Politica locală în Mangalia

20 decembrie 2017

Ședința CL Mangalia din 20.12.2018

Filed under: administraţie publică,Consiliul Local — lucian visa @ 16:33

CL Mangalia a votat taxele locale pentru anul 2018

Consilierii locali din Mangalia au votat, miercuri, într-o ședință ordinară, proiectul de taxe și impozite locale pentrul anul 2018, precum și instituirea taxei speciale de dezvoltare și promovare turistică. Potrivit documentației, nivelul taxelor va rămâne la fel ca anul acesta, singura modificare fiind la clădiri nerezidențiale – persoane fizice, unde s-a aplicat o majorare de la 0.2 la 1%.

“Le transmit tuturor locuitorilor orașului că anul viitor, cu o singură excepție, nu se majorează nicio taxă locală. Prin acestă măsură de menținere a nivelului actual al taxelor și impozitelor locale, vrem să sprijinim populația Mangaliei, persoane fizice sau juridice, care și așa vor avea dificultăți financiare, din cauza măsurilor fiscale adoptate de Guvern”, a declarat primarul Radu Cristian.

Edilul Mangaliei a admis, totuși, că bugetul municipalității va fi grav afectat de ultimele măsuri guvernamentale, prin care se reduc drastic veniturile administrațiilor locale.

Aleșii locali au mai votat instituirea taxei de paragină pentru clădirile și terenurile abandonate sau neîngrijite, ai căror proprietari vor plăti impozite majorate cu până la 500% față de nivelul reglementat.

„Este vorba despre acele clădiri și terenuri lăsate în paragină, atât în oraș dar mai ales în stațiuni, care reprezintă principala cauză a îndepărtării turiștilor de sudul litoralului. Măsura se aplică punctual, în baza unei evaluări prealabile, conform legii”, a explicat primarul.

Potrivit documentației, primii care vor plăti impozite majorate pentru active neîngrijite sunt: Poșta Română, THR Marea Neagră, Cerealcom Dolj, BNP Paribas Leasing Solutions IFN SA și Gema Eximco 2000 SRL.

În aceeași ședință, s-a mai votat programul evenimentelor pe anul viitor, acordarea burselor pentru elevi, precum și acordarea de ajutoare financiare pentru preșcolarii domiciliați în zone defavorizate ale orașului, precum Herghelie, IAS, Fruviileg și Zootehnie.

Totodată, aleșii locali au aprobat proiectul propus de primarul Radu Cristian, privind acordarea tichetelor de medicamente pentru persoanele defavorizate, precum și costul mediu lunar de întreținere a persoanelor vârstnice, cazate la Căminul de bătrâni, din localitate.

În aceeași întrunire a CL Mangalia, s-a aprobat documentația tehnică pentru proiectele cu finanțare UE, privind modenizarea stațiunii Neptun-Olimp și a falezei Mangalia-Saturn. (Comunicat primit de la Biroul de presă al Primăriei Mangalia, 20.12.2017).

mangalianews.ro

Impozite de 500% pentru hotelurile lăsate în paragină de THR și scoaterea de la naftalină a taxei de promovare turistică, ultimele decizii din 2017 ale consilierilor locali Mangalia!

Ultima ședință ordinară a acestui an, pe a cărei ordine de zi s-au aflat peste 40 de proiecte de hotărâre, s-a desfășurat, miercuri, 20 decembrie, într-o atmosferă mult mai calmă decât de obicei, chiar dacă au existat puncte de vedere diferite.

Printre cele mai importante inițiatve care interesează contribuabilii s-au aflat stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru 2018, care vor rămâne la aceleași valori. Singurele modificări majore vizează taxarea cu până la 500% a mai multor unități de cazare aparținând SC THR Marea Neagră al căror aspect dezolant imprimă stațiunii Saturn, dar nu numai, un aspect neplăcut privirii vizitatorilor care își petrec vacanțele în sudul litoralului.

Inițiativa primarului, Cristian Radu a atras atenția conducerii societății care a venit în fața consilierilor locali pentru a-și pleda cauza în speranța obținerii unei păsuiri. Astfel, directoarea THR Marea Neagră, Narcisa Moșoiu a declarat că a desemnat o echipă formată din mai mulți muncitori care au ca misiune acoperirea fațadelor acelor hoteluri nerenovate cu plase, urmând ca în viitorul apropiat să fie reparate. Aleșii nu au fost prea impresionați, lansând ideea luării unui angajament scris a conducerii societății cu privire la modernizarea unităților de cazare vizate. În funcție de stadiul de degradare în care se află, comisia Primăriei, care a evaluat hotelurile, a stabilit majorări ale impozitului cuprinse între 300 și 500% a impozitului.

Cum nu s-au lăsat convinși de rugămințile conducerii THR Marea Neagră, s-a trecut la vot, toate proiectele primind undă verde, astfel că societatea este bună de plată pentru toate restaurantele și hotelurile lăsate de ani buni în paragină.

Tot la capitolul taxe și impozite, grupul consilierilor PSD Mangalia a venit cu un amendament, propunând o diminuare a impozitului pe clădiri pentru persoanele juridice de la 1,5% la 1,2%. Aleșii au declarat că această măsură se impune având în vedere situația precară a econoniei locale, întreprinzătorii din Mangalia confruntându-se cu mai multe probleme financiare. Solicitarea a fost respinsă de către consilierii PNL și UNPR, majoritari în Consiliu, astfel că proiectul a fost aprobat în forma sa inițială.

Cele mai ample discuții s-au purtat pe marginea reinstituirii taxei speciale de dezvoltare și promovare a turismului care fusese anulată în urma atacării la instanța de contencios administrativ. Viceprimarul Mangaliei, Dragoș Angelescu a prezentat o adresă semnată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc care ar agrea o astfel de inițiativă. În replică, alesul Nicolae Moroianu, vicepreședinte al FPTR a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi, ”întrucât nu se cunoaște nici destinația celor 6 miliarde de lei strânse în urma colectării vechii taxe de promovare”. De asemenea, consilierul local, Paul Foleanu a atras atenția că în ceea ce privește această taxă de promovare, există probleme de legalitate. ”V-am atras atenția de la început, domnilor inițiatori. Vă semnalez, din nou, că în primă instanță Tribunalul Constanța a stabilit că regulamentul de anul trecut este nelegal, la fel și această taxă. Se putea lua modelul de la Constanța unde nu au existat probleme, dar obersv că s-a mers pe aceeași cale greșită”, a declarat Paul Foleanu.

Același consilier PSD s-a declarat nemulțumit și de lista eenimentelor pentu anul viitor pe care o consideră ambiguă. ”Evenimentele nu sunt bugetate, și nici nu se prevede exact ce anume se va organiza. De exemplu, la turismul ecumenic, cine și când se plimbă cu autocarele la mănăstiri? Ce presupune Ziua pensionarului? În opinia mea, pentru fiecare eveniment, trebuie să existe hotărâri distincte. A aproba o listă, fără să fie indicată sursa de finanțare și valoare bugetului, nu are logică. Probabil, un viitor control al Curții de Conturi va stabili că banii au fost nelegal cheltuiți! Care este graba? De ce trebuie aprobată astăzi?”, a spus Paul Foleanu.

Dar cum majoritatea este cea care decide, și această listă de evenimente viitoare a trecut la vot, primind undă verde.

Tot în cadrul ședinței de Consiliu, au mai fost votate proiecte care vizează aprobarea și cuantumul burselor acordate elevilor, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli, dar și costul mediu lunar de întreținere și valoarea contribuției de întreținere pentru persoanele asistate în cadrul Căminului de Bătrâni Mangalia.

editiadesud.ro

24 Comments

  1. De data asta nici măcar n-au mimat o dezbatere publică. Semn că nu dau doi bani pe locuitorii orașului. Nici măcar pe numeroșii lor lingăii din Mangalia.

    Comentariu by lucian visa — 20 decembrie 2017 @ 16:37

  2. http://editiadesud.ro/?p=28120

    Comentariu by Anonim — 20 decembrie 2017 @ 17:15

  3. Ozzy a tăcut toată sedința de cind ia dat primarul o combinație in parc . Mai laudațil pe tătarul ăsta care pute ca un hoit . O hahalera mai mare nu găsiți. Hai pupațil in cur ce mai stați ( Marian Vasile să inceapa primul )

    Comentariu by cititor — 20 decembrie 2017 @ 17:41

  4. Atenție la limbaj. Depăști cu mult măsura.

    Comentariu by lucian visa — 20 decembrie 2017 @ 18:05

  5. https://www.replicaonline.ro/situatie-complicata-ministerul-economiei-anunta-ca-nu-vrea-santierul-din-mangalia-dupa-ce-daewoo-l-a-vandut-deja-339784/

    Comentariu by nabuco — 20 decembrie 2017 @ 22:11

  6. Pt 3:
    Nu mi-a dat nimeni nimic, nu mai bate câmpii! Doar nu i-ar apuca subit dragostea de mine.
    Într-adevăr, nu am vorbit la fel de mult ca de obicei. Singurul subiect mai important a fost despre taxe si impozite. Sunt convins ca ceea ce este ilegal va fi atacat la prefect si in instanta.
    Am intervenit acolo unde niște societăți erau asuprite fara motiv. Si s-a ales propunerea mea, de a se actualiza raportul de specialitate.

    In rest…, am avut o sedinta reunita a consilierilor cu o zi înainte, unde a fost cum a fost, cu multe vorbe. Sedinta CL a fost cu concluziile ședinței de lucru. Multe au fost modificate dupa solicitarile si amendamentele noastre, iar la taxe si impozite s-a zis ce era de zis, s-au facut interpelările si amendamentele.

    În ziua ședinței, observați la interpelările mele, că imi era greu sa vorbesc deoarece ma durea rău spatele, in urma unui accident.

    Comentariu by Mentalistul — 21 decembrie 2017 @ 12:21

  7. Tot mincinos acest Menabit .Ești terminat .

    Comentariu by cititor — 21 decembrie 2017 @ 12:55

  8. Abia am început.

    Comentariu by Mentalistul — 21 decembrie 2017 @ 14:45

  9. Ai căzut cu oala de ciorbă măi Ozzy

    Comentariu by Anonim — 21 decembrie 2017 @ 15:27

  10. Domnule Visa, va rog sa includeti si un reportaj aferent unui subiect cu adevarat important ptr oraj, ma refer la situatia de blocaj a preluarii de catre una din parti a actiunilor DMHI.
    Este un joc soarta a cel putin 10.000 oameni si a familiilor acestora…

    Comentariu by Dode — 21 decembrie 2017 @ 22:39

  11. Scuze, oras in loc de oraj…

    Comentariu by Dode — 21 decembrie 2017 @ 22:41

  12. Foarte interesanta propunerea d-lui Dode fiindca santierul a fost si este un punct fierbinte pentru oras mai ales in campaniile electorale…din pacate acum nefiind campanie este nesemnificativ. De ce? Totusi ar trebui sa tratam mai serios aceasta problema ca si alte locuri de munca din orasul nostru.Haideti sa vorbim dar in cunostinta de cauza si la subiect.

    Comentariu by M. Iorga — 22 decembrie 2017 @ 8:39

  13. De Marți am auzit ca s-au anulat biletele olandezilor pentru ca se amână festivitatea. Mi-a distras atenția cu greva pentru cei 280 lei, altfel până acum poate reușeam să am informațiile. Se zvonește încă de marți că guvernul nu a fost de acord cu preluarea șantierului de către olandezi. Și, cum era firesc, oamenii s-au panicat. Dar nimic nu confirmă vreo împotrivire a guvernului, ba oficiul concurentei si cei care trebuiau sa-si dea acordul, l-au dat. Opinia mea este că preluarea se face cu o procedură, iar statul fiind unul din acționari trebuie să-și finalizeze procedura, nu se face preluarea când vrea noul acționar, fara sa fie consultat si celălalt actionar. O posibilitate este ca statul sa fi pus piciorul in prag si sa spună: “Aloo! Sunt și eu pe aici, cu 49%! Dacă ne-am inteles ca preluarea se face in Februarie, pentru ca asta este termenul legal, de ce vreți voi de Crăciun!?”.
    Asta din cate stiu eu, termenul de preluare stabilit era pentru Februarie 2018. Dar pe oameni nu-i încălzește opinia mea.

    Am tot scris despre șantier, încă din Ianuarie când situatia era fără soluții. Pe 13 Februarie a venit ministrul economiei, apoi s-a conturat o idee pe care am transmis-o și a fost pusă in practică. Primele informatii despre posibila cumpărare a DMHI de catre Damen au aparut la începutul lui Iulie. Am scris despre posibilitatea preluării inca din Februarie, înainte sa iasă Dragnea si sa anunțe ca a fost atacată hotărârea cu corvetele.
    Ca să nu mă repet, ca și dovadă citiți link-urile.

    https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/805874172893865/

    Tot încerc de ieri să aflu răspunsul de prin guvern, dar cu ce se întâmplă în ultimul timp văd că nu mai dă nimeni drumul la vreo informație. Mai aștept și astăzi, dacă nu apare nimic solicit pe cale oficială.

    PS: pusesem mai multe link, dar nu le ia.

    Comentariu by Mentalistul — 22 decembrie 2017 @ 9:29

  14. https://www.facebook.com/groups/654029964744954/permalink/905774736237141/

    Comentariu by Mentalistul — 22 decembrie 2017 @ 9:31

  15. Acest „Guvern”, acest „Parlament”, sau „Statul” sunt formate din mai multe grupuri de interese ce tind spre realizarea anumitor scopuri ce converg cu necesitatile lor. Nu este nimic nou in asta, in toate statele au fost si vor fi aceste formatiuni. Doar ca unele gandesc pe termen lung, altele sunt doar oportuniste.
    Legat de problema DMHI, nu se poate spune ca factorii de decizie nu au fost informati din timp si nu au avut cum se reactioneze pana acum. Posibilele strategii sunt:
    1. achizitionarea de catre Stat a actiunilor integral – poate cea mai rea dintre ele, intrucat piata internationala navala nu se compara cu una de…masini sa zicem si nu vad cum s-ar putea incheia alte contracte decat cele ale fregatelor
    2. nu s-a ajuns la o intelegere privind „comisioanele” celor implicati
    3. o terta entitate va achizitiona dupa punctul 1 sau acum actiunile si le va revinde olandezilor la pret dublu. Posibil dupa ce Statul plateste datoriile, iar cei ce preiau firma o fac fara datorii…
    4. Altele…e loc de speculat

    Comentariu by Dode — 22 decembrie 2017 @ 12:36

  16. @ 3
    Daca ai fi un un cetatean oarecare, neinformat si manipulat, nu te-as baga in seama. Dar esti unul din postacii primarului, fie unul precum Colgiu, care-și trage si el partea alaturi de primar fie unul precum Ciuraru care se vinde ieftin, deocamdata, pentru un serviciu nevestei si 7-8 sute de lei indemnizatia de consilier. Rolul vostru este sa-l discreditati pe tatar pentru ca arata orasului cum ar trebui sa fie un consiler local. Voi stiti bine ca la urmatoarele alegeri locale PNL nu prinde decat cel mult 1-2 consilieri si asta daca baga pe locurile eligibile niste oameni mai cunoscuti si nepatati, ceea ce este greu.
    Disperarea va face sa folositi un limbaj mult sub putina demnitate si respect de sine, pe care presupun ca le mai aveti. Pe mine nu ma deranjeaza atacurile astea scatofage, ca pe voi va discreditati. Daca a vazut ca atunci cand comentati cu numele voastre, gen Ciuraru, Nechita, starniti niste reactii vehemente ale populatiei, primarul crede ca veti reusi anonim și vulgar sa discreditati pe cei care va critica. Crede…..

    Comentariu by Marian Vasile — 22 decembrie 2017 @ 13:25

  17. Mai Ozzy cine să te bage pe tine in seama din guvern ? Felix ride de tine iar restul nici nu stiu de tine . In PSD Mangalia nu mai ești saù cel puțin ai fost tras pe dreapta de colegii tăi iar cei din CT nici nu vor sa audă de tine . Nu crezi ca ar fi normal sa te retragi ? Nu reprezinți pe nimeni mai Ozghiun .

    Comentariu by Anonim — 22 decembrie 2017 @ 14:54

  18. Nu a mai fost scandalul obișnuit. Va explic și de ce: cu o zi înainte a avut loc o ședință a comisiilor reunite. Cearta a fost acolo, în sedinta ordinara au fost doar concluziile si amendamentele.

    Pt.3: Într-adevăr, s-a încercat o schema de genul “cacealmaua”, care s-a întâmplat la fel cu exact 1 an în urmă, dar nu a ținut nici de data aceasta. Poate vreodată o ieși, dar asigur că fără niciun rezultat în ceea ce mă privește.
    Și nu o mai dați de garduri cu închipuitele afaceri ale mele cu primăria. Vă râd și curcile când vă aud că mi-aș fi tras eu 2.000 lei. Zău așa! Chiar credeți că dacă nu m-am compromis pt 1 miliard jumate, aș fi făcut-o acum pentru 20 milioane? Doh?!?

    Comentariu by Mentalistul — 22 decembrie 2017 @ 15:22

  19. Pt 17:
    Te doare tare? Suflă, poate trece!
    Exact cu un an în urmă scriai același bocet:
    http://www.lucianvisa.ro/2016/12/22/comunicat-alde-mangalia-22-12-2016/#comments
    N-ai obosit?

    Comentariu by Mentalistul — 22 decembrie 2017 @ 16:22

  20. Pt.10
    De câte ori am postat câte ceva despre DMHI, n-au fost comentarii.
    Situația șantierului e foarte serioasă pentru economia orașului.
    Statul n-are bani să cumpere și nici nu cred că UE ar aproba achitarea datoriilor din buget. Probabil că șantierul va ajunge la olandezi. Se pare că sunt unii la București care nu sunt de acord, așa cum n-au fost de acord ca Damen să execute corvetele. Poate olandezii nu le au șpaga sau sunt șantajați să facă lobby pentru votul în Schengen. Presupun doar.

    Comentariu by lucian visa — 22 decembrie 2017 @ 16:58

  21. Ori poate trebuie ca noi și olandezii să așteptăm termenul de contestații pentru neexercitarea preemțiunii, care este pe 18 ianuarie.
    Presupun doar.

    Dacă erau “lucrați”, bănuiesc că declarau și olandezii ceva.

    Comentariu by Mentalistul — 22 decembrie 2017 @ 17:30

  22. Pt.#20
    http://m.jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/scenariu-soc-statul-preia-santierul-daewoo-cu-ajutorul-dna-760988.html

    Comentariu by nabuco — 22 decembrie 2017 @ 20:11

  23. Dacă reajunge la stat, șantierul va fi terminat. Poate că asta se și vrea.
    DNA poate să-i ancheteze pe coreeni mai simplu dacă acționarul principal este altul decât ei. Nu văd ce interese ar avea Damen să ascundă trecutul, dar coreenii, da.

    Comentariu by lucian visa — 23 decembrie 2017 @ 13:33

  24. Scapam de cei de pe „lista neagra”:
    http://money.cnn.com/2017/12/05/news/tax-haven-eu-blacklist/index.html
    si dam peste cei din „lista gri”:
    https://nltimes.nl/2017/12/06/eu-releases-tax-haven-blacklist-netherlands
    … cine se scuza se acuza.

    Comentariu by nabuco — 23 decembrie 2017 @ 14:34

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress