Politica locală în Mangalia

10 noiembrie 2017

Furt de piese din aur de la muzeul de istorie, ținut la secret!

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 18:23

În această vară, din Muzeul de Arheologie din Mangalia au fost furate 6 piese din aur, în greutate de 10 grame. Conform IPJ Constanța, furtul nu s-a desfășurat prin efracție. Acest lucru duce la concluzia că furtul putea fi realizat de angajați ai instituției sau de către vizitatori. Aceștia din urmă ar fi putut sustrage acele piese în timp ce făceau un tur al muzeului. În astfel de situații, hoții sunt “specialiști” în domeniu și fură la comandă, căci este complicat să cauți cumpărător pentru piese de patrimoniu, ne-a declarat un arheolog.
Deși au trecut mai multe luni de la data comiterii furtului, toată această poveste a fost ținută sub tăcere, probabil din dorința de a nu arăta publicului cât de ușor este să furi dintr-un muzeu ziua în amiaza mare. De cealaltă parte, unul dintre angajații instituției ne-a spus că este sigur că un vizitator care, într-un moment de neatenție al colegei sau colegului care dădea bilete la intrare altor vizitatori, a sustras piesele din aur. „Suntem puțini angajați. O singură persoană trebuie să taie bilete la intrare și să supravegheze încăperile cu exponate. Este imposibil. Ne-au chemat pe toți la poliție să dăm declarații, ne-au supus detectorului de minciuni”, a mai declarat angajatul muzeului, care a dorit să își păstreze anonimatul.

De la același angajat am aflat că valoarea de inventar (pe hârtie) a bunurilor nu este foarte mare, deoarece inventarul nu a mai fost actualizat de multă vreme din lipsă de fonduri. Însă valoarea istorică a obiectelor este deosebită.

Muzeul nu mai este muzeu, ci secție în cadrul Direcției de cultură și sport a Primăriei Mangalia

Din luna decembrie a anului 2016, Muzeul de Arheologie din Mangalia a devenit o ramură a Direcției de Cultură și Sport din cadrul Primăriei Mangalia. Decizia a fost luată prin hotărâre de consiliu local, după ce același consiliu a decis în anul 2013 ca muzeul să devină secție a Complexului Cultural Callatis.
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia este o instituţie publică de cultură aflată în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane din zona Mangaliei, din perioadele: neolitică, greacă, romană şi romano-bizantină.
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia pune la dispoziţia publicului vizitator o variată ofertă culturală, începând cu exponatele aflate în expoziţia muzeului şi terminând cu monumentele arheologice aflate în zona municipiului Mangalia.
Astfel, în expoziţia de bază a muzeului, publicul vizitator poate remarca numeroase fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave, frize cu metope, cornişe cu bucranii etc), vase ceramice (amfore, hidrii, kantharos, lekythos), opaiţe, apeducte, statuete de tip Tanagra, vase din sticlă, stele funerare, inscripţii, reprezentări ale unor divinităţi, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal etc.
Intrând în muzeu, vizitatorii mai pot vedea vestitul mormânt cu papirus datând din secolul IV î.Chr., cercetat în anul 1959, restaurat şi conservat în cadrul expoziţiei de bază a muzeului. Mormântul fusese acoperit cu trei lespezi de piatră, iar în interiorul său a fost descoperit un papirus scris în limba greacă. Papirusul reprezintă cel mai vechi document din ţara noastră. Mormântul era înconjurat de un ring de piatră care se poate observa şi astăzi.
Tot în cadrul expoziţiei de bază a muzeului sunt conservate alte două morminte datând din aceeaşi perioadă, este prezentarea de pe siteul instituției.

Călin GAVRILAȘ, dezvaluiri.ro 09.11.2017

14 Comments

  1. https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_101862/Tainuirea-in-paguba-patrimoniului.html

    Comentariu by nabuco — 10 noiembrie 2017 @ 23:07

  2. https://thraxusares.wordpress.com/2015/05/23/blestemul-aurului-getic/

    Comentariu by nabuco — 10 noiembrie 2017 @ 23:13

  3. https://www.replicaonline.ro/palaz-ii-cere-edilului-din-mangalia-bugetul-cheltuit-pe-avocati-335679/

    Comentariu by Anonim — 10 noiembrie 2017 @ 23:48

  4. @2-Ceea ce nici Funar n-a aflat până acum este că Deceneus a identificat bosonul, după ce construise în Munţii Orăştiei acceleratorul de particule necesar. El l-a denumit „Bozonul lui Zamolxes”, în cinstea Superiorului. Deşi bozonul era un element la a cărui discreţie Zamolxes ţinea mult, el nu s-a supărat pe credinciosul său, trăznindu-l doar o dată şi cu blândeţe părintească. Se pare că de aici provine tradiţia românească a lui „Trăzni-te-ar Dumnezeu!”, expresie folosită mai mult în sens admirativ.

    Comentariu by I.S — 11 noiembrie 2017 @ 9:20

  5. @2-Vaccinul anti zula ! http://www.academiacatavencu.info/social/ac–oliva-%C5%9Etir-va-recomanda–ca-dacii-de-va-vaccinati–de-maine-nu-mai-furati–38759

    Comentariu by I.S — 11 noiembrie 2017 @ 9:31

  6. Pt 4:
    Marțienii au confirmat teoriile “dacologilor”.
    (Off-topic)

    On-topic: Una din atribuțiile comisiei SSÎC, conform ROF al CL, prezidată de consilierul Mihai Sorin, este:
    – controlează activitatea de conservare și valorificare culturală a monumentelor istorice și de arhitectură și propune măsuri corespunzătoare.
    În mod sistematic președintele acestei comisii refuză ca această comisie să își îndeplinească atribuțiile și refuză să pună pe ordinea de zi a ședințelor comisiei problemele orasului pe care le semnalez prin adrese sau verbal, consemnate in procesul verbal, pentru a fi analizate si rezolvate.
    În curând am să fac o adresă comisiei juridice, cât și Consiliului Local. Inutil presupun, dar eu îmi fac datoria.

    In aceasta situatie ar trebui chemat in comisie directorul Direcției de Cultura si Sport, pentru a prezenta ceea ce s-a întâmplat si a dispune ce măsuri trebuie luate. Direcția aceasta este in subordinea consiliului local, iar comisia aceasta este autoritatea de control a CL asupra activității Direcției. Refuzul președintelui comisiei de a își îndeplini atribuțiile va duce la aceeasi situatie ca la ADPP, cand nu mai știa nimeni ce se întâmplă acolo.

    Comentariu by Mentalistul — 11 noiembrie 2017 @ 11:44

  7. Pt. #6
    Pe directorul DCS il ascultati cum il ascultati dar pe MC si TO va trebuie „stetoscopul” ca sunt doctori si nu-i sucesti cum vrei …

    Comentariu by nabuco — 11 noiembrie 2017 @ 12:02

  8. Pt. #4 si #6 (@ off)
    Daca aveti argumente si credeti ca merita mentionate la:
    https://www.ancientaliensmap.com/
    atunci „add new location” e pentru voi (i.e. http://www.express.co.uk/news/science/791575/ALIEN-influence-piri-reis-map-captain-cook-antarctica ).

    Comentariu by nabuco — 12 noiembrie 2017 @ 12:44

  9. @8-N-avem argumente,insa uitindu-ne pe harta aia si banuind, logic, ca extraterestrii cauta noi forme de inteligenta,deducem ca acolo unde nu au fost „vazuti”(inclusiv pe meleagurile noastre !) oamenii s-au ascuns de ei…sa nu se faca de ras ! Eu si cu Ozy-ca doi martieni,ce suntem,am fost intrebati de cei de pe planeta noastra daca credem in oamenii de de pe Terra. Le-am raspuns ,fara echivoc : Povesti !

    Comentariu by I.S — 12 noiembrie 2017 @ 15:37

  10. PS- Pentru ca noi martienii,urmărind starea socială: revoltele, luptele pentru putere, înarmarea excesivă, salariile de mizerie, anarhia instaurată etc. ne-au dus la concluzia ca trebuie sa raportam acasa:
    Asta nu‑i viaţă !

    Comentariu by I.S — 12 noiembrie 2017 @ 15:47

  11. Pt. #10
    Pai pentru ca sa spui acum „Asta nu‑i viaţă !” a luptat Leo (colegul de tura a lu’ OZy) in decembrie 1989?

    Comentariu by nabuco — 12 noiembrie 2017 @ 17:33

  12. @11-Chiar asa ! Fiind duminica,sa-i punem o „preferata” lui Leo !(mai ales dupa „experienta” cu R C !) https://www.youtube.com/watch?v=4UoPYv0Kq-0

    Comentariu by I.S — 12 noiembrie 2017 @ 17:53

  13. Leon ala s-a inhaitat cu fratii luptatori , au facut o asociatie si s au autointitulat luptatori dupa ce s-au bagat in seama vreo doua zile prin oras din carciuma in carciuma. Aia erau dizidenti ca il bagasera pa al batran la tuhauzen ca daduse iama prea mult prin fieru vechi sa le faca rost de ceva bistari pentru privatizare. Cam asta e treaba cu Che Guevara. Acu impozite si taxe ioc , ceva terenuri si asa mai departe.

    Comentariu by Salam cu soia — 13 noiembrie 2017 @ 3:14

  14. Aduce Colesniuc inapoi aurul cum a adus si papirusul.

    Comentariu by Adina — 13 noiembrie 2017 @ 18:04

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress