Mangalia – politica locală

30 august 2017

Speriaţi de plecările din partid, liberalii vor să stopeze traseismul politic

Filed under: PNL — lucian visa @ 17:26

Migraţia politică revine, din nou, în atenţia politicienilor. De-a lungul timpul, toate partidele politice au pretins public că nu susţin traseismul politic. Cu toate acestea, realitatea ne-a arătat că, cel puţin, o tolerează şi chiar o încurajează atunci când acest lucru le convine. 

Până în acest moment, niciun partid sau coaliţie care a avut sau are majoritate parlamentară nu a pus capăt traseismului prin stabilirea unei reguli clare, asemănătoare aceleia care funcţionează la aleşii locali, judeţeni sau la primari. Mai exact, cel care pleacă din partidul pe lista căruia a fost ales pierde mandatul.

Zilele trecute, surse politice au spus că mai mulţi liberali vor să părăsească partidul, principalul motiv fiind cel că nu se mai regăsesc în formaţiunea politică şi, astfel, ar fi atraşi de propunerile partidelor aflate la guvernare.

În acest context, ieri, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la Parlament că liberalii vor depune un proiect de lege de combatere a traseismului politic.

„Vom depune un proiect de lege pentru a combate traseismul politic, o chestiune care este solicitată de 90% din societatea românească şi cred că este momentul să punem piciorul în prag şi să arătăm clar cine vrea perpetuarea traseismului politic şi cine nu vrea perpetuarea traseismului politic.

În ce ne priveşte pe noi, vom iniţia un proiect de lege pentru a interzice traseismul politic, iar parlamentarii care îşi părăsesc partidul pe listele căruia au fost aleşi să îşi piardă mandatul”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat dacă este constituţional, Orban a afirmat: „Dacă e neconstituţional, să se pronunţe Curtea Constituţională”.

În opinia sa, traseismul politic trebuie oprit pentru că el este de fapt o gravă deteriorare a mandatului reprezentativ.

„Ceea ce mă priveşte pe mine ca om care fac parte din societatea românească, om care se întâlneşte în fiecare zi cu cetăţenii români şi care ştiu foarte bine ce gândesc oamenii, fenomenul traseismului politic trebuie oprit pentru că el este de fapt o gravă deteriorare a mandatului reprezentativ şi a democraţiei în România.

De-a lungul timpului, s-au constituit guverne care în votul care exista în spatele Parlamentului nu aveau nici 35%”, a mai spus Orban.

Cel mai recent exemplu al migraţiei cu care se confruntă liberalii este cazul plecării din partid a fostului ministru al Transporturilor, europarlamentarul Ramona Mănescu, membru în Organizaţia Judeţeană a PNL Constanţa, care şi-a depus demisia din partid.

În momentul de faţă, Ramona Mănescu este la al doilea mandat de europarlamentar şi în acest mandat este membru al Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European.

Liberala nu a precizat motivele pentru care a renunţat la formaţiunea politică care a propulsat-o în Parlamentul European, însă voci din sfera politică susţin că Ramona Mănescu ar fi semnat deja adeziunea la ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi ar urma să treacă la Grupul ALDE din Parlamentul European.

Carmen Mocanu, Cuget Liber 30.08.2017

6 Comments

  1. Să nu uităm că liberalii au votat alegerea primarilor dintr-un singur tur.

    Când nu le convine lor sunt împotrivă. Când le convine orice e permis. Dar ce vrea poporul, interesează pe cineva ?

    Comentariu by lucian visa — 30 august 2017 @ 17:30

  2. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfNTSO07ALTb6ZG_srO3bBjTZUOlL-VWKQArzrQXMUo8csxljv
    &
    https://www.google.com/search?source=hp&ei=F-CmWdKpJcP6apGhsqgM&q=iohannis+pnl&oq=iohannis+pnl&gs_l=mobile-gws-hp.3..0i22i30k1l5.21074.27963.0.29284.13.13.0.6.6.0.464.4344.2-5j7j1.13.0….0…1.1.64.mobile-gws-hp..0.13.2515.3..0j41j0i10k1.BBwMbjvIXPw#imgrc=NdMM0u-CC4LcAM:

    Comentariu by nabuco — 30 august 2017 @ 17:55

  3. https://www.ordinea.ro/dinozaurii-imobiliari-din-padurea-comorova-asteapta-unda-verde-la-constructii-noul-pug-al-mangaliei-dezbatut-aproape-in-taina/

    Comentariu by Anonim — 30 august 2017 @ 23:22

  4. Daca va fi impusa aceasta regula, ne vom trezi, ca si in cazul consiliilor locale, ca parlamentarii voteaza fortati de ceea ce dicteaza seful partidului, de frica sa nu piarda sprijinul politic si implicit postul de parlamentar. Daca lasam asa, nu le mai dicteaza sefii de partid, le dicteaza interesul. De ce nu se gandeste domnul Orban sa propuna un proiect de lege prin care activitatea parlamentarilor sa fie evaluata anual, iar in cazul in care se constata ca nu au indeplinit promisiunile din campanie, sa plece?

    Comentariu by Alpak — 31 august 2017 @ 0:57

  5. pai acum de aia voteaza Ciuraru tot ce vrea primarul, adica pt ca il da afara din partid, sau pentru ca asa e el. Eu zis ca asa suntem noi, un neam de pupincuristi, de jigodii si orice reguli am face le vom incalca.
    si acum primarul are obligatia de a trimite anual o scrisoare privind starea urbei (raport de activitate), aceeasi obligatie o au si consilierii locali. ati vazut dvs. asa ceva?
    referitor la promisiunile din campanie, se vorbea de un oras european, care va avea … etc. vedeti dvs. asa ceva?
    despre ce vorbim? eu zic totul tine de educatie, de noi. sa ne facem fiecare curat in „casa noastra” si dupa aia se ne uitam in altele.
    o zi asemnea voua.

    Comentariu by hahaha — 31 august 2017 @ 11:26

  6. Pt. #5
    http://www.cotidianul.ro/un-mister-al-politicii-soacra-lui-busoi-306337/

    Comentariu by nabuco — 1 septembrie 2017 @ 10:13

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress