Politica locală

9 august 2017

ISĂRESCU anunţă SFÂRŞITUL PETRECERII. Nici nu ştiţi ce vă aşteaptă!

Filed under: Ştiri naţionale — lucian visa @ 13:53

Banca Naţională a României a revizuit în sus prognozele de inflaţie pentru următoarea perioadă, cea pentru decembrie 2017 fiind de 1,9% (+0,1 puncte procentuale faţă de prognoza anetrioară), iar pentru decembrie 2018 – de 3,2% (+0,1 pp), a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pentru  iunie 2019, prognoza de inflaţie a BNR este 3,5% „la taxe constante”, în sensul că ar putea fi atinsă această valoare dacă fiscalitatea nu va influenţa preţurile.

„Din ce în ce mai puţine preţuri scad şi, în acelaşi timp, din ce în ce mai multe preţuri cresc, arată indicele de difuziune”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Inflaţiei.

„Presiuni în sus asupra inflaţiei vin atât din politica fiscală, cât şi din preţurile administrate, în special la energie”. De asemenea, „presiuni şi de pe piaţa forţei de muncă, dar şi din importuri, unde preţurile nu mai scad. Costurile cu manopera, dar şi cele cu materia primă, merg în sus”, a arătat guvernatorul.

Mugur Isărescu a mai spus că tendinţa este imprimată de preţurile alimentelor. Iar preţurile la energie „deocamdată au inversat traiectoria în trimestrul al doilea – de la scăderi au trecut la creşteri”. De asemenea, „au avut o oarecare influenţă şi tensiunile politice din luna iunie, care au afectat temporar cursul de schimb”.

Referindu-se la consumul populaţiei ca „principal motor de accelerare a creşterii economice”, Mugur Isărescu a arătat că „din păcate” consumul este încurajat şi de creditare. „Creditele, din păcate, merg vârtos înainte, şi cele pentru consum, şi cele pentru locuinţe. Spun din păcate pentru că creditele destinate corporaţiilor merg mult mai încet, crescând doar cu 2%. Am dori să vedem aici o creditare mai amplă a firmelor, mai mult curaj din partea băncilor”.

Întrebat cum comentează intenţia Ministerului Finanţelor de a reintroduce supraacciza la carburanţi, guvernatorul BNR a spus că „ne va afecta, va împinge inflaţia în sus”. „N-am introdus-o în calculul prognozei, pentru că deocamdată este doar o discuţie. Riscul, aţi văzut, vine din politica fiscală şi din preţurile administrate”.

Gabriel Barbu, capital.ro 08.08.2017

3 Comments

 1. http://evz.ro/ponta-psd-catastrofa.html

  http://evz.ro/datorii-de-miliarde-din-cauza-masurilor-ilogice-ale-guvernului.html

  Comentariu by lucian visa — 9 august 2017 @ 13:55

 2. soarta greciei ne asteapta.
  daca nu si mai rau\

  Comentariu by wow — 11 august 2017 @ 12:51

 3. https://www.replicaonline.ro/mihai-i-al-romaniei-un-nou-volum-semnat-adrian-cioroianu-va-fi-lansat-la-mangalia-327230/
  la sediul PNTCD sau la:
  https://ro-ro.facebook.com/iyfr.mangalia/

  Comentariu by nabuco — 14 august 2017 @ 16:26

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress