Tensiuni din ce în ce mai mari la Şantierul Daewoo Heavy Industries Mangalia! Angajaţii se tem că din februarie-martie vor fi trimişi acasă, în condiţiile în care şantierul nu mai are comenzi noi, în momentul de faţă lucrându-se doar la bloc secţii comandate de partenerii de afaceri din judeţe “vecine”, cum ar fi Galaţi. La finele anului trecut, ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, era aşteptat la şantierul din Mangalia, însă ulterior s-a speculat că începutul lui 2018 va fi propice unei vizite. Doar că… vizita a fost amânată, iar asta pentru că statul român, acţionar minoritar (49%) în cadrul DMHI nu a luat încă o decizie referitoare la posibilitatea sa de a achiziţiona de la coreeni acţiunile (51%) scoase la vânzare.
În 2017, angajaţii din cadrul DMHI primeau o veste bună, din punctul lor de vedere: Damen Shipyards Group încheia un contract cu Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) pentru achiziţionarea cotei sale majoritare în Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI). Ulterior, şi Consiliul Concurenţei confirma tranzacţia. Numai că ea nu este dusă la bun sfârşit, iar statul român încă nu s-a decis dacă îşi exercită dreptul de preemţiune în ceea ce priveşte achiziţia acţiunilor scoase la “mezat” de coreeni. „Încă se analizează dreptul de exercitare a preemţiunii”, au precizat, pentru „Replica” de Constanţa, reprezentanţii Ministerului Economiei din România.
„Noi ce facem din februarie?” – este întrebarea legitimă a 1.700 de angajaţi pe care îi are DMHI, la care se adaugă alţi circa 400 de la subsidiara şantierului. În comparaţie cu începutul anului 2017, în 2018 cifra angajaţilor este cea menţionată mai sus, adică mai mică, având în vedere că aproximativ 500 de angajaţi s-au reorientat deja spre alte companii, sesizând declinul DMHI.
De altfel, ultima comandă serioasă dusă la bun sfârşit în şantier este o navă livrată în octombrie 2017 (cumpărător: Tsakos Energy Navigation Ltd). De atunci, compania nu a reuşit să mai încheie nici un contract de anvergură, limitându-se la „cârpeli” şi la construcţia de bloc secţii. Din acest motiv, nu se fac nici angajări şi s-a trecut la reducerea unor cheltuieli, cum ar fi cele legate de consumabile, după cum au precizat reprezentanţi ai DMHI.
Nici subcontractorii nu mai sunt la fel de mulţi, o parte dintre angajaţii veniţi în şantier atunci când era activitate intensă întorcându-se la Galaţi, Tulcea, Brăila. Chiar şi aşa, încă din decembrie s-a decis că, având în vedere trecerea contribuţiei de la angajator la angajat, este necesară o ajustare a salariilor. Prin urmare, salariile au fost mărite cu 20%, iar conform contractului colectiv de muncă, au fost acordate şi primele de sărbători.
Mai departe însă, soarta şantierului este în bătaia vântului: Damen nu se mai grăbeşte să preia acţiunile, existând, conform unor surse, anumite neînţelegeri cu partea coreeană, în timp ce statul român nu e nici el hotărât ce să facă: să intervină, pentru a convinge olandezii să cumpere mai repede sau… să-şi asume întreaga activitate de la Mangalia?!
Alexandra CUCU, Replica 05.01.2018
Probabil că statul i-a pus gând rău.
Sindicatul n-ar trebui să stea pasiv. Dacă ministrul nu vine urgent la Mangalia, se pot duce muncitorii la București.
Comentariu by lucian visa — 5 ianuarie 2018 @ 10:51
https://www.cotidianul.ro/ambasadoarea-olandei-la-masa-cu-coruptii/
De aceea statul ne-ar face bine si si-ar face bine sa preia santierul, cum a procedat in cazul Institutului Cantacuzino.
Comentariu by nabuco — 5 ianuarie 2018 @ 12:38
E o diferență uriașă. Institutul e de siguranță națională și are piață de desfacere. Un șantier al statului e mort din fașă. Până aprobă ministerul să facă vreun vapor, îl termină alt șantier.
Comentariu by lucian visa — 5 ianuarie 2018 @ 13:42
https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-special-nr-4august-2017-vom-avea-corvete
Comentariu by nabuco — 5 ianuarie 2018 @ 14:11
muncitorii se pot duce si la Moldova. De unde au venit. Si directorasii care au luat terenuri si vile din furaciuni de nu mai ai loc de ei in oras. Sau la vama la Elektra. Care e de prin imprejurimi se poate intoarce la Negru Voda sau Albesti si asa mai departe.
Comentariu by Kusy — 6 ianuarie 2018 @ 1:09
Situatia nu e de laudat pentru nimeni e chiar grava , muncitoriii isi pot gasi de lucru afara foarte usor fiindca inca sunt meseriasi bine pregatiti, probabil statul vrea cu tot dinadinsul sa plecam toti din tara asta care ( le apartine)asa cred ei….,oricum daca nu se finalizeaza ceva pina prin 20 februarie jumatate vor pleca. Sa speram ca lucrurile se vor rezolva.
Comentariu by Angajat la santier — 6 ianuarie 2018 @ 9:17
Pt.5
Atitudine de imbecil.
Comentariu by lucian visa — 6 ianuarie 2018 @ 10:11
Inteleg PNL-ul nu se implica ei sunt cu vinzarile catre straini dar organizatiile PSD siALDE ce fac,dece nu sustin interesele acestui oras la Guvern si in conducerile nationale ale partidelor lor?
Comentariu by doru — 6 ianuarie 2018 @ 11:42
Santierul era singura dovada ca se poate gasi de munca in Mangalia si numai puturosii asteapta ajutoare sociale nevrand sa munceasca. Kusy trimite inapoi muncitorii dar vrea sa ramana tiganii care au speriat orasul cu furaciuni , mai ales colonistiul ? Nici cu directorasii nu prea are dreptate ca majoritatea sunt din Mangalia. Bai Kusy aia care au luat terenuri cu nemiluita nu au dat prin santier. Vezi ca si in turism s-au aciuat multi moldoveni dar ia te un pic si de tiganii unguresti , olteni sau ardeleni ca asa e frumos.
Comentariu by Fane — 6 ianuarie 2018 @ 12:24
Cont. #2
https://www.replicaonline.ro/alerta-surse-statul-roman-interesat-sa-cumpere-pachetul-de-actiuni-de-la-santierul-daewoo-mangalia-341176/
Comentariu by nabuco — 6 ianuarie 2018 @ 15:15
Statul… în toate formele lui, inclusiv degeaba:
http://evz.ro/surse-statul-roman-cumpara-santierul-naval-daewoo-mangalia.html
Cu un aşa bun manager (n.r. cum este statul, mai ales ăla român), Mangalia poate dormi liniştită, mai ales somnul de veci!
Comentariu by Nightmare — 8 ianuarie 2018 @ 8:55