Mangalia – politica locală

6 ianuarie 2018

Explicaţii privind lista de investiţii care se tot modifică. Cum jonglează Primăria Mangalia cu creditul de 60 de milioane: proiectele care nu obţin finanţare de la UE se fac pe banii de la bancă

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 10:10

Anul trecut, în septembrie, ieşeau scântei la şedinţa Consiliului Local Mangalia. Motivul: demersul primarului Cristian Radu, privind accesarea unui împrumut pentru derularea unor proiecte în municipiu. Consilierii „opoziţiei” au acuzat că suma, deloc neglijabilă, va împovăra bugetul local. Ulterior, câţiva dintre consilierii care iniţial contestau proiectul au ajuns la concluzia că împrumutul ar putea contribui la dezvoltarea municipiului, aşa încât au aprobat iniţiativa.

Acum însă a apărut o altă problemă: lista prezentată iniţial a fost modificată, stabilindu-se, printre altele, şi alocarea a 3 milioane de euro pentru reabilitarea unei biserici. În realitate, spun reprezentanţii Primăriei Mangalia, consilierii locali au aprobat o listă cu posibilele investiţii din banii împrumutaţi de la bancă, însă lista poate fi rectificată. Motivul ţine de politica băncii, care analizează o cerere privind acordarea unui împrumut doar în anumite condiţii. Mai exact, solicitantul trebuie să prezinte proiecte pentru care are toate studiile făcute.

„Avem în intenţie să reabilităm drumuri, să ne ocupăm de cinema Pescăruş, de Casa de Cultură şi aşa mai departe. Sunt proiecte pentru care facem studiile, însă realizarea unor studii durează foarte mult în România. Spre exemplu, la Casa de Cultură, pentru că are acea frescă, ni s-au cerut avize de la mai multe ministere. Cu alte cuvinte, pentru a nu rata oportunitatea de a accesa un împrumut, am pus la dosarul pe care l-am prezentat băncii acele proiecte care au toate studiile. Între timp, noi lucrăm să completăm documentaţia şi la celelalte proiecte anunţate anterior.

Pe măsură ce le avem, putem înlocui de la dosarul depus la bancă anumite proiecte. Vrem să le facem pe toate, cu fonduri europene nerambursabile sau cu banii împrumutaţi de la bancă. Cele care nu se încadrează pe axele de finanţare deschise pentru perioada următoare le facem cu banii împumutaţi, însă cele care vor fi aprobate la finanţare europeană, ar fi absurd să nu le facem cu fonduri nerambursabile.

Aceasta este raţiunea pentru care se tot modifică lista de investiţii depusă pentru acordarea împrumutului”, au explicat reprezentanţii Primăriei Mangalia. Legat de biserica renovată, reprezentanţii primăriei atrag atenţia că este un lăcaş de cult inclus în lista monumentelor, iar în ceea ce priveşte Casa de Cultură, reprezentanţii primăriei susţin că în cursul acestui an va fi demarat proiectul de reabilitare şi modernizare.

„Se va interveni la interior, acoperiş şi sala de spectacol, unde va fi amenajat un cinematograf. Vor exista spaţii de lectură, săli de conferinţe şi activităţi cultural-artistice. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4 mil euro (inclusiv TVA). În prezent, se caută soluţii de finanţare externă – fonduri UE sau bugetul de stat. În caz contrar, lucrările vor fi finanţate din împrumutul contractat de municipalitate, în baza votului Consiliului Local”, mai spun reprezentanţii primăriei.

Primăria Mamgalia, cea mai proastă afacere cu preluarea cinematografului „Pescăruş”: specialiştii sugerează DEMOLAREA

Un alt proiect al Primăriei Mangalia este reabilitarea şi modernizarea fostului cinematograf „Pescăruş”. Clădirea dezafectată a fost preluată de la RADEF, în baza unui protocol în care se precizează că trebuie redată destinaţia iniţială, respectiv cinematograf. Reprezentanţii Primăriei susţin că, imediat după preluare, au comandat o expertiză tehnică, ale cărei concluzii arată că ar fi mai ieftin să se demoleze ruinele fostului cinematogaf, iar pe acelaşi loc să se facă o clădire nouă, cu aceeaşi destinaţie.

„Din păcate, RADEF ne-a transferat niste ruine, atât în cazul fostului cinematograf, cât şi în cazul grădinilor de vară, din oraş şi staţiuni. Fără sprijin financiar de la Guvern sau Consiliul Judeţean, ne va fi foarte greu să reabilităm aceste obiective, cu fonduri proprii”, au mai spus reprezentanţii Primăriei Mangalia. În prezent, se fac demersuri la Compania Naţională de Investiţii pentru finanţarea proiectului.

Proiectele la care se angajează primăria

Şi, totuşi, care sunt proiectele la care se angajează Primăria Mangalia, cu bani europeni sau cu bani din împrumut? Reprezentanţii administraţiei locale au oferit următorul răspuns cotidianului „Replica” de Constanţa: „La începutul acestui an, Primăria Mangalia va contracta mai multe proiecte de investiţii, cu finanţare UE, în oraş şi staţiuni: primul dintre acestea vizează reabilitarea staţiunii Saturn şi va fi semnat în cursul lunii ianuarie. Se va moderniza toată infrastructura rutieră, trotuare, iluminat stradal, mobilier urban, locuri de parcare, staţii de autobuz, etc.; valoarea – 4 milioane de euro.

Lucrările vor începe în toamna acestui an, după încheierea sezonului estival, cu termen de finalizare la sfârşitul anului viitor, cu sistarea lucrărilor pe durata sezonului estival. Alte 2 proiecte sunt la fel de avansate, respectiv reabilitarea Pieţei Republicii (din faţa Casei de Cultură) şi modernizarea a 22 de străzi din municipiul Mangalia. În funcţie de finalizarea procedurilor de contractare, lucrările ar putea începe în toamna acestui an, la ambele proiecte”.

Recent, Primăria Mangalia a depus proiectele pentru modernizarea cu fonduri UE a falezei Mangalia-Saturn, a străzilor din Neptun-Olimp, precum şi reabilitarea Bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric situat în centrul oraşului. Unele dintre aceste proiecte se află şi pe lista obiectivelor de investiţii finanţate prin contractarea unui împrumut.

Menţionăm că Primăria Mangalia a reuşit să acceseze un credit bancar pentru finaţarea unor proiecte de investiţii cu valoare de până la 60 de milioane de lei, mai arată reprezentanţii Primăriei Mangalia. „Pentru toate proiectele vom urmări, în primul rând, accesarea fondurilor europene sau guvernamentale, pentru a evita presiunea pe bugetul local.

Totuşi, în unele cazuri, nu sunt axe deschise pentru finanţări nerambursabile. De aceea, vom aştepta noi oportunităţi de finanţare externă sau vom apela la fondurile obţinute din împrumutul contractat de municipalitate. Decizia o vom lua împreună cu cetăţenii, prin dezbateri publice, iar votul final va fi dat în Consiliul Local”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu. El a mai precizat că din fondurile obţinute prin accesarea împrumutului vor fi modernizate toate trotuarele din oraş, străzile secundare şi aleile dintre blocuri, vor fi amenajate locuri de joacă şi spaţii de parcare.

Alexandra CUCU, Replica 06.01.2018

13 Comments

 1. Cand defapt toti banii o sa ii duca acasa nenea Radu Cristian cu gasca lui . Motivul fiind simplu, il doare in peleu de noi.

  Comentariu by eu — 6 ianuarie 2018 @ 13:34

 2. Dezbateri publice ca la PUG, ca la taxe şi ca la contractarea împrumutului. Adică ZERO.
  E ilegal dar nu e penal. Adică e de căcat, ca toată activitatea Celui Ales, aşa cum îi place românului iute degustătoriu de rahat cu perje şi care votează Fuego.

  Comentariu by Părintele Futuimamaeideadministraţie — 6 ianuarie 2018 @ 13:51

 3. Socotelile par bine facute. Se fac prafsi pulbere opt bugete anuale de circa 20 milioane euro fiecare, la care se mai adaugă acest imprumut și cheltuirea pana la alegerile din iunie 2020 a întregului buget pe acel an plus ca unele din proiectele ce vor fi demarate vor fi taraganate in asa fel incat sa se termine prin toamna lui 2020 sau chiar prin 2021. Vezi cazul Saturnului unde de prin 2013 ne anunta ca proiectul e pe teava, gata de aprobat si de fapt va incepe, daca va fi aprobat, abia la toamna si se va termina pe hartie in decembrie 2019 dar ca si celelate proiecte se va taragana pana prin 2020. Putini se vor incumeta atunci sa se inhame la o primarie care are deja datorii de circa doua bugete, proiecte demarate si nefinalizate pana la final de mandat si la un oras la care nu s-a facut mai nimic, asa ca in lipsa altor candidati e posibil ca Minciunel al nostru sa mai prinda un mandat.
  Sunt si ceva riscuri caci disparitia subventiei la căldura si dublarea pretului platit de populatie pe o gigacalorie va duce la pierderea unei parti semnificative din electoratul stimulat cu subventia generală de peste 50 % a gigacaloriei. Chiar daca se incearca pasarea pisicii la unele din marionete, gen plecarea lui Dumitrana, a consilierului personal, colonelul Teodorescu, iar radiosant zice ca vor urma si alte si aducerea in prim-plan a unor oameni, oarecum eficienti și cu priză la public, gen Dan Georgescu, e posibil sa nu fie de ajuns. Sabia celor circa 5000 de semnaturi deja stranse pentru referendul e destul de periculoasa iar daca opozitia dorea cu adevarat sa se implice erau deja stranse suficiente semnaturi pentru referendum. Dar cred ca s-a dorit doar atentionarea primarului si efectul s-a vazut, au aparut banerele cu primarul si CL va ureaza la multi ani.

  Comentariu by Marian Vasile — 6 ianuarie 2018 @ 21:18

 4. Mananci cacat cu gura plina, nene Vasile!

  Comentariu by Anonim — 6 ianuarie 2018 @ 23:32

 5. Marian Vasile cam are dreptate omul de la nr. 4 Mananci cacat mult. Vezi-ti in plm de viata ta. Tu le stii pe toate. Cacanar ce esti.

  Comentariu by Anonim — 7 ianuarie 2018 @ 9:10

 6. Pt.4 si 5
  Postaci de cacat platiti din banii furati de Radu de la Marian Vasile si de la cetatenii Mangaliei.Voi mancati cacat pe banii nostri.

  Comentariu by Anonim — 7 ianuarie 2018 @ 10:23

 7. Pai cum au postat platiti din banii furati de aia mai inainte e corect sa isi faca si acum treaba.

  Comentariu by Fane — 7 ianuarie 2018 @ 14:10

 8. @6 Sincer ma cac si pe Radu Cristian si pe tine. Ma doare-n cot de voi astia sclavi de Mangalia. Adevarul e ca ador sa beau si fac caterinca aici de prostani ca voi.

  Comentariu by Anonim — 7 ianuarie 2018 @ 19:45

 9. @9
  Te doare rau de tot chiar daca faci pe indiferentul. Chiar daca te caci pe mincinos tot se observa ca esti omul lui.

  Comentariu by Marian Vasile — 7 ianuarie 2018 @ 20:48

 10. Vasile, ce tot il plangi pe apevistul Teodorescu? In afara de a-si ridica leafa, luna de luna, ce plm a facut concret? A fost in concediu permanent catana.

  Comentariu by ALDE — 7 ianuarie 2018 @ 20:52

 11. @11
  Incearca sa si intelegi ceea ce citesti.
  Teodorescu e una din schimbarile pentru rebranduirea imaginii mincinosului, nici prima dar nici ultima.
  Cat despre facut concret, de 5 ani se tot mimeaza.

  Comentariu by Marian Vasile — 7 ianuarie 2018 @ 20:59

 12. Pt. #7
  http://www.gsp.ro/international/stranieri/oda-conducatorului-sumudica-il-ridica-in-slavi-pe-dictatorul-turc-erdogan-cu-el-romania-era-campioana-mondiala-529766.html

  😉

  Comentariu by nabuco — 7 ianuarie 2018 @ 21:49

 13. https://www.ordinea.ro/primaria-mangalia-nu-scapa-de-o-executare-silita-de-600-000-de-euro/

  Comentariu by Anonim — 8 ianuarie 2018 @ 21:15

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress