Mangalia – politica locală

6 februarie 2018

Nesiguranța și teama au pus stăpânire pe șantierul naval Daewoo-Mangalia

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 18:11

Numai în pielea constructorilor de nave de la Daewoo-Mangalia Heavy Industries să nu fii. Din data de 10 ianuarie 2018, când Guvernul Tudose a decis preluarea de către statul român a participației sud-coreene din companie, cei 1.700 de angajați, câți au mai rămas pe poziții, trăiesc în nesiguranță și cu teama zilei de mâine.

Guvernul Tudose a fost aruncat la coșul de gunoi al istoriei, înainte de a se așeza la masa negocierilor cu sud-coreenii. Oare ce intenții are noul guvern? O fi vrând și premierul Viorica Dăncilă să se construiască bărcuțe la Mangalia?

Nimeni nu le spune constructorilor de nave când se va clarifica situația, când vor începe să vină comenzile și dacă vor mai avea de lucru. Li se repetă mereu că: „Se discută la Ministerul Economiei…”.

Într-adevăr, conducerea Șantierului Naval „2 Mai” Mangalia, compania care deține 49% din acțiunile Daewoo-Mangalia, în numele statului român, este mai mereu pe la minister. Dar cu ce treburi și ce anume se dezbate e un mister. Chiar și ieri, 6 februarie, a avut loc o astfel de întâlnire „de taină”.

Bănuiesc că se caută soluții, întrucât achiziția va fi extrem de complicată. Șantierul Naval „2 Mai” Mangalia nu are bani să cumpere pachetul de acțiuni de la sud-coreeni, iar statul nu îi poate da banii direct, pentru că ar fi considerat ajutor de stat. Va trebui să recurgă la o manoperă prin care să înșele vigilența Uniunii Europene. Ar putea să majoreze capitalul social al SN „2 Mai”, exact cu suma necesară achiziției, sau să-i acorde un împrumut garantat de stat (care ar fi considerat tot o formă de ajutor de stat).

În orice caz, este clar că până la această oră nu s-a luat nicio decizie. Dacă ar fi existat vreo intenție clară, ar fi fost convocată adunarea generală a acționarilor de la SN „2 Mai” Mangalia, pentru a aproba exprimarea dreptului de preemțiune privind achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni de la Daewoo-Mangalia și începerea negocierilor cu partenerul sud-coreean. Or, pe data de 27 februarie 2018 este convocată adunarea generală a acționarilor de la SN „2 Mai”, dar pe ordinea de zi sunt doar următoarele puncte: stabilirea limitelor generale ale remunerației fixe cuvenite directorului general al societății și stabilirea indemnizației brute lunare a administratorilor neexecutivi.

★ ★ ★

În acest timp, Sindicatul „Navalistul” din compania Daewoo-Mangalia se străduiește să apere, cât poate mai bine în condițiile date, drepturile angajaților. Trebuie spus că, începând cu 5 februarie, dată la care s-au ținut alegeri, organizația are o nouă conducere. Funcția de președinte i-a revenit lui Ilie Laurențiu Gobeajă, iar cea de vicepreședinte lui Eugen Arsenie.

„De pe data de 15 ianuarie am început nego-cierea noului contract colectiv de muncă, întrucât cel vechi, care a fost prelungit cu două luni, expiră pe 28 februarie. Conducerea companiei nu a oferit vreo creștere salarială, motivând că e interesată de păstrarea forței de muncă, în pericol să se împuțineze tot mai mult din cauza prelungirii stării de incertitudine și a lipsei oricărei perspective”, a declarat Gobeajă.

★ ★ ★

Pe zi ce trece, situația financiară a companiei Daewoo-Mangalia se înrăutățește. Volumul de lucrări a scăzut dramatic, la fel și veniturile. Lună de lună trebuie achitate salariile, dările către stat, facturile furnizorilor de utilități, redevența pentru terenul aflat în proprietatea SN „2 Mai” și datoriile uriașe către băncile din Coreea de Sud și România. În 2016, datoriile totale erau de 5.350.084.563 lei, respectiv 1.320.193.599 dolari.

Dacă s-ar fi respectat litera Legii societăților comerciale nr.31/1990, compania ar fi trebuit să fie dizolvată de mult timp, din inițiativa acționarilor săi, din cauza situației financiare catastrofale. Pericolul dizolvării rămâne. Conform aceluiași act normativ, „orice persoană interesată (salariați, subcontractori ori furnizori neplătiți, creditori bancari, Fiscul – n.n) se poate adresa instanței pentru a cere dizolvarea societății”.

Ion TIŢA-CĂLIN, Cuget Liber 06.02.2018

17 Comments

 1. Cand ai 1700 de prosti care asteapta sa plece acasa sa frece manganul, e normal sa fie asa.
  Daca liderii de sindicat aveau macar un neuron , ar fi imbarcat oamenii pentru 5 zile sa manifesteze in fata guvernului. Sa vedeti atunci cum brusc guvernului ii pasa de ei.
  Dar asa….sunt ca niste vaci care asteapta sa le vina randul la taiere…

  Comentariu by coco — 7 februarie 2018 @ 13:41

 2. Auzi mai Coco tu cand te uiti in oglinda vezi cit esti de prost? Cum poti sa jignesti niste oameni despre care nu stii nimic? Crezi ca ii pasa guvernului de 1700 de oameni? Cand i-a mai pasat? ca sa ii peste si acum…se vede treaba ca tu lucrezi prin strainatate de te exprimi in felul asta .Habar nu ai despre ce vorbesti

  Comentariu by ***** — 7 februarie 2018 @ 16:24

 3. Sa vezi locuri de parcare daca pleaca moldovenii la casili lor. Plus ca nu mai riscam sa apara vreun primar de asa natura astfel incat sa faca din Mangalea vaca de muls. Bugetarii bugeTARI , pensii nesimtite garla ca Mangalia a fost garnizoana , turism berechet ( era sa scriu Becheret ) , santieristii mangalezi carora le-a placut munca lucreaza deja afara pe mii de euro , iar nevestele lor ii mai intretin si pe altii. Ceva bani o sa mai faca neamtul de la Lumotex cu peruca si amanta si Mos Butelie cu pompele funebre … Poate se micsoreaza si numarul de consilieri.

  Comentariu by Ceferistul — 8 februarie 2018 @ 0:07

 4. Ai uitat de tiganimea care a devalizat deja sute de case in cartierul Colonisti. Si miile de putori pachetare subventionate care nu vor pleca.

  Comentariu by Calatorul — 8 februarie 2018 @ 2:45

 5. Din pacate situatia a ajuns la limita maxima , nu stiu de unde se vor mai plati salariile , costurile ptr. utilitati impozite, redevente etc….fiindca cu ceea ce a mai ramas de facut prin santier aceste costuri nu pot fi acoperite. Sindicatul are partea sa de vina ca nu si-a apropiat mai mult angajatii ba din contra prin ceea ce au facut si i-a indepartat. Oricum si la nivel national nu mai tine nimeni cont de sindicate….acestea fiind compromise de liderii de confederatii.Statul ne vrea plecati pe afara pe cei mai bine pregatiti ca sa nu mai aiba vreo opozitie. In santier au mai ramas batranii si bolnavii si foarte putini meseriasi bine pregatiti care si acestia vor pleca curand. Credeti ca-i pasa cuiva? Nu doar poate la nivel declarativ.In maxim 1-2 ani santierul v-a fi ruina….Sa dea dumnezeu sa ma insel.Cineva spunea ca daca santierul nu v-a mai merge Mangalia moare … nu este adevarat fiindca tot din santier au plecat cateva sute poate mii de oameni afara sa munceasca pe bani multi dar au familiile tot in Mangalia .Deci se intorc acasa.

  Comentariu by M. Iorga — 8 februarie 2018 @ 9:28

 6. Mangalia nu moare, devine orășel.
  Unii din cei care au plecat, nu s-au mai întors. Mai ales cei tineri. Copiii lor au devenit cetățeni ai altor state.
  Soluția cu plecatul e deficitară pe termen lung. Contribuind în afară, sistemul de pensii nu va mai rezista nici el. De unde bani de autostrăzi, spitale, învîțământ, dacă nu vor fi impozite ?
  Statul ar trebui să se bată pentru fiecare loc de muncă. De ce n-o face ? Pentru că în România se guvernează populist și numai cu gândul la realegere. Să nu uit și de buzunare, adică umplerea lor. Și românii contribuie la acest lucru. Așteptă cu mâna întinsă să li se dea, să li se dea. De muncă, productivitate, economie se vorbește doar în treacăt.

  Comentariu by lucian visa — 8 februarie 2018 @ 11:23

 7. @6-Asta cu oraselul s-ar putea sa fie bine ! Am mai spus-o ca prostia noastra a fost cand am dat din coate sa facem municipiu !(numai la taxe si impozite marite daca ne gandim vom gasi raspunsul la faptul …ca au venit hunii peste noi !) Cu un program pe termen mediu,de care sa se tina administratiile viitoare cont,s-ar putea sa avem o alternanta intre generatii pe termen lung ! Vedeti in istoria orasului de ce era cautat in special de oamenii de arta si de cultura ! Vichingii…s-ar putea sa ne paraseasca ! Bine ar fi daca si-ar lua si garajele(ateliere-distlerii) cu ei !

  Comentariu by I.S — 8 februarie 2018 @ 11:49

 8. PS-… „Fiscul – n.n) se poate adresa instanței pentru a cere dizolvarea societății”. Primaria e departe de lucrul asta ? (buget mare=> hoti multi-> faliment sigur!) Cum spuneam mai jos,nici macar o „evaluare” a patrmoniului nu avem,in caz de faliment !

  Comentariu by I.S — 8 februarie 2018 @ 12:00

 9. @6- Uite aici : https://www.replicaonline.ro/horia-tutuianu-nu-sunt-interesat-sa-preiau-conducerea-psd-constanta-345117/ Sa-l indemnam pe Ozzy…dupa principiul capra vecinului !

  Comentariu by I.S — 8 februarie 2018 @ 12:47

 10. Pt 9:
  Nu mai implicați numele meu in discuții politice care nu privesc Mangalia. Stiu ca a fost la misto, dar chiar și așa.

  Comentariu by Ozzy — 8 februarie 2018 @ 13:16

 11. @10 Am luat nota ! Pe blogul politic nu vreti politica-vreti circ ! Sa revin atunci cu un lucru serios : https://www.cotidianul.ro/ozzy-osbourne-concert-de-adio/

  Comentariu by I.S — 8 februarie 2018 @ 13:35

 12. Si pentru ca veni vorba de politica din afara orasului,iata una tot pentru un consilier,dar de la ALDE-iubitor de Ozzy(Osbourne) https://www.replicaonline.ro/lucrarile-pentru-reactoarele-3-si-4-vor-incepe-pana-in-anul-2020-345122/ Aici mi s-a parut tare haioasa remarca (pusa in gura astuia de Tariceanu): Până în 2020 este obligatoriu să începem pentru că avem anumite direcții din partea Comisiei Europene pe acest program”, a punctat Iulian Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.U E o sa aprecieze tare chestia asta !

  Comentariu by I.S — 8 februarie 2018 @ 14:07

 13. Pt 11:
  Dvs puteți discuta despre orice doriți. Eu doar specific despre mine, pentru că ați implicat numele meu.

  Comentariu by Ozzy — 8 februarie 2018 @ 14:32

 14. @13- Nu nu este adevarat ! Amandoi ati fost alesi pe liste de partid…nu dupa nume ! E vorba de o optiune politica,pe care o pot exprima aici pe un blog politic ! Degeaba faceti „opozitie” in plan local,care pare dubioasa fiind „desprinsa” de partidul care va tine in scaune !

  Comentariu by I.S — 8 februarie 2018 @ 14:55

 15. @13- Cucuveaua mov a statului paralel v-a bagat v-a bagat programul de guvernare dupa gratii pentru 8 ani http://kmkz.ro/sites/default/files/valcov_facultate.jpg si perspectiva este…sumbra ! http://kmkz.ro/sites/default/files/dragnea_tariceanu_zeghe_0.jpg

  Comentariu by I.S — 8 februarie 2018 @ 15:08

 16. Vigra Master acirra a energia fundamental. http://technonjr.org/gallery-post-with-lightbox-2/

  Comentariu by bula vigra master — 10 februarie 2018 @ 15:42

 17. Dessa maneira, desenvolvimento muscular do respectivo associação é expresso. https://www.erwigo.com/members/mariaclaraviei/activity/52646/

  Comentariu by somatodrol iridium labs — 10 februarie 2018 @ 15:56

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress