Mangalia – politica locală

8 martie 2018

Șantierul Naval

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 9:26

Exclusivitate „Ediția de Sud”! Surse apropiate negocierilor: ”Olandezii de la Damen vor prelua curând misiunea de a redresa Șantierul Naval Mangalia!”

Negocierile purtate în cadrul Ministerului Economiei pe marginea preluării pachetului majoritar de acțiuni ale Șantierului Naval Mangalia se apropie de sfârșit. Astfel, cei care au rămas în cărți și care vor avea și câștig de cauză sunt olandezii de la Damen.

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru „Ediția de Sud” că întâlnirea de ieri de la Ministerul Economiei cu ambasadorul Italiei și reprezentanții Fincantieri nu se va concretiza într-un parteneriat, întrucât investitorii erau interesați mai mult de obținerea contractului privind construirea corvetelor.

Pe de altă parte, negocierile cu olandezii de la Damen durează de câteva luni și s-ar fi pierdut timp prețios dacă s-ar fi pornit de la zero și cu italienii de la Fincantieri.

Astăzi, reprezentanții Șantierului Naval Mangalia au comunicat coreenilor că data de 7 martie nu reprezintă teremenul-limită până la care statul româm să-și exercite dreptul de preemțiune. În același timp, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă se menține ferm pe poziție și nu admite altă variantă decât aceea ca statul român să dețină pachetul majoritar de 51%, iar olandezii de la Damen, 49%. Astfel, în prezent, mingea se află la olandezi, care, în perioada imediat următoare vor lucra la procedura de transfer a 2 procente statului român, pentru  ca acesta din urmă să dețină controlul asupra Șantierului Naval Mangalia.

editiadesud.ro

Sindicatul Liber Navalistul DMHI:
Domnule ministru, asistăm neputincioși la un exod generalizat al forței de muncă superior calificată?

Catre: Ministerul Economiei,

In atentia: domnului Ministru al Economiei Dănut Andrușcă,

Domnule Ministru,

Subscrisele, Sindicatul Liber Navalistul si Federatia Sindicatelor Libere din Romania, reprezentand un numar de aproximativ 5000 de membri, va solicitam respectuos, avand in vedere faptul ca astazi 7.03.2018, urma sa ne comunicati rezultatul negocierilor cu DSME si grupul Damen cu privire la vanzarea pachetului majoritar de actiuni al DMHI SA, sa ne transmiteti concluziile acestora.

Va reamintim ca, potrivit informatiilor pe care dvs ni le-ati furnizat, astazi 07.03.2018, se implineste termenul in care statul roman este obligat a exprima optiunea sa cu privire la dreptul de preemptiune la achizitionarea actiunilor detinute de DSME Coreea.

Mentionam ca, asa cum v-am adus la cunostinta personal, la intalnirea din data de 16.02.2018, situatia santierului se agraveaza cu fiecare zi de intarziere in a cunoaste ceea ce ne rezerva viitorul. Starea de confuzie, cauzata in parte si de atitudinea Guvernului Romaniei, prin faptul ca nu transmite niciun fel de informatie pe nicio cale, cu privire la aceste aspecte, face ca tensiunea in randul membrilor nostri sa creasca.

Asistam neputinciosi in acest moment la un exod generalizat al fortei de munca superior calificata, fapt ce va determina, pentru orice nou investitor, dificultati majore in a indeplini chiar si un plan de afaceri mai putin optimist.

In conditiile in care, incepand cu luna octombrie 2017, statul roman a inteles sa agraveze ingrijorarile membrilor nostri cu privire la viitorul acestui santier, mai ales avand in vedere lipsa de informatii coerente si concrete, va informam ca analizam cu seriozitate posibilitatea de a organiza un protest masiv, in perioada imediat urmatoare, la sediul Ministerului Economiei.

Suntem nevoiti a apela la aceasta metoda de a ne exprima nemultumirea si ingrijorarea fata de locurile de munca din acest santier, fata de viitorul familiilor noastre, in speranta ca poate astfel veti actiona cu mai multa fermitate si coerenta in a incheia in cel mai scurt timp aceasta epopee.

Sindicatul Liber Navalistul si Federatia Sindicatelor Libere din Romania, 07.03.2018

mangalianews.ro

11 Comments

 1. Dacă mergeau cu scrisoarea vreo 1500 de oameni, primeau răspunsul pe loc.

  Comentariu by lucian visa — 8 martie 2018 @ 9:32

 2. Bine ar fi fost sa merga astazi 8 Martie sa-i faca un dans la bara cu baietei dezbracati lui madam Dancila ! Ar fi avut si ea ceva „frezoane”…si ar fi cedat !

  Comentariu by I.S — 8 martie 2018 @ 10:44

 3. Sau si mai bine ar fi fost sa mearga cu tidula aprobarii scrisa deja ! La ea asta are succes garantat : http://kmkz.ro/de-ras/bomba-cand-merge-la-veceu-viorica-dancila-citeste-de-pe-o-foaie-ce-are-de-facut

  Comentariu by I.S — 8 martie 2018 @ 10:49

 4. Si cei care nu lucreaza la DMHI ar trebui sa participe.Orasul depinde de acest santier.Putina sustinere nu ar strica,domnule primar,altfel
  …pa,Mangalia.Valea Jiului va fi mic copil pe linga noi

  Comentariu by ***** — 8 martie 2018 @ 19:20

 5. Da, da, noi o s-o luam pe autostrada . Daca nu ninge si o inchid astia !

  Comentariu by Anonim — 8 martie 2018 @ 19:48

 6. ce glumet esti tu,Anonimule.Chiar nu ai nici o legatura cu santierului? Nu pierzi nimic daca il ia statul si il da la fost vechi?

  Comentariu by ***** — 8 martie 2018 @ 20:20

 7. Fier…

  Comentariu by ***** — 8 martie 2018 @ 20:20

 8. O sa pierdem mult. Nu se vor mai pripasi moldoveni pe aici , cei veniti vor pleca acasa , pretul apartamentelor va scadea , soseaua va fi mai goala nu mai stai bara la bara cand ies harburile de la santier , firmele capusa vor disparea , vaiiii ce va face Raim si Dypul ? Dar ce vor face pestii , lui Gemay deja i au scazut incasarile cu 70% … P.S. Am firma de fier vechi.

  Comentariu by Johnny — 8 martie 2018 @ 21:22

 9. Orice loc de muncă productivă pierdut e o pierdere pentru țară, nu numai pentru comunitatea locală. Mai puține impozite înseamnă mai puțini bani la sănătate, învățământ, cultură …

  Comentariu by lucian visa — 9 martie 2018 @ 13:10

 10. Nu cred ca-l intereseaza pe cel de la .8. El isi ia banii de la primarie.

  Comentariu by Anonim — 9 martie 2018 @ 14:30

 11. De ce nu ti-o bagi in cur, scapi de anemie.

  Comentariu by dan city man — 13 martie 2018 @ 17:44

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress