Politica locală

20 martie 2018

Consilierul local ameninţă cu instanţa şi acuză că a fost încălcată legea. Moroianu şi vila din Olimp: dedesubturile SCANDALULUI pe tema taxelor şi impozitelor

Filed under: administraţie publică,ALDE — lucian visa @ 10:27

Continuă războiul din sudul litoralului, cu acuzaţii grave şi premisele unor procese şi chiar plângeri penale. De câteva săptămâni, consilierul local ALDE Nicolae Moroianu insistă că taxele şi impozitele aferente anului în curs au fost stabilite cu încălcarea legii, în timp ce reprezentanţii Primăriei Mangalia declară că totul este şi legal şi a trecut şi de dezbaterea publică, nu doar de votul aleşilor locali.

Încrâncenarea lui Moroianu a fost pusă chiar pe seama unei „răfuieli personale”: „Domnul consilier are o problemă personală pe care nu reuşeşte să o rezolve aşa cum doreşte dumnealui. Acesta este adevăratul motiv pentru care critică orice iniţiativă a primarului”, susţin reprezentanţii Primăriei Mangalia. În replică, Moroianu susţine că problema taxelor nu are nici o legătură cu vila sa din Olimp – căci aceasta este „problema personală” invocată de subalternii primarului Cristian Radu – şi, mai afirmă consilierul ALDE, se va adresa instanţelor de judecată!

Consilierul Nicolae Moroianu susţine că modificarea impozitelor în sensul majorării pentru cei care deţin terenuri, dar nu au construit de ani de zile nimic pe ele, este nelegală. „Dacă Prefectura Constanţa nu s-a sesizat încă privind acest impozit, aşa cum ar fi trebuit să o facă, în prima şedinţă de Consiliu Local Mangalia voi merge cu un proiect de revocare a respectivei hotărâri. Ce explică ei (reprezentanţii Primăriei Mangalia – n.r.), legat de noul impozit, e de copii mici. Păi, de 6 ani de când e primar, Cristian Radu a observat abia acum că unii sunt proprietari de terenuri şi nu au construit nimic pe ele? Codul fiscal e clar: se impozitează terenul şi se impozitează clădirea. Nu poţi inventa încă o taxă. Când au fost vândute acele terenuri nu exista nici o clauză privind obligativitatea edificării unei construcţii pe respectivul teren. Pot taxa dacă terenul e neîngrijit, dar nu că proprietarul nu a construit pe el”, susţine Nicolae Moroianu.

Însă, a subliniat Moroianu, un alt aspect este mai grav: „Anii trecuţi, au spus că au convocat dezbatere publică pe seama proiectului privind taxele şi impozitele, dar nu s-a prezentat nimeni. Nu poate fi adevărat. Anul acesta, au organizat dezbaterea publică, am fost şi eu prezent, am depus amendamente…

A ajuns proiectul în şedinţa consiliului, însă nu aşa cum a fost prezentat la dezbaterea publică! au adăugat noua impozitare, ceea ce înseamnă o încălcare a legii. Nu aveau voie să adauge ceva în plus faţă de ceea ce s-a convenit la dezbaterea publică”, declară Moroianu. „Ştiu de la angajaţi de la Taxe şi Impozite că, oricum, programul de colectare nu poate fi modificat şi nu poate fi introdus separat acest nou impozit. Aşa că au început să colecteze impozit mărit de la toate categoriile de proprietari”, a adăugat consilierul ALDE.

Vila lui Moroianu: are nevoie sau nu de PUZ?

Evident, toate aceste declaraţii au fost contrazise de reprezentanţii Primăriei Mangalia, care susţin că „frustrarea” lui Moroianu vine din faptul că vrea să schimbe încadrarea vilei în care locuieşte, dar că nu poate rezolva „doar din pix” situaţia. „Dânsul a cumpărat un teren acum 10-12 ani de la SC Neptun Olimp şi a construit o vilă turistică, pentru că în zona respectivă asta permitea Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Acum, dânsul doreşte să scoată vila de la încadrarea de vilă turistică, pentru că plăteşte mult la taxe şi impozite, şi să o declare drept locuinţă, să plătească mai puţin. I s-a explicat că nu se poate fără un nou PUZ, care să fie votat în Consiliul Local. Iar un PUZ înseamnă şi o cheltuială. Făcând opoziţie şi scandal pe orice temă, acum pe tema taxelor aferente anului în curs, dânsul vrea să forţeze mâna primarului, să îi fie rezolvată problema casei”, au precizat reprezentanţii Primăriei Mangalia. De cealaltă parte, Nicolae Moroianu spune că nu au legătură cele două speţe, dar a explicat şi cum stau lucrurile în privinţa vilei sale din Olimp.

„Dânşii trag de timp şi mă voi adresa instanţei până la urmă. Acum trei ani, s-a modificat Codul fiscal, în sensul că o societate comercială poate deţine şi o clădire rezidenţială, cum este cazul vilei în care locuiesc eu. Când am construit-o, situaţia era alta, nu putea fi încadrată decât la categoria vilă turistică, ceea ce înseamnă impozit de 1,5% din evaluarea clădirii. Deşi a fost declarată pensiune, ea n-a funcţionat niciodată în acest regim. Locuiesc eu acolo. Dacă intră pe regim de clădire rezidenţială, aşa cum permite acum Codul fiscal să o declar, plătesc de 5 ori mai puţin. Acum plătesc în jur de 120-140 de milioane lei vechi pe an. Având în vedere modificarea despre care vă spuneam, am mers la Taxe şi Impozite şi am cerut schimbarea încadrării, dar mi s-a explicat că nu se poate dacă nu scot o nouă autorizaţie de construcţie… Păi, construcţia există, iar o nouă autorizaţie înseamnă 20 şi ceva de mii de euro”, a explicat Moroianu. Mai departe, consilierul local a precizat că oricum i s-a spus ceva neadevărat şi că, între timp, a aflat că legea nu ar obliga decât la solicitarea unui certificat de urbanims şi a unei declaraţii dată la notar.

„M-am dus din nou şi le-am spus că am citit legile, m-am documentat. Din nou, au găsit altceva: să le demonstrez că am condiţii de casă de locuit, că am bucătărie şi living. Am făcut şi asta. Apoi, mi-au spus că există o hotărâre conform căreia nu aş avea voie în staţiune cu locuinţă… Păi, toţi vecinii mei au locuinţe în jur! Este şi un ansamblu rezidenţial – sunt locuinţe acolo, în zonă. E drept, ei au PUZ întocmit. Şi le-am spus: ‘trebuia de la bun început să îmi spuneţi că trebuie să fac PUZ’… O să îi dau în judecată şi fac şi PUZ-ul, deşi nu înţeleg de ce nu fac ei, de ce tot amână întocmirea Planului Urbanistic General pentru Mangalia şi staţiuni, să ştim exact ce e voie ş ice nu în fiecare zonă”, a mai spus Moroianu. „Oricum, chiar dacă fac PUZ, mi-au spus că în Consiliul Local nu va fi votat. Dar, eu nu fac opoziţie în Consiliul Local de dragul opoziţiei sau că am eu o problemă, ci din cauza măgăriillor pe care ei le fac, aşa cum v-am explicat: au introdus un impozit care afectează pe toată lumea, şi care este nelegal. L-au introdus pe blat, după dezbaterea proiectului privind taxele şi impozitele”, a conchis Moroianu.

Alexandra CUCU, Replica 20.03.2018

13 Comments

 1. Cine nu e cu ei, e bandit.

  Comentariu by lucian visa — 20 martie 2018 @ 10:32

 2. Nu exista in Codul FISCAL termenul de „impozit/taxa pe terenuri care nu au edificate constructii pe ele”. Este notiune inventata si brevetata de administratia din Mangalia. Au vrut sa fure si sa ia taxe si impozite mai mari pe ternurile care nu au construite cladiri pe ele. Dar, asa de mare este confuzia in capul lor, cu nu fac diferenta intre constructie si cladire. Termenul de constructie, pe langa cladire, include simulte alte categorii si subcategorii de mijloace fixe( vezi art. 497 Cod FISCAL si H.G. 2139/2004.Intrebarea fireasca este : unde au fost consilierii cand a fost votata HCL 166/2017 si ce au facut si ce fac acum, dupa ce s-a constatat ca prevederea este nelegala ?!. Sau asteapta sa le propuna Radu Cristian o tranzactie in beneficiul propiu, iar noi, ceilalti locuitori sa ne descurcam cum putem ?(adica sa platim cote de impozitare nelegale !)

  Comentariu by Cobe — 20 martie 2018 @ 11:18

 3. “Subsemnatul, consilier local MENABIT OZGHIUN, fără a deține vile sau garaje, ori curți de impozitat de primăria Mangalia, CONFIRM cele sesizate populației de catre dl Moroianu și ACUZ primăria Mangalia că taxează abuziv cetățenii. Mă voi constitui intervenient in interesul reclamantului.
  Pe mine cu ce mă vor ataca personal, ca repercusiune?”

  https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/1029116873902926/

  Comentariu by Ozzy — 20 martie 2018 @ 12:00

 4. Sunt disperati rau daca au ajuns sa plateasca la Replica sa-l tavaleasca pe Moroianu. Filtreaza si comentariile Replica si le sterge. Bani grei din buzunarul nostru. Da-i inainte domnule Moroianu, inseamna ca faci bine ce faci. Intr-un oras cu oameni de doi bani care stau cu capul la cutie e bine ca mai sunt cativa care nu se lasa.

  Comentariu by Anonim — 20 martie 2018 @ 12:26

 5. Pt.3
  Bine faci. Dar colegii tăi din PSD ? Tot subcontractori ? Vezi, mi-a plăcut similitudinea cu coreenii !

  Pt.4
  Moroianu nu trebuie lăsat singur. Într-o luptă cu sistemul nu poate câștiga de unul singur. Și asta nu e valabil doar pentru el.
  Societatea civilă, cluburile, organizațiile non profit, tot subcontractori sunteți ? Voi nu doriți legalitatea în Mangalia ?

  Comentariu by lucian visa — 20 martie 2018 @ 13:31

 6. Cine se apucă de bătălii, trebuie să știe să le ducă.
  Iau apărarea lui Nicu și sprijin pe bună dreptate, pentru că știu ce înseamnă să duci luptele singur. Sper ca exemplul să fie urmat și de alții.

  PS: De la un timp, dle Vișa, duceți grija lui PSD Mangalia, mai insistent decât pesediștii locali. Ați devenit pesedist?
  Văd că sunteți convins de coreenii de la PNL, că duc Mangalia în ruină și nu mai e nicio șansă de îndreptare cu ei.

  Comentariu by Ozzy — 20 martie 2018 @ 19:17

 7. Ozzy ia zi de ce la alti se poate si la noi nu?https://a1.ro/news/extern/bomba-in-politica-fostul-presedinte-a-fost-arestat-nicholas-sarkozy-a-fost-retinut-pentru-campania-prezidentiala-din-2007-id744556.html

  Comentariu by nabuco — 20 martie 2018 @ 19:48

 8. Pt.6
  Eu nu duc grija PSD-ului, mie îmi pare rău de oraș. Iar PSD Mangalia are o mare responsabilitate, chiar și în opoziție.
  Pe cei ce conduc orașul nu-i mai critic în mod special. Nu mai pentru cine să o fac, pentru că toți cei care intră pe blog știu foarte clar ce e de capul lor.
  Următorul pas este să știe toți alegătorii. Iar asta eu nu pot s-o fac, dar PSD-ul poate. Și cu ALDE, PMP și cu alte organizații sau lideri de opinie.
  Tăcând, PSD-ul e părtaș la ceea ce se întâmplă. Valabil și pentru ALDE …
  Tăcând vă prelungiți opoziția și în noul mandat.

  Comentariu by lucian visa — 21 martie 2018 @ 11:36

 9. Hai dom’le ca nu-i chiar asa ! Maine psd pune la dispozitie 3 autobuze (le-ar fi pus si la congres,da’ acolo au fost adunati aurolaci de peste tot) pentru cetatenii din oras care vor sa sustina navalistii in demersul lor ! (ma opresc repede…ca a inceput sa-mi creasca nasul !)

  Comentariu by I.S — 21 martie 2018 @ 12:43

 10. Am uitat sa spun ca daca le spunea primarul liberal,psd-istii ar fi facut-o !

  Comentariu by I.S — 21 martie 2018 @ 12:45

 11. Eu nu tac. Din prima zi de consilier local am informat cetățenii prin orice mijloace despre cum este administrată Mangalia.

  Va adresați mie cu “tăcând va prelungiți”, adica ma includeți. Eu consider ca nu am tăcut.

  Comentariu by Ozzy — 21 martie 2018 @ 15:54

 12. Pt. #11
  Cum de te-au sarit astia din comisie la:
  https://www.replicaonline.ro/competitia-business-plan-faza-judeteana-la-colegiul-economic-mangalia-349775/

  Comentariu by nabuco — 22 martie 2018 @ 22:17

 13. @11 ori ca taci ori ca nu taci tot degeaba esti. Din 2016 tot latrii fara vreun scop. Plm eu nu stiu cine te mai crede. Voi nu vedeti ca va face primarul cum vrea in cacatul ala de Consiliu Local unde sunt numai marionete.

  Comentariu by Anonim — 23 martie 2018 @ 13:01

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress