Mangalia – politica locală

11 ianuarie 2018

REABILITAREA FARULUI VECHI

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 14:09

Farul Vechi al Mangaliei este vizitat vara de către turiști. De câțiva ani este acoperit cu grafitti și lăsat în paragină.

Este necesară o reabilitare a Farului Vechi, ca punct de atracție turistică, și voi iniția demersurile în acest sens. Al cui ar fi farul, al armatei sau al oricui, nu cred că este interzis un proiect în cooperare, cine îl are în proprietate să-și dea acordul. De asemenea, este nevoie ca și accesul pe dig către far să fie amenajat și îngrijit. Iar iluminatul public să fie funcțional.
Chiar dacă s-ar institui o taxă de vizitare, ca fond de întreținere, de 1 leu per vizitator, nu ar fi deranj. Nu cred că este nevoie de o astfel de taxă, Mangalia își permite să întrețină farul, dar taxa in sine responsabilizează atât vizitatorul, cât și autoritatea publică, să fie cu grijă față de acest obiectiv. O idee ar fi să propunem să fie declarat monument istoric.

Sunt curios care este opinia cetățenilor Mangaliei.

Fotografia postată de Menabit Ozzy.

Menabit Ozzy FB

31 Comments

 1. În 1998, când s-a reabilitat farul, acesta nu mai avea nici cupolă. Fusese luată de Direcția hidrografică Constanța pentru că era din Cu și bănuiau că o să se fure. După măsurătorile cupolei vechi și mai multe fotografii, am executat-o pe acesta. E din fibră de sticlă. I-am pus și un bec. Mecanismul original de iluminare nu mai exista. Nici suportul cupolei.
  Monument istoric nu poate fi, dar obiectiv turistic îngrijit, da.

  Comentariu by lucian visa — 11 ianuarie 2018 @ 14:16

 2. Farul este de atractie doar pentru amatorii de foto.
  MO trebuie sa inteleaga ca nu are „importanta istorica” de care se bucura cel de la Sulina care a primit finantare europeana
  http://www.finantare.ro/tulcea-farul-vechi-din-sulina-va-fi-restaurat-cu-fonduri-ue-de-peste-10-milioane-de-lei.html
  dar merita sa incerce din excedentul bugetar 2017!
  Oricum pentru bibliografie daca doreste sa aprofundeze:
  https://www.dhmfn.ro/ro/carte_faruri.html

  Comentariu by nabuco — 11 ianuarie 2018 @ 20:10

 3. N-ar fi rau sa reia si:
  http://m.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/muzeul-marinei-romane-va-avea-forma-unui-vapor–63014

  PS
  Teodorescu (ex-consilierul lu’ RC trece la PSD?)

  Comentariu by nabuco — 11 ianuarie 2018 @ 20:11

 4. Cont. #2
  In loc de rezumat:
  http://radioconstanta.ro/2016/11/24/foto-faruri-romanesti-vechi-si-noi-un-scurt-istoric/

  Comentariu by nabuco — 11 ianuarie 2018 @ 21:42

 5. Cred ca ar fi indicat sa fie renovat si protejat ………dupa cum stiti in Grecia sau in oricare oras turistic din lume, fiecare piatra este pusa in valoare , chiar daca aceasta valoare nu este reala ;

  Comentariu by Popa l — 12 ianuarie 2018 @ 10:08

 6. @1-Inginerul se uita de ceva vreme într-o fântână largă şi foarte adâncă.
  – Nu înţeleg, a spus el în cele din urmă, de ce aţi instalat o lumină atât de puternică pe fundul fântânii?
  – Nu ştiu, a spus muncitorul. Am făcut totul în conformitate cu desenele dv.
  Ia inginerul planul construcţiei, se uită un pic, îl întoarce cu susul în jos:
  – Băi deştepţilor! Trebuia să construiţi un far!………….Oricum ar fi „obiectivul turistic”,ca sa ajungi acolo …treci probe grele de obstacole ! Amenajarea digului,in intregul lui,ar fi intr-adevar un brand pentru oras ! Acum seamana cu celalalt brand -Cazinoul…o paragina !

  Comentariu by I.S — 12 ianuarie 2018 @ 10:37

 7. Domnilor, farul este o construcţie tehnică.
  Orice altă semnificaţie atribuită unei asemenea construcţii este pur imaginară.

  Aşadar, eu propun ca Farul Genovez să primească semnificaţia turnului Barad-dûr, Ochiul lui Sauron.

  Să vezi atunci lume!…

  Comentariu by Părintele Iluminaţie — 12 ianuarie 2018 @ 10:55

 8. Pt 7:
  Și zidurile, poarta, etc. ale cetății Callatis au fost construcții tehnice, dar au devenit patrimoniu istoric. Dacă umbli prin Constanța, până și o cișmea a devenit monument istoric.
  Am putea să te declarăm și pe dta monument, dacă legea ne permite.

  Comentariu by Mentalistul — 12 ianuarie 2018 @ 11:57

 9. Din pacate domnul Menabit este o ruina politica, nimic mai mult. Din 2016 se pare ca degeaba face acest spectacol ieftin, De ce ? pentru ca asa i s-a dictat ”de sus”.

  Comentariu by Anonim — 12 ianuarie 2018 @ 15:24

 10. Daca il reabiliteaza primarul precis costa vreo 1,5-2 mil.euro.Zidurile cetatii au costat vreo 3,5 mil.euro si se vede ce frumoase sunt.Va place ,nu?

  Comentariu by VUCEA DAN — 12 ianuarie 2018 @ 18:43

 11. @9
  Pe ce te bazezi, pui mic de mincinos ?
  Cu ce deranjeaza actiunile lui Menabit ? De ce nu te deranjeaza actiunile primarului si a celor 9+2 consilieri care duc la faliment acest oras ?

  Comentariu by Marian Vasile — 12 ianuarie 2018 @ 19:06

 12. @11 Cautis nu uita sa saluti galeria. Care primar ? are Mangalia primar ? Eu sun fan doamna Alina Dan ( Nitoi ). Cu toata inima as vota-o.

  Comentariu by Anonim — 12 ianuarie 2018 @ 21:01

 13. Pt. #8
  Daca crezi ca poti foloseste-ti relatiile politice sa avem concret la Mangalia din:
  https://www.replicaonline.ro/plan-de-amenajare-a-zonei-marii-negre-realizat-cu-fonduri-europene-341838/
  pentru far sigur si eventual nava pe care mi-o imaginez ancorata linga, ce zici ?

  Comentariu by nabuco — 12 ianuarie 2018 @ 21:37

 14. Pt 8:
  Dacă asta aduce turiştii înapoi în Mangalia, mă ofer.
  Personal însă, rămîn la părerea că Sauron face mai bine cu ochiul.

  Comentariu by Părintele Iluminaţie — 12 ianuarie 2018 @ 22:10

 15. Pt 13:
  Nici nu-ți trebuie relații pentru aia, ci doar pricepere in a face proiecte și a le implementa.
  Eu aș vrea să văd finalizat asta mai întâi: http://m.ziuaconstanta.ro/stiri/administratie-locala/shhaideh-a-deschis-pusculita-milioane-de-lei-ajung-la-cernavoda-si-mangalia-pentru-investitii-633853.html, lucru cu care nu s-a lăudat primăria până acum, dar nici nu ne spune ce s-a făcut până acum. Fondurile au fost aprobate in ideea de a reduce costul gigacaloriei, deoarece din Februarie trebuia să intre in vigoare legea 196/2016, prin care se scot subvențiile pe prețul de producție a gigacaloriei. Primăria nici nu știa de legea aceasta. Intre timp, prin OUG 82/2017, guvernul a modificat termenul și l-a amănat cu 1 an:
  “ Articolul 97 din Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, publicată în Monitorul Oficial al României,
  Partea I, nr. 882 din 3 noiembrie 2016, se modifică şi va avea următorul cuprins:
  „Art. 97. — Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 aprilie 2019, cu excepţia art. 95, care intră în vigoare la data de 1 februarie 2019.”
  Costul gigacaloriei este mare, există soluțiile pentru a scade costul de producție, există și fondurile alocate, dar primăria se joacă cu împrumuturi la bănci comerciale ca să mătrășească banii Mangaliei din viitor. Dar normal că-i plac primarului transferurile pentru subvenția la căldură, este unul din principalele canale de mătrășit banii din bugetul local. Acum îl avem pe Colgiu director la Goldterm, nu mai există nicio opreliște politică sau relațională să fie verificat Goldtermul, pe Colgate l-ar face bucuroși și ai lui. Iar in poziția de administrator public răspunzi pentru semnătură. Problema gravă este atunci când pe o funcție publică, cu putere de decizie prin atribuții delegate, se află o persoană șantajabilă, este foarte periculos pentru cine l-a pus acolo, cât și pentru cel numit. Anul trecut citeam un dosar deschis prin denunțurile lui Nikitas cum că a dat 100.000 euro șpagă, luată de directorul Goldterm, pentru primar; că s-a achiziționat păcură proastă la preț de CLU, că 10% parandărăt la combustibil; că au fost sabotate centralele cu păcură pentru a se băga gaze; etc. Si mai era unul cu frații Ionescu, facturari de penalizări, de 10-20% din valoarea facturării, care se întorceau parandărăt.
  Deci Goldterm pute si ca istoric, si in prezent. Prin punerea lui Colgate director in locul lui Massaro, practic a devenit atractiv sa fie controlat Goldterm si curățat de practicile cu care se sifonează bugetul local.

  Asta cu farul, cred ca om găsi pe undeva o bidinea de var să-l zugrăvim. Fondurile trebuie sa se obțină pentru proiecte serioase.

  Comentariu by Mentalistul — 13 ianuarie 2018 @ 10:44

 16. Pt. #15
  Pana sa gasesti o bidinea nu mai arunca cu idei de gen far daca nu esti convins ca este si asta un lucru serios. Incearca sa fi coerent chiar si cand crezi ca suberek-ul poate deveni un brand.
  Iar despre investitii ce sa mai spun poate nu ne transformati in mica Venetie.
  https://www.telegrafonline.ro/inundatii-la-mangalia-in-apropierea-portului-turistic

  Comentariu by nabuco — 13 ianuarie 2018 @ 15:23

 17. Pt 16:
  De ce te adresezi unuia care nu participă la guvernarea municipiului ca și cum ar fi la guvernare? E cogniția defectă sau e de caracter? Pt inundație în Mangalia te poți adresa primarului, care are pagină oficială de Facebook.

  Cât despre bidinea, dacă unii s-au putut urca și desena graffiti, cred că e mai ușor de zugrăvit. Asta ar fi o variantă: inițiativă civică ori privată.
  A doua soluție: Ca fapt divers, biserica este a Arhiepiscopiei. Totuși municipalitatea face proiecte in cooperare cu Arhiepiscopia Tomisului. Municipalitatea poate face proiecte in cooperare cu orice instituție publică.
  Unitatea militara face parte din Ministerul Apararii care are calitatea de autoritate publica centrala si este institutie publica.Definitia instituției publice confirm articolului 135 pct.5 din Constitutia Romaniei: toate persoanele juridice infiintate prin acte de putere sau de dispozitie ale autoritatilor publice centrale sau locale in scopul realizarii unor actiuni fara caracter comercial sau pentru indeplinirea unui serviciu public nepatrimonial.

  Comentariu by Mentalistul — 13 ianuarie 2018 @ 16:25

 18. Păcat că municipalitatea nu face proiecte în colaborare nici cu ăi de-l votară pe Fuego, nici cu ăi de nu-l votară.
  O doare în păpucii ăia cu două numeri mai mari decît îi trebe.

  Comentariu by Părintele Făţarnie — 13 ianuarie 2018 @ 23:05

 19. Ptr. Menabit: toate discutiile au pornit de la propunerea unui proiect de reabilitare a Farului Vechi din Mangalia. Si asa si este, ti-e rusine si scarba sa te duci la far, pentru ca acolo e de fapt un WC public in acest moment.
  Aici, la comentarii (comentezi la propria ta propunere!!!) spui ca nu e nevoie de … proiect de reabilitare, ci doar de o … bidinea pentru grafitti!!!!
  E mare inghesuiala la tine in cap!
  De-aia suntem acolo unde suntem, pentru ca se aud si se vad astia, ca vii, ca mai sunteti si multi!
  Se scria la un comentariu la un articol de mai jos ceva foarte realist, si refac si eu propunerea, pare interesanta pentru analize de caz la profile psihologice: scrie si tu o carte cu Koles-nyuk, ca sunteti multi si e inghesuiala la voi acolo….

  Comentariu by Anonim — 14 ianuarie 2018 @ 11:34

 20. Pt 19:
  Era o adresare cuiva, ca raspuns daca reabilitarea poate face parte din proiectul de amenajare spațială marină, derulat de MDRAPFE. Acesta este un proiect amplu, in timp ce noi avem nevoie de o “bidinea” peste far. Nu vrei să așteptăm să ne măturăm străzile pe fonduri europene? Si in ideea că vrem să măturăm pe fonduri, să nu mai măturăm deloc pănă le implementam in matirat? Cam asta e și motivația primarului, pentru a nu se îngriji de iluminatul public sau de străzi.
  Dacă nu înțelegi, întreabă! Nu te apuca să dai cu presupusul că altii sunt prosti pentru ca esti dta un ignorant!

  Ce este mai important? Sa fie reabilitat farul sau să mă denigrezi dta pentru că am adus farul în discuție? Dacă esti de acord că Farul trebuie reabilitat, de fapt pentru ce faci spume la gură? Aaa, facem politică și politica e mai importantă decat problemele Mangaliei…?! Mă scuzați, pentru mine e mai importantă Mangalia, sunt sigur ca nu suntem pe aceeasi stradă.

  Comentariu by Mentalistul — 14 ianuarie 2018 @ 13:07

 21. Nu toata lumea sufera de aceeasi boala ca tine, mai exista si oameni echilibrati.
  Nu esti coerent nici in opinii, nici in demersuri. Esti consilier, fa dekersuri concrete pentru curatirea zonei farului. Fa demersuri publice, vino cu proiecte concrete.
  Dar, din cite se vede, stai ore intregi pe bloguri si iti postezi elucubratiile, contrazincindu-te singur si jigning pe cei ce nu sint pe aceeasi „lungime” de unda cu tine -ceea ce nu e de dorit, oricum. Sinteti slabi, si tu, si ceilalti, nu va pasa de oras, aici e problema mea. Iar pe mine chiar ma doare, mai ales cind vad ce nivel jos, foarte jos, aveti.

  Comentariu by Anonim — 14 ianuarie 2018 @ 13:34

 22. Mai Ozyy din ce trăiești măi băiete ? Tot din cerșit ?

  Comentariu by Anonim — 14 ianuarie 2018 @ 18:40

 23. Pai de cînd l-a gonit Boița din vamă stă in casă puturosul ăsta …..stă pe spinarea părinților care îi mai dă cîte un castron de mîncare și mai primește de la sora lui cîte un pachet de țigări odata pe săptămînă ……un paranoia care nici măcar să se spele nu vrea ……cînd au ședințe de CL pute toată sala a mîncare de oaie …..

  Comentariu by Anonim — 14 ianuarie 2018 @ 18:46

 24. Pai de ce credeti ca a ciordit locul de consilier.Sa mai adune cate ceva. S a umilit el la Cautis .. Da si mieeee neneee ceva si a primit. Mai rau e cu ala caruia i se cuvenea locul.

  Comentariu by Gerula — 14 ianuarie 2018 @ 19:59

 25. @25
  Cui dracu i se cuvenea locul ala că PSD Mangalia, ca pliticieni, pana la tatar a avut si are inca doar eunuci !

  Comentariu by Marian Vasile — 14 ianuarie 2018 @ 20:22

 26. Pt 21,22,23,24:

  Poți să te smiorcăi cât vrei, injură continuu, universului tot nu-i pasă de tine! Dar amintind numele meu, sub orice formă, chiar si fiind înjurat de către escroci politici, mă face prezent. Fiind prezent mult timp, devin un apropiat, spre deosebire de cei lipsă, care apar doar înainte de alegeri.

  Nu te reprezint, asta e clar.
  Ca să fiu legitim in consiliul local este de ajuns sa fiu sisținut de 950 cetățeni cu drept de vot. Sunt cu mult mai mulți cei care vor să-i reprezint, au confirmat când au semnat pentru referendum. Obișnuiește-te, nu plec nicăieri.

  Cui i se cuvenea locul meu? Doar nu o fi vreo escrocherie ca la piață: a plătit ceva și nu a primit ce i se cuvenea… Dacă a plătit cineva ceva și nu a primit ce i se cuvenea, să se plângă acolo unde a dat banii, nu la mine. Acela care îți ia banii ca să îți rezolve ceva si nu rezolva, tot escroc se numește.
  Ia deschide-ți mintea, pentru că ai greșit ușa la care să înjuri.

  Comentariu by Mentalistul — 14 ianuarie 2018 @ 23:11

 27. Cei 950 sunt de fapt unul. Adica Marian Vasile . Adica tot Ozghiun …

  Comentariu by Bunghi — 15 ianuarie 2018 @ 2:25

 28. Pt 27:
  Una mai veche, ca de exemplu:
  https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/710605405754076/
  Intre timp, s-a mărit. Prin activitate.

  Comentariu by Mentalistul — 15 ianuarie 2018 @ 5:29

 29. Mare prost ești măi dl consilier …….ești prost rău de tot mai tătarule …..pe tine nu te votează nici mama ta prostule că știe ce hahaleră hrănește de zeci de ani …..și tătarii din Mangalia te-au gonit prostule …..

  Comentariu by Anonim — 15 ianuarie 2018 @ 8:27

 30. Eu continui să-ți răspund, pentru că sunt tare curios până unde nemernicia. Nu mai îmi băga familia în cretinismele tale. La fiecare tembelism pe care îl emiți, o să răspund cu mingea aruncată la fileu, până o să realizezi că viața mea privată este de apreciat și nu câștigi nimic dacă te iei de ea.

  Timp de 14 ani am trăit în București, de hrănit mă hrănesc singur de la 17 ani. La 18 ani stăteam deja în chirie, pe banii mei. La București am făcut club Miraj, club Keops în fostul MCM Cafe de la Universitate, am facut pub Shark pe Brezoianu, am făcut berăria germană din Militari (450 locuri terasa, 360 locuri in interior), am facut “101 beri” in Centrul Vechi. Și o firmă de importuri de băuturi, o firmă de logistica si distribuție, furnizor autorizat in key account (Metro, Carrefour, Auchan, Selgros, Cora, Billa, Kaufland, etc.) și tot convenience (benzinăriile Petrom, OMV, Mol, LukOil, Agip, RomPetrol, etc, plus rețele de markete). Prezent cu produsele mele in 46% din piața HoReCa (hotel, restaurante, catering). Firmele de research MEMRB (Retail Tracking Services Limited) si NIELSEN au declarat 2 din produsele promovate și vândute de mine ca branduri pe primul loc TOMA (top-of-mind awareness), asta însemnând primul produs care vine in minte consumatorului când este intrebat de o anumită categorie. Cel mai mult am rulat in 2006, peste 20 milioane euro doar pe una din cele 5 societăți comerciale din grup. In 2008 am luat in concesiune pe Plaiul Foii cca 5,5 ha de comandament al unei foste companii minieră și am demarat un proiect cu SAPARD, numit RIVERPARK. Am scos SAPARD din proiect, pentru că mi-a devenit partener banca la care aveam conturile și eram client VIP. Am investit în duplex-uri in zona WEST PARK București. Eram prieten cu Capa Tunc, CEO de la Anchor Group, cel mai mare investitor în imobiliare din România. Pentru că bunicul se plângea că se prăbușește minaretul geamiei din Mangalia, am convins pe dl Tunc să investim în reabilitarea geamia Esmahan Sultan (se pricepea în construcții și reabilitări arheologice), lucrare care a dus la o investiție de 1.100.000 dolari, bani donați de Anchor Group. Dl Tunc Capa avea si rețeaua de magazine Gima Superstore și G’Market, care au fost vândute lui Carrefour. Este cel care m-a băgat practic in business, cu cunoștințele sale.

  Înainte de a pleca cu munca la București, in Mangalia am facut niște spații comerciale, pe care le-am lăsat familiei. Într-unul are magazin sora mea. Pe altul îl închiriază. Dar nu te interesează ce face familia mea, nu are nicio legătură cu politica. Te interesează să mă denigrezi și să mă înjuri pe mine, așa că focusează-te pe asta. Iți dau destule motive pe care să le iei in derâdere, cu raționamentul tău obtuz. Dar să implici familia intr-o cafteală de bărbați, asta te arată impotent și locul tău este printre curve.

  Cat despre tătarii din Mangalia, luna trecută le-am făcut o petrecere unde au participat cca 200 persoane. Iar la evenimentul pe care l-am organizat pe 13 Decembrie la Constanta, împreună cu alți câțiva tatari, au participat cca 1.000 persoane.
  Asta e din 17 Decembrie: https://www.facebook.com/ozzy.weekender/posts/2170198913006278

  Până la urmă o să pricepi: cu cât înjuri mai mult, creezi tot atât de multe motive ca să fiu apreciat. Neavând ce să acuzi, vei inventa minciuni. Fiind minciuni evidente, capăt mai multă credibilitate.

  Comentariu by Mentalistul — 15 ianuarie 2018 @ 9:43

 31. E vorba doar de bun simt si dragoste pentru acest oras!
  Curatenie doua galeti de var si racord la iluminatul public pentru evidentiere nocturna mare scofala!

  Comentariu by IPSI — 15 ianuarie 2018 @ 10:34

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress