Mangalia – politica locală

4 ianuarie 2018

Nu se lasă. Callatis Therm SA a dat din nou în judecată Primăria şi Consiliul Local Mangalia. Avocatul firmei este coleg de partid cu primarul

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 11:10

Callatis Therm SA, firma care a ţinut în ger Mangalia în iarna de pomină din 2011- 2012, nu vrea să renunţe la pretenţiile sale financiare şi pace. Societatea controlată acum de două „săgeţi” din Constanţa a dat în judecată Primăria şi Consiliul Local Mangalia, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Constanţa în ultimele zile ale anului 2017. Interesant este faptul că avocatul Callatis Therm este coleg de partid cu primarul Mangaliei.

Callatis Therm SA a înregistrat pe 29.12.2017 un dosar la Tribunalul Constanţa prin care cere magistraţilor o ordonanţă de plată împotriva debitorilor Municipiul Mangalia, prin primar, respectiv Consiliul Local al Municipiului Mangalia. Instanţa nu a stabilit încă un prim termen de judecată. Callatis Therm SA este reprezentantă de avocatul Ionel Spătaru. Fost director al Oficiului pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa şi vicepreşedinte la nivel naţional peste tineretul liberal, Spătaru îşi dă astfel în judecată propriul coleg de partid, din moment ce primarul Cristian Radu este preşedintele PNL Mangalia.

Administratorele fantomă de la Callatis Therm

Callatis Therm SA, fosta Rominservices Therm SA, are ca domeniu de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, dar nu mai prestează, practic, nici un serviciu de câţiva ani. Firma care furniza agent termic în Mangalia a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri 0 şi pierderi de 226.943 lei, cu doi angajaţi, dar şi datorii de 5.827.350 lei. În iunie 2011, Callatis Therm SA avea ca acţionari C&C Wealth Management SRL, preluată de Nikitas Adrian Simion şi Marius Zăgăneanu de la Cătălin Ciupercă, finul fostului primar PSD Mihai Tusac, Intertherm SRL, controlată de Gheorghe Verioti şi Consiliul Local Mangalia.

În decembrie 2012, Nikitas Adrian Simion este înlăturat de la conducerea Callatis Therm, acţionarii numindu-le administratore pe necunoscutele Silvia Vineş, care este şi director general, alături de contabila Monica Eugenia Limban, ambele din Constanţa. În prezent, Callatis Therm funcţionează cu mandatele de administratori expirate. Întâmplarea face ca ambele femei să fi candidat, fără succes, în 2012, pentru posturi de conducere în Radionav. Şi atunci, ca şi acum, avocatul Callatis Therm SA era liberalul Ionel Spătaru.

În 2016, Curtea Supremă dădea dreptate Mangaliei

Războiul dintre Callatis Therm şi Mangalia este unul vechi, de uzură. În martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat executarea silită a Primăriei Mangalia de către Callatis Therm SA, care cerea încă din 2013 suma de 1,3 milioane de euro în contul unor aşa zise investiţii făcute în reţeaua de distribuţie. Numele lui Nikitas Adrian Simion, primul arestat în dosarul „Căldura”, este conectat cu fostul primar PSD al Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, eliberat din funcţie în 14 noiembrie 2011, după ce ANI l-a declarat incompatibil.

Până în ianuarie 2011, în Mangalia căldura era produsă şi furnizată de SC Rominservice Therm, o companie care din 2003 avea contract de delegare gestiune cu primăria şi al cărei acţionar majoritar era Rompetrol SA (Petromidia) cu 66,67%. Timp de 7 ani nu au fost probleme cu căldura chiar dacă primăria întârzia cu plăţile, iar datoriile se recuperau mai ales din subvenţiile pentru combustibil.

Iarnă de groază pentru Mangalia

După venirea lui Tusac la primărie, situaţia a început să scârţâie, datoriile către Rompetrol au ajuns la aproape 15 milioane de lei. Soluţia salvatoare a venit de la primar care şi-a trimis finul, pe Cătălin Ciupercă, la Rompetrol şi astfel acţionar majoritar al Rominservice Therm devine firma acestuia, C&C Wealth Management, cu un capital de numai 500 lei.

Aceasta în condiţiile în care, conform contractului de delegare a gestiunii, numai pentru funcţionarea tuturor celor 34 centrale termice din oraş era nevoie de un stoc de combustibil în valoare de 10 milioane de lei. Imediat după preluarea pachetului majoritar, finul şi-a vândut părţile sociale lui Nikitas Simion şi lui Marius Zăgăneanu (prieteni cu Ciupercă) şi a dispărut. Şi astfel ia naştere SC Callatis Therm SA, căreia primăria Mangalia i-a plătit în 2011 subvenţii în valoare de 15 milioane de lei, în contul datoriilor.

Apoi robinetul s-a închis brusc după ce, din cauza măsurilor de austeritate, guvernul a tăiat subvenţia la căldură. Firma de distribuţie termică a majorat însă tarifele la gigacalorie, refuzate de consilieri dar câştigate în instanţă de SC Callatis Therm, fără ca primarul Tusac să facă recurs. Firma de termoficare a intrat în iarnă fără bani pentru achiziţionarea combustibilului şi cu primarul Tusac demis în noiembrie pentru incompatibilitate. Cu toate acestea, fostul primar a refuzat să-şi părăsească scaunul şi, în ianuarie 2012, îl vedem în poză alături de consilierii PSD la negocieri cu Simion Nikitas, în sediul primăriei. Peste conflictele politice între consilierii locali au apărut atunci şi revolte populare.

Rocsana CRISTEA, Replica 04.01.2018

4 Comments

 1. Callatis term e pe moarte, traiasca Colgiu!
  Si traieste cu siguranta bine, caci caloriferele duduie, desi afara sunt 15 grade ziua si 5-6 noaptea. Este o hotie instrumentata, pe fata!
  Caldura excesiva din apartamente inseamna bani platiti inutil de oameni, intr-o iarna calda, in care nu e nevoie de caldura decat, cel mult, dupa un program, seara. Si bani multi din subventie., care „se acorda” prin generozitatea administratiei locale cu complicitarea maistrilor militari „transformati” in presedinti de asociatii si firmelor care functioneaza non-stop la toate parterurile de blocuri. Care altfel nu platesc NIMIC, pentru ca sunt firme, dar la caldura sunt brusc apartamente de locuit.
  Asta se intampla in tot orasull.

  Comentariu by Anonim — 4 ianuarie 2018 @ 19:10

 2. Primarul a “pierdut” inca un consilier personal de nădejde: Teodorescu.
  Tot mai bună e o țepuită deșteaptă, decât un loial nepriceput.

  Comentariu by Mentalistul — 4 ianuarie 2018 @ 23:09

 3. De ce, nu i-a marit salariul sau a „decis U.M. 2150” sa inlocuiasca comandorul care consiliaza ?

  Comentariu by nabuco — 5 ianuarie 2018 @ 12:53

 4. https://www.replicaonline.ro/cum-jongleaza-primaria-mangalia-cu-creditul-de-60-de-milioane-proiectele-care-nu-obtin-finantare-de-la-ue-se-fac-pe-banii-de-la-banca-341211/

  Comentariu by nabuco — 6 ianuarie 2018 @ 0:58

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress