Politica locală în Mangalia

22 septembrie 2017

Remus Cristy Băisan: Mangalia, în real pericol!

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 15:35

Rolul primarului in gestionarea banilor orasului. Dictator sau mediator?

Atunci cand ajungi primar, cu siguranta nu devii deodata expert in toate domeniile de activitate. Lumea te-a votat si ti-a acordat incredere, nu pentru ca le stii tu pe toate. Votul acordat unui primar tine in primul rand de increderea acordata acestuia de catre cetateni in garantarea corectitudinii in gestionarea banilor comunitatii cat si de manifestarea recunostintei și respectului fata de cei care te-au ales.
Atributul primarului este acela de a creea o viziune referitoare la viitoarea dezvoltarea a orasului, si nu de a conduce orasul in mod despotic.

Primarul este cel care mediaza relatiile cu consilerii locali, idiferent de culoarea lor politica. Impreuna cu acestia el are responsabilitatea de a genera o strategie prin care viziunea lui de dezvoltare a orasului sa se armonizeze politic si sa poata fi implentata. Nicidecum nu are atributul de a face lucrurile de capul lui, in mod dictatorial. Nimeni nu a acordat vreodata unui primar un Cec in alb!

Consilierii nu sunt acolo sa ia act de deciziile primarului, pe care sa le valideze/legitimizeze prin vot in forul Cosiliului Local. Consilierii sunt acolo pentru a ajuta primarul in gasirea de solutii astfel incat viziunea de dezvoltare a orasului propusa de primar sa poata fi pusa in practica. Aceasta dezbatere in interiorul Consiliului, ar trebui sa ia intr-un final forma unui document cadru de Strategie de Dezvoltare a orasului pe termen mediu si lung.

Acest document prezentat cetatenilor si insusit de toata lumea, devine fundamentul in baza caruia orasul urmeaza sa functioneze. In interiorul acelui document se identifica prioritatile orasului ordinea in care acestea sunt implementate precum si sursele de finantare. Tot in acest document se fac analize de cost-beneficiu, pentru a vedea daca anumite investitii sunt sustenabile si merita implementate.

Primarul nu este acolo ca sa dicteze cum se fac lucrurile, ci sa se consulte. Primarul trebuie sa fie garantul corectitudinii si responsabilitatii in cheltuirea banului cetatenilor, ca doar de asta l-au ales in prima faza oamenii.

Angajarea orasului Mangalia in credite pe termen lung, fara ca in spatele acestor credite sa existe o Strategie de Dezvoltare insusita de Consiliul Local, fara sa existe o analiza cost-beneficiu temeinica, nu reprezinta altceva decat un act iresponsabil. Un act dictatorial! Iar acest lucru nu poate fi tolerat!

Remus-Cristy Băisan, 22.09.2017

mangalianews.ro

18 Comments

  1. Ce spunea Băisan în aprilie 2016 când știa foarte bine cine e Cristian Radu : ”Deci, Mangalia, pe lângă proiecte, a reuşit să returneze şi o datorie de 3-4 milioane de euro pe an, datorie istorică, este un lucru foarte bun. (…)”

    http://www.lucianvisa.ro/2016/04/11/omul-de-afaceri-care-a-manageriat-proiectul-marina-mangalia-luat-de-pnl-sa-coordoneze-campania-judeteana-cristy-baisan-la-mangalia-este-o-minoritate-intr-o-zona-de-galagie-dar-car/

    Domnule Băisan, întâi recunoaște public că ai greșit, apoi adună semnături pentru referendum. În felul ăsta te ”speli” de păcatele politice și faci rodajul partidului tău. Eu cred că poți fi util Mangaliei pe care ne-o dorim.

    Comentariu by lucian visa — 22 septembrie 2017 @ 15:39

  2. C. Baisan a „prins” ocazia sa inceapa ceea ce tatoneaza demult: propria campanie electorala.
    Numai ca asteptam ceva nou… e o cale fumata, prea des…

    Comentariu by Anonim — 22 septembrie 2017 @ 17:34

  3. Domnule Visa,

    Eu nu prea inteleg ce-i cu Baysan asta! De ce si la ce ar putea fi el util Mangaliei ? Ce meserie are, ce experienta are ? Ce stie el sa faca, in mod concret, in afara de pamblicarii politicoide ?

    Inteleg ca, mai zilele trecute, era « mare si tare » pe la PNL Constanta, dar astia din conducerea judeteana nu i-au dat nu stiu ce functii, de partid sau « in stat ». Si ? Gata ? S-a facut dizident ? Gata ? E mare patriot si isi mai face si partid ?

    Deasemenea nu prea inteleg care-i treaba cu Mangalia si care ar putea fi aportul lui la dezvoltarea orasului ! De ce ar fi util ? Ca stie sa se certe cu sefii de (la) partid atunci cand nu-i convine functia pe care o ocupa ? Pai, asa stim sa fim cu totii dizidenti !

    Eu pe Baysan l-am vazut de 3 ori : prima data cand ii tinea, respectuos, sticla de jumate cu apa plata lui Cristian Radu la un eveniment public, a doua oara cand isi transformase limba intr-un sfredel de lins in (de)(cur)sul unui interviu de laudat acelasi Cristian Radu, iar a treia oara cand, vezi draga doamne, critica conducerea judeteana a PNL pentru ca nu i-a apreciat meritele !

    Deci, domnule Visa, cine mai e si asta ? Crysty Baysan ? (imi cer scuze, am pierdut sirul y-grecurilor din numele lui !)

    P.S.
    Are cumva si asta buletin de Mangalia ? Ca sa stim la ce candidaturi ridicole sa ne mai asteptam peste 3 ani !

    Comentariu by theo — 22 septembrie 2017 @ 18:08

  4. @3.

    „Măria Ta!… Vin… turcii!…”
    „Aşa te prezinţi tu în faţa Măriei Mele? Plin de praf şi transpirat? Şi ai mai omorît şi calul cu alergătura!”
    ––––

    Înţeleg că vă interesează persoana, nu mesajul.

    Pe mine nu mă interesează cine e, nici cu ce se ocupă dl. Baisan. Poate fi şi un pseudonim, chiar nu are nici un fel de relevanţă asupra legăturii cu realitatea pe care o are mesajul.

    Am citit ce spune şi are dreptate.

    Consideraţi că e ceva greşit în ce spune persoana?

    Nu de alta, dar părerea dumneavoastră despre unul sau altul chiar nu ne interesează.

    Comentariu by Părintele Frecţie — 22 septembrie 2017 @ 19:41

  5. Ca politician, Baisan Cristian, nu a reusit …in schimb a construit la Limanu acel port care e plin de ambarcatiuni…ca a vindut afacerea , e treaba lui…dar a facut ceva.
    In schimb Radu C a facut …l-a facut pe Ciuraru mare purtator de vorbe…in rest zero..
    Nu-l ridic in slavi pe Iorgus, a avut si bune si rele, dar avea timp sa viziteze orasul, sa vorbeasca cu locuitorii, sa rezolve probleme si stia sa vorbeasca cu toata lumea.
    Pe str G MUrnu, unul inchide strada, cu avizele primariei si Radu e stupefiat…Cum ????
    Pe b-dul 1decembrie , cineva face o constructie….s-a extins cu ceva metri patrati, NU VEDE NIMENI din primarie…
    atunci despre ce vorbim , tov Ciuraru….
    La un asa consiliu local, asa primar…asa locuitori fricosi….

    Comentariu by zek — 22 septembrie 2017 @ 20:18

  6. Pt #4
    Eu cred ca pentru CyB nu este (inca) clara diferenta intre „acta non verba” si „facta non verba”.
    Mai avem exemple …
    http://www.cotidianul.ro/experienta-tranzitiei-de-la-dictatura-la-democratie-in-europa-de-est-307455/

    Comentariu by nabuco — 22 septembrie 2017 @ 20:34

  7. Ala care inchide strada are terenul demult. Cam din perioada cand primari au fost cei care mananca acum rahat. Era marfa sa fi jurist in instanta sa reprezinti primaria nu ?

    Comentariu by Dana — 22 septembrie 2017 @ 20:57

  8. Diferenţa e o literă. Semnificaţia e aceeaşi, restul sînt artizanaturi ideologice.

    Oricum, asta e tot ce găţiţi în neregulă la mesaj? Consideraţi că mesajul nu e corect pentru că, în opinia dumneavoastră, „acta non verba” nu e totuna cu „facta non verba”?

    Comentariu by Părintele Frecţie — 22 septembrie 2017 @ 21:06

  9. „rem tene verba sequentu” daca nu iar patim ca pe vremea celor „1 5 m i i d e s p e c i a l i s t i”.

    Comentariu by nabuco — 22 septembrie 2017 @ 21:17

  10. Domnule, „acţiune, nu vorbe” şi „fapte, nu vorbe” sînt nişte platitudini şi diferă, cel mult, prin momentul în care se petrec faptele.
    Dacă spun „faptele mele [din trecut] mă definesc”, spun „facta, non verba”.
    Dacă îi spun cuiva „pune mîna şi fă ceva, nu mai da din gură”, îi spun „acta, non verba”.

    În cazul în care nu e adresată unui guraliv, gen Ciuraru, atunci ambele expresii au menirea penibilă de a stopa discuţia sau dezbaterea fără a aduce nici un gram de înţelepciune pe masă.
    Diferenţa de care vorbiţi se desfiinţează pe sine dacă o persoană cu experienţă vorbeşte despre ce e de făcut, iar replica publicului „deştept” este „pune mîna şi fă, nu mai da din gură” sau „ce-ai făcut tu în viaţă, ca să ne spui tu nouă cum să facem”.
    Este ca şi cum aţi cumpărat un utilaj şi, în loc să citiţi manualul de instrucţiuni – că e doar vorbărie, nu? – treceţi îl băgaţi direct în priză şi începeţi a apăsa pe butoane, la nimereală, ca orice persoană „de acţiune”…

    În lipsa dezbaterii (a vorbăriei, spuneţi dumneavoastră) reuşim doar să lucrăm pompieristic, unde arde.

    ..
    Este „sequentuR”. Asum, pe româneşte, tot nu e clar dacă sînteţi, sau nu, de acord că Mangalia e într-un real pericol cu acest primar.

    Comentariu by Părintele Frecţie — 22 septembrie 2017 @ 21:42

  11. Mangalea a fost iar Mangalia este in mare pericol cu astfel de „emanati”.
    http://images.slideplayer.com/28/9354934/slides/slide_11.jpg

    PS:
    cu voia dvs. o sugestie de lectura:
    https://carturesti.ro/carte/asta-schimba-totul-439662

    Comentariu by nabuco — 22 septembrie 2017 @ 22:03

  12. Despre care „emanaţi” vorbiţi?

    Am înţeles că nu aşteptaţi nimic bun, dar era vorba de opinia dumneavoatră despre pericolul în care se află Mangalia din cauza primarului.

    Comentariu by Părintele Frecţie — 22 septembrie 2017 @ 22:54

  13. Guvernul a alocat 3.758.348 lei pentru cartierul Dobrogea 2 în programul PNDL.

    Și aceștia sunt toti banii pe care i-a obținut Mangalia. Ca să ți se acorde, trebuie să depui proiecte.

    Comunei 23 August i s-au aprobat proiecte in valoare de cca 9.700.000 lei.

    Orașul Negru Vodă – 23.000.000 lei

    Municipiul Medgidia – 18.000.000 lei

    Mihail Kogălniceanu – 14.000.000 lei

    Mangalia este codașă la proiecte.
    Pentru ca avem o administrație incapabilă să luăm împrumut care ne îngroapă de tot?

    In tabel mergeți la CT pentru județul Constanța:
    http://mdrap.ro/userfiles/ordine.xls

    Comentariu by Mentalistul — 23 septembrie 2017 @ 15:28

  14. Pt. #12
    Apund Sideri, Iorgus, Tusac, RC „au adunat aricii cu fundul” consilierilor si in consecinta al locuitorilor municipiului.

    Comentariu by nabuco — 23 septembrie 2017 @ 16:45

  15. @14
    Corect!
    Toată luma ştie că realitatea perceptuală este o modalitate a tăcerii obiective, aşa că libertatea este dependentă de fapte sub-empirice, nu de viitorul co-creat de abundenţa exponenţială a pozitivităţii.

    Comentariu by Părintele Frecţie — 23 septembrie 2017 @ 17:19

  16. Daca a reusit mincinosu sa castige la Mangalia cu asa electorat de ce nu si baisan!
    Borcanul cu miere atrage si bondari!

    Comentariu by IPSI — 25 septembrie 2017 @ 9:35

  17. Daca a reusit mincinosu sa castige la Mangalia cu asa electorat de ce nu si baisan!
    Borcanul cu miere atrage din pacate la Mangalia de 9 ani… doar bondari!

    Comentariu by IPSI — 25 septembrie 2017 @ 9:37

  18. @IPSI
    Domnule, probabil că, în Mangalia dumitale, curge lapte la robinet şi se dă miere rest la pîine.

    Mangalia reală este înglodată în datorii din cauza deciziilor Celui Ales.

    Cel Ales a risipit PATRU bugete întregi, iar dumneavoastră consideraţi că e perfect logic să ne împrumutăm cu dobîndă în numele acestei risipe.

    Comentariu by Părintele Frecţie — 26 septembrie 2017 @ 0:28

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress