Mangalia – politica locală

23 iunie 2017

Verificări pe litoral, la cei care-și închiriază locuințele „la negru“

Filed under: Sudul litoralului — lucian visa @ 16:22

În plin sezon turistic, o afacere la negru ia amploare. Mii de români îşi închiriază locuinţele cu ziua, dar nu îşi declară veniturile. Se întâmplă mai ales pe litoral. Fiscul estimează că această „afacere” aduce câştiguri de sute de mii de euro pe an și le-a pus gând rău celor care fac evaziune. Aşa că urmează mai multe controale. În România, mii de persoane trăiesc din închirierea locuinţelor cu ziua, în scop turistic. Cum preţurile sunt mai mici ca la hotel, clienţii nu lipsesc. Câştigurile din chiriile de ocazie sunt estimate la sute de mii de euro pe an. Însă cei mai mulţi proprietari nu le declară. Din 2012, românii care îşi închiriază locuinţele în scop turistic sunt obligaţi să plătească impozitul pe venit de 16% şi contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5%.

Ca să reducă evaziunea fiscală din acest sector, Fiscul va face mai multe controale. În plus, le dă românilor două variante de a-şi plăti impozitele. Cătălin Deacu, jurnalist TVR: În prima varianta va trebui să depuneţi o declaraţie cu venitul estimat pentru care veţi plăti impozit. La începutul anului următor veţi depune o nouă declaraţie cu venitul realizat, iar ANAF va face regularizarea. În a doua variantă vă puteţi plăti dările în funcţie de o normă de venit stabilită de stat, care variază de la 6.500 de lei în extrasezon până la 15.000 de lei în sezon.

În sezonul estival sunt aşteptaţi pe litoral peste un milion de turişti, însă autorităţile nu ştiu exact câţi dintre ei plătesc cazarea la negru.

telegraf 23.06.2017

7 Comments

 1. Dacă formalitățile cu ANAF-ul ar fi simple, probabil că mulți ar plăti în mod corect.
  Oricum măsura e bună.

  Comentariu by lucian visa — 23 iunie 2017 @ 16:43

 2. Sa vina in blocurile din oras, mai ales acolo unde nu figureaza persoane la apartamente, sint hoteluri!!!!!

  Comentariu by Anonim — 23 iunie 2017 @ 21:02

 3. Este normal sa-ti platesti impozite pentru veniturile realizate.Dar oare am inceput cu cei care isi inchiriaza apartanentul(de cele mai multe ori obligati de veniturii chiar)?Dece nu incepem cu cei care au palate ,vile de lux,masinii de sute de mii de euro si nu vrem sa verificam(este foarte usor) cum au fost facute in conditiile in care foarte multi dintre ei au lucrat toata viata la stat.Stiti ce usor se verifica daca s-ar dori?

  Comentariu by VUCEA DAN — 24 iunie 2017 @ 7:31

 4. http://www.cotidianul.ro/topul-datornicilor-secret-fiscal-302672/

  Comentariu by nabuco — 24 iunie 2017 @ 22:41

 5. Dar evaziunea de pe transportul local nu o vede nimeni? E o mare bataie de joc. E un mijloc de transport infect. Oare la noi de ce nu se pune problema aerului conditionat in acest mijloc de transport?
  Daca vin rudele la mare, si se stie foarte bine ca multi locuitori ai orasului sunt din alte parti ale tarii, trebuie sa declare la fisc? Ce? Sau de ce?
  Oare ce mai e de comentat in orasul acesta care a ajuns intr-un stadiu de degradare avansat? Mizerie este peste tot, buruieni la fel, iluminat public defect. Au aparut de curand cateva flori in sensul giratoriu. Domnule primar, cu o floare nu se face primavara! O sa ajunga acest oras in „Top Rusinica”, daca nu cumva am fost deja nominalizati. Vai de noi!

  Comentariu by (((???))) — 25 iunie 2017 @ 21:27

 6. În Barcelona, în zona centrală, la fel, proprietarii își închiriază apartamentele, pe bani frumoși, adică euro…la fel, fiscul spaniol s-a buricat la ei, fără niciun efect…

  Comentariu by Demetrios Callatianul — 27 iunie 2017 @ 10:04

 7. la Saturn la Banu ofera

  Comentariu by Anonim — 28 iunie 2017 @ 11:16

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress