Politica locală

14 martie 2018

Războiul taxelor

Filed under: administraţie publică,ALDE — lucian visa @ 15:09

ÎNCĂ O LOVITURĂ PENTRU MANGALIOȚI. PRIMĂRIA ÎI ARDE ”DIN GREȘEALĂ” LA IMPOZITUL PE TERENURI

Consilierul local din Mangalia, Nicolae Moroianu, acuză că Primăria localității a încasat de la contribuabili impozite pe terenuri majorate ilegal cu 50% față de prevederile din Codul Fiscal.
Moroianu spune că s-a ajuns aici din două motive. În primul rând, Primăria a decis să majoreze cu 50% impozitul pentru terenurile fără construcții din intravilan, deși nicăieri în România nu se aplică o astfel de măsură. În al doilea rând, programul informatic de colectare a veniturilor locale, fiind proiectat în conformitate cu legea, nu permite o astfel de majorare. Din această cauză, Primăria a decis să încaseze majorarea de la toți proprietarii de terenuri din Mangalia, fără excepție. Consilierul local afirmă că mai multe persoane au cerut explicații cu privire la supraimpozitarea nejustificată. Aceștia ar fi fost informați de Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei că totul se datorează unei erori a sistemului informatic, urmând să primească banii înapoi sau compensări anul viitor. Moroianu califică întreaga situație drept ”escrocherie” și declară că va sesiza organele de urmărire penală

Iată mai jos comunicatul publicat de Nicolae Moroianu pe Facebook:

”Stimati cetateni,
Voi explica pe intelesul tuturor o “escrocherie”, prin care Primarul Radu Cristian incaseaza zilnic, nelegal, un impozit marit cu 50% de la proprietarii de terenuri din orasul nostru.
Astfel, pentru a incasa mai multi bani de la cetatenii acestui oras, care si asa se confrunta cu o situatie economica dificila, Radu Cristian a creat un nou impozit (mai mare cu pana la 50%) pentru terenurile amplasate in intravilan pe care nu exista edificata nici o constructie. Ne aflam in fata unei situatii unice in Romania, nicaieri, in nici un alt oras, nefiind introdus un astfel de impozit, care este in afara legii fiscale.
Datorita faptului ca acest impozit este unic la nivelul Romaniei, programul folosit pentru incasarea taxelor si impozitelor de catre Primaria Mangalia este adaptat legislatiei din Romania, care nu prevede acest impozit pentru terenurile fara constructii. In aceasta situatie, Radu Cristian a decis ca toata lumea sa plateasca impozitul marit, indiferent daca exista sau nu o constructie amplasata pe acesta.
Ne aflam, astfel, in situatia in care, toti cetatenii Mangaliei platesc impozitul pe teren marit cu pana la 50%, in mod total nelegal! Primarul a decis sa profite de bunavointa oamenilor si a incasat deja impozitul pe teren majorat, iar acelora care au observat aceasta marire li s-a adus ca justificare faptul ca este o “eroare a programului” si ca vor primi banii inapoi!
Situatia aceasta a fost creata printr-o metoda deja brevetata de Radu Cristian si echipa lui, fara dezbatere publica, deoarece in proiectul de taxe supus dezbaterii publice nu exista prevazuta aceasta marire cu 50% a impozitului pentru terenurile fara constructii. Ne-a inselat pe toti si a introdus un impozit nelegal “noaptea ca hotii”! (Dovada in fotografia atasata)
Cu regret va informez ca ma simt inselat, la fel ca dumneavoastra, pentru faptul ca in sedinta de consiliu am avut pe masa un proiect diferit de cel care a fost prezentat in cadrul dezbaterii publice.
De aceea, imediat ce am observat aceasta situatie, am decis sa va aduc la cunostinta si, totodata, sa imi cer scuze in fata dumneavoastra pentru faptul ca nu am sesizat pana acum modificarea adusa “noaptea ca hotii” proiectului de taxe si impozite pentru anul 2018.
Cu stima,
Nicolae Moroianu,
Consilier Local ALDE Mangalia”.

Adrian Cârlescu, ordinea.ro 13.03.2018

Viceprimarul Angelescu îi răspunde consilierului Moroianu!
RĂZBOIUL TAXELOR în sudul litoralului: ‘Unii au cumpărat terenuri cu gândul să facă speculă imobiliară’

Consilierul local Nicu Moroianu continuă „asaltul” asupra Primăriei Mangalia, acuzândul-l pe primarul Cristian Radu de o „escrocherie” prin care „încasează zilnic, nelegal, un impozit mărit cu 50% de la proprietarii de terenuri”. În replică, reprezentanţii Primăriei Mangalia susţin că impozitul mărit se aplică unui număr mic de cetăţeni, deveniţi proprietari de terenuri „în perioada privatizărilor marca Agathon şi în mandatele lui Zanfir Iorguş”. Respectivii proprietari au cumpărat terenuri cu destinaţia clară: construcții turistice, însă nici până în prezent nu au edificat vreo construcţie pe ele.

„Pentru a încasa mai mulţi bani de la cetăţenii acestui oraş, care şi aşa se confruntă cu o situaţie economică dificilă, Radu Cristian a creat un nou impozit, mai mare cu până la 50%, pentru terenurile amplasate în intravilan pe care nu există edificată nici o construcţie. Ne aflăm în faţa unei situaţii unice în Romania, nicăieri, în nici un alt oraş, nefiind introdus un astfel de impozit, care este în afara legii fiscale.

Întrucât acest impozit este unic la nivelul României, programul folosit pentru încasarea taxelor şi impozitelor de catre Primăria Mangalia este adaptat legislaţiei din România, care nu prevede acest impozit pentru terenurile fără construcţii. În această situaţie, Radu Cristian a decis ca toată lumea sa plăteasca impozitul mărit, indiferent dacă exista sau nu o construcţie amplasată pe acesta”, susţine consilierul local ALDE, Nicu Moroianu.

Reprezentanţii Primăriei Mangalia îl contrazic însă: „Impozitul mărit vizează doar terenurile pe care nu au fost edificate clădiri, deşi ele au fost vândute cu destinaţia clară, în vederea realizării unor investiţii”. „Domnul Moroianu probabil că se află şi dânsul în situaţia celor care plătesc impozit mărit”, au mai spus angajaţi ai primăriei.

„Administraţia locală are tot interesul ca în Mangalia să se investească, şi să nu rămână staţiunile în paragină doar pentru că unii au cumpărat terenuri acum câţiva ani, cu gândul să facă speculă imobiliară. Noi ce ar trebui să facem acum?

Să aşteptăm să crească preţurile la terenuri, ca cei care le-au cumpărat să le vândă mai departe, unor investitori serioşi, care chiar să construiască pe ele? Nu stăm să aşteptăm, aşa că încercăm să îi determinăm pe aceşti proprietari de terenuri să construiească unităţi de cazare şi aşa mai departe”, a declarat, la rândul său, Dragoş Angelescu, viceprimarul municipiului Mangalia.

Alexandra CUCU, Replica 14.03.2018

9 Comments

 1. În concluzie, Iorguș a mărit taxele.

  Când Agaton a făcut una dintre cele mai proaste privatizări din România, societățile nou create aveau terenul în proprietate. Împroprietărirea s-a făcut în ultima ședință a CL Mangalia din mandatul fostului primar Sidere. Iorguș a negociat ulterior cu Filip, fostul director de atunci al Neptun-Olimp SA și a mai recuperat ceva terenuri. Nu multe.
  Iorguș a făcut greșeala că a vândut terenuri și nu proiecte. În felul ăsta fiecare a făcut cam ce l-a dus capul. Dar asta n-are nicio legătură cu încălcarea Codului Fiscal pe criterii subiective. Faptul că unii fac speculații neîncălcând legea, e normal în capitalism. Există și reversul. În pădurea Comorova mulți au băgat bani în terenuri și au luat țeapă.

  Comentariu by lucian visa — 14 martie 2018 @ 15:15

 2. Deci Angelescu e prost de bubuie. Cu sau fără privatizările conaşului Agathon, cu sau fără construcţii pe terenuri, cum pana mea să spună că impozitul mărit „se aplică unui număr mic de cetăţeni”, cînd primăria nu are rubrică în program pentru aşa ceva?

  Ca să nu mai spun de idioţenia că singura metodă de impulsionare a proprietarilor ca să investească este… să le ia banii.

  Comentariu by Părintele Futuimamaeideadministraţie — 14 martie 2018 @ 19:57

 3. Like @1

  PS:
  Cei care au terenuri in padurea Comorova de unde le au (la vanzare)?

  Comentariu by nabuco — 14 martie 2018 @ 20:05

 4. Pt.3
  Singurul care a concesionat ,ilegal, terenurii in Padurea Comorova, 2 ha(cu cu 0,5 lei /mp sau 0,13 euro /mp pe an )a fost Radu Cristian .Un teren in centrul Neptunului, cu 13 euro centi/an ,nu vi se pare cam putin?.Acolo s-a si construit ilegal,s-au taiat, ilegal,pomii multi.
  Asta dupa ce in campanie Radu l-a atacat pe Iorgus ca a dat Padurea Comorova.Acum am inteles care a fost ratiunea :daca au dat unii de ce sa nu dau si eu ,ca nu sunt mai prost.

  Comentariu by VUCEA DAN — 14 martie 2018 @ 20:32

 5. Pt. #4
  Romania in general si „Mangalea” in special,nu progreseaza din cauza faptului ca o scusa gresit acceptata de alegatori este cea a precedentului deja creat.

  Comentariu by nabuco — 14 martie 2018 @ 21:16

 6. Problema grava este inselatoria pe care au practicat-o in acest caz, respectiv faptul ca in proiectul de taxe supus dezbaterii publice nu exista aceasta taxa(ilegala oricum), iar in proiectul prezentat la sedinta ordinara au introdus-o pe blat, fara sa anunte pe nimeni, iar papagalii au votat! Sunt foarte curios daca cineva din trupa consilierilor care voteaza orice li se comanda, vor avea vreo reactie in acest sens… Daca nu, inseamna ca se fac partasi acestei inselatorii, in detrimentul cetatenilor Mangaliei!!! Explicatia data de catre vice-primar este atat de puerila, ca starneste mila! Iar minciunile lor, cum ca as fi detinatorul vreunui teren, ma fac sa rad! Ei spera ca astfel vor distrage atentia cetatenilor de la marirea taxelor in mod ilegal si abuziv, prin minciuna si manipulare! M-au sunat foarte multi cetateni indignati de faptul ca sunt jefuiti si prostiti , dispusi sa mi se alature in darea in judecata pentru anularea acestui abuz! Dar cine stie, poate se trezeste constiinta in unii dintre consilieri si se va accepta propunerea de revocare a acestei hotarari care vine sa demonstreze ca foamea lor de bani si praduiala este imensa!!!

  Comentariu by Nicu Moroianu — 14 martie 2018 @ 23:22

 7. Nu am intanit nicaieri in Romania o administratie locala asa de pornita impotriva propiilor cetateni. Amintiti-va numai cateva din actiunile „administratiei RADU” indreptate impotriva cetatenilor urbei : introducerea unor taxe unice la nivelul tarii (taxa verde, taxa liniste, promovare turism, taxa ocupare domeniu public…), diferentiere impozit pe terenuri persoane juridice de impozit terenuri persoane fizice, etc… si etc… Toate acestea au generat deruta, confuzie si revolta in randul locuitorilor Mangaliei ( a celor care inteleg situatia si care, cel mai multi din pacate, tac)
  Domnule viceprimar, terenuri in propietate in Mangalia nu detin numai „rechinii imobiliari”, au si locuitorii obisnuiti, din mostenirii, impropietaririi legale si daca nu au fost edificate „cladiri” pe respectivele terenuri este pentru ca desi le-ati introdus in intravilan si in zone superioare (B,C) de impozitare, nu au retele de utilitati, nici macar drumuri pietruite, sunt simple zone in camp(vezi zona Dobrogea 1 dincolo de far). Apoi, in capul dvs. mai este o confuzie grava (discutati in articol de terenuri care nu au edificate cladiri pe ele, desi in HCL termenul este de „cladiri care nu au edificate constructii”). Cladirea nu este sinonoma cu constructia, domnule viceprimar!! Constructii sunt si imprejmuirile, gardurile, baracile, platforme betonate, etc…( cititi Codul FISCAL).Cum veti stabili care terenuri au constructii pe ele si care nu, pentru ca legea nu prevede obligativitatea declararii in vederea impozitarii a tuturor categoriilor si subcategoriilor de constructii?. Nu ati facut altceva decat sa generati o noua sursa de conficte si dispute in instanta. Continuati, sunteti pe drumul cel bun !!
  Domnule Moroianu, dvs. si ceilalti consilieri (si din opozitie si de la putere) nu a ati fost alesi doar ca acum, unii sa va faceti „mea culpa” si mai deeparte sa vizati(in mod direct-prin vot, sau indirect-prin pasivitate)actiunile criminale ale administratiei locale indreptate impotriva noastra. Aveti obligatia, chiar acum cand in final, ati fost sesizati de cetateni despre aceste nelegalitati, sa intreprindeti urgent toate demersurile necesare in vederea remedierii situatiei.

  Comentariu by Cobe — 15 martie 2018 @ 8:02

 8. https://www.cugetliber.ro/stiri-social-cum-puteti-plati-mai-putin-la-impozitul-pe-cladiri-teren-si-masini-343760?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Social&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Social

  Comentariu by nabuco — 15 martie 2018 @ 21:10

 9. https://www.replicaonline.ro/moroianu-si-vila-din-olimp-dedesubturile-scandalului-pe-tema-taxelor-si-impozitelor-349532/

  Comentariu by Anonim — 20 martie 2018 @ 0:24

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress