Politica locală

25 aprilie 2017

Scrisoarea lui Ozzy

Filed under: PSD — lucian visa @ 10:53

CĂTRE CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI MANGALIA,

CĂTRE PRIMARUL RADU CRISTIAN,

Prin prezenta, subsemnatul MENABIT OZGHIUN, CNP 1721011133688, membru al Consiliului Local al Municipiului Mangalia, vă aduc la cunoștință următoarele:
În data de 21.12.2016 a fost adoptată HCL nr. 119/2016, privind reorganizarea Complexului Cultural Callatis în Direcția de Cultură și Sport. Această instituție se află în subordinea Consiliului Local.
În conformitate cu Regulamentul de Orrganizare și Functionare a Consilului Local al Municipiului Mangalia, HCL nr. 7/ 2016 , art. 14, punctul 3 – Comisia Socială, Sănătate, Culte și Învățământ are în atribuții de a verifica, a analiza și a aviza activitățile culturale din municipiul Mangalia, cât și cu privire la activitatea de conservare și valorificare culturală a patrimoniului arheologic și a monumentelor istorice.
Cu ocazia adoptării acestei HCL, am solicitat în cadrul ședinței Consiliului Local să se respecte legislația aplicabilă, am specificat că este nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru o astfel de reorganizare. Reprezentanții executivului au asigurat, dar fără a prezenta înscrisuri, că nu este nevoie de un astfel de aviz, chiar dacă legea impune.
De asemeni, așezămintele culturale nu pot funcționa fără avizul Ministerului Culturii.
Biblioteca Municipală nu poate funcționa fără personalitate juridică proprie.
Fără a avea avizele necesare și fără a se respecta legislația, Direcția de Cultură și Sport, nou creată, este o instituție care nu-și mai atinge scopul de a organiza și administra activitățile culturale municipale, de a gestiona patrimoniul arheologic, precum și majoritatea atribuțiilor specificate în Regulamentul de Organizare și Funcționare a direcției. Organizat sub forma de serviciu în cadrul unei direcții, Muzeul Callatis nu mai poate funcționa ca muzeu fără avizul CNMC; Casa de Cultură nu poate organiza activități culturale fără avizul ministerului culturii; biblioteca nu mai poate funcționa ca bibliotecă municipală fără a avea personalitate juridică proprie. Astfel s-a reușit performanța de a desființa instituțiile de cultură funcționale pentru a se înființa o direcție, care nu mai poate îndeplini legal activitățile instituțiilor pe care le-a comasat.
Stimați colegi consilieri locali,
Adresa nr. 90 / 24.02.2017, transmisă de către Ministerul Culturii și Identității Naționale către subsemnatul, Menabit Ozghiun, prin cabinetul secretarului de stat, informează oficial că HCL nr. 119/2016 a fost adoptată fără a se respecta legislația.
Prin urmare, aduc membrilor Consiliului Local la cunoștință, următoarele:
 • Direcția de Cultură și Sport din subordinea Consiliului Local nu are avizele pentru a funcționa în cadru legal. În modul în care Direcția de Cultură și Sport a fost organizată, nu poate primi avizele de functionare, deoarece nu s-a respectat legislația aplicabilă.
 • Serviciul Muzeul Callatis din cadrul Direcției de Cultură și Sport nu funcționează ca o instituţie publică de cultură – aflată în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane, precum şi ale mediului înconjurător – deoarece nu a primit avizul CNMC, deoarece în noua organizare Muzeul Callatis nu are personalitate juridică proprie;
 • Serviciul Casa de Cultură, Biblioteci, Cinematografie din cadrul Direcției de Cultură și Sport nu poate funcționa ca instituție publică de cultură – care desfășoară activități și în domeniul educației permanente, organizate în afara sistemului național de învățământ formal, în colaborare cu acesta, având drept scop păstrarea și promovarea culturii tradiționale – deoarece nu este organizat în conformitate cu legislația în vigoare și nu are avizul Ministerului Culturii. Nici biblioteca municipală nu poate funcționa legal, deoarece nu are personalitate juridică proprie.
Stimați membri ai Consiliului Local,
Vă aduc la cunoștintă că prin adoptarea HCL 119/2016 nu s-a respectat principiul necesității de a corela cu celelalte legi și acte normative. Prin aplicarea unei HCL neconforme cu legislația în vigoare se încalcă și prevederile actelor normative corelate cu legea care a fost încălcată. Prin situația creată determinăm angajații acestor instituții să încalce legea.
Avem obligația ca Municipiul Mangalia să beneficieze de activități culturale, să beneficieze de existența bibliotecii municipale, să beneficieze activitățile institutiei muzeului, activități care au fost încetate prin adoptarea HCL 119/ 2016. De 5 luni Consiliul Local al Municipiului Mangalia a înființat Direcția de Cultură și Sport, care încorporează în organigramă Servicii cu activitățile respective. De asemeni, prin HCL 119/2016 a fost adoptat și Regulamentul de Organizare și Functionare, care prevede că Direcția de Cultură și Sport are în atribuții activitățile specifice acelor instituții care au devenit servicii, dar dacă le-ar îndeplini – ar fi ilegal. „De jure” nu poate îndeplini acele activități, întrucât regulamentul nu respectă legislația și nu a primit avize de la ministerele de resort.
În urma celor relatate, vă solicit să analizăm cu responsabilitate această situație de încălcare a legislației, despre care am fost informat oficial de către Ministerul Culturii.
În conformitate cu legislația în vigoare, în calitate de consilier local și cetățean al municipilui Mangalia,
SOLICIT Autorității Publice, respectiv CONSILIULUI LOCAL al municipiului Mangalia, anularea a HCL nr. 119/2016, care a fost adoptat cu încălcarea legislației aplicabile, și care a deposedat municipiul nostru de serviciile publice privind cultura și sportul în Mangalia.
De asemeni, vă rog să analizați oportunitatea de a institui instituții dinstincte, cu personalitate juridică proprie și CAEN propriu, pentru următoarele: Casa de Cultură, Muzeul Callatis, Biblioteca Municipală, Clubul Sportiv Municipal – astfel încât activitățile specificate să se desfășoare în conformitate cu legea.
Această adresă este solicitare expresă de a remedia o încălcare a legislației, face parte din procedura prealabilă, dar în același timp este o solicitare de a face funcționale instituțiile de cultură și sport, dacă dorim ca municipiul să beneficieze de activități culturale, de activități specifice instituției muzeului, de activități specifice bibliotecii municipale, de activități sportive municipale.
Cu stimă,

MENABIT OZGHIUN

18 Comments

 1. Muzeul si biblioteca „matusa Tamara”:
  http://www.muzeulhartilor.ro/en/despre-muzeu/prezentare-muzeu.html

  Comentariu by nabuco — 25 aprilie 2017 @ 12:56

 2. Pai ori e Ozzy , ori Ozgun ? Daca tot ii e rusine de etnie poate sa isi schimbe numele. Mai ales ca acum alegerile de la UDTTMR au trecut.

  Comentariu by Ronnie Dio — 25 aprilie 2017 @ 16:15

 3. http://editiadesud.ro/?p=25891

  Comentariu by Anonim — 25 aprilie 2017 @ 19:25

 4. INFORMARE :
  9 CONSILIERI LOCALI AU ÎNCERCAT SĂ ACOPERE PREJUDICIILE

  În ședința de îndată a Consiliului Local, consilierul Dumitru Filip a introdus pe ordinea de zi (cu forța votului) un proiect HCL care cuprinde:

  „1. Membrii Consiliului Local în funcție la această dată iau act de toate demersurile funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului Municipiului Mangalia și dispun în sensul validării acestor acte și angajamente administrative, așa cum au fost încheiate.

  2. Membrii Consiliului Local în funcție la această dată nu înțeleg să se constituie în parte civilă și nici să calculeze vreun prejudiciu în dauna autorităților și instituțiilor publice locale.”

  Mai întăi despre ce înseamnă conținutul:
  Singura autoritate care reprezintă INTERESELE CETĂȚENILOR Mangaliei este Consiliul Local, format din aleșii locali, desemnați prin vot electoral.
  Cei 9 consilieri au intenționat să anuleze această îndatorire a Consiliului Local, iar prejudiciile și ilegalitățile comise de către funcționarii publici, inclusiv de către primar și viceprimar, să nu fie recuperate sau să nu fie sancționate.
  Asta au dorit, să se ierte ilegalitățile.

  Și ca să priceapă și dșoara secretar : membrii consiliului local nu se pot constitui în parte civilă, ci Consiliul Local se constituie, în calitate de autoritate publică.
  Nu pe mine m-au prejudiciat, ci pe UAT Mangalia.

  Are elementele constitutive ale unei hotărâri de consiliu local? Ale unui act normativ?

  Multe acte administrative au fost făcute ilegal, fără acordul Consiliului Local. Și acum, fără să știm despre conținutul lor sau despre existența lor, s-a încercat să se arunce responsabilitatea asupra Consiliului Local.
  După ce executivul a distrus orașul, au forțat ca responsabilitatea să fie a Consiliului Local.

  Cei 9 consilieri care au votat „pentru” acest demers sunt:
  Dumitru Filip, Andrei Sorin, Griguță Nicoleta, Angelescu Dragoș, Stan Linica, Ciuraru Valentin, Ali Leila, Dop Oprea și Mihai Sorin.

  Din partea mea: Să vă fie rușine „colegi” consilieri! Cetățenii nu v-au votat ca să-i trădați, sunteți obligați prin lege să le reprezentați interesele.
  Dacă această hotărâre de consiliu local era adoptată, ar fi avut elementele constitutive pentru abuz în serviciu. Prin lege, Consiliul Local reprezintă interesele UAT Mangalia, iar acest HCL ar fi prevăzut contrariul: membrii consiliului local refuză (nu înțeleg?!) să se constituie în parte civilă păgubită, adică refuză să reprezinte interesele cetățenilor și ale Municipiului Mangalia.

  Cei 9 consilieri să mulțumească celor care nu au votat o asemenea aberație.

  Comentariu by Mentalistul — 25 aprilie 2017 @ 19:34

 5. Si chiar asa, ce mai trebuie cultura in Mangalia ??? Atit timp cit copii unor consilieri studiaza in ” strainatati”, de ce i-ar durea in cur de cei ramasi acasa ???? Asa e tov ciuraru????
  Si la ceilalti ce sa asteptam, cind fiecre ii intereseaza doar banul- A S, M S, A D, S L, D O….

  Comentariu by zek — 26 aprilie 2017 @ 7:26

 6. Zek,
  pentru corecta ta informare voi face următoarele precizări. Voi lăsa modestia la o parte:
  1. Fata mea și-a făcut studiile gimnaziale, liceale, universitare și postuniversitare în România, în următoarele locații; gimnaziu în Mangalia la Callatis; liceul în Constanța la Ovidius; studiile universitare si postuniversitare la SNSPA București.
  2. Fata mea lucrează în UK pe post de senior 3 la al doilea industriaș de medicamente din lume pe segmentul farmao_vigilenția.
  3. Fata mea în 2015 a fost ”PV Champions 2015″ pe farmaco_vigilentia la primul industriaș de medicamente din lume.
  Te poti lua în fel și chip de mine, dar nu de familia mea. Capisci!

  Comentariu by valentin ciuraru — 26 aprilie 2017 @ 10:41

 7. OK, mister! De treabă serioasă când vă apucați? Dacă tot nu-ți pasă de persoana ta de ce nu încerci să mergi pe o mică ploicică prin cartierele rezidențiale ale Municipiului Mangalia? Mă refer la Dobrogea I și II, pentru că aici piticul refuză să apară. Poate că descoperi mătăluță, cosmopolitul, civilizatul, studiosul, marele liberal cum se numește ceea ce practică primarul și cei care gestionează bugetul local față de noi! Felicitări pentru copil dar pentru tine ar fi bună o demisie dimpreună cu a celorlalți mincinoși care vă bateți joc de noi. Capisci?

  Comentariu by Robinson Dobrogeanu — 26 aprilie 2017 @ 11:42

 8. Si ce parere are fata ta despre tine domnule Ciuraru? Ca pare un om inteligent. Ce parere ai tu despre tine domnule Ciuraru? Ce parere crezi ca are Radu Cristian despre tine ? Crezi sau nu ca te considera doar o sluga fara minte a carui parere nu conteaza? Ce parere crezi ca avem noi, cetatenii Mangaliei despre tine domnule Ciuraru? Ferice de copilul dumitale ca a reusit sa scape din orasul asta sa nu vada cum tatal sau ajuta la distrugerea lui. Dar ar trebui sa te gandesti un pic si la noi toti ceilalti care nu avem sansa copilului tau.

  Comentariu by A.N. — 26 aprilie 2017 @ 11:46

 9. Bravo, AN! Ai spus ce trebuia spus. Numai ca asa un om nu poate depasi limitele propriului caracter, oprtunist si lingau! La nevoie, se foloseste si de propria familie. Ca sa-si atinga scopurile. Si ce e mai trist e ca daca respectiva membra de familie, daca era aici, ocupa o functie publica de conducere, ametitor de repede… asta-i omul, unul caruia o fosta secretara, acum directoare, ii vorbeste la per-tu… ce vrei mai mult…

  Comentariu by Anonim — 26 aprilie 2017 @ 15:49

 10. Dacă as avea putere as interzice analfabeților sa comenteze.

  Comentariu by Cei 7 ani de acasa — 26 aprilie 2017 @ 17:43

 11. Bravo ,felicitarii,sa-ti traiasca fata si sa te bucurii foarte mult de realizarile ei.Am citit cu bucurie CV fetei tale si nu este normal sa ne luam de copii cand avem ceva de spus depre parintii.Totul este frumos dar ai uitat sa te prezinti pe tine,daca tot ai inceput asa si ne spui cum a ajuns sotia ta angajata la SOCIAL(stii la ce ma refer)

  Comentariu by Anonim — 26 aprilie 2017 @ 17:48

 12. @ 11
  Din cat tin minte sotia domnului consilier castigase parca inainte de asta un concurs de angajare la spitalul municipal. Aducerea la social nu prea poate fi considerat un mare favor comparativ cu eforturile și compromisurile morale de care le face domnul Ciuraru, in efortul mediatic de a ne face sa inghitim fara apa vomitivul numit Radu Cristian. Eventual a fost atrasa de un progam mai lejer fara garzi de noapte ori in zilele nelucratoare care-i permite sa fie alaturi de sotul pensionar si sa se recreeze impreuna nu doar in weekend ci mai multe zile in vacantele ori minivacantele scolarilor.

  Comentariu by Marian Vasile — 26 aprilie 2017 @ 20:45

 13. http://bac2012-septembrie.rezultatebacalaureat.info/CIURARU-G-VERONICA-nbsp-CONSTANTA.html?l1=detalii_elev&id=20637

  Comentariu by nabuco — 26 aprilie 2017 @ 20:49

 14. hai ma nabuco nu fi rau..poate nu e una si aceasi , o mai avea unu ghinionul sa l cheme ca pe distinsul conselier:P..ca el zice ca donsoara a terminat la callatis

  Comentariu by wow — 27 aprilie 2017 @ 12:16

 15. sotia lui ciuraru e asistenta la Liceul Callatis.
  am scris corect cu „m”.

  Comentariu by Edy — 28 aprilie 2017 @ 13:41

 16. Pt.15
  Acum inteleg dece latra asa Ciuraru cand cineva il ataca pe,,iluminatul” primar si jigneste pe toata lumea.Ai grija Ciurarule ca latul se strange.

  Comentariu by VUCEA DAN — 28 aprilie 2017 @ 21:12

 17. Ozzzzyyýyyy….bla bla bla …..conform legii esti un mare prost …..

  Comentariu by Doru C . — 28 aprilie 2017 @ 22:02

 18. 17
  E în partidul care l-a primit şi care are mare nevoie de asemenea vuvuzele.

  Comentariu by Părintele Făţarnie — 30 aprilie 2017 @ 19:09

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress