mai dau drumul o tură la sondajul ăsta?
  https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/697066243774659/

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 0:04

 27. Si Vlad Tepes era tot tatar probabil ..

  Comentariu by Spanky — 28 martie 2018 @ 0:10

 28. Mai, tatare ! Inainte sa-ti apara neamul pe pamantul asta, prin regiunea asta existau getii. Care erau cei mai viteji si mai drepti oameni de pe pamant ! Plecau la lupta si la moarte , razand, pentru ca stiau ce e dincolo de ea. Asa ca mai incet cu emo ala si cu neamul tau de jefuitori si violatori. Nu ati rezistat de-a lungul istoriei si tot timpul ati ravnit la bunul altuia. Ciobanul ala, din Miorita, tot get/dac este dar tu nu stii de astea. Nu se numeste fatalism ceea ce face el , este altceva, un secret, la care nohaiul din tine nu are acces si nici n-o sa aiba vreodata. Ca orice semierudit ce esti , te bagi in toate si crezi ca la stii pe toate. Nu vei ajunge nici macar sa-i mananci branza acelui cioban din Miorita !!

  Comentariu by Ala de la nr. 28 — 28 martie 2018 @ 0:26

 29. Asta e jigodism ce faceți voi, sa o dați de la clădirea de școala pentru Gala Galaction intr-un atac discriminatoriu, dar mai ales greșit din ignoranță.
  Si am sa va explic puțină istorie.

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 2:57

 30. Nu. Vlad Țepeș a trăit la turci. El si frate-sau au fost naturalizați la otomani. Te

  Dar Dimitrie Cantemir se trage din Cantemir Mîrza Bey, hanul tătarilor din Buceag. Care era han peste tătarii din Moldova, Buceag și Dobrogea. L-a bătut pe Șahin Giray al Crimeii la Babadag, apoi l-a urmărit și a asediat Bakhcisaray. Cazacii au salvat pe Hanul Crimeii.

  Tătarii din Dobrogea nu se trag din Crimeea, ci invers.
  În 1242, tânărul Nogai este lăsat în Moldova cu 1 tumen (10.000 razboinici manguți/mansuri), contingent de apărare contra francilor (imperiul romano catolic, incluzând si regatul Ungariei) si contra bizantinilor sau contra țaratului vlah al Asanestilor (cu capitala la Trnovo).
  In 1265, generalul Nogai își muta capitala la Saqci (Isaccea), in Dobrogea. Înainte supremația tătară, pe teritoriile Țării Romanești si Moldova era Cumania Neagră, care se întindea peste Galitia ucrainiană, Crimeea, Azov, pana la Volga. Cumani zic latinii, qifșaq/kypchak zic arabii.
  Limba tătară dobrogeană si crimeana este limba kypchak-cumană. Dă-i Codex Cumanicus unui tătar din Dobrogea si înțelege tot. Tătarii kazanezi, astrakhanezi, mishari, bașkiri, etc. vorbesc limba bolghara (bulgara aia turcică, pentru ca vecinii nostru slavi au rămas cu numele de bulgari doar pentru ca asa era numit teritoriul, l-au atribuit pentru ca tătarii bulgari au fost elita imperiului bulgar, asa cum vlahii si-au atribuit numele de rumuni – cei care se trag din Rum, adica Romania, cum se numea imperiul bizantin. Ion Neculce scrie: “Vorbim râmlenește pentru că de la Râm ne tragem.” Râm pe graiul vlah, Rum zic arabii si slavonii, Romania e denumirea oficială. Nu are treabă cu Roma lui Traian, ci cu romeii bizantini).

  Deci cum de vorbesc tătarii dobrogeni cumană?
  Mongolii înving pe cumani la Kalka in 1223, care împreuna cu rușii au vrut sa oprească invazia. Koten a fugit in Ungaria si vreo 40.000 de familii de cumani au fost creștinați.
  Cand in 1265 Nogai s-a mutat in Dobrogea, 7 clanuri cumane/kypchak s-au unit sub stindardul lui, pentru ca nu agreeau hanii Hoardei de Aur. In plus, Nogai era un fel de Isarescu pentru Saray, capitala Hoardei de Aur, bătea monezi la Isaccea. Nogai stăpânea peste Bulgaria, Țaratul de la Vidin, Serbia, Țara Românească, Moldova, Basarabia, Buceag, Ucraina, Crimeea. Deci taxa toată Gazaria genovezilor, care însemna Cetatea Albă, Chilia, Isaccea si toate porturile din sudul Crimeii pana la Tana, in Azov.
  Clanurile cumane i-au dat o armata redutabilă, deoarece cumanii știau cu bătaia, si asta l-a facut pe Nogai conducătorul de facto al Hoardei de Aur, care stăpânea un teritoriu mai mare de 4 ori decat Europa.

  Nogai a pus pe Terter (cuman) țar al Bulgariei, pe Șișman (cuman) țar al Vidinului. Pe fiul regelui sârb l-a luați starea la Isaccea, viitorul rege Ștefan Uroș. Fiul lui Terter, Sviatoslav, viitorul țar al Bulgariei, a fost si el ostatic la Isaccea. Ostatic,vorba vine, pentru ca au avut functii in armata lui Nogai si au fost considerați nobili. In Ungaria pe timpul lui Nogai a fost rege Ladislau Cumanul, care vorbea decat cumănește si purta haine cumane. Nobilii de la curtea ungară erau multi cumani. In Crimeea nici nu existau tatari, pe atunci era Gazaria in sud, apoi Principatul de Teodorovo (Mangop). Soția lui Ștefan cel Mare a fost Maria de Mangop.
  După moartea lui Nogai, au fost lupte crâncene in Dobrogea, intre fii lui Nogai si hanul Tokta al Hordei de Aur.

  In fine, si Basarab a fost cuman. La luptele de la Velzbut in Serbia, lupta alături de tatari. Cand regele Ungariei, Carol de Anjou, vine in Valahia si il îngenunchează si Basarab e silit sa-l recunoască suzeran, la înapoiere il prind cumanii (tătarii dobrogeni) in ambuscadă. Avand pe tatari aliati, Basarab are independentă. Cum spuneam, hanul Atlamâș Dobrogei, ginerele lui Kutlu Buga, moare in raidul din Transilvania. In Hoarda de Aur vine la putere generalul Mamai, care cheamă pe tătarii lui Nogai sa se așeze in nordul peninsulei Crimeea, pentru raziile din Rusia si Polonia. Tătarii din actuala Basarabia se muta in nordul Crimeii, care capată de atunci denumirea geografică Yedisan (cele 7 clanuri), iar istoric Tataria Mica. Teritoriul de pe care s-au mutat il lasă lui Basarab, de atunci este numita Basarabia.
  Balik (pește in cumană), tatăl lui Dobrotici, a fost cuman. Țara Cărvunei a lui Dobrotici s-a întins de la Mangalia pana la Varna.

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 2:58

 31. Dincolo, in Moldova:
  Bogdan avea domeniu in Maramureș. Se bășică pe regele ungar cu o treabă, trece in Moldova si alunga pe frații Balc si Sas. Moldova era atunci o marca de apărare pentru Ungaria, unde ungurii au pus secui. Cetățile au fost întemeiate cu nume secuiesti, denumirile actuale sunt dupa denumirile secuilor: Miclăușeni după Mikloshély, Orhei după Vàrhély, Chișinău după Kis-Jenö și Ciubărciu, azi Ciobruci după Csupor.
  Nu era Bogdan o asa mare putere in Europa încât regele ungar sa nu poată să îi dea bobârnace, dar s-a aliat cu hanul Kutlu Buga (bourul norocos) al Hoardei de Aur, care avea tamga un Bour. Astfel, ca sa nu faca război cu tătarii, regele Bela al Ungariei da o bulă ca frații Balc si Sas sa primească compensație domeniile lui Bogdan din Maramureș. Bogdan si-a declarat sub protecția cui este, făcându-si din Bour stemă. Mormântul lui Bogdan este la Radauti, alături de fiu sau Lațcu, iar in mormânt s-a gasit inelul dat de Kutlu Buga (musulman), pe care este inscripționat cu litere arabice tătărești “Allah”. Este singurul inel gasit in mormânt, la degetul domnitorului, trebuie sa fi fost important.
  http://www.newspad.ro/inelul-talisman-descoperit-in-mormantul-lui-bogdan-voda-evaluat-la-un-leu,196514.html
  Stema Moldovei devine bourul, care ajunge si pe stema României.

  Tătarii au avut un rol important, prin protecția lor, la întemeierea principatelor valahe. Altfel, Ungaria se întindea peste ele, cursul istoric ar fi fost altul. Moldova ar fi fost catolica.
  Fiul lui Basarab, Alexandru, trece la religia ortodoxă și ia numele Nicolae.
  Până la Nogai, ortodocșii din Valahia si Moldova țineau de mitropolia de la Trnovo, dar sub protecția tătarilor s-a dezvoltat mitropolia de la Vicina, care a deservit creștinii ortodocși. Vicina se afla pe lângă comandamentul lui Nogai. Dupa întemeierea Valahiei, mitropolia se muta la Curtea de Argeș.

  După ce dintre tătarii cumani-kypchaki, mai ales din Basarabia, se muta la nordul Crimeii, începe tatarizarea peninsulei Crimeea. Hanatul Crimean a fost înființat la 1441, la 180 de ani distanta de la formarea tătarilor dunăreni, de limba cumană.
  Dupa generalul Mamai, care cu acelasi popor a facut o armata pricepută, încât a devenit, ca si Nogai, conducator de facto al Hoardei de Aur, intronand si detronând hani, si a luat toate funcțiile, mai putin pe cea de han deoarece nu era oglan genghisid, vine hanul Edigu.
  In războiul Tokhtamâș-Timur Lenk a luat partea lui Timur Lenk si dupa ce acesta câștiga, se muta cu o parte din tătarii din Buceag, Yedisan, Azov, Kuban la Marea Caspică (actualmente Khazakstan) si întemeiază Hoarda Nogai, care timp de 2 secole deține supremația in zona, inclusiv asupra rușilor. De aceea, limba Khazakstanului este tot limba kypchak-cumană, identică cu a tătarilor dobrogeni. Prin 1960, in Dobrogea se învața tătară cu manuale din “Cazahstan”.

  Referitor la Dobrogea: in Dobrogea nu au fost vlahi. Iti pot da o istorie corecta a Dobrogei. A fost sub stăpânire bizantina, a avut o flota bizantina, dar a fost un teritoriu prin care au trecut multe popoare. Nogai a facut un stat in stat, a avut independenta față de Hoarda de Aur.
  In 1346 interiorul Dobrogei era locuita de tatari, iar pe litoral erau si greci.
  Numele Mangalia este dat de tatari. Cea mai veche harta pe care apare denumirea Pangalla datează după apariția lui Nogai la Isaccea.
  Până la 1878, cand Dobrogea este alipita regatului Romaniei, vlahi au trăit in Dobrogea ca emigranți veniți din Transilvania, Valahia, Moldova, deoarece le-a fost mai bine sub administrație imperială. După 1878, cetățenii dobrogeni au fost cetățeni români, dar fără a avea drepturi cetățenești precum cei restul regatului României. O perioada dobrogenii au dus o viață asuprită, similar cu ce trăiește Mangalia astazi.
  https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1031128813701732/

  Istoria este istorie, e trecuta si nu mai are altă însemnătate decat sa o cunoaștem.
  In materie de istorie, chiar si de cultură universală, am vreo două biblioteci in plus fata de dta (altfel nu ai emite ineptii). Si dta te crezi superior intelectual mie doar pentru ca sunt de alta etnie decat a ta. Asta este lumea pe care o promovezi?
  Aici, in Mangalia, moldovenii, oltenii, tele-oltenii, bucovinenii, moții, bănățenii, etc., sunt etnii conlocuitoare ca si tătarii. Doar ca atunci cand au venit ceilalti, tătarii erau aici. Doar grecii sunt mai vechi.

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 2:59

 32. Mai, tatare ! Nu ma cred superior tie, cine sunt eu sa-ti iau locul intai la prostie ? Dar pot sa observ ca ai mentalitate de ungur, adica tot de ceva aproape de neamul tau. Dupa tine, intai au fost tatarii pe aici prin zona , cand ati venit de unde a intarcat dracu iapa, nu era nimeni pe aici, ba mai mult, voi ati fost liantul aparitiei voievodatelor si cnezatelor romanesti. Ai auzit de pelasgi, agatarsi, daci, geti, carpi, costoboci, sarmati ? Nu cred, pentru ca nici mamica voastra nu era pe atunci ! Ati venit ca jefuitori prin secolul 12 pe aceste meleaguri, v-au placut pamanturile noastre si te dai mare si smecher acum. Ati avut cultura si civilizatie stand in saua calului si v-au curs balele dupa femeile noastre. Cel mai tare rezista ads ca vorba lui Eminescu “ cum venira se facura toti o apa si-un pamant “. Grai oltenesc, tatare !!
  Dar, asta e istorie ! Dobrogea este o regiune cu multe natii conlocuitoare, traim impreuna in buna pace, ne bucuram de aceleasi conditii si incercam sa ne facem viata mai frumoasa. N-am nimic cu tine atat timp cat iti vezi de lungul nasului. Asta se numeste ospitalitate. Si ca o concluzie, tatare ! Stim sa purtam si razboaie, iubim moartea ca pe o sora imbracata in alb si mai stim ca toate sunt in mana lui Dumnezeu ! Nu ne e frica de moarte, nu suntem fatalisti, suntem singurul popor din lume care plange cand se naste un copil si se bucura cand moare cineva ! Asta , este, inca o taina la care tu nu vei avea acces niciodata !

  Comentariu by Ala de la nr. 28 — 28 martie 2018 @ 9:01

 33. Tătare, ai o mare problemă din moment ce peste tot îi pe Ciuraru și Colgiu! Dacă-i și visezi, atunci te domină cu siguranță. Știi ceva, mă doare pe mine în rect de ei şi de tine, dar am o problemă cu mătăluță: să-mi iei milelul pentru că mă botezi de fiecare dată când vreau să te trezesc. Băi, nu sunteți singuri în oraș!

  Comentariu by Anonim — 28 martie 2018 @ 9:02

 34. atata energie irosita pe nimicuri.asta e blogul mangalia si interesant e sa vedem aici realizarile si nerealizarile celor pe care i platim din banii nostri.adica a alesilo0r locali si angajatilor primariei.ozzy a muscat momealasi penca i place gargara a intrat in niste polemici sterile cu neste unii.pe mine la ora asta nu ma intereseaza cine a fadcut acum 1k de ani sau dracu stie cand.ma intereseaza strazile pline de gropi , banii sifonati , incapacitatea si incultura alesilor si numitilor loacali.ca a fost kotak pasa primu aici sau pulea spataru nu ma incalzeste acum cu nimic.hai sa revenim la oile noastre mioritice si sa incercam sa criticam si sa reconstruiim ceva.in special mentalitati.da asta i mai greu. ca suntem un neam de toape.

  Comentariu by wow — 28 martie 2018 @ 9:34

 35. Pt 34
  Puțină cultură istorică nu strică.

  Dau exemplu: in filmarea aceasta https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1030896617058285/, la 3min30secunde schizo-ciuraru spune exact acelasi lucru pe care il spune la pct.22.
  Se referă ca exista clădiri ale învățământului sub lacăt, si ca ar fi o prostie sa vreau clădire pentru Școala 5.
  Pa pe-a mătii, Vali! Escroc ordinar ce ești!

  Astfel de mizerie de om îmi ești încât sub anonimat ma înjuri fe fiecare data in postări consecutive? Esti tâmpit? Aici nu citesc decat câțiva, iar eu folosesc faptul ca anonimatul va face încrezători si aflu ce va mai trece prin cap. De-asta si va întărât.

  Deci sa continui: schizo-ciurarul se referă la căminele de la Liceul 1. Adică ar vrea ca școala gimnazială Gala Galaction sa fie mutată la marginea orașului. Profesorul Mihai Sorin, alt obedient, deoarece preda la Gala Galaction, i-a venit alta idee minunata: Sa se mute liceul Economic la liceul Bănescu, adica sa fie 2 licee la un loc, iar in locul liceului Economic sa mute Gala Galaction. Au facut sedinta in sensul acesta cu toti directorii de scoli, cu primarul, au promis ca vor reabilita căminele de la Liceul Banescu, le-am spus ca or sa facă un mare plici, pentru ca sunt cadastrate si inventariate cu funcțiunea de cămine, iar sa le schimbe functiunea trebuie construite alte scări si alte grupuri sanitare.

  Da-o in pustii de scremere cognitivă, oamenii ăștia chiar sunt nebuni! Face CNI o ditamai sala de sport la Școala 2, cu 180 locuri pentru spectatori, si costa 750.000 euro, pe finanțarea lor, iar primarul hoț, cu votul lui alde schizo-ciuraru si Mihai Sorin aprobă 4 milioane euro împrumut de la bănci comerciale, plătim 6 milioane euro cu dobânda, pentru zugrăvit si reparat casa de cultura. Dar pentru o școala de nota 10, ei nu considera ca merita construită o clădire pentru cursuri. Mihai Sorin își ia salariul de acolo de 18 ani.
  La biserica nu i-a durut la punga sa aloce 3 milioane euro din împrumut cu dobândă, dar pentru o clădire de școala ii doare la punga chiar daca finanțarea este externa si nerambursabila. Mizerabili oameni! Biată Mangalia, pentru că a ajuns pe mâna unor astfel de oameni.

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 11:53

 36. Tătare, ferească Domnul de un bou ca tine la casa omului. Ieși dracului din bula in care te-ai inchis. De fapt, crede ce vrei prostovane. Mă scuzi că te-am băgat în seamă.

  Comentariu by Anonim — 28 martie 2018 @ 12:40

 37. Atât ai avut de zis pe subiect?
  În afară de dovada nemerniciei tale, ne mai prezinți ceva?

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 13:56

 38. Vă rog să terminați cu discuțiile pe lângă subiect și cu jignirile. Îmi cer scuze că am adus în discuție pe ministru cu pricina.

  Comentariu by lucian visa — 28 martie 2018 @ 14:48

 39. Dle Vișa, a fost doar un test. De cateva luni un bleg tot aduce injurii si jigniri, sub anonimat. Dta le tolerezi.

  Cum am răspuns la fel, ti-ai amintit ca ar trebui ca admin sa nu permiți jigniri fără asumare.
  Ori iti lași blogul sa fie can-can si ne înjuram toti, premiem pe cel mai haios sau pe cel mai inspirat… ori administrezi cu același taler.

  De altfel, poti sa ții partea cui vrei, poti sa lași pe dinamoviști sa înjure pe rapidiști, iar cand răspunde un rapidist la fel sa iti amintești ca trebuie păstrată decenta in exprimare. Asta face ca blogul sa fie dinamovist si il tratez ca atare.
  Până să răspund, schizo-ciurarul (schizo e si ceva pozitiv, nu doar negativ!) sub umbrela anonimatului s-a luat de neamurile mele, de etnia mea, de hobby-urile mele, de orice… Nemernicie!
  Pentru nemernicia asta nu-i fac eu nimic. Decat am să-l arăt lumii, ce fel de nemernic are PNL consilier la Mangalia, care scrie anonime la serviciu doamnelor din învățământ, celor care lucrează in armată, că fac politica pentru ca s-au plâns de bezna sau de gropile din asfalt. Povestiri adevarate, nu mizeriile lor.
  De blegul celălat se ocupă alții:
  http://www.atacdeconstanta.com/articole/10058-dorinel-colgiu,-păpușarul-care-l-mânuiește-pe-cristian-radu.html

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 16:34

 40. Eu nu sunt milițian de blog. Vă rog și atât. Nu vreau să cenzurez. Am mai tăiat comentarii jignitoare, dar rar. Mai ales pe teme sexuale, familiale sau jigniri de joasă speță. Dacă apari aici, atunci trebuie să fi ”pregătit” de porția de înjurături a postacilor de serviciu.
  Important e ce scrii tu. Dacă te înjură, înseamnă că ai dreptate. Un sfat, nu mai răspunde la jigniri, ci doar la argumente.

  Ai observat poate că nu cenzurez nici jignirile care mi se aduc. Blogul acesta a rezistat tocmai pentru că fiecare a putut să-și spună punctul de vedere, chiar și rău intenționat. În plus nu am timp și nici chef să fac pe milițianul de blog. Aș face și cenzură, dar atunci la discuție ar trebui să participe lideri de opinie ai Mangaliei și politicieni locali. Dar cum ei în general adoptă politica struțului, atunci intrarea e liberă.

  Am preluat și link-ul tău într-un articol nou.

  Comentariu by lucian visa — 28 martie 2018 @ 17:00

 41. Ai inceput sa plangi , tatare ? Tu esti plin de jigniri si invective dar cand iti face unul pocinogul incepi sa plangi ca un copil ? Sa stii ca a ciobanului din Miorita este mai mare, na, ca sa te si oftici ! Si cand mai scrii ineptii la adresa culturii si civilizatiei noastre , sa ne spui si noua ce fumezi si de unde faci rost de ele. Ai pierdut trei sferturi din electorat din cauza asta.

  Comentariu by Anonim — 28 martie 2018 @ 17:26

 42. Pt 41:
  Socrate: Ce este mai important, Binele sau Adevărul?

  Pt 40:
  Dle Vișa, nu v-am cerut să cenzurați. Nu am crescut pe balcon, să mă impresioneze huliganismul nemernicilor. (Nu jignesc, e chiar constatarea mea, ma refer ad-literam)
  Doar vroiam să scot un adevăr de la nemernic.

  Si explic: Dacă ignorantul insistă ca sa nu se faca clădire de școala pentru Gala Galaction pe locul indicat, pana si in cercul lui RC e un nimeni, pe care nu-l bagă in seamă, să-i spună că am adus posibilitatea de a se construi, ca este fiabil. Dacă nici ai lui nu-l bagă in seamă… știm că e ficus mort.

  Comentariu by Ozzy — 28 martie 2018 @ 17:57

 43. Adevarul e ca pe aici erau numai tatari. Decebal a venit mult mai tarziu din Mongolia fugarit de chinezii care voiau teritoriul. I-a fugarit pe tatari in Crimeea , Kazahtan si dincolo de Carpati unde s-au transformat in unguri. A ramas insa cultura de Han-mangia ( adica hanul care manglește ) de unde și numele de Mangalia. Odată cu ei au fugit și gepizii , cumanii și pecenegii ( aștia din urma au ramas in Pecineaga ,de unde si denumirea comunei ) , tatari ramanand și la Tătaru și la Hagieni. De fapt hagieniul nu se numea asa dar denumirea a fost ramasa de la invazia macedonenilor si pusa de viitorul rege Hagi proorocit inca de atunci ca se va naste. Ulterior Traian a cucerit temporar teritoriile , dupa care a inceput istoria pe care o știm. I se spune istoria moderna a Romaniei care este de fapt un stat utopic , puterea fiind ca si pe timpuri ale baronilor care conduc in realitate carteluri zonale. Recent o ciocnire violenta intre baronul de Teleorman si cel de Constanta a dus la exilul ultimului pe insula Madagascar , situatie de care incearca sa profite miscarea de eliberare din principatul Mangalian . Aceasta este deturnata inteligent tot de un tatar care pentru a creea confuzii si-a luat un nume englezesc ,, Under Cover ,, probabil albumul Memoirs of a Mad Man,, reprezentandu-l cel mai bine. Adevaratii eliberatori Leonard inima de Leu , Hârciog Dragoș Vodă , Iancu Jianu vânâtorul de Gunoaie , sau Viereanul cu pumn de argint stau cuminti asteptandu-l sa termine benzina.

  Comentariu by Herro Dot ( atul) — 28 martie 2018 @ 21:53

 44. Big like

  Comentariu by Anonim — 29 martie 2018 @ 10:05

 45. @ 41
  Care ”noastre” mai anonimule. Te consideri ceagau deci nu ai treaba cu Miorita, iar de cand esti in gasca mincinosului nu ai treaba nici macar cu minimum de bun simt ce ar trebui sa caracterizeze un om.

  Comentariu by Marian Vasile — 29 martie 2018 @ 11:46

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress