Mangalia – politica locală

3 august 2017

CUM A AJUNS ORAȘUL CONDUS DE CRISTIAN RADU PE LOCUL 2 ÎN TOPUL PRIMĂRIILOR CU DATORII IMENSE

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 17:29

Primăria Mangalia se situează pe locul doi într-un clasament al celor mai datoare administrații publice din România, întocmit pe baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor Publice la finalul lunii iulie 2017. Orașul din sudul litoralului înregistrează arierate (datorii mai vechi de 90 de zile – n.r.) în cuantum de 9,27 milioane de lei, fiind devansat în acest clasament al ineficienței doar de municipiul Suceava, cu 11,45 de milioane de lei. Restanțele de plată mai vechi de 90 de zile ale administrației din Mangalia împing întregul județ Constanța pe locul doi în clasamentul menționat. Arieratele totale la nivel de județ însumează 25,61 de milioane de lei. Ponderea administrației mangaliote reprezintă 36,19% din această sumă.

Potrivit informațiilor noastre, o mare parte din arieratele Mangaliei se înregistrează față de avocatul bucureștean Andrei Grimberg și față de firma constănțeană Opal Construct. Ambii creditori au întreprins demersuri juridice de executare silită împotriva Municipiului Mangalia, care s-ar putea solda cu poprirea tuturor conturilor bancare ale instituției. De asemenea, creditorii fac demersuri pentru a recupera creanțele de la diverse persoane juridice care datorează la rândul lor sume importante municipalității cu titlul de taxe și impozite.

Primăria datorează onorarii fabuloase unui avocat bucureștean

Andrei Grimberg deține un fel de monopol asupra reprezentării juridice a Primăriei Mangalia în diverse procese. În baza unei hotărâri de consiliu local, executivul Primăriei are dezlegarea de a stabili onorariile plătite avocaților la un cuantum de 7% din valoarea litigiului. În acest context, în anii trecuți, autoritatea din sudul litoralului a instituit o taxă specială pentru îngrijirea spațiilor verzi, care încălca chiar definiția legală a conceptului de taxă fiscală. Căci potrivit legii, taxa reprezintă suma datorată de o persoană fizică sau juridică pentru a beneficia de o prestație directă și imediată din partea autorității. Or Primăria nu presta nimic în beneficiul direct al contribuabililor, ci doar le pretindea sume colosale pentru a-și asigura finanțele necesare pentru a tunde iarba din locurile publice. Deși era evident că taxa are picioare de lut, autoritatea a adoptat-o și a impus-o agenților economici. Cel mai important contribuabil din Mangalia, DMHI SA, a contestat-o în instanță și a reușit să o desființeze, fiind vădit ilegală și absurdă. DMHI a fost reprezentată în proces de una din cele mai cunoscute case de avocatură din România, în schimbul unui onorariu de 20.000 de lei. La polul opus, Primăria a plătit avocatului Andrei Grimberg 7% din valoarea litigiului, respectiv 466.000 de lei plus TVA. Într-un alt proces, de asemenea pierdut de Grimberg, Primăria i-a plătit acestuia 1.290.000 de lei plus TVA. Este vorba de procesul pentru stabilirea graniței dintre Mangalia și localitatea învecinată, Limanu, având ca miză dreptul de a încasa impozitul asupra unui teren al șantierului DMHI.

Grimberg încearcă să-și ia banii direct de la contribuabili

Cele două procese, cu onorariile lor fabuloase, sunt ca două picături de apă într-o găleată de nereguli. În anul 2016, un consilier local din Mangalia a publicat un centralizator, obținut pe surse, din care reieșea că municipalitatea avea de plată 1,7 milioane de euro către Andrei Grimberg, pentru 66 de contracte încheiate de-a lungul timpului. În sfârșit, în octombrie 2016, Andrei Grimberg a inițiat proceduri de executare silită prin controversatul executor judecătoresc Vasile Deacu, în încercarea de a încasa o parte din banii de pe contracte, direct de la contribuabilii restanțieri la taxe și impozite. Nici Primăria, nici avocatul Grimberg, nu au comunicat vreodată situația acestor datorii. Iar valoarea acestora nu a fost discutată nici în fața instanțelor de judecată, având în vedere că respectivele contracte avocațiale constituie în sine titlu executoriu, nefiind necesară o conformare a magistraților. Secretomania vine și din faptul că organele judiciare ale statului anchetează povestea onorariilor fabuloase, fiind sesizate de Curtea de Conturi.

Opal Construct pune poprire pe toate conturile Primăriei

Parcul Evergreen

Celălalt creditor important al Mangaliei, Opal Construct SRL, are de încasat 1,4 milioane de lei, de pe urma construirii parcului Evergreen. Acest obiectiv trebuia realizat din fonduri europene, însă datorită depășirii termenelor contractuale, contravaloarea lucrărilor nu a mai fost decontată de UE. În aceste condiții, Primăria a devenit bună de plată. Bună, dar incapabilă sau neinteresată să achite facturile în termenele legale! Pe 18 noiembrie 2016, Opal Construct a obținut un titlu executoriu împotriva Municipiului Mangalia, pentru suma principală de 1.430.109,22 de lei. Mai departe, societatea a obținut încuviințarea executării silite, în toate formele admise de lege, în data de 2 martie 2017. Primăria a cerut suspendarea executării silite, însă acest demers a fost respins fără cale de atac pe 14 aprilie 2017. Și evoluția nu s-a oprit aici. Opal nu a executat în toate formele prevăzute de lege, ci a inițiat un nou proces, pe 27 iulie 2017 (dosar 1718/254/2017 al Judecătoriei Mangalia) în care cere validarea popririi a 12 conturi bancare ale Primăriei Mangalia. Procesul are prima înfățișare pe 13 septembrie 2017. Timpul curge în favoarea firmei Opal, întrucât aceasta are dreptul să încaseze și penalitățile de întârziere.

Desigur, procesele sunt utile și avocaților Primăriei Mangalia, care își mai pot îndesa în conturi noi onorarii de poveste. Să mai spunem că suma disponibilă pentru servicii juridice în bugetul Mangaliei pentru anul curent este de 6 milioane de lei.

Andrian Cârlescu, ordinea.ro 03.08.2017

29 Comments

 1. daca ar exista legi in aceasta tara, jigodiile de consilieri si primarul ar acoperi prejudiciul, chiar de ar fi sa ajunga cersetori, ceea ce nu va fi cazul, la averile lor…

  Comentariu by zek — 3 august 2017 @ 18:38

 2. Legi exista dar deocamdata nu le aplica nimeni .S-ar putea sa fie nevoie ca la Mangalia sa se aplice legea junglei si sa iasa lumea in strada .

  Comentariu by doctorand — 3 august 2017 @ 20:48

 3. CORECT!

  Comentariu by IPSI — 4 august 2017 @ 8:03

 4. Grimberg nu mai detine(ilegal) monopolul reprezentarii juridice a primariei Mangalia.Alta ,,vedeta;, are(tot ilegal) acum acest monopol al reprezentarii juridice a primariei.

  Comentariu by VUCEA DAN — 4 august 2017 @ 8:58

 5. Demersurile juridice la instanta de executare silita a unor contracte avocatiale ,care sunt titluri executorii,s-au facut la indemnul lui Radu si asociata si nu ar fi trebuit sa fie.Trebuia trecut de indata la executare.Aceste demersurii s-au facut pentru a avea Radu si asociata o scuza in fata mangalienilor ca ,vezi Doamne, el nu ar fi vrut sa le plateasca dar l-a obligat legea.De parca la semnarea acestor contracte nu ar fii stiut care le este soarta(trebuiesc platite).Se vorbeste(prin targ) ca el ar fii grabit executarea deoarece avea si el si asociata parte din acei bani.

  Comentariu by VUCEA DAN — 4 august 2017 @ 9:14

 6. oare la aceste imprumuturi nu au ajutat si consilierii din fostul mandat\?ca cele mai mari atunci s au facut?dar acum ei sunt in alta barca si nici usturoi n au mancat nici gura nu le miroase

  sunt toti vinovati alaturi de bunul primar

  Comentariu by wow — 4 august 2017 @ 13:00

 7. Ai inteles gresit . Nu sunt imprumuturi aprobate de CL , sunt sume neachitate pentru contracte incheiate de primar .

  Comentariu by doctorand — 4 august 2017 @ 13:10

 8. În această stare s-a ajuns prin votul unor consilieri locali. Ei n-au nicio scuză, indiferent ce le-a propus primarul în proiecte de HCL.
  Dintre acești consilieri sunt unii care au copilărit și trăiesc în Mangalia ! E trist.

  Comentariu by lucian visa — 4 august 2017 @ 15:20

 9. Si mai avem si asta !!!
  18.11.2016
  Ora estimata: 08:30
  Complet: CA7
  Tip solutie: Admite in parte cererea
  Solutia pe scurt: Respinge exceptia inadmisibilităţii invocata de debitoare pe cale de întâmpinare Admite in parte cererea formulată de creditoarea SC OPAL CONSTRUCT SRL , în contradictoriu cu debitoarea MUNICIPIUL MANGALIA prin PRIMAR. Obliga debitoarea ca in termen de 30 de zile de la primirea prezentei ordonante să achite creditoarei suma de 1.429.729,22 lei reprezentând debit constatat prin factura fiscala seria CT OPL nr 2005036/06.09.2015 emisa in temeiul Contractului de lucrări privind execuţie lucrări nr 377439/08.09.2015 ; Obliga debitoarea către creditoare la plata sumei de 380 lei cu titlu de cheltuieli de judecata , reprezentând taxa judiciara de timbru ( 200 lei ) si onorariu de executor judecătoresc comunicare notificare ( 180 lei ) . Cu drept de cerere în anulare in termen de 10 zile de la comunicare . Calea de atac se va depune la sediul Tribunalului Constanta – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal . Pronunţată în şedinţă publică , astăzi , 18.11.2016 .
  Document: Hotarâre 1607/2016 18.11.2016

  Comentariu by Anonim — 4 august 2017 @ 16:16

 10. De-asta sint conturile blocate si angajatii nu isi pot lua salariile!

  Comentariu by Anonim — 4 august 2017 @ 20:58

 11. Cererea in anulare a fost respinsa:
  Nr. unic (nr. format vechi) : 63/118/2017
  Data inregistrarii 04.01.2017
  Data ultimei modificari: 06.03.2017
  Sectie: Secţia de contencios administrativ şi fiscal
  Materie: Contencios administrativ şi fiscal
  Obiect: Cerere în anulare ordonanţă – somaţie de plată
  Stadiu procesual: Fond

  Părţi
  Nume Calitate parte
  SC OPAL CONSTRUCT SRL CU SEDIUL ALES LA AV BEJAN MIHAELA Creditor
  MUNICIPIUL MANGALIA PRIN PRIMAR Debitor

  Şedinţe
  15.02.2017
  Ora estimata: 08:30
  Complet: F.1
  Tip solutie: Alte soluţii
  Solutia pe scurt: Respinge cererea în anulare ca nefondată. Dispune obligarea debitorului Mun. Mangalia la plata către creditorul SC Opal Construct SRL a sumei de 2380 lei cu titlu de cheltuieli de judecată-onorariu avocat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică,astăzi 15.02.2017.
  Document: Hotarâre 316/2017 15.02.2017

  Comentariu by Anonim — 4 august 2017 @ 21:50

 12. ptr 4 Vedeta se numeste Boita

  Comentariu by anonim — 5 august 2017 @ 7:37

 13. Pt. #8
  http://www.lucianvisa.ro/2015/06/09/fabuloasele-cumetrii-de-interese-de-la-parcul-acvatic-colaboratorii-pnl-istilor-leo-tanase-si-cristi-dragan-au-pus-mana-pe-doua-hectare/

  Comentariu by nabuco — 5 august 2017 @ 9:05

 14. Toate contractele cu avocatii incheiate in mandatul acesta cat si in mandatul trecut au fost incheiate si semnate de primar ILEGAL.Acum nu vrea sa le plateasca intentionat pentru a se da hotarare judecatoreasca si sa scape el(crede el)de raspundere.

  Comentariu by VUCEA DAN — 5 august 2017 @ 16:57

 15. Ba vrea sa le plateasca si cred ca le-a si platit.Cu hotararea judecatoreasca s-a cam fript,a vrut sa faca o smecherie ,dar numai ca nu a realizat ca actiunile in instanta sunt afisate pe portalul instantei de judecata si le vede toata lumea.Si daca tot s-a aflat toate contestatiile la executare au ramas in nelucru si s-au perimat.Deci nu are o hotarare judecatoreasca care sa-i absolve de raspundere.Probabil nu s-au asteptat sa se afle si atunci sperau eui ca o sa scape fiind o hotarare judecatoreasca,Numai ca cu hotarare sau nu speram sa plateasca ei nu noi?

  Comentariu by Anonim — 5 august 2017 @ 22:49

 16. Pt.15
  Radu stia bine ca trebuie sa plateasca acele contracte paguboase(???????)pentru primarie ai municipiu(oare si pentru el??????)inca de la momentul gandirii(cu mult inainte de semnare)lor.A facut aceste plangerii la executare (cu toate ca stia ca nu are nicio sansa si nici nu si-o dorea)tocmai pentru a avea o scuza in fata mangalienilor ca ,,el nu si-a dorit sa le plateasca dar a fost obligat de instantele judecatoresti ,,.El incercase sa ne abureasca intr-o vreme ca ar vrea renegocierea acelor contracte avocatiale care sunt EXECUTORII si nu negociabile.Prostii i-a crezut Radule pe mangalienii!.Ai grija se strange latul.Nu simti sfoara?.
  Se zvoneste prin targ ca deh gura lunii este sloboda ca acele contracte cu avocatul Grimberg se impartea la 3.Asa sa fie oare?Eu nu cred.

  Comentariu by VUCEA DAN — 6 august 2017 @ 9:11

 17. Pt 16.Pai tocma asta e ideea,asa a gandit de la inceput,facem contractele ,le pui in executare si gata ,instanta ne-a obligat.Problema lui a fost ca ajungand cu contractele in instanta au aflat si mangaliotii .Dar oare ii pasa,ca stiu mangaliotii cat si organele statului?Cred ca ramane de vazut.Pe Portalul Judecatoriei Mangalia sunt inregistrate vreo 95 de dosare unde apare numele Grimberg si mai toate 99 ,9%sunt legate de punerea in executare a contractelor.

  Comentariu by Anonim — 6 august 2017 @ 13:49

 18. Stie cineva daca fostul consilier local Nichita Lucian si acum stralucit manager la Directia cultura si sport cand cand era vinerea trecuta vanzator la „plaja lui” e in timpul de munca, la primarie, sau in concediu fara plata.

  Acest individ trebuie controlat, deciziile sunt iresponsabile. Vom reveni cu informatii.

  Comentariu by Sandu Dan — 6 august 2017 @ 17:34

 19. ptr 18 Nu numai Nichita vinede la chiosc pe plaja si Ilie Marius la Jupiter are chiosc la Negrea vinde peste si altele.Ptr ei programul este asa sa aiba unde veni sa ia salariu
  Defapt d-nul Nichita si-.a transferat societate pe numele domnisoarei de incredere Cucu Eliza de la PNL,om de baza.Asta il joaca de mult cum vrea ea,cum vrea muschii ei

  Comentariu by anonim — 6 august 2017 @ 23:04

 20. Ce invidioși ordinari!!!Lasa-i bă meltene in pace.Nici când vor sa munceasca oamenii nu mai au voie?Daca nu sunt funcționari publici au tot dreptul sa dețină si o afacere si bravo lor ca muncesc.
  Daca nu e legal atunci ia-te de ei.

  Comentariu by Anonim — 6 august 2017 @ 23:56

 21. De acord cu cei care muncesc dar sa o faca ca cei multi, adica LEGAL .Societatea lui Nechita de cand functioneaza pe plaja de la Paradisso functioneaza ILEGAL.A dat spaga lui Vucea sau lui Ionita?.

  Comentariu by VUCEA DAN — 7 august 2017 @ 9:27

 22. Nichita inchiriaza carturi cu pedale in portul turistic si la Neptun. Sprijina sportul ca doar e director la directia de cultura si sport.

  Comentariu by Anonim — 7 august 2017 @ 22:06

 23. Bai Vucea Dan om mic si fara scrupule chiar nu vrei sa-ti cenzurezi mesajele si actiunile PT A NU PARTICIPA LA O DEZBATERE PUBLICA PE TEMA FOSTULUI POLITIST DE FRONTIERA CU TOATE CONSECINTELE CE DECURG DINTR-O ASTFEL DE DEZBATERE .Incearca sa ai mintea treaza si nu te mai da fata mare DEOARECE NU ESTI SI N-AI FOST SPAGARUL DRACULUI.

  Comentariu by DIONISIE — 9 august 2017 @ 8:54

 24. Pt.23
  Mai DIONISIE (lasule nu ai curajul sa-ti dai numele sau chiar nu ai),sunt de acord sa particip la orice dezbatere vrei tu sa particip (publica si chiar fata in fata daca ai curaj).Ma-ta ci cu tine nu mi-a dat spaga si nici nu am luat porcul dracului.Cat despre mintea mea este treaza si nu cuprinsa de aburul alcolului.Declina-ti identitatea ca sa stiu cu cine vorbesc si in secunda doi ma prezint cu tine si la televiziune daca doresti sa discutam.Dar nu cred ca v-a fii cazul pentr ca lasii nu stiu sa vorbeasca cu argumente.Iti dau cateva teme :activitatea mea la politia de frontiera(ca vad ca te framanta prea mult ),castigarea alegerilor de catre Radu in 2012 si 2016,furtul din bunul public si multe altele.
  V-am mai spus-o odata aplaudacilor lui Radu sa nu mai incercati sa ponegriti pe cei care il critica pe Radu ca ii faceti numai rau.Le treziti unora unele amintirii care nu ii sunt tocmai placute si nu ii fac bine primarului vostru in solda carui sunteti si care va plateste

  Comentariu by VUCEA DAN — 9 august 2017 @ 9:49

 25. Am uitat ,tu esti cel care a fost trimis de Radu sa ma verifice la Politia de Frontiera cu ceva vreme in urma?????.Aveti ceva date de trimis la parchet.Chiar va rog sa le trimite-ti caci am nevoie de bani.

  Comentariu by VUCEA DAN — 9 august 2017 @ 10:01

 26. invata in plm sa scrii romaneste, militianule!

  Comentariu by ALDE — 9 august 2017 @ 10:59

 27. Vezi cat de prost si las poti fii .Nu te mai cheama Dionisie ,acum te numesti ALDE .Nu este nimic, tot sluga esti
  Altceva mai ai de spus ?Doar atat .Nici nu stii cat de prost incepi sa fii( scuza-ma tu ai fost prost de cand te-a facut ma-ta).Nu imi este rusine cu ce am fost si ce am facut imi este greu sa cred ca exista si in ziua de astazi slugii,iobagii.De mult s-a abolit iobagia .Ca sa vezi cat de prost esti, incat iti este rusine cu numele tau,dar sa mai vorbim de altele.

  Comentariu by VUCEA DAN — 9 august 2017 @ 12:09

 28. hai sictir! Te bagi cam mult in seama. Si-ti repet. Invata in plm sa scrii romaneste, prostovane.

  Comentariu by ALDE — 9 august 2017 @ 12:23

 29. Prostul doar atat stie.Asta (plm) este tot ce poti?.Te mai intrebi dece iti spun si esti prost ,dar daca ai minte ca plm ce pretentii poti avea.Despre scis nu tu esti cel mai in tema sa vorbesti sclavule prost.

  Comentariu by VUCEA DAN — 9 august 2017 @ 13:18

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress