Mangalia – politica locală

28 august 2017

Dialog la distanță… de un like, despre soarta Casei de Cultură din Mangalia

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 15:52

Cei mai în vârstă își amintesc de emisiunile monumentale ale Televiziunii Române, intitulate Dialog la distanță, în care se confruntau județele României cu tot ce aveau mai valoros in materie de folclor și artă, în general… Nouă ne este oferit zilele acestea un altfel de dialog – unul la distanță… de un ”like” sau un ”dislike”, pe Facebook, între consilierul local Menabit Ozzy și (oficialul sau neoficialul?) director al (oficialei sau neoficialei?) Direcții de Cultură și Sport Mangalia, dl. Lucian Nichita.

Menabit Ozzy: ”NICHITA PLĂTEȘTE TUNSUL IERBII DIN FAȚA CASEI DE CULTURĂ CU 17.000 LEI – din surse, aștept ca dl Nichita Lucian să prezinte achizițiile sale comisiei de specialitate.

Dl Nichita Lucian face achiziții din partea unei instituții care nu există, iar primarul si consilierii obedienți i-au dat buget. Direcția Cultură și Sport are doar numele pompos, dar după cum este organizată nu este nici așezământ cultural, nici muzeu. Nu a primit avize, nici măcar nu a cerut avize, deoarece instituirea acestei direcții este ilegală. Zice Ministerul Culturii. Prin urmare Instituția Prefectului a atacat in instanță HCL de desființare a unor instituții legale si înființarea uneia ilegale. Drept urmare, conform legii, schimbarea denumirii, a statutului juridic si organigrama au fost suspendate. […]

Astfel că avem:
– plata pentru a cosi câțiva metri de iarbă a costat Direcția Fantomă a lui Nichita suma de 17.000 lei.
– pe SEAP apare o achizitie de calculatoare in valoare de 50.000 lei.

Mă bucur pentru calculatoare.
Dar Liceul Callatis, care este profil real cu informatică, are o necesitate de a reface rețeaua informatică de cca 100.000 lei si de 3 ani dl primar taie școlile de la buget, cu ajutorul si votul profesorului Mihai Sorin.

Chiar si in forma ilegală pe care ei o pretind că există, Direcția de Cultură și Sport se află in subordinea Consiliului Local. Am solicitat dlui Mihai Sorin să invite la Comisia de Specialitate care are atribuții de verificare, avizare etc., a activității instituțiilor de cultură din municipiul Mangalia, al cărui președinte este, să invite pe dl Nichita Lucian să prezinte raport de activitate conform HCL 7/2016, art. 14. si sa menținem controlul. Altfel sabotează oamenii primarului instituția, cu prejudicii, cum au facut cu ADPP si SPAS.
Dar dl Mihai Sorin refuză să-și îndeplinească atribuțiile de președinte al Comisiei Social Sănătate Învățământ și Culte și aceea de consilier local, conform jurământului depus, de aceea propun in următoarea sedinta a comisiei schimbarea domniei sale din functia de președinte al comisiei respective. Blocajul acestei comisii prin nefuncționare si prin neîndeplinirea atributiilor, conform Regulamentului de Organizare și Functionare a Consiliului Local, aduce prejudicii Mangaliei, cetățenii nu-și rezolvă problemele; obediența politică sau personală a profesorului Mihai Sorin față de primar si față de cei care devalizează bugetul local este factorul important pentru care această comisie nu este funcțională, iar dl Nichita își permite risipa banilor printr-o instituție care nu există. Am să solicit Instituției Prefectului să informeze organele competente, cat si Direcția Națională Anticorupție.

Liceul Callatis a avut buget pentru rețeaua informatică, dar la propunerea dlui Primar, cei 11 obedienți ai primarului, printre care si profesorul Mihai Sorin, au votat tăierea bugetelor pentru școli (2016), iar în 2017 nu au acceptat să-i mai aloce. Să trăiți, dom’ profesor!

Pentru un liceu de informatică nu se aloca 100.000 lei pentru rețeaua necesară, dar pentru Casa de Cultură a lui Nichita, cumpărăm calculatoare de 50.000 lei.
Trăim în administrația lui Radu Cristian”.

Comentarii

Lucian Nichita: ”Iarba din fata casei de cultura apartine domeniului public, nu o tunde Directia Cultura si Sport. E foarte trist ca nu v-a interesat soarta institutiilor din care e compusa Directia, dar le tarati in jocul dumneavoastra politic jegos si plin din minciuni. De cand sunteti consilier local si mimati interesul, desi va urmariti doar propriul interes politic, nu v-a interesat (sic) de ce au nevoie aceste institutii, ci v-a interesat (sic) doar sa manjiti orice se face. Scrieti minciuni pe fb, dar nu mi-ati scris nici macar o singura data sa va interesati la modul real despre ce probleme sunt si cum ati putea ajuta. Stiti doar sa jigniti, sa mintiti ai sa denigrati munca oricui. Ar trebui sa va fie rusine”.

Menabit Ozzy: ”Dle Nichita, nu mai „vorbiți” în pungă. Va solicit sa prezentați execuția bugetară trimestrial (măcar) consiliului local, căruia va subordonați. Dar nu exista Direcția.
Cât despre faptul ca nu ma interesează Casa de Cultura, am devizele, am obținut de principiu si fondurile:

CĂTRE SECRETARUL MUNICIPIULUI MANGALIA,

CĂTRE DIRECȚIA DE CULTURĂ ȘI SPORT MANGALIA,

Subsemnatul MENABIT OZGHIUN, în calitate de consilier local al Municipiului Mangalia, în conformitate cu legislația aplicabilă, vă solicit să îmi comunicați următoarele:

Prin Adresa Instituției Prefectului nr. 24021/ 31.05.2017, Prefectul Județului Constanța, dl Nicolaescu Adrian Viorel, mi-a comunicat că HCL 119/2016 a fost atacată in instanta de contencios-administrativ de către Instituția Prefectului, prin urmare actul de înființare al Direcției de Cultură și Sport, prin comasarea unor instituții publice si așezăminte culturale, cât și organigrama acesteia, au fost suspendate de drept. În conformitate cu legea 393/2004, cu legea 215/2001, cu ROF al CL Mangalia (HCL nr.7/2016) vă solicit să-mi transmiteți dacă Direcția de Cultură și Sport există în continuare și este funcțională, dacă are ordonator de credite și dacă poate face achiziții legale, etc.

Vă solicit să îmi transmiteți informațiile cu privire la cine administrează clădirea Casei de Cultură, în mod legal. Aceste informații îmi sunt imperios necesare, întrucât am indentificat o sursă de finanțare nerambursabila de la bugetul de stat – din rubrica bugetară a Secretarului General al Guvernului, capitolul „Cultură, recreere, religie”, în baza unui proiect aprobat de comisia de specialitate a Camerei Deputaților – pentru reabilitarea Casei de Cultură Mangalia. Înainte de a face toate diligențele în acest sens, vă rog să-mi comunicați cine este instituția care are în administrare clădirea Casei de Cultură Mangalia, cine este directorul sau ordonatorul de credite care are puterea de decizie.

Vă rog să-mi transmiteți aceste informații cât mai urgent posibil, fiindu-mi necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor pe care le am în calitate de consilier local.
Vă aduc reamintesc că această adresă electronică, transmisă de către subsemnatul în calitate de consilier local, trebuie să primească obligatoriu număr de înregistrare.
Vă atașez adresa Instituției Prefectului.

Cu stimă,
MENABIT OZGHIUN.


Menabit Ozzy: Si răspunsul dlui Nichita, care sfidează orice logica: Casa de Cultura a fost data in administrare Complexului Cultural Callatis, dar se ocupa Direcția care nu există:

Menabit Ozzy: Si ce zice Prefectura:

Lucian Nichita: Stimate domn consilier, eu am intrebat ce anume ati facut in calitatea dumneavoastra pentru a sprijini si dezvolta institutiile de care vorbim. ce masuri ati luat sa aduceti un plus acestora? dumneata imi arati cu mandrie ca ai reusit sa tarasti aceste institutii in jocurile tale politicianiste de doi lei ca sa arati cu degetul. Cu degetul stim sa aratam toti, aici vorbim de a pune umarul la constructie, nu de a arata cu degetul. Le-ai aratat tuturor acestor oameni ca esti capabil sa distrugi, acum arata-le ca esti capabil sa construiesti. Cat de jenant o fi sa te mandresti ca ai reusit sa blochezi o buna parte a activitatii unor institutii. Cum o fi sa te mandresti ca ai reusit sa blochezi angajarea unor oameni care sa ingrijeasca stadioanele? Asta e mandria ta? e trist daca un consilier local se mandreste cu ce a blocat in loc sa se mandreasca cu ce a ajutat comunitatea.

Menabit Ozzy: Dle Nichita, eu mi-am făcut datoria si am venit cu soluția de a iesi din ilegalitate, nu e vina mea că nu doriți sa deblocați orașul. Nu mai aveți instrument de mătrășit bugetul? Știți că exista o lege care vă obligă să vărsați jumatate din încasări catre bugetul local? Ați obligat școlile. Presupunând ca Direcția există, sunteți obligat.

Cat despre ce am făcut, am dat soluția bunei funcționări a acestor instituții, in deplină legalitate:

CĂTRE CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI MANGALIA,

CĂTRE PRIMARUL RADU CRISTIAN,

Prin prezenta, subsemnatul MENABIT OZGHIUN, membru al Consiliului Local al Municipiului Mangalia, vă aduc la cunoștință următoarele:

În data de 21.12.2016 a fost adoptată HCL nr. 119/2016, privind reorganizarea Complexului Cultural Callatis în Direcția de Cultură și Sport. Această instituție se află în subordinea Consiliului Local.

În conformitate cu Regulamentul de Orrganizare și Functionare a Consilului Local al Municipiului Mangalia, HCL nr. 7/ 2016 , art. 14, punctul 3 – Comisia Socială, Sănătate, Culte și Învățământ are în atribuții de a verifica, a analiza și a aviza activitățile culturale din municipiul Mangalia, cât și cu privire la activitatea de conservare și valorificare culturală a patrimoniului arheologic și a monumentelor istorice.

Cu ocazia adoptării acestei HCL, am solicitat în cadrul ședinței Consiliului Local să se respecte legislația aplicabilă, am specificat că este nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru o astfel de reorganizare. Reprezentanții executivului au asigurat, dar fără a prezenta înscrisuri, că nu este nevoie de un astfel de aviz, chiar dacă legea impune.
De asemeni, așezămintele culturale nu pot funcționa fără avizul Ministerului Culturii.
Biblioteca Municipală nu poate funcționa fără personalitate juridică proprie.

Fără a avea avizele necesare și fără a se respecta legislația, Direcția de Cultură și Sport, nou creată, este o instituție care nu-și mai atinge scopul de a organiza și administra activitățile culturale municipale, de a gestiona patrimoniul arheologic, precum și majoritatea atribuțiilor specificate în Regulamentul de Organizare și Funcționare a direcției. Organizat sub forma de serviciu în cadrul unei direcții, Muzeul Callatis nu mai poate funcționa ca muzeu fără avizul CNMC; Casa de Cultură nu poate organiza activități culturale fără avizul ministerului culturii; biblioteca nu mai poate funcționa ca bibliotecă municipală fără a avea personalitate juridică proprie. Astfel s-a reușit performanța de a desființa instituțiile de cultură funcționale pentru a se înființa o direcție, care nu mai poate îndeplini legal activitățile instituțiilor pe care le-a comasat.

Stimați colegi consilieri locali,
Adresa nr. 90 / 24.02.2017, transmisă de către Ministerul Culturii și Identității Naționale către subsemnatul, Menabit Ozghiun, prin cabinetul secretarului de stat, informează oficial că HCL nr. 119/2016 a fost adoptată fără a se respecta legislația.
Prin urmare, aduc membrilor Consiliului Local la cunoștință, următoarele:
Direcția de Cultură și Sport din subordinea Consiliului Local nu are avizele pentru a funcționa în cadru legal. În modul în care Direcția de Cultură și Sport a fost organizată, nu poate primi avizele de functionare, deoarece nu s-a respectat legislația aplicabilă.
Serviciul Muzeul Callatis din cadrul Direcției de Cultură și Sport nu funcționează ca o instituţie publică de cultură – aflată în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane, precum şi ale mediului înconjurător – deoarece nu a primit avizul CNMC, deoarece în noua organizare Muzeul Callatis nu are personalitate juridică proprie;
Serviciul Casa de Cultură, Biblioteci, Cinematografie din cadrul Direcției de Cultură și Sport nu poate funcționa ca instituție publică de cultură – care desfășoară activități și în domeniul educației permanente, organizate în afara sistemului național de învățământ formal, în colaborare cu acesta, având drept scop păstrarea și promovarea culturii tradiționale – deoarece nu este organizat în conformitate cu legislația în vigoare și nu are avizul Ministerului Culturii. Nici biblioteca municipală nu poate funcționa legal, deoarece nu are personalitate juridică proprie.
Stimați membri ai Consiliului Local,
Vă aduc la cunoștintă că prin adoptarea HCL 119/2016 nu s-a respectat principiul necesității de a corela cu celelalte legi și acte normative. Prin aplicarea unei HCL neconforme cu legislația în vigoare se încalcă și prevederile actelor normative corelate cu legea care a fost încălcată. Prin situația creată determinăm angajații acestor instituții să încalce legea.

Avem obligația ca Municipiul Mangalia să beneficieze de activități culturale, să beneficieze de existența bibliotecii municipale, să beneficieze activitățile institutiei muzeului, activități care au fost încetate prin adoptarea HCL 119/ 2016. De 5 luni Consiliul Local al Municipiului Mangalia a înființat Direcția de Cultură și Sport, care încorporează în organigramă Servicii cu activitățile respective. De asemeni, prin HCL 119/2016 a fost adoptat și Regulamentul de Organizare și Functionare, care prevede că Direcția de Cultură și Sport are în atribuții activitățile specifice acelor instituții care au devenit servicii, dar dacă le-ar îndeplini – ar fi ilegal. „De jure” nu poate îndeplini acele activități, întrucât regulamentul nu respectă legislația și nu a primit avize de la ministerele de resort.
În urma celor relatate, vă solicit să analizăm cu responsabilitate această situație de încălcare a legislației, despre care am fost informat oficial de către Ministerul Culturii.

În conformitate cu legislația în vigoare, în calitate de consilier local și cetățean al municipilui Mangalia,
SOLICIT Autorității Publice, respectiv CONSILIULUI LOCAL al municipiului Mangalia, anularea a HCL nr. 119/2016, care a fost adoptat cu încălcarea legislației aplicabile, și care a deposedat municipiul nostru de serviciile publice privind cultura și sportul în Mangalia.

De asemeni, vă rog să analizați oportunitatea de a institui instituții dinstincte, cu personalitate juridică proprie și CAEN propriu, pentru următoarele: Casa de Cultură, Muzeul Callatis, Biblioteca Municipală, Clubul Sportiv Municipal – astfel încât activitățile specificate să se desfășoare în conformitate cu legea.

Această adresă este solicitare expresă de a remedia o încălcare a legislației, face parte din procedura prealabilă, dar în același timp este o solicitare de a face funcționale instituțiile de cultură și sport, dacă dorim ca municipiul să beneficieze de activități culturale, de activități specifice instituției muzeului, de activități specifice bibliotecii municipale, de activități sportive municipale.

Cu stimă,
MENABIT OZGHIUN
(24.04.2017)


Menabit Ozzy: Domnule Nichita, in adresa oficială de mai sus transmisă primariei si dtale, anunț ca am gasit fonduri pentru reabilitarea Casei de Cultură, iar incăpățânarea dvs de a nu fi in legalitate blochează reabilitarea Casei de Cultura.
Ce am făcut???! Am facut rost de bani sa reabilitați pe toată!!
Asa cum am obținut si pt grădinița 3 si primarul nu a vrut reabilitarea ei pe fondurile altora.
Nu-i de ajuns ce am făcut?

Lucian Nichita: Unde sunt acele fonduri? de ce mintiti?

Menabit Ozzy: Citiți mai sus, nu ma repet. Situatia de blocaj pentru accesarea lor ați creat-o dvs. Acum am motiv pentru aducerea la legalitate, nu vreau sa pierd posibilitatea de a obține aceste fonduri.


N.r. Acest dialog a avut loc pe Facebook vineri, 25 august 2017 și am primit acordul administratorului paginii ”MANGALIA / by OZZY” să-l extragem și să-l publicăm, pentru informarea cititorilor cotidianului online Mangalia News.

mangalianews.ro

18 Comments

 1. Ne-au napadit plosnitele si capusele iar noi, cetatenii acestui oras, in loc sa le stârpim cu DDT-ul protestelor si referendumului, ne scarpinam pana ne da sangele si asteptam resemnati viitoarele alegeri, cand tot din asemenea specimene de mincinosi si hoti va trebui sa ne desemnam pastorii.

  Comentariu by Marian Vasile — 28 august 2017 @ 16:05

 2. https://www.replicaonline.ro/liceul-ovidius-isi-eficientizeaza-cladirea-iata-ce-suma-va-investi-municipalitatea-328573/

  Comentariu by nabuco — 28 august 2017 @ 17:49

 3. Pana sa gasesti Mariane DDT pentru proteste poti sa te speli temeinic pe bot ca sa se mai duca din duhoarea de oaie.

  Comentariu by Miki — 28 august 2017 @ 19:27

 4. @3
  Mai grav e ca la tine duhoarea de corupt se duce doar la puscarie, din care iesi doar cu tatuajele si fara hemoroizi.

  Comentariu by Marian Vasile — 28 august 2017 @ 20:21

 5. Ce mai articol,cei mai neinteresanți oameni politici,dacă ii putem numi astfel.
  Altceva mai interesant chiar nu se găsește?

  Comentariu by Anonim — 28 august 2017 @ 20:51

 6. De observat că Ozzy vorbeşte cu documente, iar Nichita face triluri la vioară în căutarea diezului perfect.

  Comentariu by Părintele Lustraţie — 29 august 2017 @ 7:19

 7. http://www.cotidianul.ro/vezi-logo-ul-ales-pentru-centenarul-marii-uniri-foto-306152/

  Comentariu by nabuco — 29 august 2017 @ 7:52

 8. http://www.cugetliber.ro/stiri-social-a-luat-fiinta-asociatia-casa-marii-negre-328885?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Social&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Social

  Comentariu by nabuco — 29 august 2017 @ 8:04

 9. @5
  Serios ? Ia prezinta niste oameni poltici interesanti !

  Comentariu by Marian Vasile — 29 august 2017 @ 11:48

 10. se cearta proștii orașului ……doi labagii

  Comentariu by Anonim — 29 august 2017 @ 16:08

 11. E foarte bine ca acest subiect se dezbate public, iar discutiile trebuie purtate la obiect.
  Acest golan oportunist pus director, fara pregatire si minime competente, care nu ar avea ce cauta in vreo functie publica oarecare, cu atat mai putin la cultura, incaseaza un salariu lunar de peste 5000 (cinci mii) de lei. Fara sa faca absolut nimic, invocand atacarea HCL, etc. Cum se poate acest lucru?
  Si mai mult, respectivul director se ocupa de afacerile personale -sezlonguri, carturi, porumb fiert- in fiecare zi, in timpul in care, macar teoretic, ar trebui sa fie la serviciu.
  Domnule Menabit, va sugeram sa faceti o plangere penala, aveti calitatea oficiala si posibilitatea de acces la documente.

  Comentariu by Anonim — 29 august 2017 @ 16:22

 12. Mult praf in ochi prostilor. Ozghiun este in campanie electorala si vrea sa puncteze in fiecare zi. Se va frige rau cand nu se va asteapta.

  Comentariu by ALDE — 29 august 2017 @ 19:41

 13. Sa cititi cu doi i

  Comentariu by ALDE — 29 august 2017 @ 19:42

 14. MO si NL mergeti si lamuriti treaba ca baietii … pe plaja:
  http://www.mangalianews.ro/wp-content/uploads/2017/08/Lupte-T%C4%83t%C4%83re%C5%9Fti-pe-plaja-din-Mangalia-253×360.jpg

  Comentariu by nabuco — 29 august 2017 @ 19:53

 15. Pt. 12:
  Verifica dta datele adreselor si documentelor. Așa campanie electorală, sa țină din Decembrie 2016? De fapt ea a început in Iunie 2016. Chiar cred ca este nefiresc, ca un consilier sa se comporte tot mandatul ca si cum ar fi in campanie electorală, pe cand un politician normal face asta doar înainte de alegeri.

  Ce era important de remarcat: Orasul este blocat intenționat. Soluția este la îndemâna, cea propusă, dar consilierilor obedienti primarului nu le pasă de lege și de cetățeni.
  Altceva de remarcat: Primarul folosește Casa de Cultură ca instrument pentru prejudicii, cum a facut cu ADPP. Nichita, in prostia lui, o sa înfunde pușcăria pentru Radu. Ar trebui sa-mi mulțumească pentru soluțiile propuse si sa le aplice.
  Altceva de remarcat: Am gasit bani pentru reabilitarea Casei de Cultură. Iar cei care conduc orașul nu vor sa se facă ceva bun în Mangalia.

  Asta cu se va frige Ozghiun este o dorință care persistă de circa 1 an. Cu toate străduințele mincinosului si ai lui, cu toti banii implicati, cu toate manevrele politice, cu toată ofertele pentru a fi eliminat din CL, Ozghiun e tot pe poziție.
  Să presupunem că le reușește, ce se va schimba? Nimic. Nu-mi pasă de funcții.
  Nu poți frige focul.

  Comentariu by Mentalistul — 29 august 2017 @ 23:52

 16. nu s fan ozzy (poate doar al realului:P)
  dar se comporta cum ar trebui sa se comporte orice consilier local.fie el din opozitie sau de la putere.in mod normal ei sunt alesi acolo sa apere interesele cetatenilor.punct.omu asta face . cel putin pana acum.si iese in evidenta prin faptu ca i bataio sio stie ce vrea orasul.restul sunt acolo pentru interesul propriu.atat.
  tamam ozzy

  Comentariu by wow — 30 august 2017 @ 9:28

 17. Ozghiun, macar taci. Iti urmăresti doar propriile interese. Vezi ca ai o contributie semnificativa la blocarea administrativa a orasului. Probabil nu se vede din padurea ta. Asta nu inseamna ca altii nu vad.

  Comentariu by ALDE — 30 august 2017 @ 15:32

 18. Pt 17:
  Nu sunt primar si nici nu am majoritate in CL.
  Deci cine a blocat orasul administrativ?

  Comentariu by Mentalistul — 30 august 2017 @ 22:15

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress