Un nou scandal s-a abătut asupra Mangaliei, după ce Primăria localității a organizat o dezbatere publică a noului Plan de Urbanism General (PUG), fără a invita consilierii locali, agenții economici și persoanele interesate. Publicitatea dezbaterii s-a făcut printr-un anunț inserat în colonițele de mică publicitate ale unui cotidian constănțean și într-un cotlon al site-ului oficial al Primăriei Mangalia. În aceste condiții, la dezbaterea organizată pe 24 august la Clubul Nautic Mangalia au participat doar cinci persoane. Singurul consilier local care a aflat, în mod întâmplător, de desfășurarea procedurii a fost Ozghin Menabit. Așa cum se observă din filmarea ședinței, Menabit s-a arătat scandalizat de faptul că nici măcar comisia de urbanism a Consiliului Local nu a fost invitată la dezbatere. ”Aveți ceva de ascuns? Trebuia să faci o invitație prin secretariatul Primăriei” – i-a reproșat Menabit arhitectului-șef al Mangaliei, Paul Enache.
Pe lângă faptul că procedura a fost anunțată prea discret, nici laptop-ul arhitectului-șef nu a funcționat și în acest fel planșele PUG-ului nu au fost proiectate pe videoproiector. Pur și simplu, cele câteva persoane care au reușit să afle de dezbatere au fost invitate la pupitrul lui Enache, pentru a consulta ochiometric planșele extrem de detaliate care schimbă reglementările de urbanism. Desigur, puținii participanți aveau interese particulare, întrebând doar despre viitorul regim al zonei în care dețin proprietăți. În aceste condiții, interesul general nu și-a găsit un purtător de cuvânt, iar chestiuni extrem de stringente, precum regimul rezervat în noul PUG pentru Pădurea Comorova, nici nu au fost aduse în discuție.
Enache a lămurit că noul PUG se află în lucru din anul 2009, iar până acum au fost obținute 17 avize din cele 19 necesare. Proiectul mai așteaptă aprobări de la Ministerul Dezvoltării și de la Ministerul Culturii. Arhitectul-șef al Mangaliei a invitat un participant la dezbatere să se prezinte la Primărie pentru a primi o copie a planșei aferente zonei în care deține acesta o proprietate, specificând totodată că întregul PUG va fi accesibil publicului, prin postarea planșelor pe internet, dar și în holul Primăriei, abia după adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local pentru aprobare. Așadar, la acest moment accesul publicului la detaliile viitorului PUG sunt total limitate. Dezbaterea făcută în bătaie de joc și secretomania ce însoțește aceste proceduri atestă fie neprofesionalismul organizatorilor, fie varianta sugerată de Ozghiun Menabit, anume că ar fi ceva de ascuns.
Pe drept cuvânt, nu știm ce aspecte ar vrea Primăria să ascundă opiniei publice. Însă în dezbatere, s-a reliefat că există o zonă pe malul mării, în stațiunea Saturn, unde s-a reglementat un regim de înălțime minimă, de P+9 etaje, care poate să meargă și până la P+100. În mod firesc, proprietarii învecinați ar fi trebuit să aibă acces la mijloace de informare mai adecvate, în ideea de a contesta viitoarea umbrire încă din faza de dezbatere a PUG-ului. Aflând ulterior, vor fi în situația de a nu-și mai putea apăra drepturile. Și asta deoarece Primăria n-a avut niciun interes să dezbată în mod real aceste aspecte problematice. Nu lipsit de relevanță este și aspectul, semnalat mai sus, că regimul rezervat Pădurii Comorova nu a stors nici măcar un cuvânt la așa-zisa dezbatere cu cinci participanți, care au stat în picioare, ca la trei varice, zgâindu-se la planșele lui Enache.
Comorova este singura pădure cu regim curți-construcții din România. Introdusă în intravilan în anul 2004, pădurea sădită în secolul al XIX-lea, care constituie singurul plămân verde din litoralul sudic, a fost feliată și vândută unor privați în scopul construirii de cluburi private. POT-ul și CUT-ul stabilite în PUZ-ul din 2004, fiind prea restrictive, au făcut ca până acum să nu se construiască în pădure. În plus, au fost și numeroasele contestații ale societății civile care au reușit să țină în loc un măcel ecologic programat. Pe 17 iunie 2014, actuala administrație a Mangaliei a concesionat două hectare de pădure unei firme din Medgidia, care a construit în Comorova un parc de aventuri. Potrivit schițelor cadastrale, parcul de aventuri se învecinează cu un teren de 7.500 de metri pătrați proprietatea firmei Tiger Investment SRL, deținută de afaceristul constănțean Lucian Orban în parteneriat cu doi investitori din Emiratele Arabe Unite (Dubai), Khalid Almahamid și Waleed Mohammad. În decursul acestui an, societatea a solicitat un certificat de urbanism pentru informare de la Primăria Mangalia, cu scopul de a afla regimul urbanistic al zonei. De asemenea, alți proprietari de terenuri din Comorova și-au arătat interesul, în aceeași modalitate a solicitării de certificate de urbanism, pentru a afla reglementările în vigoare. Interesele investitorilor sunt clare, că doar nu-și poate imagina cineva că aceștia au cumpărat pădurea ca să respire ozonul din copaci. De asemenea, interesul actualei administrații a Mangaliei este de bănuit, de vreme ce a autorizat construcția parcului de aventuri și a imaginat piste de bicicliști printre copaci și noi parcuri în vecinătate. Însă și publicul are interesele sale, iar acestea trebuiau spuse în cadrul unei dezbateri propriu-zise. Unii vor vrea zgârie nori în pădure, alții nu vor vrea urmă de cărămidă. Nici noi nu știm și nici nu avem de unde să știm, până nu se organizează o dezbatere propriu-zisă. Că dezbaterea cu cinci participanți a fost o făcătură jalnică, în rând cu multe alte activități făcute prost sau cu interese obscure la Mangalia.
Adrian Cârlescu, ordinea.ro 30.08.2017
Vorba lu’ Beinur: „la cascaval sunt prieteni”.
http://www.national.ro/news/cum-a-distrus-deputatul-iorgus-singura-padure-de-pe-litoral-217522.html/
&
http://m.romanialibera.ro/asd/asd/lovitura-imobiliara-langa-padurea-comorova-108005
Comentariu by nabuco — 31 august 2017 @ 20:00
De completat ce i-a răspuns Paulică-notă-mică lui Ozzy: „Eu nu o să te invit niciodată personal pe tine” zice el printre dinţi.
Măcar a recunoscut cu gura lui că e vorba de aducere la cunoştinţă, nu de dezbatere şi consultare.
Dar nu-i nimic, legea e clară în privinţa asta, dar nu i se putea aplica lui Paulică pînă nu o „comitea”.
Acum a „comis-o”. Ce mai aşteptăm?
Comentariu by Părintele Lustraţie — 31 august 2017 @ 22:40