Mangalia – politica locală

12 aprilie 2017

Lucian Nichita a trecut cu brio de concursul organizat pentru funcția de manager al Direcției de Cultură și Sport Mangalia

Filed under: administraţie publică — lucian visa @ 18:54

Marți, 11 aprilie, s-a desfășurat la sediul Primăriei Mangalia concursul pentru ocuparea postului de manager al Direcției de Cultură și Sport, înființată, recent, la solicitarea edilului Cristian Radu. Așa cum v-am prezentat zilele trecute, candidat unic, și, previzibil, câștigător a fost declarat consilierul local PNL, Lucian Nichita, care, până de curând, și-a desfășurat activitatea la Șantierul Naval Daewoo Mangalia Heavy Industries.
În urma probei scrise, Lucian Nichita a obținut 87 de puncte.

În subordinea acestei Direcții se află Biblioteca Municipală, Biblioteca Franceză, Casa de Cultură și Muzeul de Arheologie, dar, se pare, că vor fi preluate și evenimentele artistice.

Dacă persoana câștigătoare se cunoaște, existența avizului eliberat de Ministerul Culturii pentru organizarea acestui concurs este o necunoscută. La fel de misterios este și proiectul de management pe care candidatul a fost obligat să-l redacteze, document în care se regăsesc obiectivele propuse pentru buna funcționare a instituției, plecând de la necesitățile și posibilitățile financiare ale acesteia. De ce este misterios? Deoarece, știm cu toții faptul că din 2012 unele informații de interes public nu sunt furnizate de compartimentul Mass-Media, patronat, culmea, de către protagonistul primului concurs organizat tot pentru ocuparea funcției de manager al Direcției de Cultură și Sport, nimeni altul decât Dorinel Colgiu. Pentru că acesta din urmă a refuzat să se prezinte la post, administrația Radu a reluat concursul și astfel de Cultura și Sportul din Mangalia se va ocupa un tânăr fără experiență în domeniu, dar care va avea de înfruntat o întreagă serie de probleme a instituțiilor din subordine. Cea mai delicată, stadiul avansat de degradare în care a ajuns Casa de Cultură Mangalia, unde plouă pe scenă, mobilierul este foarte vechi și deteriorat, iar fațada este fisurată. Nici coordonarea Muzeului de Arheologie nu este o joacă, instituția având la activ sute de săpături în urma cărora au fost scoase la lumină, conservate și puse în valoare vestigii importante, râvnite de instituții similare mai mari.

Să sperăm că această nouă misiune nu va fi una imposibilă pentru proaspătul manager, care vocal, cum îl știm, ar putea să aducă Sportul și Cultura din Mangalia la nivelul superior pe care îl merită.

editiadesud.ro 12.04.2017

10 Comments

 1. Direcția Cultură și Sport S-A ÎNFIINȚAT ÎN MOD ILEGAL, întrucât nu avea avizul Ministerului Culturii pentru reorganizarea Muzeului de Arheologie Callatis. Muzeul Callatis era secție a Complexului Cultural din Mangalia, dar Complexul Cultural a fost desființat și a fost înființată Direcția Cultură și Sport, iar muzeul a fost DESFIINȚAT CA SECȚIE și a fost REORGANIZAT CA SERVICIU al Direcției Cultură și Sport.

  Proiectul de hotărâre a fost adoptat CU ÎNCĂLCAREA Legii nr. 311 din 8 iulie 2003 a muzeelor și a colecțiilor publice – Republicare (2006), care, la Articolul 30 (2), prevede: „ORICE REORGANIZARE A MUZEELOR sau colecţiilor publice de drept public, care se află în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, se aprobă prin hotărâre a autorităţilor publice tutelare, cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, cu AVIZUL PREALABIL al COMISIEI NAŢIONALE A MUZEELOR ŞI COLECŢIILOR.”

  Regulamentul de Organizare și Funcționare al Direcției de Cultură și Sport, care include serviciul Muzeul de Arheologie Callatis, trebuia aprobat de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor. LEGEA nr. 182 din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil*) – Republicare, unde, la Art. 55, punctul K) se prevede: Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor „AVIZEAZĂ REGULAMENTELE DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A MUZEELOR ŞI COLECŢIILOR PUBLICE.”

  Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcția Patrimoniului Cultural, prin adresa 128/DPC/18.01.2017, l-a avertizat pe primar că ARE NEVOIE DE AVIZUL PREALABIL al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor și i-a solicitat Regumamentul de Organizare și Funcționare al Directiei Cultură și Sport.

  Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcția Patrimoniului Cultural revine cu o nouă adresă: 128/D.P.C./02.02.2017, în care face următoarele precizări:

  „Prin adresa noastră nr. 128/D.P.C./18.01.2017 vă făceam cunoscute necesitatea obținerii avizului prealabil al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, precum și necesitatea comunicării proiectului Regulamentului de organizare și funcționare al Direcției Cultură și Sport Mangalia, pentru comparație, documentele ne-au fost transmise prin e-mail, însă nu în forma scanată, cu ștampila Primăriei. Astfel, vă rugăm să ne transmiteți o formă xeroxată/scanată a acestor documente. Astfel, întrucât Secția Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia devine, potrivit ROF-ului Direcției Cultură și Sport Mangalia, Serviciul Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia, este o reorganizare, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 311/2003 și este necesar avizul prealabil al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, vă rugăm să ne comunicați în conformitate cu prevederile art. 5 alin (5) lit g) din Regulamentul de organizare și funcționare al Complexului Cultural Callatis Mangalia, aprobat de Consiliul Local Mangalia, propunerea Consiliului de Administrație al Complexului Cultural Callatis Mangalia privind Regulamentul de organizare și funcționare, organigrama și statul de funcții, în vederea aprobării prin hotărâre a Consiliului Local Mangalia.”

  Amintesc faptul că în aprilie 2015, când primarul a încercat pentru prima dată să înființeze Direcția de Cultură, Ministerul Culturii a trimis un AVIZ NEGATIV – nr. 1532/dgjpc/29.04.2015, în care se specifică foarte clar faptul că NU ESTE DE ACORD CU REORGANIZAREA, întrucât Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor a hotărât să nu acorde avizul favorabil și, la fel, Comisia Națională de Arheologie a fost împotriva transformării în Direcție. ÎN ADRESĂ SE PRECIZEAZĂ CĂ ESTE SUFICIENTĂ REORGANIZAREA MUZEULUI DIN ANUL 2013.

  Așa cum PRIMARUL A RECURS LA FALS ȘI UZ DE FALS, in decembrie 2016, atunci când a afirmat că este doar o schimbare de nume, la fel a trimis Ministerului Culturii un ROF fals, nesemnat și neștampilat, fără nicio valoare juridică, întrucât este cât se poate de clară o reorganizare a Muzeului de Arheologie Callatis și nu doar o schimbare de nume.

  Mai exact, se desființează Complexul Cultural Callatis și se înființează Direcția Cultură și Sport Mangalia, care cuprinde mai multe servicii și un număr mai mare de posturi: se separă SECȚIA MUZEUL DE ARHEOLOGIE CALLATIS din cadrul Complexul Cultural Callatis și se transformă în SERVICIU; se înființează SERVICIUL CASA DE CULTURĂ, BIBLIOTECI, CINEMATOGRAFE; se adaugă SERVICIUL SPORT ȘI AGREMENT (bazele sportive din Mangalia) și COMPARTIMENTUL EVENIMENTE CULTURALE, ARTISTICE ȘI SPORTIVE.

  În concluzie, patrimoniului cultural naţional mobil al Muzeului Callatis este administrat, în prezent, de o Directie de Cultură și Sport, ÎNFIINȚATĂ ILEGAL FĂRĂ AVIZUL PREALABIL al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor și al cărei REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE NU A FOST APROBAT de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.

  ȘI NU VA PRIMI NICIODATĂ AVIZ, PENTRU CĂ NICĂIERI ÎN ACEASTĂ ȚARĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAȚIONAL NU ESTE ADMINISTRAT DE O DIRECȚIE DE CULTURĂ ȘI SPORT!!! PENTRU CĂ ESTE ILEGAL!!!

  Comentariu by CABINET AVOCAT — 12 aprilie 2017 @ 23:22

 2. PT. 1
  Cand le vorbesti despre lege celor din primarie(unora in frunte cu primarul) este ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului.
  Toate precizarile tale sunt legale, sunt cunoscute de primar & comp. (ca si in alte spete)dar nu VOR ei sa le respecte.,,Orice va spune hotararile instantelor eu fac cum vreau eu si mergem inainte”acesta este sloganul lor marturisit. Uita de abuzul in serviciu pentru ca au relatii in parchete(spun ei)

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2017 @ 7:27

 3. Lucian asta e ginerele lui Horez parca. Inainte de campanie era mai tot timpul pe la PSD cu Iorgus bot in bot , apoi dupa ce Iorgus a plecat ,era ba cand la PSD ba la PNL ba cu IOrgus. Dracu sa il mai inteleaga.

  Comentariu by eu — 13 aprilie 2017 @ 9:07

 4. Esti in confuzie. Acest Nichita nu e insurat, e actualul prieten al actualei secretare de municipiu… si detaliile ar putea continua, dar nu e cazul.
  Discutia e despre ocuparea functiilor publice de conducere pe nedrept, prin lipsa de competente, fraude, etc…

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2017 @ 10:08

 5. https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14329989_1271067162927350_411560816635840386_n.jpg?oh=16ea31024c2e9e737c742777d5f68016&oe=5998E76D

  &

  http://universitateadebere.ro/berea-capra-si-moldovenii/

  Comentariu by nabuco — 13 aprilie 2017 @ 13:06

 6. Sa inteleg, dupa cum arata orasul inaintea sarbatorilor de Paste, aceasta directie se va ocupa si de curatenie ???? Intreb, ptr ca nu misca nimeni nici un fir de balarii. La tara tot omul gospodar face curatenie, varuieste gardul, pomii…la noi parca sintem in pustiu… Stie cineva, primarul la alde Ciuraru, mai traieste ?????

  Comentariu by zek — 13 aprilie 2017 @ 15:53

 7. Pt 4 Nichita nu mai este de mult prietenul secretarului municipiului. 1-0 pt fată! Nu a pierdut nimic!

  Comentariu by Anonim — 13 aprilie 2017 @ 16:53

 8. Nu te-ai prins. Nr. 4 facea misto. A vrut sa zica amant.

  Comentariu by Garide — 14 aprilie 2017 @ 0:01

 9. Deci, tot la curvaraseala se rezuma aptitudinile pentru un post. Bv primare, tine-o tot asa…. Important e sa semneze tot ce le dai, nu?

  Comentariu by anonim — 14 aprilie 2017 @ 8:30

 10. http://www.replicaonline.ro/buchetul-de-flori-pentru-selfie-de-inchiriat-moda-a-ajuns-si-la-constanta-314947/

  Comentariu by nabuco — 15 aprilie 2017 @ 13:23

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Powered by WordPress