Mangalia – politica locală

21 aprilie 2017

Percheziţii şi sechestre. JAF din banii publici! Iluminatul din Mangalia: contracte ILEGALE pentru lucrări FICTIVE

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 14:17

Vasile Cătălin Cornaci a intrat în atenția oamenilor legii din cadrul DGA, iar alături de el sunt cercetați și alți funcționari publici, la mijloc fiind vorba despre atribuirea și derularea unor contracte de achiziții publice. În cursul zilei de joi, 20 aprilie, la locuinţa acestuia au fost efectuate percheziţii. Asupra imobilului a fost instituit sechestrul şi, la fel, asupra unui autoturism marca Opel, an de fabricaţie 2005.

Indolenţa autorităţilor locale din Mangalia a condus la un prejudiciu considerabil la bugelul local. De ani de zile, Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Mangaliei, care are personalitate juridică, aruncă bani buni pe întreţinerea iluminatului public din municipiu, cu toate că iluminatul public nici măcar nu se află în administrarea municipalităţii, după cum au constatat organele de anchetă! Cu alte cuvinte, S.P.A.D.P.P. a făcut „voluntariat” în favoarea furnizorului de energie ENEL (actualul E.On) şi în dauna buzunarului public.

Mai grav este că lucrările pentru care au fost daţi banii nici nu se ştie dacă au fost vreodată realizate. Conform surselor noastre, nu există documente care să ateste că a existat vreun bec sau alt obiect cumpărat de terţi, care să justifice facturile decontate. Nu există garanţie a echipamentelor (becuri şi aşa mai departe) care ar fi fost înlocuite, nu există fişe ale lucrătorilor care să ateste că pe strada X sau Y s-a intervenit la iluminatul public.

„În perioada 2007-2010, Primăria Mangalia avea în derulare în faza de garantare execuţională un set de contracte cu SC ELECTRO SZD CLUJ NAPOCA, care aveau ca si clauza o garanţie care trebuia să se refere la o perioadă de 7 ani, în legătură directă cu reţelele de iluminat ale UAT Mangalia. În timpul perioadei de garanţie, fără a fi fost recepţionate lucrările anterioare, fără să se acceseze garanţia de bună execuţie şi în general în afară oricarei logici minimale, reprezentanţi ai S.P.A.D.P.P. Mangalia, (subunitate cu personalitate juridică aflată în directa subordonare a Consiliului Local Mangalia), au întocmit sute de documente cu un caracter eminamente nereal, în urma folosirii carora ca si justificare ale unor decontari ilicite ale unor lucrari neefectuate (unele dintre acestea in parte doar) – au generat succesiv/ulterior alte câteva contracte de achiziţie publică, toate având ca obiectiv exact lucrările de iluminat – care in realitate trebuiau asigurate în garanţie de partenerul contractual din anul 2007”, susţin surse judiciare.

Procedura de achiziţie din 2010 a fost câştigată de aceeaşi firmă, care, în loc să execute reparaţiile la sistemul de iluminat public în baza garanţiei datorate conform contractului anterior, a beneficiat, în pofida acestei chestiuni, în mod suplimentar, ilicit, după cum apreciază anchetatorii, de finanţări de circa 3 milioane de lei, prin contracte pe bandă, ce au fost furnizate de reprezentanţii S.P.A.D.P.P. Mangalia, aceştia pur şi simplu invitându-i să contracteze direct lucrări pe care trebuiau să le facă în baza garanţiei contractului din 2007, susţin anchetatorii, În aceeaşi manieră, în perioada când şi noile contracte se aflau tot în termenul de garanţie aferent acestora, separat şi adăugat garanţiei contractului initial din 2007, s-au încheiat succesiv si alte noi contracte, toate pe aceeaşi tematică, în aceeaşi manieră, dar de data aceasta cu societăţile SC LUXTEN LIGHTING COMPANY SA Bucureşti, SC ELVIMEX MONTAJ MONTAJ SRL, SC Madi Service SRL, SC Electro Service L&DD SRL.

„Practic, s-a folosit “patentul” operaţiunii, aşa cum s-a perfecţionat în perioada contractelor cu SC SZD Electro SRL”, spun sursele judiciare. În nici unul din toate aceste cazuri, nu au fost întocmite recepţii corespunzătoare ale lucrărilor, nu au fost nici măcar constituite şi accesate fondurile de garanţie pentru buna execuţie şi nici nu au fost asigurate, conform legii, lucrările efectuate sau pretins efectuate. Totodată, în nici unul dintre aceste cazuri nu s-a avut în vedere faptul că lucrările executate sau aparent executate, au fost făcute în favoarea şi asupra unor instalaţii care nici măcar nu aparţineau patrimoniului UAT Mangalia, ci operatorului economic privat ENEL DISTRIBUŢIE Dobrogea SA!

Conform datelor inserate în raportul Curţii de Conturi nr. 2669/16.12.2016, referitoare la acest subiect, s-a stabilit că bugetul public a fost prejudiciat cu circa 14 milioane lei.Tot acest dezmăţ cu banul public a condus la percheziţia de ieri, dar şi la întocmirea unui dosar în care sunt cercetaţi mai mulţi foşti directori ai S.P.A.D.P.P. Mangalia. Unul dintre ei este Cătălin Cornaci, care este cercetat pentru infracţiuni de abuz în serviciu cu folos patrimonial, delapidare cu consecințe deosebit de grave, ambele în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Între cei 14 suspecţi vizaţi de cercetări se află şi actualul consilier judeţean PSD Moldovanu Vasile, el fiind suspectat de abuz în serviciu.

Tot pentru abuz în serviciu este cercetat şi Răzvan Teodorescu, iar lista celor anchetaţi nu se opreşte aici! Interesant de remarcat, însă, cum a fost posibil ca acestui serviciu să îi fie aprobat un buget despre care edilii să nu sesizeze, până de dată recentă, că se “topeşte” în buzunarele unor firme care nu prestează nimic şi nici nu ar fi avut dreptul, legal, să presteze! Ba, mai grav, din cele susţinute de anchetatori, contractele dintre S.A.D.P.P. şi firme au fost bazate tot pe ilegalităţi (adică fără licitaţii publice şi fără caiete de sarcini conforme cu legile!). Vom reveni însă cu detalii. Între timp, iată comunicatul Direcţiei Generale Anticorupţie:

Ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Constanța, joi, 20 aprilie a.c., în baza ordonanței de delegare emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și sub coordonarea acestuia, au efectuat o percheziție la domiciliul lui C.V.C., funcționar public cu funcție de conducere în cadrul S.P.A.D.P.P. Mangalia, suspectat de săvârșirea mai multor infracțiuni în legătură cu atribuirea și derularea unor contracte de achiziții publice. În fapt, la data de 29.03.2016, la nivelul unității de parchet s-a început urmărirea penală, cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni, în perioada 2007-2010, de către reprezentanți ai S.P.A.D.P.P. Mangalia (subunitate cu personalitate juridică aflată în directa subordonare a Consiliului Local Mangalia), constând în întocmirea unor documente cu caracter eminamente nereal pentru decontarea ilicită a unor lucrări neefectuate.

Prin folosirea acestora, au fost generate succesiv/ulterior alte contracte de achiziție publică, care trebuiau asigurate în garanție de către partenerul contractual din anul 2007. Prejudiciul total provocat bugetului local este de aproximativ 14 milioane de lei. Prin ordonanța din 12 aprilie 2017, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus extinderea cercetărilor și continuarea urmăririi penale față de 14 suspecți, toți funcționari publici, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu folos patrimonial și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată, precum și delapidare.

Față de suspectul Vasile Cătălin Cornaci s-a dispus măsura sechestrului asigurator pe bunuri în valoare de 100.000 de Euro, prejudiciul cauzat de infracțiunile pentru care este cercetat fiind estimat la valoarea de 500.000 Euro. C.V.C. este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu folos patrimonial, delapidarea cu consecințe deosebit de grave, ambele în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Liliana CHIRU, Alexandra CUCU, Replica 21.04.2017

Niciun comentariu

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress